ugrás a tartalomhoz

Event listeners popup, @media sidebar, Cubic bezier editor + more – Firefox Developer Tools Episode 33

Endyl · 2014. Aug. 1. (P), 20.45
Újdonságok a Firefox 33 fejlesztőeszközében
 
1

Opensource sucks

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 09.51
Tegnap este találtam a "Linux sucks" - 2014 című videót, ahol az előadó jogosan felveti, mennyire kontraproduktív a Linuxoknál (és a nyílt forrású szoftvereknél), hogy könnyű forkolni, mert így n darab párhuzamos projektre megy el m darab fejlesztő ideje, ami közül jópár biztosan be fog fuccsolni előbb-utóbb, lásd az ssl-ek garmadája. Ennél jóval ésszerűbb lenne, ha egy projekten dolgoznának, mert hamarabb tudnának több eredményt elérni.

Évekkel ezelőtt (meg talán ma is) a Firebug volt a legelterjedtebb debugger Firefox alatt, Mozilláékat meg persze felveti a pénz, így csináltak egy sajátot, ahelyett, hogy a Firebugot akár beemelték/megvették volna, és arra szántak volna legalább ennyi időt.
2

A firebug-gal kapcsolatban

inf · 2014. Aug. 3. (V), 12.14
A firebug-gal kapcsolatban teljesen egyetértek. Jó cucc, megszoktam, és sokkal szívesebben használom, mint bármi mást, amit elém raknak. Egyszerűen se kedvem, se időm újat tanulni ezen a téren, amikor már van egy működő megoldás...
3

+1

zzrek · 2014. Aug. 3. (V), 12.22
+1
4

Event listeners

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 12.31
Firebugban van arra lehetőség, hogy az oldalon lévő bármilyen eseményre logoljon valamit?
7

Érdekes kérdés, pont ma

inf · 2014. Aug. 3. (V), 13.14
Érdekes kérdés, pont ma néztem egy olyan oldalt, amin hibás volt az onscroll, és mindig visszahúzott a tetejére. Nem találtam rá megoldást, de csak 1 percig kerestem...
8

Események loggolására van

inf · 2014. Aug. 3. (V), 13.16
Események loggolására van lehetőség: http://www.softwareishard.com/blog/firebug/firebug-tip-log-dom-events/

Eseménykezelőkhöz nem tudom, hogy menet közben hozzá lehet e nyúlni vele.
9

Kösz, ez az, pedig olvastam

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 13.46
Kösz, ez az, pedig olvastam róla korábban, de elfelejtkeztem róla.
10

Én 3-4 éve talán, amikor a

bamegakapa · 2014. Aug. 3. (V), 23.08
Én 3-4 éve talán, amikor a Firefox-ot épp képtelenek voltak megcsinálni úgy, hogy ne legyen rohattlassú, átszoktattam magam a Chrome-ra, meg annak a fejlesztői eszközeire. Hiányzott a Firebug egy ideig. Pont nemrég kellett komolyabban szórakoznom az új Firefox-szal, szerintem elég tutik a fejlesztői eszközök benne, a Chrome is folyamatosan fejlődik ezen a téren. A Firebug kb. ugyanazt tudja, ma már nem hiányzik :).
18

Én is próbálkoztam annak

inf · 2014. Aug. 4. (H), 15.27
Én is próbálkoztam annak idején áttérni chrome-ra, de feladtam. Úgy emlékszem volt néhány plugin, amihez hasonlót nem találtam chrome-hoz, illetve a dev tooljai is gyengék voltak firebug-hoz képest. Lehet, hogy most már jobban menne, ahogy nézem a legtöbb böngészőben már egész használható dev tool-ok vannak...
19

Volt, amikor majdnem feladtam

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 15.37
Volt, amikor majdnem feladtam én is :). Jókor jöttek a frissítések lélektanilag, és láttam, hogy dolgoznak rajta, fejlődik mindig valamit a devtool. Úgyhogy kitartottam. Az is segített, hogy akkoriban a Króm igen látványosan volt gyorsabb a többieknél, az én akkori gépemmel ez különösen sokat számított.

Mostanra mindegyik böngészőnek elégedett vagyok a devtooljával, csak régi IE-kben ne kelljen debuggolni ;). A Firebugnak sokat köszönhetünk, az volt az úttörő.
5

Forks! Wooo!

complex857 · 2014. Aug. 3. (V), 12.32
Ugye megszívlelted az elején lévő felhívást és végig is hallgattad a teljes videót? (-:
Merthogy később visszatér a konkrét openssl témára (is).

A "miért nem firebugot vettétek be" kérdést anno megpróbálták megválaszolni, a lényeg talán annyi, hogy úgy tűnt nekik, hogy előröl kellene kezdeni az egészet ha az új JSD2 apit akarják használni (JSD a javascript debugger api) és ezért döntöttek végül a zöldmezős project mellett.
A cikk 2013 októberi, azóta firebug szép lassan átállt új JSD2-re, cserébe jóformán semmi új nem került 1.x ágba (bugfixeken és "ne kapcsold be a script panelt mert megáll az élet" üzeneteken kívül) miközben ez készült. Firefox fejlesztők 33-as verzióval ki is dobták régi JSD1-et, szépen megvárva amíg firebug elkészül 2.0 verzióval ami már JSD2-t használja de vannak bizonyos dolgok azóta is készülnek: JSD2 Adoption.
Én személy szerint azóta is firebugot használok napi munkám során, de vannak dolgok mint pl. Remote Debugging amit nem kapsz meg csak a beépített devtooltól.

Az opensource világ nem egy tervgazdaság, hogy valaki megmondja ki, hol és mit csináljon. Hogy ez időnként értelmetlen időpasaláznak tűnő dolgokat eredményez? Kétségtelen, hogy külső szemlélők számára (számomra is) ez történik néha, de a helyet az, hogy a forkok gazdáit se kényszeríti senki. Saját erőforrásaikkal (idejük) szabadon rendelkezve ők látták értelmét belevágni a forkba. A lehetőség természetesen adott, hogy megpróbáld meggyőzni őket arról, hogy rossz irányba mennek, de a végső döntés az övék és ez véleményem szerint így van jól.
6

Igen, én is gondolkoztam

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 12.53
Igen, én is gondolkoztam azon, hogy van, amikor a kooperáció már nem lehetséges, például amikor túl sokan vesznek részt egy projektben, és mindenkinek mások a céljai.
11

Túl sok?

Poetro · 2014. Aug. 4. (H), 07.37
Egy jó projekt esetén a célok előre le vannak fektetve, azt a projekt vezetői határozzák meg. A célhoz vezető út és az implementáció az, ami a résztvevők feladata. Egyébként mennyi a túl sok? Jó projekt esetén nincsen túl sok, legfeljebb kevés a manager aki a projektet vezeti, irányítja. Microsoft, Mozilla, Google, Linux esetén azért pár ezer ember együtt tud dolgozni egy közös cél érdekében.
13

A Microsoft, Mozilla, Google

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 09.16
A Microsoft, Mozilla, Google esetében erős motivációt ad, hogy pénzre megy a játszma, és ha valami veszteséges, leállítják. Ez valószínűleg a linux rendszermag fejlesztésénél is így van.

Az OpenSSL hátterét nem ismerem, de valószínűleg teljesen mások a prioritásai a Google-nek a boringssl-lel, mint az OpenBSD-s srácoknak a LibreSSL-lel.
12

Forkolni

Poetro · 2014. Aug. 4. (H), 07.48
Én azért részt vettem pár FOSS szoftver fejlesztésében, és nem a forkolással van a baj. Mindenki használ FOSS szoftvereket, azokat módosítja a saját céljainak megfelelően, és úgy használja a projektjeiben. Ezt teljesen elfogadott és elterjedt dolog. Valószínűleg te is használtál már valamilyen keretrendszert, plugint, függvénytárat, amit módosítottál és úgy használtad a projektedben (ergo forkoltad). Az, hogy esetleg nem publikáltad, nem jelenti, hogy a forkolás nem történt meg.

Aki tesz valamit az FOSS fejlesztéséért, az esetleg ezeket a módosításokat megpróbálja visszavezetni az eredeti ágba. Ám ezt nem mindig veszik jó néven, mert nem egyezik a projekt céljaival, nem egyezik a formai követelményekkel, licencfeltételekkel, nincs elegendő management, aki a visszavezetést levezényelje stb., ezért előfordul, hogy nem kerülnek vissza a módosítások.
Ezek nem jelentik azt, hogy ezek a forkok értelmetlenek lettek volna. Mert azt a célt, amit eredetileg szántak neki (abban a projektben, amiben szükség volt rá) valószínűleg ellátták. Jól járt mindkét fél. Ugyanakkor járhatott volna jobban is, ha sikerül a két ágat újra egyesíteni, de sajnos ez nem mindig lehetséges, vagy egyáltalán nincs is szándék rá.
14

Ez igaz.

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 09.17
Ez igaz.
15

mennyire kontraproduktív a

kuka · 2014. Aug. 4. (H), 10.00
mennyire kontraproduktív a Linuxoknál (és a nyílt forrású szoftvereknél), hogy könnyű forkolni
Érdekes. Még nem hallottam Linux forkról…
16

Debian, Ubuntu, Linaro, Mint,

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 10.05
Debian, Ubuntu, Linaro, Mint, Arch és társaik.
17

Azok disztribúciók. Amit

kuka · 2014. Aug. 4. (H), 12.04
Azok disztribúciók. Amit Linux-nak neveznek, az mindannyiukban ugyanaz. (Bár tény, hogy disztribúciónként változik, mert eltérő patch-eket alkalmaznak rajtuk, de attól még nem forkok.)

Újragondolva mégis eszembe jutott egy fork: az Android.