ugrás a tartalomhoz

Menü div dinamikus méretváltoztatása a tartalom div től függően

baloocis · 2009. Jan. 4. (V), 22.48
Sziasztok,

nem régóta foglalkozok xhtml és css alapú webhelykészítéssel, de az alapokat már elsajátítottam. Most egy olyan problémába ütköztem, hogy három külön div-ben van a menü-, a tartalom- és a banner-sáv egymás mellett, különböző hátterekkel (az oldal címe: http://startlapom.extra.hu/karate/index.php), és így a menü nem veszi fel a tartalomsáv magasságát (tehát hamarabb véget ér, ami hülyén néz ki).



Hogyan lehetne azt megoldani, hogy a menü mindig ugyanakkora legyen, mint az adott tartalom? Fontos lenne, hogy valami megoldást találjak, mert a jelenlegi pixelben definiált verzió nem maradhat: a menü php include()-al lesz beszúrva más-más tartalmú oldalakhoz.

Minden segítséget nagyon értékelnék!
 
1

Faux columns?

Ustak · 2009. Jan. 4. (V), 23.10
Nem tudom illik -e az elképzelésedbe, de eme technika lényege, hogy egy olyan képet ismételsz háttérben (itt például az "egesz" id-jű div hátterében), ami azt az illúziót kelti, mintha lenne három oszlopod, és a tényleges diveket úgy pozícionálod, hogy a kép "fölé" a helyükre kerüljenek, így mindig akkora lesz az összes oszlop, amekkora a leghosszabb tartalom. Itt a teljes cikk egyébként:
faux columns
2

Más

Chupacabra · 2009. Jan. 5. (H), 10.01
Amit Ustak mond az teljesen rendben van, én egy más problémára hívnám fel a figyelmed. Gyakorlatilag mindenhol png képeket használsz, amit IE6 nem igazán támogat. Érdemes lenne ott is ellenőrizned az oldaladat, a felhasználók jó része még mindig azt használ.
3

ie6?

gex · 2009. Jan. 5. (H), 12.17
kérdés hogy az ie6 célcsoport-e még.
4

Konkrétan igen

Chupacabra · 2009. Jan. 5. (H), 22.22
Nagyságrendileg IE arány 6 és 7 közt fele-fele. Mondjuk: http://www.w3counter.com/globalstats.php. Nyilván oldalfüggő, de ez nem elhanyagolható. Ráadásul erre figyelni (általában) nem kíván nagy erőfeszítést. Persze mindenki azt csinál a saját oldalán amit akar, illetve egy tökéletes világban mindenki a saját oldala statisztikái alapján dönt erről. Nem beszélve arról hogy png támogatás IE6 alá is bekendácsolható, bár nekem felemás tapasztalataim vannak.

Na ez ide felesleges volt, leszámítva az utolsó mondatot :D
5

Köszönöm a válaszokat

baloocis · 2009. Jan. 6. (K), 17.15
Köszönöm a válaszokat :)!

Ustak: Igen, nekem is ez jutott eszembe először - nem is tudtam, hogy ennek a módszernek hivatalos neve is van-; de elvetettem, mert nagyon rugalmatlannak tűnt.

IE6 -- igen, természetesen tisztába vagyok a problémával, az oldal félkész, jelenleg még nem is valid, class-ok helyett id-k vannak, stb. Elég sok leírást láttam arra, hogy lehet alpha csatorna támogatást adni IE6-hoz, remélem sikerül majd megoldani valahogy, mert semmiképpen nem hanyagolható el semmilyen böngészőt használó csoport (a web filozófiáját is szemelőtt tartva - legyen bárha az IE is...- ), plána ha egy olyan 25%-ról van szó, ami a látogatók 1/4-jelentené.

Egyébként eszembe jutott egy megoldás, ami nem túl elegáns, de jobb nem nagyon kínálja magát: a menü div minden oldalon, head-be ágyazott css-ben lesz definiálva, és csak a menü részét szúrom be php-val. Így továbbra is könnyen bővíthető lesz a menü, nem kell az oldalakat egyenként frissíteni, és a kinézet sincs szétcsúszva.
6

van liquid változata is, ime:

Ustak · 2009. Jan. 6. (K), 17.39
talán kevésbé rugalmatlan :-)
creating liquid faux columns