ugrás a tartalomhoz

Dátum függvények: adott ÉV

haho · 2008. Szep. 28. (V), 15.48
Hello!
Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor SELECT utasítással lekérdezem a programok táblából azokat a sorokat, ahol a dátum mező egyenlő vagy nagyobb mint az adott dátum, akkor a következő függvényt használom: curdate()
Ez a függvény az adott év,hónap és nappal egyenlő, illetve ennél újabb dátumú sorokat kiírja.

DE! Én azt szeretném, hogy ne az adott év/hónap/nappal egyenlő és annál újabb dátumúakat írja ki, hanem csak az adott évvel egyenlő vagy annál újabbakat.

Magyarán: létezik az a PHP függvény, ami CSAK az adott évet adja vissza?
 
1

year()

Thom · 2008. Szep. 28. (V), 22.32

SELECT *
FROM   tablam
WHERE  YEAR(datum_mezo) >= '2006'
Erre gondolsz?
4

Megköszönöm

haho · 2008. Szep. 29. (H), 00.22
Nagyon köszönöm a segítségedet!
2

:?

fchris82 · 2008. Szep. 28. (V), 23.12
Megnéztem, milyen témákat hoztál létre...
Nem akarsz beszerezni egy-egy könyvet PHP-ről és a MySQL-ről? Esetleg a súgójukat letölteni? Mind a PHP és mind a MySQL súgójában van egy olyan fejezet, hogy "Dátum kezelő függvények".
Nem számonkérés, csak a saját életedet tennéd könnyebbé :)
3

Nincs időm : )

haho · 2008. Szep. 29. (H), 00.21
Elég furcsa a helyzet. Szóval én vettem már egy könyvet, ami a MySQL-t és a PHP-t tárgyalja először külön-külön, majd egybe. Sajnos ez a könyv már elég régi, és egyébként is elég felületes, bár kezdetnek jó volt.
A furcsa dolog az, hogy mostanában semmi időm sincsen a komolyabb részek tanlására (MySQL, PHP, JAVASCRIPT), mert a kevéske szabadidőmben a saját weblapomat készítem és egyébként pedig felsőfokú OKJ képzésre járok, webprogramozói szakra. Ez lekötui minden időmet, sokat kell tanulnom, de egyenlőre sajnos csak bevezető tantárgyak vannak, például HTML (ami már megy), meg jog, meg egyéb érdekességek, amiknek semmi köze a webprogramozáshoz vagy a webprogram nyelvekhez.
Mindenesetre 2év múlva elvileg, már nem lesznek ilyen analfabéta kérdéseim, és addigis megpróbálom visszafogni magam. Ígérem : ))
5

:D

fchris82 · 2008. Szep. 29. (H), 14.53
Erről a következő kis történet jut eszembe:
Egy fiatalember az erdőben sétálva egyszer csak meglátott egy öreg favágót. Az öreg egy agyonrozsdásodott, életlen fűrésszel próbált kivágni egy hatalmas fát, láthatóan nem sok sikerrel. A fiatalember megállt, elnézte egy ideig az öreg kínlódását, majd folytatta útját. Visszafele ugyanerre vezetett az útja, és - mit ad Isten - az öreg még mindig ugyanazt a hatalmas fát próbálta kivágni ugyanazzal a rettentően életlen fűrésszel. A fiatalember ismét megállt, nézte egy ideig az öreget, majd nem bírta tovább. Odakiáltott neki: "Hé, mester! Látom, nem sokat haladt, amióta először itt jártam. Többre menne, ha tartana egy kis szünetet, hogy megélesítse a fűrészét." Az öreg felnézett. Az izzadság csak úgy patakzott az arcán. "Nincs nekem időm arra, fiam! Nem érek én arra rá" - kiáltotta vissza.