ugrás a tartalomhoz

Web 2.0 how-to design guide

demo · 2007. Jan. 19. (P), 19.38
Web 2.0-s dizájn elemek
 
1

Webkettő webkettő webkettő

saxus · 2007. Jan. 21. (V), 14.57
Csak nekem van már elegem a sok fehér oldalból, amire allig olvasható szürke betűvel írnak, és allig lehet megkülönböztetni az egyes blokkokat, mert az egesz oldal színe egybefolyik? Ezzel a 4-s pont kapásból kiesik.

Tény, hogy van sok okosság és tény, hogy sok honlap jobban használható, mint a régi táblázat és keretszörnyek, de valahogy kezdem úgy érezni, hogy sok helyen átestünk a ló túloldalára.

Másik, amivel nagyon nem vagyok kibékülve az a 8-s pont. Tegnap néztem ezt az oldalt. Kb az első fél perc után kikapcsoltam a CSS-t a fenébe, mert idegesítően nagy volt (és olvashatatlan színű) a betűméret. Miért nem lehet normális 10-12 px-s betűket hasznlni, normális kontraszttal, amit el is lehet olvasni? Ennyire fontos egy hülye divathoz ragaszkodás?
2

Itt inkább a vastagítás a zavaró

Jano · 2007. Jan. 21. (V), 15.15
A linkelt oldalon inkább a vastagítás teszi nehezen olvashatóvá a szöveget.
3

Ez egy érdekes kérdés

kaixo · 2007. Jan. 22. (H), 12.04
Szia!
Szeretném tudni, hogy mekkora felbontáson, mekkora átmérőjű képernyőn (LCD / katód? ), milyen OS-en, milyen böngészővel nézted az oldalt: Régebben ugyanis nem volt megvastagítva a font, de például IE-n konkrétan eléggé nehezen olvashatónak tűnt úgy. Az a helyzet, hogy én megnéztem egy párfajta gépen az oldalt, és jobban tetszett így, megvastagítva.
Egyébként meg pl. konkrétan a weblabort marha szar dolog egy 17 colos de 1440 pixel széles kijelzőn olvasni, mert nagyon picik a betűk, és kigúvad az ember szeme...

Szóval a tanulság az, hogy nem lehet minden gép/OS/böngészőre megfelelő megoldást találni (én pl. mac-en és pc-n is igen gyakran nézem az oldalt, és hidd el, már rég megváltoztattam volna, ha nehezen olvashatónak tűnt volna egy pillanatig is), de itt legalább ki tudtad kapcsolni a stíluslapot, és mégis használható maradt az oldal valamilyen szinten.
4

webini

demo · 2007. Jan. 22. (H), 12.32
Nálam is nehezen olvasható... böngészőtöl függetlenül.
17" crt-n, 1152x864 felbontásban.
Nagyok a betűk és vastagok.

(Weblaboron van betűméret változtatás. Nálam teljesen jól olvasható
pedig gyengén látok.)
5

átlag

Jano · 2007. Jan. 22. (H), 12.54
Egy 14colos WXGA (1280x768) laptop tft-jén. WinXP, default dpi.

Vannak betűtípusok amik igazából 1-2 méretnél olvashatók jól, aztán valahogy elromlanak ha nagyobbak lesznek.

A vastagítást kiemelésre szokták használni. Az, hogy minden vastag az zavaró, összefolynak a dolgok.

Masik zavaró: Google átkattintás miatt biztos jó, hogy a reklámok és menük is hasonlóan néznek ki. Csak ezek is egyszerűen egybeolvadnak, aminek az az erdeménye, hogy a menü eltűnik.
6

Köszi!

kaixo · 2007. Jan. 22. (H), 18.48
Köszi mindenkinek a visszajelzéseket. Eljátszottam egy kicsit a fontokkal, és magam számára már találtam egy olyat méretet, ami 19 és 17 colos monitorokon már olvashatóan néz ki Mac-en és Windowson is (ez utóbbi azért hányás módon rendereli a fontokat..). Még meg kell nézzem a jó öreg 14col/1024/768-as felbontáson is.
Különben meg derék, hogy lehet növelni a weblaboron a fontméretet – nem azért írtam, hogy lám nem csak nálam gázos a dolog, egyszerűen ez egy kézenfekvő példa volt – viszont aki napi sok órát ül a gép előtt, az óvja a látását, ezért gyakran nyomja a ctrl + billentyűkombinációkat, ami egy idő után unalmas/bosszantó, viszont még mindig sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint minden oldalon megjegyezni, hogy ott hova kell kattintani a betűméret növeléséhez.
7

A monitorom.

saxus · 2007. Jan. 24. (Sze), 20.45
Most épp 15"-s 1024x768-s TFT (Asus A6U noti). Firefox 2.0, XPSP2, minden egyéb default, nem volt belenagyítva. Mondjuk gagyi SiS vidichip, de mindegy. Trebuchet MS font telepítve van. Mondjuk ízlés kérdése, de ezt a fontot főleg címsornak szoktam használni.

Viszont többször néztem már hasonló oldalakat régen, mikor még netközelben volt az asztali gépemen, az 19"-s Samtron 93v (1280x1024, TFT). Szoftverkörnyezet ott is kb hasonlóan szoktak kinézni a hasonló módon elkészített oldalak.

Megnéztem megint az oldalt, most jól olvasható.

Ha már az olvashatóságnál tartunk. IE7 agyonélsimított betűitől én falra tudok mászni. Kb fél perc alatt kikezdik a szemeim.

WL-n én is mindig nagyítom a betűméretet.
8

Köszi a részleteket!

kaixo · 2007. Jan. 24. (Sze), 21.22
Köszönöm szépen a részleteket/visszajelzést: igen, most nekem egy kicsit kicsi lett a betű az általam használt gépeken, viszont én csak egy vagyok a többszáz olvasóból, úgyhogy inkább legyen jobb a többieknek :)

különben ennek a bejegyzésnek a hatására kezdtem el használni az általad kifogásolt stílust »»» http://www.informationarchitects.jp/100e2r?v=4

Én az IE7-et gyorsan leszedtem, miután rájöttem, hogy a megrendelőimnek úgyis hatos van, minek szívassam magam, de Mac-en élvezem azért, hogy normálisan néznek ki a fontok, élsimítva. És hasonló emlékeim vannak a Unix-szerű oprendszerekről is...
Valószínűsítem, hogy a font-weight:normal is csak a szarul élsimított verzióban fájhatott az olvasóknak, de mint tudjuk, ők a többség egyelőre, úgyhogy mégegyszer köszi a kritikát.
10

Élsimítás beállítása

attlad · 2007. Jan. 24. (Sze), 22.00
Linuxon a jól beállított élsimítás és szépen kinéző betűk után Vista ClearType-ja nagyon ronda volt (XP-n is azt használtam de ott nem volt olyan csúnya). Aztán felraktam az MS-től letölthető ClearType Tuner PowerToy-t és azzal beállítottam, azóta egész jók Vistában is a betűk.
9

Dizájn antitálentum

vbence · 2007. Jan. 24. (Sze), 21.35
Kétségtelenül az egyik legrosszabb dizájn a magyar weben. Nem is tudom, mit mondjak.