ugrás a tartalomhoz

Űrlapokkal kapcsolatos kérdések

rockybro · 2009. Aug. 31. (H), 21.37
Hali!

Lenne pár űrlapokkal kapcsolatos kérdésem:

1. Melyik a korrekt mód az űrlapok elküldésének ellenőrzésére? Ha csak szöveges mezők vannak az űrlapon, akkor szépen átadhatjuk isset()-nek a $_POST tömbben lévő (vagy nem lévő) változókat, és megmondja, hogy el lett-e küldve az űrlap, akkor is ha üresen, akkor is ha kitöltve. De mi van, ha checkbox-ok vagy radio button-ök vannak az űrlapon? Akkor az isset() FALSE-al tér vissza, akár el lett küldve az űrlap, akár nem.

Lehetséges megoldások saját kútfőből:
- Teszünk egy rejtett mezőt az űrlapba, mondjuk submitted névvel, és 1-et adunk neki értéknek. Ezután le tudjuk ellenőrizni, hogy $_POST['submitted'] egyenlő-e 1-gyel.
- A submit inputot elnevezzük pl. submitted-nek (<input type="submit" name="submitted" value="Elküld" />, és le tudjuk ellenőrizni, hogy $_POST['submitted'] megegyezik-e a submit értékvel(vagyis "Elküld"-del). Ezt én speciel nem tartom elegáns megoldásnak. Mi van ha például megváltoztatom a gomb szövegét? Akkor a PHP kódban is át kell írni.

Most ennyi jutott eszembe, ha van ezeken kívül korrektebb megoldás is erre a problémára, akkor írjátok meg legyetek szívesek.

2. UTF-8 kódolást használok a weboldalamon, nincs vele semmilyen karakterkódolási problémám. Az adatbázisban és az oldalon is minden rendben. Viszont észrevettem, hogy van az űrlapoknak egy accept-charset attribútuma is. Megnéztem a Weblabor forráskódját, és láttam, hogy megadjátok (accept-charset="UTF-8"). Mért jó, ha megadom; mi baj lehet abból, ha nem?

3. Azt is észrevettem, hogy az űrlapoknak van egy name attribútuma is. Ez mire jó, mire lehetne használni? Inputoknál oké, kell egy név, ami alapján le lehet ellenőrizni az értékét, de az űrlapnál mi értelme van?

4. Még egy attribútumot felfedeztem, ez a lang. Értem, hogy mit lehet megadni, de a kérdés az, hogy mi értelme van, ha megadom?
 
1

re

Greg · 2009. Szep. 1. (K), 13.05
"A submit inputot elnevezzük pl. submitted-nek (<input type="submit" name="submitted" value="Elküld" />, és le tudjuk ellenőrizni, hogy $_POST['submitted'] megegyezik-e a submit értékvel(vagyis "Elküld"-del). Ezt én speciel nem tartom elegáns megoldásnak. Mi van ha például megváltoztatom a gomb szövegét? Akkor a PHP kódban is át kell írni."

nem kell atirni. ellenorizd ezt
if(isset($_POST['submitted']))

"az űrlapnál mi értelme van?"

peldaul ha javascript-el a name erteken keresztul akarod a formot elerni
2

űrlap php

tom sowyer · 2009. Szep. 1. (K), 14.20
Sziasztok én csináltam egy űrlapot csak egy gond van megnyomom az elküld gombot és megnyitja külön a levelező programot!Többen mondták már hogy ehhez kell PHP de én azt nem nagyon tudok tudtok segíteni?Esetleg adjam meg a kódját az űrlapnak?
csak mert az elején a from -ban megadom hogy:<form action="mailto:tamas.1997##kukac##hotmail.com" method="post"
enctype="text/plain" id="registration">





Üdv
Tomi
3

Láttam, írtál egy másik

rockybro · 2009. Szep. 1. (K), 15.00
Láttam, írtál egy másik fórumtémához is (Regisztrációs űrlap készítése). Én is csak azt tudom mondani, amit solkprog mondott, teljes mértékben egyetértek vele. Nem tudom, mért jó az neked, hogy te csak fogod a más által megírt kódot, és bemásolod. Valószínűleg azért, mert majd mutogathatod az osztálytársaknak vagy tudomisénkiknek, hogy te miket tudsz... Dehát nem is te csináltad. Szóval két lehetőséged van: vagy fogsz egy könyvet, és tanulsz (egy ilyen levélküldő űrlap elkészítését célirányosan kb. 20 perc alatt meg lehet tanulni, mégha előtte sosem láttál php-t, akkor is), vagypedig rákeresel a guglival egy elkészített levélküldő scriptre.

Ja és még valami:
soha többet nem írok ilyen hülyékhez keresek egy másik fórumot és utoljára írtam
ide csá
Tudod te, hogy kiknek írtad ezt? Magyarország legnagyobb webfejlesztőinek, akik legalább 10 évvel idősebbek nálad. Én is így kezdtem pár évvel ezelőtt, mint te, ugyanazt javasolták nekem (tanulni keményen), csak én nem azt reagáltam rá, hogy "soha többet nem írok ilyen hülyékhez", hanem megfogadtam a tanácsokat, és láss csodát már értek PHP-hez és MySQL-hez is. És hidd el, sokkal jobb érzés, ha magad írod meg a kódot, mintha bemásolod.
4

bocs hogy így viselkedtem és

tom sowyer · 2009. Szep. 1. (K), 15.05
bocs hogy így viselkedtem és most megértettem mindent !!tanulni! köszi és sziasztok
5

off

rockybro · 2009. Szep. 1. (K), 15.12
Ennek örülök! Lassan itt a karácsony, nyugodtan lehet kérni szülőktől könyvet (ajánlom figyelmedbe a PHP 24 óra alatt-ot, de előbb inkább magát a programozást kéne elsajátítanod)
6

re

Greg · 2009. Szep. 1. (K), 16.46
az konyv nem hiszem hogy megerdemli hogy ajanljak. tele van hibas mintakodokkal es nem tul sokat lehet belole tanulni. vannak sokkal jobban megirt konyvek is a temaban
7

off

rockybro · 2009. Szep. 1. (K), 17.06
Igen, a hibás kódokkal én is találkoztam. De mégiscsak abból tanultam meg a PHP ismereteim nagy részét...
8

re

Greg · 2009. Szep. 1. (K), 17.42
nem akarlak megbantani, es remelem nem is fogsz megbantodni, de akkor nem tudhatsz tul sok mindent a php-rol. abban a konyvben az OOP-t nem is emlitik(bar amikor az irodott meg nem is tamogatta rendesen a php),es csak nagyon feluletesen,kezdo dolgokrol irnak. ha valaki komolyan gondolja a fejlesztest akkor az a konyv nem sokat fog neki erni. en a panem kiado "php5 konnyen is lehet", de nem vagyok a cimben biztos konyvet lattam eddig magyarul ami ert valamit.
raadasul a php mellett az sql -re is szukseged lesz a fent emlitett konyvekben pedig annak is csak az alapjai vannak
9

utolsó off

rockybro · 2009. Szep. 1. (K), 18.04
Kicsit túlzás volt, amikor azt mondtam, hogy abból tanultam meg a php ismeretek nagy részét. Az igazság az, hogy ez a könyv mindössze megalapozta a további tanulást. És természetesen SQL könyveket is olvastam, Javascriptet is stb-stb...