ugrás a tartalomhoz

No CSS reset

Hidvégi Gábor · 2014. Szep. 15. (H), 16.48
Érdemes megfontolni, használjunk-e CSS resetet
 
1

Valóban érdemes megfontolni.

Joó Ádám · 2014. Szep. 15. (H), 16.53
Valóban érdemes megfontolni. Ha nem használsz, akkor a stíluslapod a lehető legszorosabban a HTML-hez kötöd: ha bármit változtatsz a markupon, akkor a stíluslapban rögtön utána kell igazítani.
3

Mivel a CSS alapvetően a HTML

Hidvégi Gábor · 2014. Szep. 15. (H), 21.28
Mivel a CSS alapvetően a HTML díszítésére való, nem tudom, ezzel mi a baj. Ha megnézzük egy átlagos weboldal vagy szolgáltatás életciklusát, legfeljebb öt-hat évről beszélünk, utána általában lecserélik a dizájnt és a markupot is. Mivel ennyi idő alatt gyökeres változásra nem lehet számítani sem CSS, sem pedig a HTML terén, nem igazán értem, miért gond, ha az adott CSS fájl az adott HTML-hez van kötve. Ráadásul, mivel a szabványalkotók törekednek a visszafelé való kompatibilitásra, nem várható, hogy bizonyos elemeknek új alapértelmezett stílusa legyen.

Csak néhány elemnek van alapértelmezettől eltérő stílusa, például a címeknek, felsorolásnak, valamint az űrlapelemeknek. Szerintem elég csak azokat a tulajdonságokat felülírni, ami más, mint ahogy a látványterven van, például a <p> elem margóit, a listák gombjait stb.

A mai minimalista dizájnok világában a pixelpontos megjelenítésre törekedni az esetek 99,9%-ában teljesen fontos, mert azon a néhány pont eltérésen nem fog múlni semmi. Bő tíz éve nem ez volt a helyzet, akkor nem lehetett megengedni ezt a lazaságot.
6

Ha megnézzük egy átlagos

Joó Ádám · 2014. Szep. 15. (H), 21.52
Ha megnézzük egy átlagos weboldal vagy szolgáltatás életciklusát, legfeljebb öt-hat évről beszélünk, utána általában lecserélik a dizájnt és a markupot is. Mivel ennyi idő alatt gyökeres változásra nem lehet számítani sem CSS, sem pedig a HTML terén


Nem látom, miért volna törvényszerű, amit írsz, de én a fejlesztés közben rendszeresen változtatom a markupot, és jó dolog, hogy nem kell hozzányúlnom a stíluslaphoz, ha egy bekezdésből listát csinálok, vagy vice versa.

A mai minimalista dizájnok világában a pixelpontos megjelenítésre törekedni az esetek 99,9%-ában teljesen fontos, mert azon a néhány pont eltérésen nem fog múlni semmi.


Ezzel a mondattal valami nincs rendben, de nekem például nincs kedvem észben tartani, hogy milyen térközöket használ a böngésző stíluslapja, és abból átszámolni. Az, hogy a térközök és egymáshoz való viszonyuk fontossága általában ismeretlen a fejlesztői közösségben, egy másik kérdés.
8

Szerintem elég egy stílust

Hidvégi Gábor · 2014. Szep. 15. (H), 22.06
Szerintem elég egy stílust akkor beállítani, amikor szükség van rá (ahogy Szabó B. Gábor fogalmazta, normalizálni érdemes). A térköz az nem túl jó példa, mert az esetek legnagyobb részében csak folyószövegekben kell állítani, ott meg ígyis-úgyis meg kell adni.

A reset akkor okozhat gondot, ha mondjuk külső komponenseket, plugineket használunk.
10

Szerintem elég egy stílust

Joó Ádám · 2014. Szep. 16. (K), 01.05
Szerintem elég egy stílust akkor beállítani, amikor szükség van rá


Ezt nem értem.

A térköz az nem túl jó példa, mert az esetek legnagyobb részében csak folyószövegekben kell állítani, ott meg ígyis-úgyis meg kell adni.


És ezt sem.

A reset akkor okozhat gondot, ha mondjuk külső komponenseket, plugineket használunk.


Ezzel részben egyet értek, erre a shadow DOM nyújt majd megoldást, de ha nem egy vizuálisan is teljesen diszkrét komponensről van szó, akkor amúgy is konzisztensen az oldal látványvilágához kell(ene) igazítani, és ez az esetek nagyobbik része.
14

Szerintem elég egy stílust

Hidvégi Gábor · 2014. Szep. 16. (K), 08.42
Szerintem elég egy stílust akkor beállítani, amikor szükség van rá
Ha egy cím alapértelmezett margója nem megfelelő, akkor beállítom a szükségesre, de olyan elemeket nem bántok, amelyeknek a margója eleve jó.

A térköz az nem túl jó példa, mert az esetek legnagyobb részében csak folyószövegekben kell állítani, ott meg ígyis-úgyis meg kell adni.
A térköz megadásának – amennyiben a line-height-et érted rajta, – csak szövegek esetében van értelme.
5

Reset-tel nem?

szabo.b.gabor · 2014. Szep. 15. (H), 21.46
Reset-tel is rögtön utána kell állítani.

Teszem azt nem használsz még listákat, aztán benyomsz egy ul-t, de a reset miatt trágyán néz ki, úgyhogy írhatod is át. A reset csak mindent levesz amit a böngésző default alkalmazna, így látod hogy mit kell beállíts ahhoz, hogy az eredmény mindenhol ugyanaz legyen (de ezt nem teszi meg).

Akkor már inkább normalize. Tehát mindent úgy állítasz be, ahogy te elvárod, hogy megjelenjen, persze itt meg benne van, hogy valamit elfelejtesz beállítani, bár ez bizonyos rutinnal azért könnyen kiküszöbölhető.

Vagy akár fejlesztés ideje alatt betolunk egy reset-et, ami az éles rendszerben már akár nem is kellhet (persze ezzel is lehetnek csúnya mellékhatások).
7

Nem kell: ha például

Joó Ádám · 2014. Szep. 15. (H), 21.55
Nem kell: ha például hivatkozásokat jelenítek meg, és ezt listában teszem, aztán úgy döntök, hogy mégis inkább bekezdésben, akkor nem kell hozzányúljak a CSS-hez.
12

Sok esetben szerintem is

inf · 2014. Szep. 16. (K), 03.33
Sok esetben szerintem is teljesen felesleges a reset. Nekem csak akkor szokott kelleni, ha képekkel dolgozom, és pixel pontos kell, hogy legyen minden. Persze lehet, hogy ekkor is csak a hozzá nem értésem miatt. Nem vagyok egy nagy css guru és sosem érdekelt a design...
2

A cikk 2008-as.

bamegakapa · 2014. Szep. 15. (H), 19.36
A cikk 2008-as.
4

Régen írták = baromság

Hidvégi Gábor · 2014. Szep. 15. (H), 21.34
Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya – ezt Arkhimédész mondta bő kétezerkétszáz éve. Ha a te logikád szerint gondolkodunk, akkor szegény görög hülyeségeit ma már nem kell komolyan venni, mert olyan régen mondta.
9

Mindenki azt lát ebbe az egy

bamegakapa · 2014. Szep. 16. (K), 00.22
Mindenki azt lát ebbe az egy mondatba, ami neki tetszik :). Tényt közöltem.
13

Ezt a tényt mindenki látja,

Hidvégi Gábor · 2014. Szep. 16. (K), 08.30
Ezt a tényt mindenki látja, aki megnyitja a cikket, tehát a kérdés, hogy valójában mit is akartál ezzel mondani?
11

Tudott magyarul? :D

inf · 2014. Szep. 16. (K), 03.30
Tudott magyarul? :D
15

Jó kérdés...

Pepita · 2014. Szep. 16. (K), 10.31
Valójában lehet, hogy rossz példa Gábortól, mert csak fordítási hiba miatt butaság, nem mert elavult... ;)