ugrás a tartalomhoz

Az internet nem felejt

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 6. (P), 20.22
A törlésre ítélt adatokat menti az Archive Team
 
1

A másik oldala az éremnek

Max Logan · 2015. Már. 6. (P), 21.00
A másik oldala az éremnek pedig az, hogy folyamatosan tűnnek el, alakulnak át site-ok, és olyan gyorsan növekszik a törött linkek és elérhetetlen beágyazott tartalmak száma, hogy döbbent…
3

Az a (viszonylag) biztos, ami

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 6. (P), 21.10
Az a (viszonylag) biztos, ami ott van lenn nálad a winchesteren. Sosem értettem azokat, akik CDN-ről töltik be a JS fájlokat, vagy pedig külső szolgáltatónál (disqus) tárolják a hozzászólásokat stb. Sajnos a lustaság nagy úr, ráadásul az internetes technológiák is rendkívül bonyolultak, ezért hajlamosak a fejlesztők gondolkodás helyett az aktuális divatot követni.
4

A disqus féle dolognak lehet

Max Logan · 2015. Már. 6. (P), 21.24
A disqus féle dolognak lehet oka az, hogy valaki úgy gondolja, ő a tartalmat generálja, a hozzáadott tartalom (komment, like, stb.) pedig a közösségé. Így tehát ő azt sem tárolni, sem kezelni nem akarja. (Ezen felül persze vannak még érvek a disqus, Facebook comment box, stb. mellett.)
2

Az internet és a digitális

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 6. (P), 21.01
Az internet és a digitális világ egyik legnagyobb problémája, hogy az adataink nincsenek kőbe vésve. Ez egyrészt évtizedek múlva fog gondot okozni, amikor bizonyos fájlformátumokat nem tudunk majd megnyitni, mert nem lesz meg a leírása vagy a dekódoló szoftver.

Másrészt az adatok tárolása folyamatosan pénzbe kerül, azaz előbb-utóbb ha elfogy a keret, a website-okat és a szolgáltatásokat lekapcsolják.

Nagyon örülök az Archive Team hozzáállásának, a nemrég lekapcsolt geocities.com-ról készített másolatuknak hála egy nagyon jó OOP-ellenes oldal maradt meg a jövőnek okulásképp, bár most a biztonság kedvéért készítettem róla egy másolatot.

Sokat lendítene az ügyön, ha adatainkat jelentéssel ruháznánk fel, mert könnyebb lenne archiválni, kategorizálni.
5

Archiving The Internet with Jason Scott

complex857 · 2015. Már. 7. (Szo), 19.07
Ha valakit első kézből érdekel az alapítvány története, készült a fazonnal egy hosszabb interjú nemrég: http://thewebahead.net/97 (van transcript is).
6

Köszönöm

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 8. (V), 14.07
És mindjárt az első tíz percben utal arra, hogy metaadatokra van szükség a normális kereshetőségre.

Később pedig arra, hogy harmadik félnél lévő erőforrásokra (pl. betűtípus) nem nagyon lehet alapozni, mert lehet, hogy közben azt a szolgáltatást már lekapcsolták.
7

Azért fizetsz

Poetro · 2015. Már. 8. (V), 15.25
Azért fizetsz a harmadik félnek, hogy a szolgáltatás elérhető legyen. Ezért fizetsz a hosting szolgáltatódnak, hogy menjen a gép, ő pedig azért, hogy legyen internetkapcsolat rajta. Mindenki harmadik féltől függ, még ha nem is veszi észre. Ha nem fizetünk érte, ne is akarjunk számon kérni.

Ha én fizetek a CDN-ért, akkor el is várom, hogy működjön, és támaszkodom rá. Akár hiszed, qkár nem, sok szolgáltatás összeomlana CDN hiányában, mert önállóan nem tudnák kiszolgálni a tartalmukat. És ez rendben is van így.
8

Minden absztrakció szivárog,

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 8. (V), 16.35
Minden absztrakció szivárog, ezért érdemes a számukat a lehető legalacsonyabban tartani.
9

Külső szolgáltatások nélkül

Max Logan · 2015. Már. 8. (V), 18.42
Bármiről is legyen szó, külső szolgáltatások nélkül meghalna a mai modern világ. Sőt, éppen arra épül a gazdaság, hogy egymás szolgáltatását vesszük igénybe.

Házon belül akkor érdemes tartani a dolgokat, mikor még nagyon kicsi a történet, vagy ha már nagyon nagy.