ugrás a tartalomhoz

Qcodo - PHP Development Framework

Hodicska Gergely · 2006. Már. 31. (P), 00.54
Na megint egy újabb PHP keretrendszer? Igen, de azért ajánlom mindenkinek a demó flashek megtekintését: lehet szerényedni. :)
 
1

Na, megint egy...

Bártházi András · 2006. Már. 31. (P), 01.11
...Ruby on Rails utánérzés. :) Persze attól még jó, csak a RoR - egyelőre - sokkal előrébb jár. ;)
2

Miért is?

Hodicska Gergely · 2006. Már. 31. (P), 01.28
Látom a RoR lesz az AJAX után a második buzzword. Sok szempont került így szem elé, de azért az ötlet nem annyira újdonság, már a PEAR-ben is ott volt pl. a DB_DataObject_FormBuilder már akkor, amikor a RoR még sehol sem volt.
Ennek a cuccnak nem célja sok olyan dolgot megvalósítani, ami a RoR-nak sajátja, viszont van benne pár elég jó ötlet is.


Felhő
3

Jajj.

Bártházi András · 2006. Már. 31. (P), 01.39
Egy fenét buzzword. Azért RoR utánérzés, mert először a RoR valósította meg és tette népszerűvé ebben a megjelenésben, hasonló körítéssel és gondolatokkal az ilyen megoldásokat (igen, tíz éve is volt már HTML :). Ennyi. Kezdenek a PHP utánérzések (minden negatív felhang nélkül) is népszerűsödni, s legalább részben le is fogják hagyni a RoR-t annak kezdeti hátrányai miatt.
4

Hát ez az: jajj

Hodicska Gergely · 2006. Már. 31. (P), 02.01
Pont erre próbáltam utalni, hogy ez abszolút nem RoR klón, és amire ki van hegyezve az már létezett a RoR előtt is jóval. Hol volt a RoR 2003-ban?


Felhő
5

Igen

Bártházi András · 2006. Már. 31. (P), 07.25
A HTML létezett már korábban is, nem? :) Úgyse fogunk kiegyezni. A RoR megoldásai tényleg léteztek már korábban is. Például tudtad, hogy az adatbázis->objektum megfeleltetést Active Record néven (ekkor még semmi köze sem volt a RoR megvalósításhoz) Martin Fowler írta le, mint egy design pattern-t, 2002-ben?

http://www.martinfowler.com/eaaCatalog/activeRecord.html

Aztán készült számos nyelvhez implementációja, PHP-hez is. Az viszont, hogy egy program rakja helyetted össze a programod vázát webes környezetben, készítse el az adatbázis objektumokat, legyen "DRY", azaz minél kevesebbet kelljen tenned neked a végső alkalmazás felépítéséhez, s mindez jól legyen használható, a Ruby on Rails hozta a képbe. Nem a Ruby on Rails maga a technológia, de egy hordozója volt annak, hogy szélesebb körben is meghonosodjanak olyan technikák, melyek hatékonyabbá teszik a webfejlesztést.

Az AJAX az XMLHttpRequest kommunikációval volt így. Az AJAX az buzzworddé is vált, ma már hallani fűtől-fától, hogy AJAX fejlesztés az igen. Itt, ha buzzwordöt szeretnék találni, akkor nem találok, a RoR nem az, de a megoldásra ki lehetne találni egyet. Például a DRY az egész jól leírja, hogy miben jó mind a RoR, mind ez a PHP könyvtár.

Egy sokkal jobban a RoR-ra hajazó megoldás például a CakePHP, azt is érdemes lehet megnézni: http://cakephp.org/
6

Tudtam :)

Hodicska Gergely · 2006. Már. 31. (P), 09.54
Például tudtad, hogy az adatbázis->objektum megfeleltetést Active Record néven (ekkor még semmi köze sem volt a RoR megvalósításhoz) Martin Fowler írta le, mint egy design pattern-t, 2002-ben?

Tudtam, mert olvastam már ezt a könyvet már akkor, amikor RoR még nem is létezett. És azt tudtad, hogy igazából a RoR nem is az ott leírt mintát valósítja meg, és minden RoR-t imitáló cucc is némileg hibásan használja az ActiveRecord kifejezést. És pont ez a cucc valósítja meg tisztán a Fowler féle ActiveRecordot. :)

Aztán készült számos nyelvhez implementációja, PHP-hez is. Az viszont, hogy egy program rakja helyetted össze a programod vázát webes környezetben, készítse el az adatbázis objektumokat,

Próbáltad már az említett DB_DataObject_FormBuildert? Vagy tudtad, hogy a listán volt olyan srác, akinek 2002-ben már olyan cucca volt, ami DB alapján generálta automatikusan ezeket a felületeket, vagy akárcsak a saját rendszeremben (szintén nem volt még RoR sehol) rengeteg dolgo úgy működik, mint a RoR-ban, és van benne elég sok kódgenerátor.

Amiben a RoR nagy dobás, az sok apró átgondolt megoldás, amit nagyon szépen, és nagyon jól átgondolt módon magába olvaszt, plusz a DRY és COC. Érzésem szerint nem is nézted végig a két videót, meg a prezentációkat: láthattad volna, hogy ez a cucc nem is ilyen funkcionalitást valósít meg, ráadásul nem is a RoR filozófiája szerint működik.

Itt, ha buzzwordöt szeretnék találni, akkor nem találok.

Még is az volt az első reakciód, hogy RoR utánérzés, közben nem az.

Egy sokkal jobban a RoR-ra hajazó megoldás például a CakePHP, azt is érdemes lehet megnézni: http://cakephp.org/

Ez már elég régi cucc.


Felhő