ugrás a tartalomhoz

A tökéletes IE6 PNG kezelés

Blintux · 2009. Aug. 17. (H), 23.50
Sziasztok!

Rengeteg trukkot kiprobaltam mar az IE6 alatti atlatszo PNG-k tokeletes lekezelesere, de hiba menteset sajnos meg nem talaltam.
Az oldal eleg jol kimeriti a PNG fajlokbol szarmazo elonyoket. Van benne ismetlodo resz, jobbra, balra, kozepre igazitva egy divnek. Menurendszer egy keppel megoldva, de a kep pozicionalva, jobbra-balra.
A problema minden esetben az, hogy ha sikerul is atlatszova tetetni a kepeket IE6-ban, akkor mar nem ugy pizicionalodnak, ahogy eredetileg voltak.
Sok javascriptel probalkoztam mar, de tokeletesen semmi nem valt be.

Ha valaki tudna egy kiforrot megoldast, azt nagyon megkoszonnem.
 
1

background

Drawain · 2009. Aug. 18. (K), 00.52
Sajnos tökéletes megoldással én sem találkoztam még, a png background image-ekkel kapcsolatban mindig előjött néhány bug. Egy megoldás ha csinálsz egy gif-et a png helyett és ie6-hoz egy külön css-t a background position-ökre. Így használható marad az oldal, legfeljebb nem olyan szép ie6ból. Én még azt is kiírnám, hogy "Ön egy nyolc éves böngészőt használ, ami csak erre képes, sajnáljuk."
2

Igen, sajnos en is csak ezt

Blintux · 2009. Aug. 18. (K), 01.32
Igen, sajnos en is csak ezt az egy biztos megoldast talaltam. Most probalom a kis gif-eket a hatterbe illoen megszerkesztgetni. Szep kis melo kb 20 kep eseteben :S
3

Nem mindegy, milyen PNG

yaanno · 2009. Aug. 18. (K), 08.29
Ha PNG8-at használsz transzparens háttérrel, azt az IE6 is szépen megjeleníti, nem kell "ráfanyalodni" a GIF képekre. Elismerem, hogy nem mindig olyan szép, mint a PNG24, de kis kreativitással rá lehet bírni a Photoshopot, hogy ne térejenek el sokban.
4

Elismerem, hogy nem mindig olyan szép,

zforgo · 2009. Aug. 18. (K), 09.50
Való igaz, hogy a PNG24-nél csúnyább. Ellenben az alternatívaként ajánlott GIF-nél szebb és jobb is.

Sajna nyolc éves böngésző ide vagy oda, a Microsoft épp a napokban jelentette be, hogy 2014-ig támogatja az IE6-ot.
9

Ezt nézted már?

Max Logan · 2009. Aug. 18. (K), 11.49
Én jó pár hónapja találtam rá erre a cuccra és az IE 6-os próba során korrektül működtek a beépített tesztek.

A 2.0 alpha-t érdemes megnézni, az már tartalmazza a background-repeat és background-position fix-et is.
5

Én ezt használom

atxatx · 2009. Aug. 18. (K), 10.43
Amíg elő nem jön valami "érdekesség" vele, ezt használom:
http://labs.unitinteractive.com/unitpngfix.php
6

PNG kimerítő használata

vbence · 2009. Aug. 18. (K), 10.53
Webes pályafutásom során egyetlen esetben fordult elő, hogy értelme volt áttetsző PNG képet használni. Ezen az oldalon a fejléc alapjául szolgáló képet az admin tölthette fel, és erre lógott rá egy enyhén áttetsző menü árnyékkal.

Minden más esetben, amikor nem játszik közre a változó kéi tartalom, egyszerűen tessék megfelelően használni a layoutot, megfelelően sliccelni a képet Photoshopban és presto! kész az IE6 kompatibilis dezájn.
7

van azért

Drawain · 2009. Aug. 18. (K), 11.05
Azért elég sok helyen elő tud jönni, kezdve a dinamikus logókon, különböző bonyolultabb árnyékolásokon át a keretekig vagy jelvényekig.
8

Verziók

vbence · 2009. Aug. 18. (K), 11.08
A keretek és hasonló jellegű effektek tipikusan előállíthatók (szerveroldali) verziózással. Hogy egy kicsit hazabeszéljek:
http://vbence.web.elte.hu/php_kep_meretezes_vizjel.html
10

többféle keret

Drawain · 2009. Aug. 18. (K), 12.33
Igen, ez addig valóban működik, ha minden képnek ugyanaz a kerete, de sokszor az oldalpozíciótól függően ez folyamatosan változik (pl. az egyik előbb linkelt oldalon). Ekkor elég sokféle kerettel külön létre kellene hozni a képeket. CSS-ből azért nekem könnyebbnek vagy optimálisabbnak tűnik - alapvetően amit meg lehet csinálni CSS-ből szerintem inkább onnan érdemes. (persze én már az IE6-on túllépett világról beszélek :)).

De egyébként ez a szerver oldali megoldás most felkeltette az érdeklődésem, bár ahányféle különböző verziót kellene legyártani egy-egy oldalunk minden képéhez, az kicsit elriaszt. (ezek helyes konfigurációjáról nem is beszélve)
11

nincs tökéletes megoldás

Cooty13 · 2009. Aug. 18. (K), 16.37
A png-vel szerintem is remek dogokat lehet elérni (főleg az alpha channneles "félig átlátszósággal), de sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy ha filter.Alpha.progid-s hackelést alkalmazzuk IE6-ban, akkor az átlátszóságot ugyan felismeri a bengésző, de egyéb szövődmények keletkeznek. - Nem lehet rákattintani a kép környékén lévő linkekre, nem lehet ráfókuszálni az input mezőkre, és hasonló "apróságok".

Sajnos, ha IE6 kompatibilis dizájnt akarsz csinálni (én erről sokszor leteszek :)), akkor vagy ne használj transzparens png-ket, vagy ahol mindenképp kell (mondjuk árnyék dinamikus tartalom, vagy textúra felett) ott butítsd le a dizájn az IE6-os usereknek (értsd. egyszerűen ne legyen ott árnyék - egy conditional commentben amit csak az ie 6 és az alatti verziók látnak png helyett egy másik képet raksz be CSS-ből).