ugrás a tartalomhoz

Don't Let Architecture Astronauts Scare You

Hidvégi Gábor · 2014. Okt. 13. (H), 23.02
Tartsuk az absztrakciók számát a szükséges minimumon
 
1

Egyszerűen elment a kedvem

prom3theus · 2014. Okt. 14. (K), 06.28
Egyszerűen elment a kedvem attól, hogy végig olvassam. Ez nálam nagyon ritkának számít, de többnyire öncélú írások olvasásakor fordul elő, amik ugyanazt az egyszem, jól meghatározott álláspontot 10x ismétlik meg a cikkben, mert a szerző úgy érzi, hogy attól igazabb lesz, amit állít. Eközben lényegében semmit se tudtam leszűrni abból, amit a szerző mondani akart, ha csak azt nem hogy valószínűleg nagyon frusztrált mert bizonyos dolgokat nem ért valójában.
2

Lehet, hogy szerencsésebb

Hidvégi Gábor · 2014. Okt. 14. (K), 09.08
Lehet, hogy szerencsésebb lett volna a cikket fordítva felépíteni, mert a végén írja le, mitől alakulnak ki az Architektúra Űrhajósai.

A szoftverfejlesztés is egy ipar, ahol az eladók a technológiát szolgáltató cégek (Sun, Microsoft, Google), a vevők pedig mi vagyunk, programozók. Ne zavarjon meg, hogy ma már minden programozási nyelv és a hozzá tartozó dokumentáció ingyenes, az árat ugyanúgy meg kell fizetnünk, csak nem közvetlenül.

A szolgáltató cégeknek valamilyen módon rá kell venniök minket, hogy tőlük vásároljunk, ezért különböző featúrákat tesznek a nyelvekbe és a termékekbe, bár ez nem is olyan fontos, a lényeg a csomagolás, az érzés, amit megveszel. Kiváló példa erre a cikkben is idézett .Net-es szlogen:
The next generation of the Windows desktop platform, Windows.NET supports productivity, creativity, management, entertainment and much more, and is designed to put users in control of their digital lives.
Az írás tizenhárom éve keletkezett, azóta fordult egyet-kettőt a világ, a .Net már nem menő, a Windows 8-ban ugye bejött a Windows RT technológia, a 10-esben meg megint valami új. A .Net tehát nem váltotta be az igéretét, mert ha tényleg annyira jó lett volna, nem kellett volna lecserélni.

A technológiai iparág nagy és összetett, talán nincs is olyan, aki átlátja. Az eladók különböző manipulációs fogásokkal újracsomagolják a régit (a cikk idején az XML volt a menő, most a JSON), a gyanútlan vevők (mi) pedig gondolkodás nélkül elfogadjuk. Amit én hiányolok mindenhonnan, az a kérdések feltétele. Azok közül, akik a weblabor fórumába írnak, rajtam kívül egyedül inf3rnonál láttam, hogy megkérdőjelez dolgokat és kísérletezik. Ez nagyon kevés, így teljesen ki van mindenki más szolgáltatva.

A befolyásolás ellen nehéz védekezni. Eszméletlen mennyiségű információ ér minket nap mint nap (eleve az internettel dolgozunk), és ez egyszerűen kikapcsolja az agyunkat. Elolvasok egy cikket a smashingmagazine-ban, és azt hiszem, hogy az animációk jók, mindenkinek oldalújratöltés nélküli tartalomcserére van szüksége. Tipikus fórumkérdés itt, a weblaboron is, hogy hogyan kell AJAX-szal dolgozni, de az illető még a JS alapjait sem érti. Az előbb említett technológiai cikkek is csak érintőlegesen foglalkoznak az adott témával, terjedelmi okok miatt, az esetleges hátrányokról kevesen tesznek említést.

A hierarchia csúcsán vannak az Architektúra Űrhajósai, akik a Végső Döntést hozzák a cégeknél. Ennek az eredménye az a számtalan vacakul megírt oldal, amikkel nap mint nap találkozom, melyek semmivel sem nyújtanak többet, mint a tíz évvel ezelőttiek (ráadásul a dizájn is a minimál felé ment el), de erőmű kell a megjelenítésükhöz, meg a legújabb böngésző és sokmegabites sávszélesség.

Nagyon kevés írást olvastam eddig arról, hogy a látogatóknak mire van valójában szüksége. Ehelyett az új eszközök kényelmére koncentrálnak, a produktivitásra, ami a fejlesztő (ön)kielégítésére nyilvánvalóan jó, csak arról felejtkezik el mindenki, hogy egy webes szolgáltatás használata közben senkit sem érdekel, hogy annak programozója mennyire érezte jól magát a fejlesztés közben.

A látszattal ellentétben egy új technológia nem feltétlenül jobb, mint a régi, ráadásul az absztrakciók számának növekedésével növekszik a komplexitás, az üzemeltetési költségek és az erőforrásigény, lásd a Skype-ot, ami pár óra használat után többszáz megabájt memóriát eszik, pedig csak arra használtam, hogy chat-eljek.

A cikk mondanivalója tehát szerintem az, hogy a felhasználók szükségleteire kell figyelnünk, nem pedig a tech emberekre.
3

Köszi a reakciót. Pár dologra

prom3theus · 2014. Okt. 14. (K), 10.21
Köszi a reakciót. Pár dologra akkor reagálnék én is.

A szolgáltató cégeknek valamilyen módon rá kell venniök minket, hogy tőlük vásároljunk, ezért különböző featúrákat tesznek a nyelvekbe és a termékekbe

Itt ezt nem teljesen értem. Persze, nem kétlem, hogy léteznek fizetős programozási nyelvek és platformok, de nem mindegyiket tudom annak tekinteni. Például: PHP, JS és NodeJS, Python, Ruby, ...
Ebből kifolyólag ezt a sejtett háttér-motivációt is inkább gondolom kivetítésnek, mintsem ténynek.

A .Net tehát nem váltotta be az igéretét, mert ha tényleg annyira jó lett volna, nem kellett volna lecserélni.

A .Net a Java piaci vetélytársaként lett szánva anno. Az, hogy azóta a Java nem igazán fejlődött, a .Net-et pedig RT-re cserélték, szerintem inkább a MS éleslátására utal maximum. Nem hiszem, hogy lesz örökérvényű programozási nyelv. Azt se tartom kizártnak, hogy 100 év múlva például nem lesz gépikód (legalábbis nem a ma ismert formájában). Nem értem, hogy a .Net (vagy bármely másik programozási nyelv/platform) kikopása mit igazol azon kívül, hogy a világ fejlődésben, de legalábbis változásban van folyamatosan.

a cikk idején az XML volt a menő, most a JSON

Van egy széles réteg a szakmában, aki minden hype-nak felül. Ez emberi dolog. 1000 birkára jut csak egy pásztor, a jobb birkák a pásztort követik, a gyengébbek pedig a többi birkát. Ez a dolgok rendje. Sem az XML, sem a JSON nem menőség kérdése: ezek adatstruktúrát reprezentáló formátumok, mindegyik más és másra hasznos és célszerű.

Tipikus fórumkérdés itt, a weblaboron is, hogy hogyan kell AJAX-szal dolgozni, de az illető még a JS alapjait sem érti.

Ezt én korszakos társadalmi hibának tekintem, a fogyasztói társadalom egyik "bug-ja" az a jelenség, hogy az emberek beleszoktak abba, hogy mindent készen kapnak. A tudás pedig nem ilyen, készen kapható dolog. Főképp a szakmai tudás nem az. Ez pedig sok ember tudatába nem fér össze azzal, amit ma a világról megtapasztal természetesként. A szakmai tudásért tanulni, kutatni, fejlődni, gyakorolni és kísérletezni kell. Ezt a többség még ha tudja is, sokan egyszerűen nem mernek szembesülni vele. De ez nem IT sajátosság, legfeljebb nekünk tűnik annak.

Nagyon kevés írást olvastam eddig arról, hogy a látogatóknak mire van valójában szüksége

Ez azért van, mert az úgynevezett látogatók általában egyáltalán nincsenek a tudatosságnak azon a fokán, amin felismernék a valós igényeiket. Sőt, a többség a tudatossággal mint fogalom is csak alig hozható összefüggésbe. Ergo értelmetlen arról beszélni, hogy a disznó mit eszik szívesen: a disznó azt eszi, amit elé raknak, aztán ha elég kövér, akkor levágják. A fogyasztó egy haszonállat. Tetszik, vagy sem, a mai társadalom erről szól. Ez megintcsak nem IT sajátosság.

lásd a Skype-ot, ami pár óra használat után többszáz megabájt memóriát eszik, pedig csak arra használtam, hogy chat-eljek

A Skype memória lyuka nem értem, hogyan kapcsolódik az absztrakcióhoz. A Skype egy valóban komplex szoftver, de attól, mert komplex, még elvégezhetnék rajta a megfelelő teszteket. Sokkal-sokkal komplexebb szoftverek (például operációs rendszerek) sem eresztenek annyit, mint a Skype. Ez csak iparági igénytelenség. Mert a Skype megteheti, hogy igénytelen legyen. Akkor is megeszik a disznók, ha nem úri moslék.
4

A PHP-ban is vannak fizetős dolgok...

Gixx · 2014. Okt. 14. (K), 10.32
Ha védeni akarod a termékedet, akkor a Zend Encoder-ért csengetni kell rendesen. Ennek a dekódolója, a Zend Optimizer viszont ingyenes.
8

Értem. Viszont ez általában

prom3theus · 2014. Okt. 14. (K), 16.21
Értem. Viszont ez általában egy előre meghatározott dolog, fel lehet rá készülni a projekt elején. HipHop-pal pedig le lehet fordítani a PHP kódot (minimális igazodások betartása mellett) C++-ra, arról pedig egyenesen binárisra, így már nincs akkora szükség se ZE-re, se IonCube-ra és hasonlókra.
5

Persze, nem kétlem, hogy

Hidvégi Gábor · 2014. Okt. 14. (K), 10.51
Persze, nem kétlem, hogy léteznek fizetős programozási nyelvek és platformok, de nem mindegyiket tudom annak tekinteni. Például: PHP, JS és NodeJS, Python, Ruby
Ezen nyelvek fejlesztőinek meg kell élnie valamiből, ez lehet például support. Nincs ingyenleves.

Nem értem, hogy a .Net (vagy bármely másik programozási nyelv/platform) kikopása mit igazol azon kívül, hogy a világ fejlődésben, de legalábbis változásban van folyamatosan.
Azt, hogy nem (feltétlenül) szabad hinni a marketingnek. Egy egészséges szkepticizmussal szerintem csökkenteni lehet a hosszútávú veszteségeket.

a fogyasztói társadalom egyik "bug-ja" az a jelenség, hogy az emberek beleszoktak abba, hogy mindent készen kapnak
Részben, plusz az általad is említett hype is az okozója.

A szakmai tudásért tanulni, kutatni, fejlődni, gyakorolni és kísérletezni kell. Ezt a többség még ha tudja is, sokan egyszerűen nem mernek szembesülni vele. De ez nem IT sajátosság, legfeljebb nekünk tűnik annak.
Ez igaz, de mi most az IT-ről beszélünk : ) Szerintem ez is az oka annak, hogy az Architektúra Űrhajósaira hagyják a döntés meghozatalát, akik viszont csak a technológia szempontjából tudják vizsgálni a problémát.

Ez azért van, mert az úgynevezett látogatók általában egyáltalán nincsenek a tudatosságnak azon a fokán, amin felismernék a valós igényeiket.
Ez igaz. Az IT a kívülálló számára félelmetesnek tűnik, nem tudja, hogy ha ide vagy oda kattint, nem töröl-e valamit véletlenül. Ebből következik, hogy az egyszerűségre kell törekedni, mint a cikkíró példájában a Napster, ami abban volt jó, hogy a szám címének begépelése után rövidesen hallgatni is lehetett a zenét. Ezt azért lehet kutatni szerintem.

A Skype memória lyuka nem értem, hogyan kapcsolódik az absztrakcióhoz.
Minden absztrakció szivárog. A Skype esetében a gépemen például amikor az Escape gombbal be szeretném zárni a chat ablakát, nagyjából egy másodpercre lefagy a gép. Ez az ár, amit fizetünk a kényelemért.
6

Szivárog?

Poetro · 2014. Okt. 14. (K), 12.10
A gépem 25 napja megy (ugyan azóta többször volt alvó állapotban, egész hétvégén, és munkaidőn kívül). A Skype a gép indulása óta fut. Memória fogyasztása 79Mb. Valószínűleg én csinálok valamit rosszul. Vagy az OS-em. Vagy a Microsoft. Ami nem OS-em.
7

SzivárgottFrissítettem,

Hidvégi Gábor · 2014. Okt. 14. (K), 12.18
Szivárgott. Frissítettem, kíváncsi vagyok, mi lesz.