ugrás a tartalomhoz

No Database!?

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 18. (K), 18.44
Egy blog elfut szépen adatbázis nélkül is
 
1

WTF?

janoszen · 2006. Júl. 18. (K), 21.56
Erre csak azt tudom mondani: WTF?

Érdekes gondolat, bár gyk. a cachelés gondolata tűnik nekem átlátszani pepitában. Ha egy jó (blog)motor jól cachel, majdnem ugyanezt éri el vele, nem? Vagy csak én értettem félre?
3

hasonló

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 18. (K), 22.37
De, minden bizonnyal nagy a hasonlóság a gyorstárazás és aközött, amit Tim ír. Leírja viszont, hogy a fájl alapú gyorstárazásnak megvannak azok az (általa részletesen nem megmagyarázott) előnyei, hogy a fájlrendszer egy jobban optimalizált és tesztelt valami, mint az adatbázis, így ő jobb teljesítményt vár el, amikor csak egyszerű adatlérésről van szó, mindenféle feltétel nélkül.
2

Minen bizonnyal Off...

vbence · 2006. Júl. 18. (K), 22.28
... de ez tetszik:
I know lots of perfectly decent and honorable people connect databases to websites at runtime, and many of them go on to have happy and useful lives, in fact some of my best friends use runtime databases (but my new daughter isn’t going to marry one of them).

Amúgy meg a cache mindneképpen jó ötlet, de ha valaki mutat egy működő modelt a cache invalidálására (magyarul elavult cache-elemek törlésére), adok neki egy pirospontot.

Meg persze ezek a dolgok hihetetlenül olcsók, és még milyen olcsók lesznek jövőre... Ahol napi sokszázezer oldalt szolgának ki ott nem költség plusz egy szerver berakása a másik mellé...

Amikor unalmas munkám van, mindig megpróbálom valami érdekes technikai megoldással feldobni, úgyhogy holnaptól lehet, hogy elkezdek cache-eléssel szöszmötölni, de ezen túl senm sok értelmét látom.
4

cache-elés

Hodicska Gergely · 2006. Júl. 18. (K), 23.18
Akármilyen nagy látogatottság esetén komoly szerepe lehet a cache-elésnek, ami nem feltétlenül fájl alapú cache-t jelent, lehet pl. memória is, de kliens oldali cache-elés megfelelő cache headerek használatával stb..

de ha valaki mutat egy működő modelt a cache invalidálására

Rengeteg féle megoldás létezhet a konkrét szituációtól függően. Pl. ha az admin felületen változtatnak, akkor törlöd a cache-t. De sok esetben simán működhet az is, ha azt mondod, hogy a cache adott ideig érvényes. Pl. index.hu címlapján simán beleférhet, hogy 1 percenként generálod le a főoldalt. Ezzel már kapásból rengeteg DB lekérérst tudsz megúszni. De tényleg sok féle megoldás lehet, amiket szükség szerint lehet kombinálni.


Felhő