ugrás a tartalomhoz

The Website Obesity Crisis

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 11. (H), 04.53
Az egyre növekvő méretű weboldalak problémájáról
 
1

Nagyon jó írás, ami kiválóan

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 12. (K), 17.16
Nagyon jó írás, ami kiválóan összefoglalja a problémákat, amivel a webfejlesztők küzdenek.

Gyorsaság

A főnököm szokta mondani, hogy a szoftver olyan, mint a gáz: mindig kitölti a rendelkezésre álló teret. Mindenki megváltóként várja a HTTP 2 elterjedését, mert akkor majd mennyire fel fog gyorsulni az internet. Valóban így lesz egy rövid ideig, aztán majd úgyis hamar kitöltik tartalommal, be fog ez is dugulni gyorsan, így szerintem érdemes lenne már a HTTP 3-on elkezdeni gondolkodni.

Példamutatás

A szerző nagyon jól rámutat, mennyire gyarlók a nagy cégek, például amikor az AMP-os site méretével megkereste a Google-t, azok mindjárt hárítottak, hogy idő hiányában kiadták külsős cégnek a fejlesztést.

Ezzel nincs is semmi baj, hazudnak, megszoktuk tőlük, a gond inkább az, hogy ezekről a cégekről másol mindenki, úgy gondolják a fejlesztők, hogy a Google, Facebook biztosan jót alkot. Nem, ez nincs így, szemmel láthatóan amatőrök dolgoznak ezeknél is.

Absztrakciók

Hadd idézzek:
Developers today work on top of too many layers to notice how powerful the technology has become. It’s a reverse princess-and-the-pea problem.

The same thing happens in the browser. The core technology is so fast and good that we’ve been able to pile crap on top of it and still have it work tolerably well.

One way to make your website shine is by having the courage to let the browser do what it's optimized to do. Don't assume that all your frameworks and tooling are saving you time or money.

Unfortunately, complexity has become a bit of a bragging point. People boast to one another about what's in their 'stack', and share tips about how to manage it.

"Stack" is the backend equivalent to the word "polyfill". Both of them are signs that you are radically overcomplicating your design.
Teljesen nyilvánvaló, hogy az absztrakciók számát csökkenteni kell. Túl bonyolultak lesznek a szoftverek, átláthatatlanok, ráadásul lassúak is. Nincs normális tesztelési kultúra, sem idő rá, így ezért olyan alacsony minőségűek a weboldalak.

Méretek

Próbaképp megnyitottam az Origó címlapját Firefoxban, és megnéztem a Firebug net paneljén a méreteket. 7 megabájtnyi adat, 380 kérés, két perces onload idő. Normális? (Igen, a Firebug elég sokat lassít rajta, de akkor is).

Hogy felkavarják az indulatokat, és némi olvasottságot hozzanak, IT-vel foglalkozó oldalak néha hoznak le cikkeket a Flash hanyatlásáról. Az ezekhez tartozó kommenteket szórakozva szoktam olvasni, a pokolba kívánják ezt a szegény technológiát, hogy mennyire megölte a gépeiket pár flash reklám. Tessék, most itt vannak a javascript reklámok, amit ugyanazok a dilettáns fejlesztők készítenek, most ez öli meg a böngészőt. Az origó címlapja például 250 megabájtnyi memóriát eszik meg.
2

az absztrakciók számát

inf · 2016. Jan. 14. (Cs), 10.40
az absztrakciók számát csökkenteni kell


Te mindig mindenből erre következtetsz? :D

Ha egy rossz programozó valami rosszat alkot, akkor az szerinted nem a programozó hibája, hanem az absztrakcióké?

(Az origó nálam már ott elkaszálta magát, hogy állandóan belefrissít valami meta refresh-el vagy hasonlóval, amikor commentet írok. Nem néztem meg, hogy konkrétan miről van szó, nem akarok sugárban hányni a forrás láttán. Az, hogy egy kezdőlapot telezsúfolnak ezer fájllal szintén a hozzá nem értésüket tükrözi. Annak az oldalnak kellene a leggyorsabbnak lennie az egészben. Gondolom a nagy része reklám lehet, amiből élnek, viszont amit kb senki sem néz. Tulképp reklám oldalakat töltünk le tartalom helyett.)
3

Absztrakciók

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 14. (Cs), 15.28
Direkt idéztem a teljes bekezdést, az alapján teljesen egyértelmű, hogy igen, csökkenteni kell.

A reklámokat nem muszáj nézni, sajnos anélkül is beégnek a tudatalattinkba, ha elégszer kerülnek a szemünk elé.
4

off

Há.Zé. · 2016. Jan. 14. (Cs), 15.48
Beégnek. Igen. Mint az a fejfájós nőstény, akiről a mai napig nem tudom, hogy mit reklámoz, annyira irritáló a reklám. :D
5

Okostv-re nincs valami reklám

inf · 2016. Jan. 15. (P), 10.05
Okostv-re nincs valami reklám auto-mute alkalmazás? Szívesen telepíteném. :D

Szerk: lol http://www.asiaott.com/2015/05/26-10520.html. Nem mintha vennék bármi ilyet, kb mintha 80-as évekbeli kütyü lenne.
6

Nekem a upc dobozhoz van egy

Há.Zé. · 2016. Jan. 15. (P), 10.46
Nekem a upc dobozhoz van egy félautomata. Úgy hívják, hogy távirányító ;)
7

Én túl lusta vagyok

inf · 2016. Jan. 15. (P), 10.55
Én túl lusta vagyok ilyesmihez. Legtöbbször amúgy is csak a háttérben megy vmi műsor, miközben olvasok. Aztán elég irritáló tud lenni, ha hirtelen felmegy duplájára a hangerő miközben valami hashajtót reklámoznak.
8

Nekem ez már valahol a

Há.Zé. · 2016. Jan. 15. (P), 11.37
Nekem ez már valahol a pavlovi reflexek közt van. Ugyan nem, vagy alig nézem a műsort, de ha valami hirtelen változik a háttérzajban már nyomom a gombot. :)
Apropo: ha reklámnál hirtelen felmegy a hangerő, az egy ideje már törvénysértő, ergo ha rendszeres, akkor goto NMHH.
10

Sok embertol hallom ezt a

city99 · 2016. Jan. 16. (Szo), 11.10
Sok embertol hallom ezt a hatterbe megy a tv mikozben teljesen mast csinal de hogy mar olvasas kozben is ezt vegkepp furcsanak tartom.
Mi miatt kell neked ez a zavaro tenyezo mikozben olvasol?
(nem kotekedes, csak szeretnem megerteni )
11

Azt nem tudom, hogy nála

Há.Zé. · 2016. Jan. 16. (Szo), 12.08
Azt nem tudom, hogy nála miért. Én ezzel nyomom el részben a szomszédok életének zajait, részben a néma csendben hallható magas frekvenciájú, sípoló hangot. (Gyk: fülcsengés :) )
12

Fülcsengés itt is van, meg

inf · 2016. Jan. 16. (Szo), 17.25
Fülcsengés itt is van, meg néha megy érdekes műsor, akkor inkább arra figyelek, aztán később visszatérek a könyvhöz.
13

Egyébként azt vettem észre,

Há.Zé. · 2016. Jan. 17. (V), 15.25
Egyébként azt vettem észre, hogy ha valami komolyabb odafigyelést igénylő dologgal szórakozom (pl. feltűnik valami vírusnak látszó izé a windows-omon :) ), akkor amíg keresgélek, addig kinyomom a háttérzajt is, mert az is zavar.
9

Van

Poetro · 2016. Jan. 15. (P), 16.03
Az enyémen van. Egyszerűen nem nézek rajta tévét, vagy csak olyan csatornát, ahol nincs reklám. De leginkább nem nézek rajta hagyományos TV műsort. Már csak a YouTube reklámokkal van gondom. Főleg, ha olyan szolgáltatást reklámoznak, amit már igénybe veszek évek óta, és csak egy előfizetés ésszerű belőle.