ugrás a tartalomhoz

Kijelölés tiltása Javascripttel

leone92s · 2009. Dec. 1. (K), 22.02
Sziasztok!

Egy másik témában hozzászóló segítő azt mondta, hogy hozzak létre egy új témát ebben a témában. Hát megteszem akkor ezt.

A lényeg, hogy a "Tanuljuk meg a Javascript használatát 24 óra alatt" c. könyven volt egy script, ahol kisméretű diveket lehet egérrel húzgálni a böngészőben. Ezt fejlesztettem tovább, ezzel azzal, de a div húzása közben mindig kijelöli a húzás irányába lévő szöveget. Ezt szeretném elkerülni, remélem tudtok ebben segíteni!

köszi előre is
sl

u.i.: Ha van php alapú BB kód-fordító programod, az is érdekelne (főleg a betűformázási lehetőség is van benne)
 
1

Select

janoszen · 2009. Dec. 1. (K), 22.41
Ha kész scriptekre vágysz, akkor ihun:

http://www.google.hu/search?q=javascript+disable+selection

Egyébként szerintem, érdemes belekezdeni valami JS keretrendszer alapszintű elsajátításába, mert bonyolultabb dolgokat úgyis kénytelen leszel azzal megoldani.
2

Keretrendszer?

leone92s · 2009. Dec. 3. (Cs), 13.14
Szia és köszi a gyors választ!
viszont milyen JS keretrendszerre gondolsz? igazából még ilyenről nem hallottam sokat...

bb sl
3

Vannak JS keretrendszerek

hosszu.kalman · 2009. Dec. 3. (Cs), 15.53
Vannak JS keretrendszerek mint pl a Prototype, vagy a jQuery. Én speciel a jQuery-t használom.
4

JS keretrendszerek

leone92s · 2009. Dec. 3. (Cs), 19.13
És mi a jók ezekben a keretrendszerekben?
5

Hogy nagyok és nem kompatibilsak egymással :)

vbence · 2009. Dec. 3. (Cs), 19.41
De amúgy nagyban meggyorsítják a munkát, és a böngészők különbségeinek elrejtésében is egészen értékelhető eredményeket vonultatnak fel.

Én személyszerint azt tanácsolom, hgy ne kezdj el használni amég nem vagy túl egy pár nagyobb JS projekten a normál (DOM stb) technikákat használva.
6

+1

zzrek · 2009. Dec. 4. (P), 09.55
Én is azt akartam javasolni, hogy ne kezdje keretrendszerrel. (Bár a böngészők közti különbségek kiküszöbölése pont nem az a feladat, ami érdemes arra, hogy tanulmányozzuk....)

A kijelölés tiltását valahogy így lehet csinálni IE alatt, ha jól emlékszem:

document.onselectstart =function () { return false; }
Firefoxnál meg a document.onmousedown-ra kell ugyanezt tenni.

A google is segíthet:
ie prevent text selection
7

Köszönöm a válaszokat!

leone92s · 2009. Dec. 4. (P), 13.23
Nos, hát a böngészők közti különbségekkel nekem elég sokszor meggyűlt már a bajom, de megpróbálok mindig úgy dolgozni hogy legalább az 3 ismertebb böngésző (ie, mozilla, opera) -ben működjenek a scriptjeim, de ez általában nem jön össze... ha megy operában akkor valószínűleg firefoxban is, de ha nem megy firefoxban az megy ie-ben, de van ameik csak operában megy stb... utálatosak, de tényleg...
Mindenesetre ez a JS keretrendszereket egyenlőre hanyagolom, pont mint a php alapú keretrendszereket (e107, phpFusion stb.). Valahogy nem az én világom az, hogy kapok valami kész dolgot, majd 5 kattintással van egy honlapom. Meg amúgy is szeretem magam megcsinálni, élvezetesebb számomra.

nem vagy túl egy pár nagyobb JS projekten

ez alatt mit értesz? mi számít nagyobb JS projektnek? mert már csinálgattam "projekeket", amiket főleg én találtam ki magamnak, de nem tudok kis és nagy JS projekt közt különbséget tenni. A DOM-ba is csak olyan betekintéseket csináltam, nem volt még az egészet rendesen átfogó könyv/ebook a kezemben/gépemen. Ezért tervezek nagyobb könyv-vásárlási akciót karácsonyra :) Szóval, ezzel az egésszel azt akartam mondani, hogy ha tudtok valami jó oldalt/ebookot ezzel a DOM-mal kapcsolatban, szivesen fogadom :)

köszi mindent sl