ugrás a tartalomhoz

Motor csere a tartalom felett.

s_volenszki · 2009. Okt. 24. (Szo), 10.03
Sziasztok!

A tapasztalataitokra és véleményetekre van szükségem.

Lassan de biztosan lekészül a weboldalam új tartalomkiszolgáló motorja, azonban a publikálást megelőzően két dolgot rendbe kell még tennem.

Az egyik az, hogy hogyan irányítsam a http://www.domain.hu/(és ide akármi jöhet) kéréseket úgy a http://domain.hu(és ide akármi jöhet)-ra, hogy sem látogatónak, sem kereső robotoknak ne ártsak.

Jelenleg php-ben header-rel teszem meg egy kitétel vizsgálata után. Lehetséges, hogy ezt apache szinten is kezelhetném, bér csak .htaccess-hez férek hozzá, mod rewrite-om van (ezt a bejegyzést olvasgattam: http://weblabor.hu/forumok/temak/18734)).

A másik, hogy ha jelenleg ilyen formátumban van indexelve tartalmam a google-ben:
http://www.domain.hu/index.php?content=55-85
ami az új motorral így fog kinézni:
http://domain.hu/kirandulas-magyarorszagon/a-hetvegen-itt-jartunk
akkor a keresőből érkező látogatókat és a robotokat, hogyan irányítsam át?

Jelenleg készítettem egy úgynevezett "címfordítót", ami beazonosítja a content=xx-xx-et, megkeresi a megfelelőjét és header-rel átirányít. Arra gondoltam, lehet, hogy valami elköltözött fejléccel jobb lenne, hiszen akkor konkrétan el is mondom a google-nek, hogy mi történik. Azt biztosan jobban szeretné.

Mit gondoltok?
 
1

301

janoszen · 2009. Okt. 24. (Szo), 10.53
Minden kérdés nélkül 301-es headerrel irányítsd át, ezt a keresőrobotok is tudják értelmezni.
2

A www. nem www. kérdésben is 301?

s_volenszki · 2009. Okt. 24. (Szo), 11.25
Ez azt jelenti, hogy a http://www.domain.hu(ide akármi jöhet) is legyen 301-gyel átirányítva a http://domain.hu(ide akármi jöhet)-ra? Vagy ebben az ügyben olvasgassam tovább az előbb belinkelt írást?

Egyébként köszönöm!
5

Ihun

janoszen · 2009. Okt. 24. (Szo), 12.54
Ha még kell egy kis kész howto, itt összeraktuk: https://hu.dotroll.com/Faq/WWW+%C3%A9s+nem+WWW+mappa

A vicces dolgok egyébként a HTTPS-nél és/vagy a mindenféle sitemapeknél kezdődnek.
4

Dupla

janoszen · 2009. Okt. 24. (Szo), 12.54
Dupla.
3

Igen, már látom.

s_volenszki · 2009. Okt. 24. (Szo), 11.58
Igen, már látom, ezen a nyomon elindulva találtam olvasmányt! Köszönöm a segítséget proclub!
6

a-hetvegen-itt-jartunk

vbence · 2009. Okt. 24. (Szo), 15.58
Ajánlom a hasonló témát URL ügyben.

Ott pont a költözés kapcsán kifejtettem mennyire butaságnak tartom az ID nélküli URL-eket... ha még fejlesztésnél tartasz talán nem késő :)

Amúgy hogyan generálod a következő "A hétvégén itt jártunk" cikk url-jét?
7

Tárolom a saját változatot

Max Logan · 2009. Okt. 24. (Szo), 16.40
Én pl. a saját blogmotorom fejlesztésénél most úgy fogok eljárni, hogy a bejegyzés mellé eltárolom az URL-ben megjelenő címet. Persze nálam alap, hogy van numerikus ID is az URL-ben. Azért tárolom el, mert ha automatikusan van tisztítva a bejegyzés címe, akkor adott esetben elég értelmetlen szöveg jön ki, aminek felesleges szerepelnie az URL-ben (az URL-ben megjelenő címet ezért nem automatikusan generálom, hanem adott esetben kicsit átfogalmazom). Másrészt meg könnyen lehet, hogy van több bejegyzés ugyanolyan címmel.
8

Hogyan generálom?

s_volenszki · 2009. Okt. 26. (H), 10.47
Érdekes az a téma amit belinkeltél, leírom, én hogyan teszem:

Tartalmat létrehozni és elnevezni csak a következő feltételekkel lehet:

1. A tartalom címe az ABC betűit, számokat, szóközt és mondatvégi írásjeleket tartalmazhat. Ettől eltérő cím megadása esetén, nem engedi a tartalmat rögzíteni. Nem lehet azonos nevű tartalom.

2. A tartalom nevéből az url úgy generálódik, hogy első lépésben kicserélek minden ékezetes karaktert a nem ékezetes megfelelőjére, majd minden szóköz helyére rakok egy kötőjelet, továbbá kiveszek minden nem megengedett írásjelet.

3. Mikor ez kész, felkínálom user-nek, hogy elfogadja, vagy belejavítson, természetesen az előző szabályoknak megfelelően ([A-z0-9-] és egyedi).

Egyébként én készítettem egy címfordítót, ami a következő feladatokat látja el:

Ha a "A hétvégén itt jártunk" tartalom id-je 55 és a lexikális azonosítója a-hetvegen-itt-jartunk, akkor a címfordító, ugyan úgy megjeleníti a tartalmat a http://valami.hu/iras/a-hetvegen-itt-jartunk -ra, mint a http://valami.hu/iras/55 -re.

Tehát nálam a lexikális azonosítója ugyan úgy egyedi mint a tartalom id-je, és a címfordító miatt, az adatbázisból minden esetben az id-alapján kerül a tartalom kiszolgálásra függetlenül attól, mi van a címsorba írva. Így a jövőben bármilyen változtatás egyszerűen követhető.

Ez nekem logikusnak tűnik, azonban várom a véleményeket.