ugrás a tartalomhoz

Mysql Névelő szűrése

cSuwwi · 2008. Nov. 30. (V), 00.40
Hali,

A kérdésem az lenne, hogy miként lehet egyszerűen (akár subquery-k nélkül) megoldani egy select querynél, hogy a névelőket ne vegye figyelembe? Konkrét példával élve, egy dvd adatbázis listázásánál ne hozza előre a névelővel szereplő címeket, hanem a megfelelő helyen jelenjenek meg.

Talán a substring jó lenne, de a névelő lehet 'A' és 'Az' is, de általánosságban nem tudom hogy kéne nekifogni. Persze végső megoldásként lehetne utólag php-val bűvészkedni, de ha lenne megoldás rögtön sql-ből megoldani, az jobb lenne.
Köszi.
 
1

Ha a tábla MyIsam akkor

rrd · 2008. Nov. 30. (V), 10.10
Ha a tábla MyIsam akkor rendelkezésedre áaa a FULLTEXT index ami nem csak a névelőket hanem más "szemét" szavakat is szűr a keresésnél mint pl az "és" vagy a "vagy".
2

Új oszlop

fchris82 · 2008. Nov. 30. (V), 16.07
Csinálsz egy új oszlopot, amibe egy, az eredeti címből képzett új címet kreálsz, csak a rendezés miatt, amikor az adatot beszúrod a táblába.
3

Kössz

cSuwwi · 2008. Dec. 1. (H), 16.16
Az elsővel az gond, hogy nem keresésnél kell, hanem sima listázásnál, próbáltam vele, de hibába ütköztem folyton.
A második tippnél meg szét kéne bontani a táblát, amit nem akarok.
Kaptam egy tippet, utánanézek, de ez lesz a nyerő: string függvényekkel replace-elni a névelőket és az orderby-ba tenni. Elvileg működik, táblát nem kell bontani vele.
Tippként leírtam, hátha valaki szintén belefut.
Mindenesetre köszi a segítséget.
4

Nem keresés?

Poetro · 2008. Dec. 1. (H), 18.17
Szerinted mi a különbség a listázás és a keresés között? A listázás is keresés, csak mások a keresési szempontok, pl. hogy az elem az aktuális felhasználóra nézve publikus-e. Amit tehetsz, hogy egy reguláris kifejezéssel levágod az elejet, es a szerint rendezel. Akár bővítheted is a tábládat ezzel az oszloppal, és akkor optimálisabb lesz a rendezés.