ugrás a tartalomhoz

LiveValidation - Validation as you type

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 6. (Cs), 21.14
Valós idejű űrlap ellenőrző JS lib
 
1

jópofa

Marcell · 2007. Szep. 6. (Cs), 21.53
Ügyes, tetszik, sztem használni is fogom.
2

nekem is!

virág · 2007. Szep. 7. (P), 07.55
Nekem is nagyon tetszik, azt hiszem én is kipróbálom.
3

usability

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 7. (P), 13.46
Számomra sosem voltak szimpik az ilyen fajta megoldások, szerintem elég zavaró lehet egy felhasználó szemével nézve, hogy épp hogy csak elkezd gépelni, máris hibás kitöltést jelez a cucc. Szerintem egy ilyen kezelőt onchange esemény esetén illene rákötni az input mezőre.


Üdv,
Felhő

u.i.: Elvileg tegnap már megírtam ezt ide, de most nem látom...fura.
4

meg nem tudom eldonteni

Benjamin · 2007. Szep. 7. (P), 16.02
Fura de en is azt mondanam h. a beiras utan jelenjen meg az esetleges hiba, de akkor meg vissza kell kattintania a usernek vagy shift + tabbal visszamaszni... erdekes sztem mukodhet. Csak user tesztek utan mernek jobban nyilatkozni :)
5

usability lehetőség: megállás után indul be

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 7. (P), 18.49
a desktop alkalmazásban, aminek a fejlesztésében dolgozom, az a megoldás erre, hogy várunk egy ideig, ha input volt. és ha eltelik nemtommennyi idő (1-2 mp), akkor úgy vesszük, hogy most a user megállt, kíváncsi mit csinált, ezért ilyenkor fut le a reakció (pl. függő mezők frissítése, preview újragenerálása). néhol ez persze egészen szar (végleges eredmény nem szabad OK/submit előtt generálni), de ilyesmire egész jó lehet...
6

így van

Fraki · 2007. Szep. 8. (Szo), 00.12
Tökéletesen egyetértek, logikailag nem stimmel, hogy a sikeres beírásig mindenképp átmegyünk egy hibajelző stádiumon, szerintem ez senkiben nem kelt kellemes hatást.

Az űrlapkitöltés folyamatában van egy egyértelmű pont, amikortól a felhasználó egy inputot "átad", és ez az onchange. Addig csak fölöslegesen ugatunk be neki, hogy mekkora ászok vagyunk, vagy hogy adott esetben lassan gépel.

A "reaktivitás" amúgy tényleg kellemes dolog (lásd gépelésjelző az IM-ekben, bár ott kifejezetten igényelt funkció ez), de minél erősebb, annál diszkrétebbnek kell lennie. Itt funkció híján (nincs jogod ítéletet mondani egy be nem vitt tartalomra, a felhasználó úgyis tudja, hogy egy félig beírt email-cím nem valid) max csilivili tud lenni még egy diszkrétebb verzióban is.

Még a jelszóerősség-jelzőket érdemes említeni, amik viszont megintcsak hasznosak. De vegyük észre, hogy azok nem validálók, hanem egyfajta mérőeszközök. A felhasználóval hasznos közölni, hogy az egyébként validnak beírt jelszava még nem elég erős, írja át vagy tovább, mielőtt otthagyja az inputot.