ugrás a tartalomhoz

Tartalom és motor csere.

s_volenszki · 2008. Szep. 23. (K), 21.09
Sziasztok!

Tanácsot kérek tőletek a következő témában!

Le akarom cserélni egy weboldal teljes tartalmát és megjelenítő motorját, ami már elkészült egy tesztszerveren, viszont az éles átállás legalább két napot vesz igénybe!

Amíg ez az átállás zajlik, a látogatókat ki akarom szolgálni valami minimális tartalommal. Az eddigi tartalom dinamikus volt, csak index.php-vel és GET paramáterekkel. Ez annyit jelent, hogy bárhonnan is érkezik a látogató miközben tartalmat és motort cserélek kizárólag az index.php-t fogja használni.

Arra gondoltam, hogy teszek bele egy IP szűrést, és ami nem az én IP-m, azt eldobom egy másik oldalra, ahol az átállással kapcsolatban kap egy két infót.

De mit tegyek a robotokkal? Mi ilyenkor a bevett szokás? Utasítsam ki robots.txt-ben és majd jön újra ha akar, vagy el tudom zavarni úgy is, hogy egy két nap múlva visszajöjjön?

s_volenszki
 
1

503-as header

Poetro · 2008. Szep. 23. (K), 21.39
Mondjuk kétségeim vannak affelől, hogy egy cseréhez két napig, vagy akár 1-2 óránál több ideig tartana egy ilyen csere, de addig is lehet 503-as headerrel kiszolgálni. A robotok (remélhetőleg) érteni fogják az 503-as headert és ennek megfelelően cselekszenek.
2

Mi a felállás?

janoszen · 2008. Szep. 23. (K), 21.55
Remélem, az átállást úgy tervezed, hogy írsz rá egy alkalmazást, ami az egyikből kiveszi az adatokat és a másikba beteszi, nem kézzel szeretnéd csinálni? Az kézi átemeléses projektek mindig tovább szoktak húzódni.
3

A helyzet a következő.

s_volenszki · 2008. Szep. 23. (K), 22.11
Nem, nem kézzel mentek.

Bocsánat, nem fogalmaztam pontosan.

A tartalom teljesen új, és csak egy adatbázis nevet kell átírnom, hogy lecserélődjön, a grafika és a motor kb. még 15 másodperc, attól függően, hogy az FTP kliensem hogy érzi magát...szóval nekem elég lenne 1 perc is, de...

..az új tartalomban van egy

- feliratkozó,
- ajánló,
- ajánlást követő,
- ajánlásról érkező regisztrációt számláló és ajánlónak ajándékozó

rendszer, amit egy IP-ről az érdekeltek tesztelni akarnak üzembeállítás után, hogy kétséget kizáróan meghatározzák, ugyan úgy működik, mint a tesztszerveren.
4

Rewrite?

janoszen · 2008. Szep. 23. (K), 22.22
Nem tudom, milyen motor de kliens IP alapján lehetne rewriteolni egyet vagy belőni egy subdomaint. Az átállást meg ... szóval redirectelsz egy 503.php-ra, aztán ha kész akkor kitörlöd a megfelelő részt a htaccessből. :)
5

ftp...

vbence · 2008. Szep. 23. (K), 22.41
igazából még ennyi idő sem kell. Ha a virtualhost egy symlinkre mutat, ami a jelenlegi site gyökerére, akkor az ftp után egyszerűen a linket módosítod az új site gyökerése és lőn...
6

Ezt nem teljesen értem.

s_volenszki · 2008. Szep. 23. (K), 22.50
Szia!

Ahogyan azt már proclub-nak is válaszoltam, sajnos nem fogalmaztam az előbb teljesen érthetően, tehát az a helyzet, hogy a tartalom csere után szükség van 48 óra tesztüzemre, viszont a teszt üzem alatt korrekten tájékoztatni akarom a látogatókat és a robotokat a karbantartásról.

A rewrite-tal lehetődégem van egy olyan szabályt alkotni, hogy egy adott IP lássa az új tartalmat, az összes többi meg legyen átirányítva 503-ra?
8

Ld. fenti válasz

janoszen · 2008. Szep. 23. (K), 22.53
Lásd fenti válasz, én nem venném le 48 óráig az oldalt. PHPból meg tudsz 503-at kitenni.
9

Szóval...

s_volenszki · 2008. Szep. 23. (K), 23.04
Akkor ez azt jelenti, hogy van két lehetőségem:

1. Az index.php-t úgy kezdem, hogy ha az IP nem az engedélyezett, akkor 503-as headert küldök, ha engedélyezett akkor töltődik a tartalom.

2. Csinálok egy rewrite rule-t:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} !(503\.htm)
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !(az\.engedelyezett\.ip\.cim)
RewriteRule ^(.*)$ 503\.htm [L]

szerk.:
Igen, értem, küldhetem egy subdomain-re, ahol addig is üzemel az egész régi tartalom!
11

És előtte?

vbence · 2008. Szep. 24. (Sze), 10.00
... a tartalom csere után szükség van 48 óra tesztüzemre


Miért nem előtte tesztelitek, ugyanabban a környezetben, annyi különbségel, hogy a testüzem a testsite.valami.hu domainen történik?
12

Igen

s_volenszki · 2008. Szep. 24. (Sze), 15.57
Miközben kerestem a megoldást, pontosan ezt javasoltam az érdekelteknek és már egy subdomain-en tesztelgetik!

Köszi!

s_volenszki
7

Symlinkek...

janoszen · 2008. Szep. 23. (K), 22.52
Effektíve nem biztos, hogy a legjobb megengedni az Apache-nak a symlink követést, mert valaki akár besymlinkelhetné a /etc könyvtárat is... de javítsatok ki ha tévedek.
10

te vagy a valaki

Hodicska Gergely · 2008. Szep. 23. (K), 23.26
Symlinkeket elég jól ki lehet használni, saját szerveren meg miért kéne attól tartani, hogy "valaki" csúg symlinket tehet ki, amikor elvileg te vagy a valaki.


Üdv,
Felhő