ugrás a tartalomhoz

Tízből nyolc appra soha senki nem kattint

Hidvégi Gábor · 2015. Feb. 3. (K), 05.52
Van-e értelme az alkalmazásboltoknak?
 
1

Az Adjust nevű cég tanulmánya

Joó Ádám · 2015. Feb. 3. (K), 05.57
Az Adjust nevű cég tanulmánya szerint az ilyen zombiappok leginkább az Apple App Store-jában terjedtek el a leginkább, ez ugyanis a leginkább zárt a rivális platformok közül a leginkább.


Nem lehetne, hogy az ilyen, külföldi szaklapokon is lehozott híreket inkább ne magyarul küldjük be? Én örömmel támogatnám a magyar újságírást a megosztással, de láthatóan ilyen már nem létezik.
2

létezik

Pepita · 2015. Feb. 3. (K), 08.29
láthatóan ilyen már nem létezik.
De, létezik. Én ismerek nagyon jó magyar újságíró t. Hallom a Kossuth rádióban, olvasom több hírlapban.
Ezért ne mondjuk, hogy nincs. Csak kevés.
10

Az újságíráshoz nem csak

Joó Ádám · 2015. Feb. 4. (Sze), 06.49
Az újságíráshoz nem csak újságíró kell, hanem szerkesztő meg korrektor is. Utóbbiakon szokás manapság költséget csökkenteni Magyarországon.
7

leginkább

_subi_ · 2015. Feb. 3. (K), 12.12
Nem semmi, ennyi szóismétlést összehozni egyetlen mondatban. Én megkockáztatom, hogy ez rekord a maga kategóriájában.
3

Nincs

Hidvégi Gábor · 2015. Feb. 3. (K), 10.13
Jó dolog a választási lehetőség, de ha túl sok az opció, idő hiányában nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet a számunkra. Ezért nem sok hasznát látom sem az alkalmazásboltoknak, sem pedig a csomaggyűjteményeknek (pl. npm). Esetleg akkor, ha részletesen lehet bennük keresni, a legkisebb tulajdonságra is.
14

Ennyi erővel egy fizikai

Max Logan · 2015. Feb. 6. (P), 15.55
Ennyi erővel egy fizikai könyvesboltnak, és nagyjából akármilyen boltnak sincen létjogosultsága. Ma még bőven gyerekcipőben járnak mind online, mind offline a szofisztikált válogatási megoldások. Ha pedig valami az átlagnál kifinomultabb, az átlagember úgysem fogja használni, mert vagy igénye nincsen rá, vagy nem érti a rendszert.

Mivel a világon mindenből ma már különösen sok változat van, kellenek az ajánlók (és igen, a szubjektív vélemények is, mert az ember már csak ilyen). Sokan azt sem tudják, hogy mire van szükségük, így nekik valók az ajánló cikkek, blogbejegyzések, és nem mellesleg a tanácsadói megoldások, ahol személyre szabottan kap valaki útmutatás.

A boltnak leegyszerűsítve annyi a célja, hogy ne a netet kelljen túrni az alkalmazásokért. Ha ezt kellene tenni, sehol sem tartana a okostelefonok világa.

Egyébként ha valaki tudja, hogy mit keres, akkor belátható időn belül lehet elég jó megoldást találni. Ha pedig neki annál jobb kell, akkor a fentebb leírtak alapján meg fogja találni egy ajánlóban. Mert ami neki kell, az valószínűleg egy high-end szoftver, amit pedig vagy már felkaptak és értékelhető brand-je van, vagy pedig azért kapják fel, mert ígéretes megoldás.

Az alkalmazásboltnak nem lehet célja, hogy 100%-ban odatolja az orrod elé, amit szeretnél. Ez még a big-data megoldásokkal is csak kis mértékben javul.
15

A boltnak leegyszerűsítve

Hidvégi Gábor · 2015. Feb. 6. (P), 17.00
A boltnak leegyszerűsítve annyi a célja, hogy ne a netet kelljen túrni az alkalmazásokért. Ha ezt kellene tenni, sehol sem tartana a okostelefonok világa.
PC-inket az alkalmazásboltok elterjedése előtt is el tudtuk látni szoftverekkel, így a második érved nem áll stabil lábakon. Korábban is túrtuk a netet, olvasgattuk a blogokat, és találtunk jó programokat. Ráadásul nem hitelesebb, ha külső forrásból szedjük össze az információt, mint ha az alkalmazásbolt cenzúrázott kommentjeiből?

De ha már előnyöket keresünk, akkor pro érv, hogy bizonyos helyeken kódauditot/víruskeresést végeznek.
16

PC-inket az alkalmazásboltok

Max Logan · 2015. Feb. 6. (P), 17.34
PC-inket az alkalmazásboltok elterjedése előtt is el tudtuk látni szoftverekkel,
Ez tény, de milyen áron? Volt, hogy 8 órán keresztül túrtam a netet és adott feladatra nem találtam értelmes programot. És nem ez fájt a legjobban, hanem az, hogy értéktelen, hulladék honlapokon, többek között szoftverbázisokon értékelhető információval nem tudtak szolgálni, csak felhúztak az elcseszett honlapjukkal. Millió ilyen negatív élményem volt. Egy alkalmazásboltban legalább főbb kategóriák vannak, így el lehet indulni a keresgélésben, lapozgatni lehet sok száz program között, a kerersési kifejezések pedig a szűrt adatbázisban matatnak, nem a net egészén.

Ráadásul nem hitelesebb, ha külső forrásból szedjük össze az információt, mint ha az alkalmazásbolt cenzúrázott kommentjeiből?
Mindenkinek más hiteles, így ebben a kérdésben nem lehet áment mondani. Vannak, akik leginkább csak a véleményvezér bloggerek gondolataira adnak, stb.

De ha már előnyöket keresünk, akkor pro érv, hogy bizonyos helyeken kódauditot/víruskeresést végeznek.
Yes. Éppen ezért meg sem fordulna a fejemben, hogy mondjuk iOS-re független forrásból tegyek fel programot.

Ezen túlmenően pedig UX szempontból igencsak jóság az 1 kattintásos install/uninstall. Igazából ettől lett komoly sikere a modernkori okostelefonoknak, mert így az egyszerű, hétköznapi ember sem tudja elrontani a telepítést.

Végszóként pedig annyit mondanék, az alkalmazásbolt, mint olyan, még nagyon gyerekcipőben jár. Bő 5 éves az Apple App Store, és azóta sok változáson ment keresztül.

Ma már meg tudom fogalmazni, hogy az intenettel és az informatikával úgy egyébként az a legnagyobb bajom, hogy én azt látom, ami lehetne, de azt tapasztalom ami van/lett. Igen fiatal még ez az egész iparág, túl sok az érdek menti alakulás a közegben, túl kevés az olyan vehemens ember, mint én. Így betudható a csalódottságom annak, hogy az informatika egyszerűen még csak a gyermekéveit éli…
17

1 klikk

zzrek · 2015. Feb. 7. (Szo), 23.47
Az 1 kattintásos install az ettől független (és tényleg jó).
Szerintem a kizárólagos platformboltokat tiltani kéne, sőt azt is, hogy a boltok az eladás után részesedjenek a bevételből. A boltoknak a felhasználók által kellene fenntartva lenniük, vagyis:
1: A bolt abból éljen meg, hogy magas szintű szolgáltatást nyújt a vevők számára, akiknek így kevésbé kell megbízhatatlan helyen kotorászniuk. Ezért a vásárlók fizetni is hajlandóak lehetnek. Cserébe az appok olcsóbbak lennének, mivel
2: a bolt "fizetne" (előnyöket nyújtana) a fejlesztőknek, hogy ott áruljanak, hiszen megfelelő kínálat nélkül lehúzhatnák a rolót, vagyis érdekeltek abban, hogy a jó, megbízható fejlesztők náluk árulják a portékáikat (és ne csak úgy, maguktól a neten).
3: A boltok közt ezáltal verseny lenne, akár specifikus boltok is kialakulhatnának, mondjuk játéküzletek, üzleti alkalmazások üzletei, cipőboltok, vagy zöldségesek (na jó, ez utóbbi kettő csak vicc volt, de lehet másra is gondolni)

Persze ez most durva elgondolás, de szerintem valami ilyen irány megfontolandó lenne, egy csomó visszaélést is ki lehetne vele küszöbölni.
18

Szerintem a kizárólagos

Max Logan · 2015. Feb. 8. (V), 13.16
Szerintem a kizárólagos platformboltokat tiltani kéne, sőt azt is, hogy a boltok az eladás után részesedjenek a bevételből.
Azt azért látni kell, hogy itt a bolt erőteljesen integrálódik a platformot adó cég ökoszisztémájába. A jutalék pedig azért is jár nekik, mert 100 millió user-hez viszik oda a tartalmat, egyenes ágon. Ezen felül pedig millió irányból megközelíthető, hogy miért van házi store.

iOS-nél ott a Cydia, de idézve a szifon.com-ról (kiemelés tőlem):
A Cydia segítségével olyan kiegészítéseket vagy alkalmazásokat telepíthetünk a készülékre, amelyeket az Apple alapból nem tesz lehetővé az SDK-ban.
Az Apple nem véletlenül tilt bizonyos dolgokat. Ő a főnök, tudja, hogy mit akar kihozni a platformból, akár a software-t, akár a hardware-t, akár a kettő összességét értjük alatta.

Nem érzem létjogosultságát a különálló boltoknak. Amire te utalsz, az inkább az általam korábban említett ajánlói rendszer részben vagy egészében fizetős modell alapján való megvalósítása (a.k.a. marketing gépezet).

Másrészt pedig amíg pl. az Apple áll, addig a store is létezni fog, visszamenőlegesen minden adattal, lehetőséggel, azaz van értelmezhető support, míg ha egy külső store valami miatt beadja a kulcsot, akkor buktad pl. a folyamatos update-eket (mivel a support-ot logikusan csak attól az egy store-tól kapod).
19

Biztonság

Poetro · 2015. Feb. 8. (V), 15.32
Azt sokan elfelejtik, hogy ilyen boltok nélkül olyan lenne a biztonság az egyes platformokon, mint Windowson. Azaz semmilyen. A jelenlegi platform áruházak ellenőrzik az alkalmazásokat, azoknak bizonyos minőségi előírásoknak meg kell felelni, kezelik a fizetést értük, és adnak támogatást a fejlesztőknek. Ráadásul nem igazán kell a fejlesztőknek reklámozni, honnan szerezhetik be az alkalmazásukat, mert egyértelműen a platform áruházából.
A kétezres évek elejétől, amikor az internet széles körben elterjedt lett, nehéz volt megfelelő alkalmazásokat találni, azokért biztonságosan fizetni, és biztosnak lenni, hogy azt kaptad, amiért fizettél. Ha nem tetszett, akkor kicsi volt az esélye, hogy visszaigényelhesd érte a kifizetett pénzt. Azóta az internet tele lett megbízhatatlan oldalakkal, amik mindenfajta vírust csatolnak az állományokhoz, ráadásul nem is azt töltöd le, amit szerettél volna, hanem csak egy keyloggert, amit lehetelen eltávolítani.
20

Erre jó példa a tízmilliós

pythonozok · 2015. Feb. 8. (V), 15.49
Erre jó példa a tízmilliós nagyságrendben letöltött és telepített elemlámpa alkalmazás, aminek a fő funkciója a kémkedés volt, ha jól emlékszem. Google sajna nem segített megtalálni az erről szóló híreket.
21

Nem tökéletes

Poetro · 2015. Feb. 8. (V), 15.58
Nem mondtam, hogy ez a megoldás tökéletes, de mindenképpen jobb, mint mindenfajta ellenőrzés nélküli alkalmazást feltenni a telefonra, ami utána százezres nagyságrendű telefonszámlát generál, mert fizetős telefonszámokat hívott és SMS-eket küldözgetett. Ugyanis, míg PC-n manapság már inkább figyelnek az emberek, hogy mit töltenek le, és indítanak el, a mobiltelefonok sokkal nagyobb réteget érnek el, akik mindenfajta utánajárás után minden telepítenek a telefonjukra.
22

Norbert, neked is

zzrek · 2015. Feb. 8. (V), 21.27
Mindezek, amit leírtok, biztosíthatók piaci alapú áruházakkal is. Az áruházak egyfajta biztosítóházak is lehetnének, egyik hasznuk és céljuk, hogy elvégezzék azokat a feladatokat, amiket elvárunk tőlük.
"nem igazán kell a fejlesztőknek reklámozni, honnan szerezhetik be az alkalmazásukat"
Pont erről szól a cikk, hogy ez nem így van. Pont ebben nem igazán segít az ilyenfajta bolt, mert nem pontosan ebben érdekelt.

"Azt azért látni kell, hogy itt a bolt erőteljesen integrálódik a platformot adó cég ökoszisztémájába. A jutalék pedig azért is jár nekik, mert 100 millió user-hez viszik oda a tartalmat, egyenes ágon." Ez ugyanúgy vonatkozna a piaci alapú boltokra is, nyugodtan integrálódhatna, és az is megoldható lenne, hogy hatékonyabban juttassa el a tartalmat (mert versenyhelyzetben ez jobban alakulna)


"Az Apple nem véletlenül tilt bizonyos dolgokat. Ő a főnök, tudja, hogy mit akar kihozni a platformból, akár a software-t, akár a hardware-t, akár a kettő összességét értjük alatta." Akkor miért nem ő írja rá az összes szoftvert? Miért épp a bolt a kivétel a külsősök által írt szoftverek alól?

(Ja, és PC-n is ilyen irányba mennek a dolgok: a windows talán a végén kizárólagos bolttal fog rendelkezni? Jó lesz ez nekünk? Nem lenne jobb, ha lennének klassz boltok, mondjuk Steam meg ilyenek, és versenyeznének szolgáltatásban és megbízhatóságban?)

Most nem akarok erről vitatkozni, mert úgysem lesz ebből semmi és én sem gondoltam át teljesen és nem is akarom. Épp csak megemlítettem, hogy valószínűleg egy másik szemszögből nézve jobban meg lehetne oldani ezeket a problémákat.
23

Szerintem is jobb lenne, ha

Hidvégi Gábor · 2015. Feb. 10. (K), 10.00
Szerintem is jobb lenne, ha piaci alapon működne az alkalmazásbolt-biznisz, azaz lenne belőlük több. Ettől függetlenül az alkalmazások reklámozására szükség van, hisz ugyanarra a feladatra van egymilliom alternatíva.

A másik oldalról viszont a szoftverek ellenőrzése rengetegbe kerül.
4

üzlet?

zzrek · 2015. Feb. 3. (K), 10.48
Ezeknek nem az üzlet a lényege? Úgy értem, hogy az alkalmazásbolt üzemeltetőit nem érdekli, hogy van-e értelme abból a szempontból, hogy megtalálják-e az adott alkalmazást. Nem akarják reklámozni az alkalmazásokat, sőt, abban sem érdekeltek, hogy könnyen megtalálhatók legyenek. Abban érdekeltek, hogy (1) monopolhelyzetben legyenek (2) rajtuk keresztül reklámozzanak az alkalmazások (3) az eladott alkalmazások hasznából részesedjenek.
Így logikus, hogy minél inkább monopolhelyzetben van egy alkalmazásbolt (iOS), annál inkább vacak. Aki látható akar benne lenni, külön fizessen érte (reklámozzon külön is).
6

Üzlet

Hidvégi Gábor · 2015. Feb. 3. (K), 11.14
Nyilván. De ami nem a felhasználók igényeit nézi, az (szükségszerűen) rossz.
8

Relatív

zzrek · 2015. Feb. 3. (K), 14.28
Persze, egyetértek, de egy kicsit kukacoskodok.
Ha az Apple a felhasználók igényeit nézné akkor nem lenne ekkora profitja...
De mondhatja ezt is: "A felhasználók igénye, hogy a gagyi alkalmazások rejtve legyenek, hogy a minőségit, hasznosat hamarabb megtalálhassák, ezeket emeljük ki a számukra".
Másrészt ha a bolt felhasználóinak a fejlesztők minősülnek, akkor pedig egyértelmű, hogy "a jobb fejlesztők, akiknek az alkalmazásai keresettebbek, kiemelést érdemelnek".
:-) :-(
A lényeg, hogy nincs verseny (a piaclehetőségek közt), és az ilyen zárt rendszereknek elsődleges célja, hogy ne is legyen. Márpedig monopolhelyzetben a felhasználók kénytelenek alkalmazkodni és a profitszerzés kerül előtérbe. Úgy tűnik, hogy ez mégse rossz a vásárlóknak sem, tekintve az Apple fejlődését.... .... ....
Nem kéne ezt egy kicsit valamilyen monopolellenes törvénnyel szabályozni, akár a böngésződominanciát a Windows esetében?
12

Ha az Apple a felhasználók

Joó Ádám · 2015. Feb. 4. (Sze), 06.53
Ha az Apple a felhasználók igényeit nézné akkor nem lenne ekkora profitja...


Tehát az Apple azért olyan sikeres, mert nem adja meg a felhasználóinak, amire vágynak? :)
13

Ugyanezen dilemmáztam :-)

zzrek · 2015. Feb. 4. (Sze), 10.19
Saját magamat idézem:
Úgy tűnik, hogy ez mégse rossz a vásárlóknak sem, tekintve az Apple fejlődését


Szerintem az Apple zseni abban, hogy hogyan kell elmenni addig a pontig, ahol a felhasználók azt sem tudják, mi nekik a jobb.
11

abban sem érdekeltek, hogy

Joó Ádám · 2015. Feb. 4. (Sze), 06.52
abban sem érdekeltek, hogy könnyen megtalálhatók legyenek. Abban érdekeltek, hogy … az eladott alkalmazások hasznából részesedjenek.


Ugye érzed az ellentmondást?
5

Welcome to reality

complex857 · 2015. Feb. 3. (K), 11.11
Erről a témáról eszembe jut ez a tweet amit tegnap láttam. Félek a tény, hogy 1-1 app nem zombi még nem biztos, hogy azt jelenti, amit reméljük, hogy jelent (mi, mint nézelődő-vásárló közönség).
9

Leginkább

vbence · 2015. Feb. 3. (K), 21.39
Leginkább