ugrás a tartalomhoz

Mit szeretnél tudni a Ruby on Rails-ről?

Bártházi András · 2006. Szep. 25. (H), 12.26
Miről hallgatnál meg egy előadást?
 
1

Miért nem C szintaxis

vbence · 2006. Szep. 25. (H), 11.56
Engem mindenekelőtt ez az egy kérdés foglalkoztat.
2

így könnyebb

Fekete Ferenc GDA · 2006. Szep. 25. (H), 17.17
Azért, mert felesleges lenne c szintaxissal bonyolítani ezt a szép nyelvet:)
3

ruby != C

krey · 2006. Szep. 25. (H), 17.18
A rubynak nyelvnek kicsit mások az alapjai, mint a C nyelvnek. Amúgy itt írnak róla részletesebben angolul.
4

köszi, de...

vbence · 2006. Szep. 25. (H), 20.47
Küldött címen találtam jó olvasmányokat, ott főleg a ruby vs. java dokumentum volt a leginformatívabb. Mindazonáltal én a szintaxison lovagolnék. Nem esztergát szeretnék programozni benne, csak azt tudom, hogy aki komolyabban programozik annak készségei fejlődtek ki a kapcsolszárójelekkel és kerekzárójelekkel kapcsolatban. Javás majd C-s majd PHP-s praxisomban eléggé megszoktam, kiismertem ezeket a vezérlőszerkezeteket (szimfóniákat tudok írni egy forciklussal).

Mi értelme van odaírni, hogy end egy kapcsoszárójel helyett? És senki ne mondja nekem, hogy így könnyebben érthető... :)

Ja, és amit elfelejtettem, utálom az operátorokat ha vezérlőszerkezetekről van szó.. nem tudom miért van így, de igen. Utálom php-ben egy sorban ötször leírni, hogy $ és ugyanígy utálnám azt, hogy : aztán ott a @ meg @@ ez asztán a könnyű olvashatóság.

Szóval nem tudom az egészet hova tenni.
5

Nem te vagy az első :)

Bártházi András · 2006. Szep. 25. (H), 21.35
http://redhanded.hobix.com/inspect/cStyleForLoopsAreMessedUp.html

Míg a Python hasonló filozófiájától és szintakszisától kiver a víz, úgy gondolom, hogy a Ruby esetében ez a megközelítés hasznos. Ha egy kicsit jobban megismered, szerintem egyáltalán nem fog zavarni ezek hiánya - van más, szebb, jobb. A C-ben, de még a PHP-ben is nagyon sok nyelvi dolog van, amely megakadályoz abban, hogy úgy állj hozzá a nyelvhez, ahogy a Ruby-val tudsz. Egyszerűen egy frissebb, jóval fejletteb nyelvről van szó, kb. mint a JavaScript. De már megint csak dícsérem. :)

Engem majd az érdekelne, hogy milyen lehetőségek vannak, mi van annak a serpenyőnek a másik oldalán, aminek az innenső végén egy túl új, kevés kiegészítővel, kapcsolattal, létező, működő megoldással, így aktív közösséggel rendelkező érvek vannak.
6

nem kell sokat írni

Fekete Ferenc GDA · 2006. Szep. 26. (K), 08.21
nem kell ötször leírni,hogy @ meg @@. a :-ok pedig csak beállítások, mintha csak konfigolnál:

:url => { :controller => "list", :action => "delete", :id => 2 },
:complete => "new Element.Fade('list-box')"

Na, ez pl létrehoz egy linket, amelyre kattintva kimegy egy ajax kérés a szerverre, ott a (korábban létrehozott) action a kontrollerben kitörli a listát, majd elfadelni a frontenden és kiveszi a domból a list-box div-et. ennnél több kettőspontot ne mnagyon kell használni, léynegében egy alkalmazást jóval kevesebb kódsorból meg lehet írni, mint bármely más nyelven.