ugrás a tartalomhoz

Alig neteznek már kis felbontásban

-zsolti- · 2006. Jún. 26. (H), 20.15
Az internetezők zöme már 800x600 pixelnél nagyobb felbontást használ
 
1

nono!

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 26. (H), 20.35
Minden ilyen felbontásos tesztnél elmondjuk, hogy nem teljes képernyőn neteznek feltétlenül az emberek. Az eredeti sajtóközlemény képernyőfelbontásról beszél és nem böngésző ablak méretről, tehát nem tudhatjuk a felmérésből, hogy aki nagyobb képernyőt használ, az teljes képernyőn böngész-e vagy sem. Nem a megfelelő adatot mérik a fiúk annak a következtetésnek levonásához, hogy nagyobb méretre tervezhetjük immár oldalainkat.

Arról nem is beszélve, hogy nem átlagos nézőink vannak, hanem konkrét látogatóink, és az ember meglévő oldala látogatottsági adatai alapján kell ítéljen. Persze ha még nincs semmilyen weboldala az adott célközönség felé, akkor marad az általánosítás.
2

Egyre többen neteznek már kis felbontásban

Török Gábor · 2006. Jún. 26. (H), 21.53
Csatlakozom Gáborhoz, évek óta 1600x1200-as felbontást használok, ennek ellenére a böngésző ablakom szélessége 1000-1200 képpont széles. A szélesebb oldal kialakítást ezen felül sem szorgalmaznám, lévén ez csak azt sugallná a webépítők felé, hogy lőjék be fix (kb.) 1100-ra az oldalakat - miközben a jelenlegi szélességeket sem tudják okosan kihasználni. Arról nem beszélve, hogy a szemnek is könyebb egy vékonyabb hasábot áttekinti, abban folyó szöveget olvasni, továbbá vannak mobilinternetezők, és még sorolhatnám.
3

Másképp

Bártházi András · 2006. Jún. 26. (H), 22.13
Én egy kicsit másképp közelíteném meg a kérdést, mint a két Gábor előttem. :) Ha az oldalam látogatóinak 12%-a valamilyen csoportba tartozik, fel kell tenni a kérdést: valóban akarunk-e nekik kényelmetlenséget okozni, s ha igen, akkor vajon mekkora lesz ez a kényelmetlenség? Én úgy gondolom, hogy a 12% elég nagy szám még ahhoz, hogy ne okozzak ennek a csoportnak kényelmetlenséget. A Weblaboron a 800x600-at használók aránya 8% körül mozog, igazi trend nem figyelhető meg az utóbbi hónapok adatai alapján. Őket sem szertnénk kizárni a teljes élményből. Ha ez a szám 1-2% lesz, akkor bátran azt merem majd mondani, hogy bizonyos keretek között figyelmen kívül lehet hagyni ezt a csoportot, addig viszont valamilyen más, rugalmasabb megoldást, oldalkialakítás tudok javasolni a helykihasználás optimálisabbá tételére.
4

Weblabor...

janoszen · 2006. Jún. 26. (H), 22.24
Sztem a Weblabor képernyő elrendezése pont jó, mert 1024-en nincs a képernyő szélére nyalva a tartalom és olvasni is lehet. Ez is egy szempont.
5

Humbuk... mégsem

vbence · 2006. Jún. 26. (H), 23.16
Először komolyan elgondolkdtam ven-e értelme ilyen felméréseknek.. Mi van, ha mindenki 1600at használ? akkor csináljuk 1600 széles oldalakat? A pixelben mért szélesség lenne a jó oldal mérőszáma?
Egyetértek, van olyan, hogy "böngészőablak mérete", de ez pont akkora, amekkorák az oldalak amiket éppen nézünk. Nevezetesen, hogy egy 1024-re tervezett oldal beleférjen. Ha a weblabor - neadjisten - elkezdene 1200 széles lenni, akkor szélesebbre húznám az ablakot, és "alá szolgája".

Ami engem aggaszt, az a felbontás növekedése. Főleg a notebook fronton, ahol nemrég valaki büszkén mutogatta nekem, hogy az ő monitora 15"on tudja az 1600xMittoménmennyit. Vajon mit láthat azon a "Ha a szöveged valójában új téma" kezdetű figyelmeztetésből?
Lehet alternatívaként nagyobb betüket adni, de az egy minőségi romlást erdményez. Lehetetlen úgy megdizájnolni valamit, hogy két különböző fontmérettel ugyanolyan jól nézzen ki.
6

nem biztos, hogy olyan széles

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 27. (K), 10.30
Nem biztos, hogy az ablaknak olyan szélesnek kell lennie mint az oldalnak, inkább fordítva :). Ezt egyrészt dinamikusan átrendeződő oldallal lehet megcsinálni, másrészt vannak akik nem várnak erre, hanem egész egyszerűen okosabb böngészőt használnak. A szokásos "a gép van az emberért vagy az ember a gépért" kérdés...
7

Biztos ez?

Anonymous · 2006. Jún. 28. (Sze), 09.06
Es a maradek 19-20% mivel nezi?
Logikus lenne hogy pl 1600x1280 bol kevesebb van mint 3.9% es akkor kb el is ertunk a felbontasok vegere. A maradek mobilozna? Vagy nem detektalhato? Megint egy ellenorizhetetlen ertelmetlen felmeres, amibol annyit lehet leszurni hogy a 800x600 kihaloban van, amit nagyjabol mindenki tud.
A legfontosabb pedig hogy engem nem erdekel, hogy a onestatot ki hogy nezi. Az erdekel, az en oldalamat hogy nezik.