ugrás a tartalomhoz

WAP vagy nem WAP

Max Logan · 2008. Nov. 21. (P), 00.51
Azon gondolkodom, hogy érdemes-e belefogni WAP szolgáltatás indításába? Lényegében egy WAP-os RSS-t szeretnék csinálni (egyelőre). Van egy honlap, amin dolgozom. Ennek egyik fő "szolgáltatása" a blog.

A blog célközönsége elég tág (kor tekintetében). És mivel ma már az újabb telefonok általában 176×220 vagy egyre inkább 240×320-as felbontású kijelzőkkel rendelkeznek, élvezhető minőségban lehetne szöveges tartalmat szolgáltatni WAP-on.

Láttok ebben fantáziát? Érdemes megcsináli?
 
1

WAP???

janoszen · 2008. Nov. 21. (P), 10.18
Most itt tényleg WAPról beszélünk? Vagy csak handheld készülékekre optimalizált weboldalon? Azon készülékekhez, amihez normális ember mobilnet előfizetést vásárol minimum EDGE technológiával bírnak és van bennük normális HTML-t tudó böngésző. Egyébként én a mobilon való böngészést szívásnak érzem, túl nehézkes kezelni.
2

Konkrétan WAP

Max Logan · 2008. Nov. 21. (P), 13.26
Azért WAP, mert nem túl valószínű, hogy a potenciális célközönség 2-3%-ánál több embernek lenne, vagy tervezne mobilnet előfizetést konkrétan mobilon való használat miatt.

Másrészt T-Mobile-nál pl. a WAP alapértelmezetten be van kapcsolva, így egy arra alakalmas készülékkel simán lehet GPRS-en keresztül adatforgalom alapján WAP-olni. Ez a csomag egyébként internet forgalomra is jó (nem túl olcsó, de heti egy-két alkalommal elolvasni egy-egy postot arra mindenképpen jó, mert nem kell külön előfizetés).

Egyelőre csak és kizárólag szöveges tartalomról lenne szó, így WAP-on több emberhez jutna el a dolog, mint HTML oldalként.

Tehát főként azért gondolkodom egyelőre WAP-ban, nem mobilra optimalizált honlapban, mert jóval több emberhez tud eljutni (szerintem, régebbi mobilokon is működik), másrészt pl. T-Mobile esetében nem kell még csak egy alap WAP csomagra sem előfizetni, megy simán GPRS-en adatforgalom alapján a dolog.

Aztán későbbiekre, ha a megrendelő is vevő a dologra, meg a WAP-os RSS szerűség alapján látjuk értelmét, akkor lehet komolyabb HTML based mobilra optimalizált dolgokban gondolkodni. Én mindenképpen meglépném majdan, de még nagyon az elején járunk a project-nek. Most a lényeg, hogy a rendes honlap elkészüljön, a szolgáltatások rendesen menjenek. Ez a WAP-os téma pedig bevezetője lehet a majdani mobilos szolgáltatásoknak.

UpDate: Ha már szóba került, akkor van valahol összeszedett infó arról, hogy mire érdemes odafigyelni mobilra készült cuccoknál? Gondolok itt pl. arra, hogy milyen felbontásra kell számítani, stb. Meg igazából azt sem tudom, hogy a mobilokban lévő böngészők milyen szinten tudják megjeleníteni a honlapokat (OperaMini mennyivel másabb, mint a natív böngészők), stb. Szóval egy mobilra optimalizált rendszer fejelesztésénél még ezeknek utána kellene néznem, mert jelenleg nem igazán vagyok képben ezen a területen.
3

Kőkorszak

zila · 2008. Nov. 22. (Szo), 10.27
A WAP remélem kihal minél előbb. Sosem értettem miért találták ki? Limitált netezésre már volt egy Gopher, a wapnál még az is jobb :)

Remélem egyre kevesebb tartalom jön ki wap-ra, így segítve a kihalását, szóval nem, nem látok benne fantáziát :)
4

Ok, akkor ...

Max Logan · 2008. Nov. 22. (Szo), 12.50
... xhtml based mini honlap legyen.

A fentebb említett T-Mobile "csomag" régen WAP Start néven volt jelezve, jelenleg Net start a neve, mert már net elérést is biztosít, nem csak WAP-ot.

Viszont kérdés az, hogy van-e ilyen a többi szolgáltatónál, hogy nem kell előfizetni, mert alapértelmezetten aktív a WAP/Mobilnet elérés adatforgalom alapú díjazással?

Ha nincsen, akkor jelenleg nincsen értelme belevágni ennél a project-nél mobilra kihozni dolgokat, mert csak ez miatt kétlem, hogy bárki előfizetne, még csak havi ezer forint körüli összegért is mobilnetre.

Más részről meg addig nem fognak előfizetni, amíg nincsen értelme, mert nincsen szolgáltatás.

Ebben a felállásban, akkor mit gondoltok: ma Magyarországon van-e értelme ebbe a minihonlap alproject-be időt, energiát és legfőképpen pénzt fektetni vagy érdemes még kivárni?

UpDate: Válaszolva saját kérdésemre, mind a Pannon-nál, mind a Vodafone-nál van lehetőség előfizetés nélküli WAP és net használatra. Első körben Pannon esetében a kártyás és előfizetéses ügyfeleknek is él a szolgáltatás, míg Vodánál ha jól olvastam, akkor csak előfizetéseseknél.

Másrészről meg 1.000-2.000 Ft között van mindenhol kis mobilnet csomag. Így úgy gondolom, hogy van értelme energiát fektetni egy ilyen minihonlap project-be, ha most nem is, de ha befut a dolog, akkor középtávon már megérte a befektetett energiát. Nem beszélve arról, hogy a konkurens cégeknél a honlapon nyújtott szolgáltatás sincsen, nem hogy mobilos.
5

WAP felejtős

attlad · 2008. Nov. 23. (V), 08.08
Hát amikor én próbáltam régebben a vodafonenál a wap, meg a gprs wap szolgáltatással is simán mentek a html oldalak, mp3, java alkalmazások letöltése, stb.

Ja és nem tudom melyik teló nem tudja ma még a html-t, de nekem évekkel ezelőtti, már akkor is alsókategóriás telefon is már simán kezelte akkoriban. Szóval a wap szerintem felejtős.