ugrás a tartalomhoz

Float felvilágosítás

di604 · 2009. Május. 25. (H), 09.56
Sziasztok!

Nagy divat ez a table-less dolog, én is próbáltam belevágni, működik is, de egy valamit nem értek, float: left; float: right.. mind kettőt kell használni vagy csak egyet? Mindenféle megoldást találtam, és nemtudom eldönteni melyik a helyes, melyiket használjam.

példa:

Van egy #header, #kontener, #bal (float:left;), és egy #jobb (float:right;) divem, akkor ez a kodban igy néz ki igaz?

<div id="header"></div>
<div id="kontener">
<div id="bal"></div>
<div id="jobb"></div>
</div>
Esetleg a headert is kell floatolni?! Nem tiszta sajnos, de megakarom érteni. Külföldi oldalakon szó esett a clear: both;-ról is, ezt mikor használjuk?

Köszönöm a válaszokat!
 
1

link

gex · 2009. Május. 25. (H), 10.05
ha megy az angol akkor ajánlom ezt az oldalt: http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/index.htm, nagyon érthetően be van mutatva a float.
2

ismerem az oldalt

di604 · 2009. Május. 25. (H), 10.30
Köszönöm, az oldalt már olvastam, és ott úgyvan, hogy csak az egyik van floatolva. Igazából arra lennék kiváncsi, hogy a többség hogy csinálja? Másik kérdés pedig a clear: both sajnos angolul ezt nem értettem meg pontosan mikor kell használni. Köszönöm
3

clear: both

gex · 2009. Május. 25. (H), 10.53
a legalapabb float amit te is láttál már bizonyára az egy kép, aminek van egy align="left" (vagy right) tulajdonsága. ezt a html tulajdonságot lehet kiváltani float: left;-tel (pl). a mellette lévő szöveg szépen körbefolyik. ha viszont adnál a szövegnek (p elemnek) egy clear: both; tulajdonságot akkor nem folyna körbe, hanem a kép alatt folytatódna a szöveg. a clear tulajdonság lehet none, left, right és both értékű. a leftnél az elem bal oldalán nem lehet floatolt elem, a rightnál a jobb oldalán, a bothnál pedig egyik oldalán sem. (a none pedig az alap beállítás.)
4

köszönöm, a másik kérdésem,

di604 · 2009. Május. 25. (H), 11.05
köszönöm, a másik kérdésem, te 2 dobozos elrendezés esetén hogy alkalmazod a float-ot? left, és right? esetleg csak az egyik? Amit én beírtam megállja a helyét, helyes?
9

mindegy

gex · 2009. Május. 25. (H), 11.31
left és right vagy lehet mindkettő left is. arra figyelj, hogy a #kontener nem fog nyúlni mert a floatolt elemek nincsenek hatással a szülő elemre. ezen segíthetsz ha raksz a #bal és #jobb után egy <br style="clear: both;" />-ot. persze a css-t kiszervezheted külső fájlba is.

szerk: még egy (remélem) hasznos link: http://blog.html.it/layoutgala/
5

Hali! Már én is hallottam

frenzy · 2009. Május. 25. (H), 11.11
Hali!

Már én is hallottam erről a table-less dologról. Ez mennyivel, és miben jobb mint a table-s társai?
7

Itt a válasz:

rrd · 2009. Május. 25. (H), 11.22
Itt a válasz: http://www.hotdesign.com/seybold/hungarian/everything.html

De ha egyszer megcsinálsz egy összetett oldalt vele vagy nélküle már nem lesz kérdés
8

Attól függ mit szeretnél. Az

rrd · 2009. Május. 25. (H), 11.27
Attól függ mit szeretnél. Az egyik float left vagy right próbálgasd ki úgy hogy van a divekben egy rakat szöveg és látni fogod (pl mindegyiknek beállítasz egy-egy háttérszínt)

A clear:both meg arra való, hogy ha pl a fenti html-hez szeretnél alulra betenni egy lablec divet, akkor azt biztosan nem szeretnéd, hogy a kontent mellé folyjon. Így használnod kell a cleart.

De a legegyszerűbb ha fogod a htm vázadat beletöltesz minden div-be egy kis lorem ipsumot beállítasz egy-egy háttérszínt és eljátszadozol vele. (Persze nem IE6 alatt) Így sokkal könnyebben meg fogod érteni az általános renderelési elvet.