ugrás a tartalomhoz

Milyen szervergépet válasszak hoszting szolgáltatás indításához?

noob · 2009. Jan. 17. (Szo), 20.15
A segítségeteket szeretném kérni mert teljesen kezdő vagyok a témában !
Mien servergépre lenne szűkségem ahoz hogy létre tudjak hozni kb 100db 3G tárhellyel rendelkező virtual servert ? - kisebb forgalmú lapokról lenne szó...

Előre is köszi
 
1

Senki sem lehet tökéletes...

s_volenszki · 2009. Jan. 17. (Szo), 20.34
...azonban törekedni lehet rá...

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3386
2

Mit szeretnél?

janoszen · 2009. Jan. 18. (V), 02.11
Figy, ha teljesen kezdő vagy a témában, akkor azt mondom Neked, hogy nem akarsz ilyet. Rengeteg szívás, havi szinten több 10 óra és nem kevés pénz is el tud menni, ha nem vágod a témát.

100 db virtuális gépet nem tudsz egy gépen létrehozni, sacc per kb ennek az ellátásához 10-25 gépre van szükséged (megfelelő storage backenddel), ami haveri áron is 5-10 m Ft(+storage, ha akarsz ilyet).

Amit Te szeretnél, az szerintem nem virtuális gép, hanem virtual host (azaz egy IP címen több weboldalt kiszolgálni.) Figyelj oda, nem mindegy, hogy mit írsz. Ehhez szinte bármilyen gép elég, feltéve, hogy nincs közötte 1-2 combosabb weboldal. Ergó azt választasz, amire pénzed van. Beugró szinten két disc (WDC RAID ED vagy ilyesmi, 25-30e Ft / db), RAID 1-ben, valami értelmes processzor és 2-4 giga RAM. A szoftver configgal meg alaposan barátkozzál mielőtt beteszed, különben úgy jársz, mint az ex szolgáltatóm, akinek a szarul beállított PHP-ja miatt az összes rajta levő oldalt végigfertőzte valami worm. (Az semmiképpen nem játszik, hogy hiszel valami szarul összeszögelt adminfelületnek, hogy majd jól megcsinálja helyetted.)

Üzemeltetési szinten, ha havonta _csak_ a gépből (nem weboldalgyártás, kizárólag a hosting) nincs legalább 100 000 Ft bevételed, akkor a Te munkaidőd 0-ba megy. Ha 50 alatt vagy, akkor a gép üzemeltetési költségét sem fedezted. (Ugye időnként új gépet kell venni.)
3

Én üzletileg közelíteném meg a kérdést.

s_volenszki · 2009. Jan. 18. (V), 10.47
Tökéletesen igaza van proklub-nak, anno én megfogadtam a tanácsát és villám gyorsan lebeszéltem magam az üzemeltetésről. Nekünk céges szinten volt szükségünk kb. 30 különálló weboldalra tárhellyel és tapasztalatból állíthatom, jó szerződéses feltételek mellett egy száz tárhelyes csomagban a tárhelynek darabját megkapod bruttó 1000Ft/hó alatt (nem sorolom fel, mi van benne, mert ez itt nem a reklám helye, de nem tudnál benne kifogást találni).

Egyébként engedj meg két kérdést:

1. Mi az oka, ami miatt az üzemeltetés mellett döntöttél?
2. Ha Magyarországon más tudja bruttó 1000-ért amit te akarsz, akkor mi lesz az üzleti stratégiád, hogy te is eladd (nem lehetetlen, de fontos kérdés)?

s_volenszki
4

Sziasztok, Köszi a gyors

noob · 2009. Jan. 18. (V), 15.23
Sziasztok,

Köszi a gyors válaszokat !
Ami miatt gondolkoztam az üzemeltetésen:
Weblapokat gyártok cégek számára és ezeket szerettem volna elhelyezni a saját serveremen ugyomnd.... pusztán elgondolkoztam a dolgon hogy némeik a saját butaságából adódóan havi 10-20 ezreket fizet ki a weboldal elhelyezésére.... feljött az 5let hogy ezt a pénzt mért nem én paszirozom be ..... 300-350e ft körül már láttam belépőszintü rack servereket... nemtudom ezek mennyire felelnének meg erre....

Végül nagyvonalakban ez az oka....
5

meg lehet hogy butaság de

noob · 2009. Jan. 18. (V), 15.27
meg lehet hogy butaság de most lenne 5 ijen megrendelőm is aki havi 10e fizetne hogy elraktározzam a kb 10-15Mb os oldalát :D igy számolva már fél alatt behozná a vas árát..... az idő annyira nemérdekel mert mialatt beleőlöm megtanulok valamit amit eddig nemtudtam, és azt már nemfogja senki se elvenni tőlem..
6

off

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 18. (V), 15.54
Azért neked a Török Szultán is csókolommal köszönhetne. ;)
9

Akkor holnaptól léccives ha

noob · 2009. Jan. 18. (V), 16.40
Akkor holnaptól léccives ha igy köszönnél :D
13

off II.

Ustak · 2009. Jan. 18. (V), 20.28
ezköz

Szerintem ez nagyon ott van, kattintsatok ti is a "hozzáadás a szótárhoz" menüpontra :-)
7

Nem értem miről beszélsz!

s_volenszki · 2009. Jan. 18. (V), 16.18
Amúgy te vállalkozol? Tudod te, hogy egy 50-75 ezer forintos kiszámlázott bevételből mennyi marad? Ha van egy EVA-s céged, akkor a bevételed kb 30%-át elköltöd adóra és olyan költségekre, amik az ügyviteled miatt keletkeznek. A fennmaradó 70%-ból legalább 30%-ot el kell különítened működési költségnek. A szerver elhelyezésér, garantál sávszélességért, a karbantartásárt vagy szerver terembe rohangálásért neked is fizetni kell. Ha jól csinálod a maradék 40%-ból passzírozhatod ki magadnak a "fizetésedet" és a fejlesztési keretet. Mondjuk, hogy nem fejlesztesz és nem is készülsz rá az első időszakban, akkor a kiszámlázott 50 ezer forintból 20 ezer forint üti a markodat! Nem értem, hogyan van ez: 6*20.000 ?= 350.000Ft

Én a helyedben a következőket tenném:

Keresnék egy hazai hoszting szolgáltatót és előnyös partnerségbe kerülnék velük. Elkezdeném továbbértékesíteni az álltaluk bruttó 1000Ft-ért nekem eladott csomagot akármennyiért és szon dolgoznék, hogy a számok egybeessenek

És akkor elgondolkoznék, Kell-e nekem egyáltalán a fejfájás szerver üzemeltetésért, mikor profiktól megkapom havi 1000-ért?

Ez az én egyéni véleményem.

s_volenszki
14

Virtugép

janoszen · 2009. Jan. 18. (V), 20.54
Egyrészt, nem tudom, ezek szerint nem vetted a célzást az első hozzászólásban, légy szíves tanulj meg legalább félig helyesen írni vagy tegyél föl egy helyesírás ellenörzőt. Amit művelsz, az fáj a szemnek.

Másrészt, ha Linuxot akarsz tanulni, az egy külön tudomány, azt nem egy éles szerveren kellene elkezdeni, hanem mondjuk otthon (és nem az Ubuntus next-next-next-finish disztróval).

Ha feltétlenül ezt szeretnéd, akkor 10-15 mb-os oldalak esetén erősen javaslom, hogy ne fizikai vasban gondolkozz, hanem virtuális gépben. Mi is gondolkoztunk rajta, hogy az egy szem gépünk helyett virtugépet üzemeltetnénk, de az 50 GB-os lemezzel havi 19-re jött ki az Integritynél, szóval nem eröltettük. Viszont ha tényleg ilyen keveset akarsz rajta tárolni, akkor akár 5 gigán is elférsz.

Olyat meg ne mondj, hogy az időd nem számít, mert az csak arról mesél, hogy nagyon rossz üzletember vagy. Valamiből kell élni, hosszú távon / ha felfut a projekt, nem engedheted meg magadnak, hogy per ügyfél ilyen brutálisan sok időt fizetés nélkül rászánj. Még sok minden van, de asszem itt a legnagyobb baj az üzleti koncepcióval van. SZVSZ sürgősen kérj tanácsot valakitől, aki már vezetett céget.
8

hát igen így már merőben

noob · 2009. Jan. 18. (V), 16.39
hát igen így már merőben elgondolkoztató, azért is csak felvetés volt.
köszi azért mindent, még átgondolom a dolgot és körbenézek hol lenne a legkifizetődőbb a "partnerség" :) Bár számláznom nemkéne... de mint s_volenszki is irta 30% a fenntartási költsége minimum a dolognak meg hát előbb utóbb biztos tönkremegy valami és akkor kezdődik a para...

De itt rögtön meg is fogalmazódik egy másik kérdés, amit persze az előzőre kapott válasz szül:

Ha webszervert nem éri meg üzemeltetni akkor miet igen ? avagy meiket éri meg jobban ?
10

10-50 domain

Poetro · 2009. Jan. 18. (V), 18.46
10-50 domain környékén, ha havonta 5-20e Ft-ot el tudsz kérni, akkor elkezdi megérni fenntartani, de ebből megléni még biztosan nem lehet.
Bár számláznom nemkéne...

Akkor szerinted, hogyan könyveli el a megrendelő cég, hogy nálad van az oldala hostolva? Elárulom, sehogy, ezért minden valószínűség szerint nem is téged fog megbízni, mert ilyen esetben milyen biztosíték van, ha beüt a ménykű, akkor te kijavítod a hibát, esetleg visszatéritesz a hoszting díjból, vagy akárcsak bármi teszel? Semmi. Szóval ilyen esetben számla mindig kell, és ebből adódóan jönnek ugye egyéb költségek, ahogy s_volenszki azt már korábban megírta.
Igazából kiegészítő szolgáltatásnak jó lehet, de kétséges, hogy ebből meg lehet-e élni komolyabb befektetések, és hatalmas ügyfélbázis nélkül, akik valószínű, ha nem kapják meg tőled a drága pénzen vett szolgáltatást, akkor fordulnak valaki olyanhoz, aki olcsóbban, de jobban megoldja, mint te.
11

kiegészítő szolgáltatás lenne

noob · 2009. Jan. 18. (V), 19.52
kiegészítő szolgáltatás lenne ..... megélni megtudok másból :) Elég ha a dolog fentartja magát és egy idő után behozza legalább az ezköz árát...

sehogy nem könyveli el a megrendelő cég ne is könyvelje... az imént említett ügyfelek a barátiam illetve közeli ismerőseim és mint a weblapokról erről sem szándékozom számlát adni mert akkor azt sem annyiért csinálnám meg nekik amennyiért most.... azért hogy az államnak több pénze legyen ők se szeretnének többet fizetni... ők se könyvelnek el mindent és mint magyarországon álltalában ők is csak arról adnak számlát amiről nagyon muszály.... (bár ezzel nemhiszem hogy újjat mondtam...)

Természetesen ha üzletszerűen szeretnék foglalkozni vele énis reálisnak tartom a számlaképességet. Ám badarság lenne emiatt a szolgáltatás miatt belemenni az egész számla és céges mizériába amig még ijen kis volumenbe menne...

Itt inkább az a kérdés hogy ijen feltételek mellett vajon mi az a havi minimum bevétel ami még ha lassan is de behozza az ezköz árát... útközbe még mindig kiderülhet érdemes e nagyobb tőkét belevonni avagy sem.
12

Személy szerint kikérem magamnak!

s_volenszki · 2009. Jan. 18. (V), 20.09
Én nem így gondolkozom...

Véleményem szerint egy cégnek azért kell weboldal, hogy költséghatékonyan új ügyfeleket szerezzen. Ha ez igaz, egy weboldal teljes egészében marketing költség.

Ha csinálsz egy teljesen hétköznapi weboldalt és néhány hónap kitartó munkájával generálsz rajta egy stabil, napi 150-250 fős látogatottságot, akiket beleeresztesz egy jól szegmentált, üzletileg finoman kigondolt marketing gépezetbe, akkor a látogatóid 3-5% lehet potenciális ügyfél. Terméktől és tevékenységtől függően akár napi 5 ügyfél is keletkezhet (nem beszélve a számtalan érdeklődőről, akik a jövőben, ha megfelelően tartasz velük kapcsolatot, bármikor ügyféllé válhatnak).

Ha egy internetről szerzett ügyfeled vásárlói potenciálját 10.000 Ft-ra taksálod, akkor egy alapvető műszaki tudással megépített, alapvetően látogatottsággal ellátott és jó marketing stratégiára felépített tartalommal rendelkező weboldal napi 30.000Ft - 50.000 Ft-ot ér a tulajdonosának!

Ha ezt te rendbe teszed az ügyfeleid fejében, könyörögni fognak a számláért és nem veszik zokon, ha 20.000Ft + Áfát számlázol nekik havonta! Azonban ha te csak egy web oldalat készítesz nekik...
15

Válasz

janoszen · 2009. Jan. 18. (V), 21.07
Figyu, tanuld meg légyszi a "válasz" gomb használatát, az ilyen-t ly-ossal, az eszközt pedig sz-szel írják.

Egyébként meg csak úgy általánosságban beszélve, az occsóhosting piac óta ritka csótány dolgok mennek. Nekem pl kihúzták (!) a szerverem LAN kábelét, mert az upstream providernek valami pénzügyi vitája volt azzal a céggel, akivel én szerződtem. Namost ezek után a minimum az, hogy van egy szerződésem. Ha se szerződés se számla, akkor a hajamra kenhetem a szolgáltatásodat. Én biztos, hogy nem mennék hozzád, főleg a szolgáltatás minősége szerinti 10x-es túlárazással nem.

Nem gondolod komolyan, hogy betolsz egy 30 000 Ft-os összetákolt dzsunkapécét, felhegesztesz tutorial alapján egy svájcisajt-jellegű Linuxot, kikiáltod magadat szolgáltatónak oszt dőlni fog a lé, mindezt úgy, hogy azt gondolják rólad, hogy benned meg lehet bízni, ezért szerződés és számla nélkül elvagyunk. El vagy Te tévedve. 2 perc alatt rajtad lesz az APEH, a fogyasztóvédelem, a szolgáltatód meg le fog tiltani, mert ömlik a gépedről a spam és a DOS támadás.

Legutóbb 2000 magasságában érte meg ebbe a piacba beugrani, manapság már nem, hacsak nagyon sok pénzed nincs a konkurenciát lenyomni. (10 meg 100 milliókról beszélünk.)

Ha feltétlenül Linuxot szeretnél tanulni, akkor otthon tanuld meg valami értelmes alap szinten és menj el egy olyan helyre dolgozni, ahol egy tapasztalt rendszergazda mellett kitanulhatod a szakmát.
16

OFF: Thanks

Poetro · 2009. Jan. 19. (H), 14.38
Valami ilyesmit akartam én is kifejteni előbbi hozzásszólásomban, de neked jobban megy :)
19

Off: Flame... :)

janoszen · 2009. Jan. 19. (H), 22.08
Öröklött flame-vénám van. Ha gondolod, adok magánórákat. :)
17

Válasssz

noob · 2009. Jan. 19. (H), 14.51
Hát igen a csótányságokról biztos többet tudsz, bár már énis kezdem kóstolgatni ahogy körbenézek az emberek hozzálásán :D Ez persze teljesen érthető hogy mindenki védi a saját kis szemétdombját.....
Bocsy nemtudtttam hogy ilyen 300-400ezrekért is még csak "dzsunga pécé" ezközt lehet venni, bár azt sejtettem hogy csak belépőszintű a dolog.... gondolom a te amivel elkezdtél dolgozolni minimum Skynet volt ! Igen elvagyok tévedve ezé is próbálok némi fényt csali az alagút végére, nemtudtttam hogy mindenki úgy születik errre a világra hogy oda visssza vágja ezeket.... Avagy már 1ből proként teszi ezt meg ahogy a nevedben se rejted véka alá....... talán azért ebbe a témába irtam, nempedig a "mindeki vág mindent és kibaszott PRO k vagyunk" ba.... Mester, kezdheted elemezgetni a helyjesírási hibákat is (választhattsz van elxszilon és j is), a lényegen nem válltoztat. Én csak annyit remélek hogy amikor a gyereked vagy a feleséged kórházba kerül ott is ijen hozzáálást fogsz kapni:

"Nem fogjuk megműteni mert 2000 ben még érdemes volt műteni mostmár annyira nem.... és amúgy se értessz a műtéthez..... de még ha értenél is nem tudsz adni elég hálapénzt nekünk..... meg ha túl is éli ugyise tudod majd szerintünk rendesen ápolni mert nemvagy képzett ápoló és közbe a szöszre mutogat a pulcsidon, meg a cipőfűződ szinén sokalll, tehát inkább dögöljön meg a kis genya... és széles mosollyj al hozzátszi : majd a legközelebbinél már felkészültebb leszel addig is gyakorolj valami nigéria zabigyereken vagy cigánykurván"

Szerintem kicsit odabaszna nem ? :D

Tisztellllt a kivételeknek. És elnézést az esetlegsen sértő gondolatokért.
Semmiféle személyeskedés nincs benne akinek nem inge nem veszi magára.
18

Off

Max Logan · 2009. Jan. 19. (H), 15.11
Nem akarok kötözködni, de 1 nap 20 órás regisztrációval nem kéne ilyen hangnemet megütni jelen fórum egyik aktív és hozzád képest őstagjával szemben.

Egyébként meg ha kicsit olvasgattál volna az archívumban, mielőtt kérdezel, akkor láttad volna, hogy számtalanszor előkerült a saját szerver indítás téma és minden esetben elmondja proclub, hogy nem éppen olyan egyszerű a dolog ...
20

Skynet

janoszen · 2009. Jan. 19. (H), 23.26
A trágárságokra nem reagálok, de a lényegi részekre igen. Sajnos odáig nem jutottál el, hogy kb 2 képernyővel följebb scrollozz és elolvasd a másik, még ennél is segítőbb szándékkal írt hozzászólásomat, ami számodra egy költséghatékonyabb és valószínűleg jobban kézben tartható megoldást jelent.

A tények: ha belegondolsz abba, hogy van egy darab fizikai vasad, ami bármikor megpusztulhat (mert ténylegesen bármikor megpusztul, nem tudod előre jelezni) akkor minimum két azonos konfigurációjú gépet kell tartanod. Még PC alkatrészekből sem csúcskategória a 150-200 ezer forintos vas, nemhogy szerverből. Ha megnézed, a fent leírt konfigurációban csak a lemezekkel kb 60 rongynál vagy, a többiről meg nem is beszéltünk. A PC alkatrészek, legfőképpen alaplap, memória, nem valók 24/7 üzemelésre, egész egyszerűen brutálisan gyorsan elöregszenek. Ergó kell cserealkatrészt tartanod.
És nem azért mondom, mert a szemétdombomat védem, hanem mert ennek köszönhettem a múltban egy laza 48 órás ébrenlétet.

Ha szerver vasat veszel (valami normálisabbat, amihez tudsz új alkatrészt szerezni, nem a vaterán összeguberált széjjel hajtott traktort), megint 300 rongynál vagy, szóval itt sem vagy beljebb és a szervízköltségről nem beszéltünk. (Egyébként megjegyzem, fent nem 300, csak 30, azaz harminc ezret írtam.)

Amit illusztráltam fent, koránt sem volt SkyNet, az egy normális (hangsúlyozom normális) tárhelyszolgáltató infrastruktúrája volt, aki szeretné, hogy a szolgáltatása tényleg akkor is menjen, ha esetleg megpusztul valami és normális sebességgel szeretne oldalakat kiszolgálni. Persze vannak a betolunk egy pécét típusú szolgáltatások is, de azok nem havi 10 rongyért. Lehet, hogy Te el tudod adni, de én úgy érzem, hogy ez az ügyfelek átverése, ehhez inkább nem asszisztálnék.

Természetesen, ha úgy érzed, hogy szeretnéd a témát komolyan megtanulni, akkor lehet otthon megtanulni az alapokat, aztán az általad SkyNetnek titulált rendszeren dolgozni. Rendes, bejelentett és leadózott fizetésért. Keress meg magánban, ha érdekel.

Ami a témát illeti, ha kicsit lehiggadsz és végig olvasod még egyszer, figyelmesen elejétől a végéig, akkor valószínűleg csomó hasznos infót fogsz benne találni, ha nem is tényszerűen felsorolva, hanem a sorok között elrejtve. Próbáld csak ki. :)
21

Egy történet a napjaimból.

tlof · 2009. Jan. 20. (K), 15.31
proclub már elmondott egy csomó fontos információt, igy inkább én elmesélek egy történetet ami most hétvégén esett meg.

Alaphelyzet:
- Szolgáltató aki VPS szervert kinál az ügyfeleinek.
- Kisvállalkozó, aki virágzó webhosting céget vizionál, és esténként otthonról dolgozik ezen.
- Egy linuxhoz "értő" barát
- Egy erősen automatizált felület ami segiti a kisvállakozót az ügyfelek menedzselésében.

Az egy linuxhoz értő barát rábeszéli a kisvállalkozót, hogy a gépén üzemeltessenek egy ticketing rendszert, és rögtön el is vállalja a telepitést. A telepités lefut, nem megy ugyan a program, de mivel szombat este van, a linuxos barátnak mennie kell sörözni a haverokkal, igy kilogol a gépről, és elmegy.

A kisvállalkozónál csörög a telefon, egy nagynehezen átcsábitott ügyfél az, aki közli, hogy nem megy a weboldala. Kisvállalkozó elkezdni nézni az admin felület státusz reportjait, és rájön, hogy se levelezés, se mysql szerver nem megy.

Elkezd neten olvasni, majd végső elkeseredésében felhivja a VPS szerver szolgáltatóját, hogy segitsen neki. Igaz, hogy köze nincs a dologhoz, de az utóbbi bevállaja, hogy átnézi a rendszert mi a baj.

A levelező rendszer lecserélve, a mysql verzió megváltozva, az admin rendszer darabokban, még éppen sikerül elkapni az esti backupot, mielőtt felül irná az előző mentést.

Pár óra munka a VPS szerver adminjától, és minden megy tovább. Kivéve azt hogy mivel gyakorlatilag 5-6 órát ált a szolgáltatás 2 ügyfél jelzi hogy elmegy.

A történet összegzése:
- VPS szerver havi 11.000 Huf.
- VPS szerver adminjának fizetet 14.000 huf
- Ügyfeleknek jóváirt összeg: 40.000 huf
- Két elvesztett ügyfél havi 2x3000 huf
- Egy elvesztett barát megfizethetetlen.