ugrás a tartalomhoz

PHP 5.3 - használjátok-e már élesben?

kalamona · 2009. Nov. 5. (Cs), 09.29
Szép jó reggelt! A cím tartalmazza töprengésem tárgyát. Mennyire merjek alapozni rá jelenleg éles szolgáltatást? Merjek, de azért népszerűt-vagy ahol biztosra kell menni olyat ne? Vagy bármit? Vagy készítsem fel a kódjaimat, hogy fussanak rajta, de még ne építsek az ujdonságokra?

Épp a minap jött ki az 5.3.1RC3 (03 Nov 2009), ugyanakkor hallottam nem egyszer olyat is hogy "ha-ha, 5.3?! majd kb egy-másfél év múlva talán rá merek bízni fontos dolgokat!"

A nagyfiúk mozdulnak. Jobban, mint anno az php5-re váltáskor. De azért ezekből is még több mint fél év mire lesz final.

Ti használjátok már élesben? Használnátok?
 
1

Én az MSSQL miatt nem

tisch.david · 2009. Nov. 5. (Cs), 11.01
Hali!

Néhány hete újra kellett húzni a gépemet, így - gondoltam - felteszem az 5.3-at WAMP-ban. Aztán gyorsan le is szedtem, mert - javítsatok ki, ha tévedek - kiderült, hogy az 5.3-ból utóbb kikerült a natív MSSQL támogatás. (Én meg - pechemre - pont azt vagyok kénytelen használni.) A Microsoft-nak van valami csomagja helyette, de ehhez át kéne írnom az ADOdb-t.
Úgyhogy gyors búcsút vettem az 5.3-tól, és downgrade-eltem 5.2.9-2-re.

Üdv:
Dávid
4

Ott használom

kalamona · 2009. Nov. 8. (V), 01.40
Localbeli dev környezetemben használom egy ideje... A php.net-ről lehúzható php-5.3.0-Win32-VC9-x86-ban tényleg nincs benne mssql-es extension, de a win-es XAMPP 1.7.2-ben-ben van php_mssql.dll és php_pdo_mssql.dll is. Ki mondjuk nem próbáltam. :)
2

Attól függ konkrétan mire kell

Thoer · 2009. Nov. 5. (Cs), 11.18
de általánosságban azt mondanám, hogy csak akkor ha biztos vagy benne, hogy a futtató szerver támogatja. Praktikusan ez ma annyit jelent hogy saját szerveren fut. Érdemes megjegyezni, hogy a Symfony 2 jövő év végére van előirányozva (Gondolom az inkább 2011 tavasz lesz), a Doctrine-t nem tudom, de az Alpha 2-es verzió nem azt mutatja, hogy idén bárki használni fogja.
5

Ez igaz, viszont

kalamona · 2009. Nov. 8. (V), 01.50
Hosszú távon mindenképpen jobban járok az 5.3-al amibe meg most vágni készülök az reményeim szerint karbantartandó lesz még hosszú éveken át. Akkor meg már használnám a névterezést, late static bindingot, jobb teljesítményt miegymást. Ahogy a tanult kollega mondja a fenti link mögött:

[...]the language has evolved and sports a lot of new exciting features like namespaces, closures, anonymous functions, late static binding, SPL enhancements, better Windows support, and much more. PHP 5.3 is also the fastest PHP release ever, which is a great benefit for complex beasts like frameworks.
7

Doctrine 2.0-ás nem is áll

kalamona · 2009. Nov. 8. (V), 14.20
A 2.0-ás Doctrine nem is áll ám olyan csehül már most sem (frissen tartottdoksi is van). Amilyen stréberek a srácok simán kinézem, hogy nem lesz csúszás.
8

Nem a Doctrine-ra mondtam

Thoer · 2009. Nov. 11. (Sze), 10.36
hanem a Symfony-ra, bár ők is elég stréberek. Ugyanakkor én még tavaly is sok helyen találkoztam php4-es szerverekkel itthon. Bár már jobbára frissítettek, ha komolyan hordozható fejlesztésbe kellene vágnom, akkor még mindig inkább php5.2.4 lenne a megcélzott alap. Persze ez csak egy vélemény a sok közül.
3

Hiányos

janoszen · 2009. Nov. 5. (Cs), 19.57
Még kicsit hiányoska a támogatása (modulok, stb). Ennek ellenére a munkaadóm most kijövő csomagjában egy választható opció. Ha érdekel, keress meg priviben.
6

Lehetséges, hogy meg foglak.

kalamona · 2009. Nov. 8. (V), 02.02
Lehetséges, hogy meg foglak. Mármint keresni. Egyébként az utóbbi időben kicsit elkezdett gatyába rázódni a jó öreg "template nyelvünk". Van minőségbiztosítási kezdeményezés, korrektebb releaselés, vagy ez csak az én rózsaszínű szemövegem? :)
9

Ez ugyan egy régi téma a

prom3theus · 2011. Aug. 17. (Sze), 17.04
Ez ugyan egy régi téma a fórumon, de ha már valaki megnyitotta: szeretnék arról érdeklődni, mennyire van elterjedve az 5.3-as PHP használata jelenleg a tárhelyszolgáltatók körében magyarországon? Pontosabban azt szeretném megtudni, mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatosan. Ugyanígy "off-topic" érdekelne az is, ha van ilyen tapasztalat, a látogatók (júzerek) mennyire HTML5-, CSS3-kompatibilisek (illetve a megrendelők mennyire tolerálják/favorizálják ezeket az "új" technológiákat)?

A kérdést azért itt vetem fel, mert szeretnék ezzel kapcsolatosan egy általánosabb képet kapni, nem csak a saját tapasztalataimra hagyatkozni.

Köszi a választ mindenkinek!
10

Lehet

janoszen · 2011. Aug. 17. (Sze), 18.53
Ha FastCGI van, akkor meg lehet csinálni. A DotRollnál már van működő prototípus, még nem jutottunk el odáig, hogy beélesítsük, hogy mindenki használhassa.
11

Köszi a választ! Szívesen

prom3theus · 2011. Szep. 21. (Sze), 10.18
Köszi a választ!

Szívesen fogadnám mások tapasztalatait is a kérdésben.