ugrás a tartalomhoz

A Google beperelte a kurzor.hu-t üzemeltető céget

attlad · 2006. Júl. 10. (H), 00.11
A google.hu végre a Google-é lehet
 
1

Mi az, hogy végre?

sajt · 2006. Júl. 10. (H), 17.52
Ha annak idején nem figyelt, most minek nyafog. Mondjuk, az latszik, hogy elég nagy látogatottságot lehetett vele elérni.
2

Nem figyelt?

attlad · 2006. Júl. 10. (H), 18.07
Ha nem zárja le valaki a kocsiját az még nem jogosít fel senkit arra, hogy ellophatja és nyugodtan használhatja.
3

Erős hasonlat

-zsolti- · 2006. Júl. 10. (H), 18.27
Azért ez nem lopás, csak szemfülesség, amit illik is kihasználni. Kváncsi leszek viszont, hogy mikor pereli be a Digg a Blogter-t, a Youtube a Sanomát vagy a Flickr Sztahanovot.
4

Sokat akart a..

attlad · 2006. Júl. 10. (H), 18.59
Szerintem nem rögtön pereltek, lehet kérték tőlük korábban, csak túl nagy pénzeket akartak kérni érte. Mondjuk szerintem nem illik, de többnyire nem zavar. De az pl. elég gáz, ha pl. Gmail-ről beszélve utána valaki esetleg a gmail.hu-n keresi. Legalább a google.hu megoldódhatna.
5

Illik?

Rici · 2006. Júl. 10. (H), 19.33
Érdekes. Én pont azt mondanám, hogy bár lehet, de nem illik.

Egyáltalán nem szimpatikus számomra az, ha ennyire egyértelműen csak a mások által megteremetett dolgokon való élősködésre megy ki a játék. Persze amíg van rá lehetőség, valaki mindig fog élősködni. És az a gond, hogy "valahogy" az alakul ki az emberben, mintha ez lenne a menő, a simább út, a követendő példa. Pedig szerintem nem.
6

Hümm

Bártházi András · 2006. Júl. 10. (H), 21.49
Namost remélem, hogy nem a kocsis hasonlatra írtad, hogy illik kihasználni. Tudom, nem.

A google.hu regisztrációja és használata nem szemfülesség, kihasználandó dolog, hanem egyszerű védjegybitorlás, visszaélés egy másik cég nevével. Pont. A digg.hu használata valóban durva, és hasonló eset, mint a Google-é. A másik kettőt nem értem.
8

Egyszerű védjegybitorlás

-zsolti- · 2006. Júl. 10. (H), 22.44
Nem vagyok benne biztos, de akkor szerintem Magyarországon még nem volt bejegyzett védjegy vagy cégnév a Google. (Ha az lett volna, az ISZT-nek amúgy is el kellett volna utasítania a regisztrációt, ha jól tudom.) Más kérdés, hogy az ilyen fajta felhasználás tényleg inkorrekt (ráirányítani egy saját, hasonló szolgáltatásra), de ha a "nepper" gyorsabb volt, mint a cég, hát akkor így járt.

A másik kettőt nem értem.

A youtube.hu most van várólistán, a flickr.hu pedig már be van jegyezve. Igaz nem mutat sehova, de gondolom Sztahanovnak és a Sanomának sem "véletlenül" jutottak eszükbe ezek a domainek.
7

Jó lenne

vbence · 2006. Júl. 10. (H), 22.14
Tudom, hogy Magyarországon nincs precedensjog, és sok esetben nehéz megítélni, hogy valaki miért választ hasonló nevet, de jó lenne egy egységes állásfoglalás a dologgal kapcsolatban. Nem a "szegény" oldalgazdák érdekében, hanem a netezőkében.

A fremail.hu, wiwi.hu és sok más esetében... vagy egységes megítélés alá essenek, vagy semmilyen alá.

Amúgy ha google Magyarországon nem volt védjegy, akárki bejegyezhette volna? Gondolom, símán lehet, ahogy a .eu-t is ellopták a pár dolláros holland bejegyzésekkel.
9

ebay

Fekete Ferenc GDA · 2006. Júl. 11. (K), 09.40
ebay.hu:(

kezd elegem lenni a mocskos domain brókerekből és itt most nem feltétlenül a "védjegy-regelőkre" gondolok. Hanem arra,h az ember megpróbál egy szolgáltatást indítani, és az összes értelmes nevet már lefoglalták külföldön, természetesen a domain alatt csak linkgyűjtemények futnak, fizetős textlinkekkel. Na ilyenkor azért elszáll az ember agya.
10

Sándor

vbence · 2006. Júl. 11. (K), 11.21
Csak egyet mondok: Alattyán Sándor :)
11

Nem csak a domain bórkerek...

-zsolti- · 2006. Júl. 11. (K), 12.23
Az egész szabályozással gond van. Ez még egy érdekes állatfaj. Gondolod el, valaki ott az ISZT nevű gittegyletben egyszer csak a hasára üt, és azt mondja, hogy márpedig olyan domain nem lesz, hogy vpn.hu. Kizárólagosságot sugalló jelleg... Nevetséges. 10-15 új teleház biztosan épülhetne, ha ezeket a domaineket árverésre bocsátanák. Vagy akkor legalább "államilag" hasznosítanák.
12

Szabályozás

yaanno · 2006. Júl. 11. (K), 14.26
Szvsz olyannyira baj van vele, hogy szinte boldog-boldogtalan azt jegyeztet be, amit akar, vagyis nincs igazán jó domainpolitika (megjegyzem: nem csak nálunk).

Példák / ellenpéldák:

A BBC-nek, ami nem éppen egy aprócska vállalkozás, egészen megfelel egy "ócska" másodszintű domain (bbc.co.uk), amely egyébként utal arra, hogy ez egy gazdasági társaság (és ez a név tényleg védett, hiába is akarnám én használni). A Google-nek ez nem jó. Oké, nem jó, hiszen egy terméke nemzetközi szinten ezeken a címeken fut (de csak a terméke!).

A Time magazin lefoglalja a time.com domaint. Miért? Hogyan lehetne az "Idő" védjegy? Van olyan, hogy narancssarga.hu (ne kattintsatok rá, nemiszervnövelő stb.) - hogy jönnek ahhoz, hogy egy színnevet lefoglaljanak?

blog.hu - ugyanez a helyzet.

Úgy látom, rosszul gazdálkodnak mindenfelé a felső szintű domainekkel, pedig hamar elfogynak ...
13

Még egy gondolta

-zsolti- · 2006. Júl. 11. (K), 15.24
Nekem csak az fura, hogyha lehet kultura.hu, és lehet szinhaz.hu, akkor miért nem lehet befektetes.hu, vagy turizmus.hu... És ha majd egyszer netalán megnyitják ezeket a zárolt neveket, akkor vajon ki lesz a szerncsés? Az a csókos, aki 0:00:01-kor be tudja küldeni a Hureg-be az igénylését, vagy esteleg kiírnak rá pályázatot, hogy legyen azé, akinek a legjobb ötlete van a hasznosításra? Balkán ez. Ezért írtam korábban, hogy aki tud ügyeskedni, az tegye meg, mert ezt a játékot senki sem szabályok szerint játsza.