ugrás a tartalomhoz

Is TDD dead?

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 18. (Sze), 17.09
Beszélgetés a TDD-ről
 
1

David feels that using TDD

inf · 2014. Jún. 19. (Cs), 01.22
David feels that using TDD leads to approaches such as hexagonal rails that is test-induced design damage due to the complexity of excessive indirection.


Ritkán hallani hasonlóan nagy marhaságokat...
2

Miért, szerinted nem

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 19. (Cs), 08.16
Miért, szerinted nem fordulhat elő ilyen eset?
3

Nem értem

Poetro · 2014. Jún. 19. (Cs), 10.20
Nem értem, miért lehet ez probléma. Ha valaki egy összetett alkalmazást fejleszt, akkor jobb, ha több különálló egyszerű objektumból építi fel, amiknek nem kell (feltétlen) egymásról tudniuk (shallow binding). Ekkor az egyes egységeket könnyű fejleszteni, könnyű tesztelni (mivel nincsen függőség), és könnyű kiterjeszteni, lecserélni, bővíteni.

De természetesen lehet félreértettem a problémát.
4

Ez, gondolom, tervezés

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 19. (Cs), 10.30
Ez, gondolom, tervezés kérdése, valamint azé, hogy közben mennyire változnak a körülmények. Sokszor nem lehet átlátni még az elején, hogy hogyan lehet a legkisebb önálló egységekre szétbontani a programot.
5

Tervezés

Poetro · 2014. Jún. 19. (Cs), 10.45
Akkor ott vagy tervezési vagy specifikálási probléma van. A problémát később is kisebb részekre lehet bontani, és akkor is lehet tovább tesztelni, csak akkor már ezen kisebb részeket is teszelni kell, akár külön, akár integritás szinten.
6

Kent thinks it's less about

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 19. (Cs), 11.08
Kent thinks it's less about TDD and more about the quality of design decisions.
8

+1, szerintem is tervezési

inf · 2014. Jún. 19. (Cs), 13.02
+1, szerintem is tervezési hiba az ilyen. Szerintem sokkal gyorsabb már az elején javítani ezeket a hibákat, mint később refaktorálni a teljes kódot.
7

Milyen eset? (A hexagonal

inf · 2014. Jún. 19. (Cs), 12.38
Milyen eset?

A hexagonal architecture-nek semmi köze a TDD-hez. Ezt körülbelül 5 perc utánaolvasással ki lehet deríteni. Nagyon röviden arról szól, mint a többi hasonló architecture, hogy minden a business logic-tól függjön, és a business logic ne függjön semmitől, pl: REST/webApp delivery method, MySQL/neo4j/MongoDB database, Symfony/Zend HTTP framework, stb... tökmindegy a business logic szempontjából, mert ezeket mind elfedjük adapterekkel...
9

A teljes képhez érdemes

Joó Ádám · 2014. Jún. 19. (Cs), 13.22
A teljes képhez érdemes meghallgatni David Writing Software című előadását is.
10

Interjú

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 19. (Cs), 14.59
11

Bocsánat az off-ért, de a

prom3theus · 2014. Jún. 29. (V), 16.44
Bocsánat az off-ért, de a blogmark címéből és abból, hogy másfél hete nem jelent meg új blogmark átasszociáltam arra a kérdésre, hogy "is Weblabor dead?" - ennyire nem érkeznek új blogmarkok, vagy csak a moderáció ment el nyaralni?
12

Igen

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 30. (H), 10.40
Már egy jóideje csak párhetenként van frissítés.
13

Hát én egy ideje már nem

inf · 2014. Júl. 2. (Sze), 14.21
Hát én egy ideje már nem küldtem be újat, mert mással vagyok elfoglalva. Általában 1-2 hét azt hiszem, mire kikerül, amit küldök.
14

Én sem küldtem, ezért is kérdeztem

prom3theus · 2014. Júl. 3. (Cs), 02.30
Én sem küldtem, ezért is kérdeztem, hátha valaki tud valami konkrétat mondani. Vagy azt, hogy küldött, vagy azt hogy nyári szünetre ment a moderálás. Az 1-2 hetente való frissüléshez már hozzászoktam, de úgy érzékelem, hogy már kb 1 hónapja nem került ki új blogmark. Ez nem lenne zavaró annyira, ha a twitter feed szépen csiripelne, de az meg a twitter saját (szerintem kissé gyengeelméjű) szabályozása miatt fuldoklik: egy nem ismert "MI" algoritmus alapján szűr a twitter, hogy kiknek a tweetjei jelenhetnek meg az egyes tagek alatt nyilvánosan és kiké nem; amióta ezt bevezették, érezhetően megzuhant a twitter feedbox forgalma és azóta jó, ha egy tucat név rotálódik, heti kb 3-6 új tweet jelenik meg, ami a korábbihoz képest egészen siralmas. Úgy látom, a Weblabornak van FB-oldala is (facebook.com/weblabor) de egyrészt nem tudom, az hivatalosnak tekinthető-e, másrészt az utolsó post rajta 2012 áprilisi, az utolsó megosztás pedig az oldalra 2013 szeptemberi, tehát mondhatni, halott. Namost én nem vagyok az, aki csak úgy belekotty, de több értelmét látnám egy FB-s csatorna felfuttatásának mint a twitter lefojtott feedboxának fenntartását (eleve nem értem: hogyan lehet az, hogy egy ennyire fontos webfejlesztői oldal 2014-ben nincsen becsatornázva a Facebook-ba?). Szerintem - bár nyilván nem rendelkezhetek erről adatokkal - erre az oldalra a rengetegen még mindig azért járnak fel, hogy újdonságokról értesüljenek, tehát a blogmarkok és a twitteres feedbox miatt. Főleg amikor elég ritkán jelennek meg helyben írt cikkek. Utóbbiért nyilván nem hibáztathatok senkit, hiszen az írók és a közreműködők munkájáért csak köszönet járhat, hogy a szabadidejükből az oldal presztizsének megfelelő színvonalú anyagok elkészítésére áldoznak, de a moderációról vagy a Facebook becsatornázásáról azt gondolom, hogy azért tized ennyi energiát sem igényel - viszont fenntartja a forgalmat.

Ennek az oldalnak korábban sokkal pezsgőbb élete volt, ami érezhetően csökkent az utóbbi 1-2 évben. Ennek nyilván lehet legalább féltucat oka minimum, és tényleg csak a köszönet és a hála nyelvén merném a fenntartókat és a közreműködőket felemlegetni, de komolyan aggódom amiatt, hogy még csak a törekvést sem látom arra, hogy picit nyitottabbá váljon az egész és új, lelkesebb, több szabad kapacitással rendelkező emberek ezáltal fellendíthessék az oldalt.

Távol álljon tőlem, hogy vészmadárkodjak, de aggódom, mert úgy látom hogy ennek így hamarosan roló le lesz a vége, ha nem történik változás. Ennek az aggodalmamnak pedig mindenképp hangot szerettem volna adni.
15

Fb-ról nem tudtam. A

inf · 2014. Júl. 3. (Cs), 04.01
Fb-ról nem tudtam. A twitterre próbáltam kitenni én is 1-2 dolgot, de nem sikerült, uh. jelenleg a blogmarkokra szorítkozok, ha éppen olyan témába ásom bele magam, ami talán másoknak is érdekes lehet.

Van egy injection-ös cikkem, amit talán még a télen írtam, túl hosszú lett, azóta sem foglalkoztam az átírásával, pedig baromi egyszerű lenne lerövidíteni, hacsak az alapelvekre szorítkoznék. Holnap, ha végeztem mindennel, akkor meg is írom újra nulláról, elég volt eddig halogatni...

Ha már itt tartunk nekem túl nehézkes az, hogy nincs webes felület a cikkek beküldésére és verziózására, hanem HTML-ben kell összerakni, és úgy elküldeni email-ben. Amúgy is nyűg a cikk írás, így meg pláne. Ezért inkább, ha néhány havonta úgy döntök, hogy publikálok, akkor máshol teszem, és ide csak beküldök egy blogmarkot. Lehet, hogy cikkek, blog bejegyzések terén mások is így vannak vele, nem tudom... Beszélgettünk róla régebben, hogy kéne ez, kéne az, de semmi nem lett belőle, az ezzel kapcsolatos kezdeti lelkesedés meg nálam már régen elillant...
19

Szerintem ne hagyd ki az

dbedo · 2014. Júl. 4. (P), 10.21
Szerintem ne hagyd ki az advanced dolgokat, nem baj ha hosszu vagy tobbreszes lesz. Az alapelveket mar rengeteg helyen osszeszedtek, de viszonylag keves helyen esik szo az ujabb lehetosegekrol.
16

rengetegen még mindig azért

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 3. (Cs), 10.58
rengetegen még mindig azért járnak fel, hogy újdonságokról értesüljenek
Továbbá az álláshirdetések miatt, amiből elég sok van, és már panaszkodtak, hogy nem kerülnek ki.
17

Valóban. És inf3rno-t is

prom3theus · 2014. Júl. 3. (Cs), 22.41
Valóban. És inf3rno-t is teljesen megértem. Ezek mind olyan dolgok, amikkel tényleg jó lenne kezdeni valamit és amire szerintem megoldást jelentene, ha az oldal befogadóbbá válna a segítő szándékra. Szerintem a közösségben mindenképp kell akadjon néhány olyan ember, aki akár fejlesztési oldalról is szívesen és önként, de szakértelemmel járulna hozzá ennek az egyébként itthoni viszonylatban igencsak fontos site-nak a fennmaradásához és fejlődéséhez.
18

Volt már erre próbálkozás,

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 4. (P), 08.54
Volt már erre próbálkozás, nem is egyszer, de elbukott. Ádám múltkor tett nekem célzást arra, hogy dolgozik valamin, de semmi konkrétumot nem írt.

Pedig nem kéne sokmindent csinálni, valahogy csak a tartalmat kéne bevonzani, és akkor fellendülne itt az élet.
20

Attól tartok, hogy itt az

prom3theus · 2014. Júl. 7. (H), 15.25
Attól tartok, hogy itt az induló lelkesedés fenntartásával vannak főleg problémák. Abban pedig egyrészt az oldal működtetői tudnának segíteni (bátorítással nyilvánosan is, tanácsokkal, felülettel), másrészt a közösség többi tagja. Ezt folyamatosan tudni kell fenntartani, nem elég 1-2x, aztán "majd gurul magától".

A tartalmat bevonzani dolog sok sebből vérzik. Itt leírásra került az előbb egy érthető álláspont arra, hogy eredeti tartalommal miért nem szeretnek ide cikkezni (elavult a rendszer, ami egy sima cikkbeküldésnél még nem jelent komoly hátrányt, de egy többfordulós beküldés-korrektúrázás-javítás-újraküldés munkafolyamat mellett már igenis érzékelhető). Ez egy nagy érvágás, mert elpárolog az oldalból a tartalmi eredetiség. Mindemellett itt van a feedboxok problematikája is és szintén komoly gondnak tartom, hogy nincsen az oldal becsatornázva a Facebook-ba, pedig erre több ötletes lehetőség is volna ami nem tesz túl nagy terhelést a fenntartókra sem (én például a saját weboldalamon úgy blogolok, hogy FB jegyzetben közzéteszem az FB oldalamon a bejegyzést és a weboldalam a jegyzeteket jeleníti meg blogbejegyzésként - de tud ez menni fordítva is).

Ahhoz, hogy az emberek önkéntésen adjanak hozzá értéket valamihez, fenn kell tartani a lelkesedésüket és érezniük kell, hogy amit tesznek az az önmaguk számára is pozitív, építő, megtérülő (akár emocionális, akár karrier, akár üzleti értelemben). Ez a légkör elpárolgott az utóbbi 1-2 évben innen. Fokozatosan bevezetett, alaposan átgondolt, de mindenképp radikális változtatások lennének szerintem szükségesek ahhoz, hogy a dolgok helyreálljanak. Ugyanakkor megértem azt is teljesen, ha a fenntartó gárdának erre nincsen már affinitása, mert belefáradt vagy más prioritásaik vannak a saját életükben - hiszen ők már adtak eleget a közösségnek.
21

Abban pedig egyrészt az oldal

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 7. (H), 16.20
Abban pedig egyrészt az oldal működtetői tudnának segíteni
Az oldal működtetője Ádám, és eddig nem igazán tanúsított szupportív hozzáállást. Pedig már nem egy ember jelezte neki, hogy nem egyedül kéne cipelnie ezt a terhet, vannak itt rátermett kollegák, akik biztosan szívesen segítenének.

elavult a rendszer, ami egy sima cikkbeküldésnél még nem jelent komoly hátrányt, de egy többfordulós beküldés-korrektúrázás-javítás-újraküldés munkafolyamat mellett már igenis érzékelhető
Ezeket a köröket nem lehet megkerülni, én legalábbis nem hiszem, hogy megérné lefejleszteni egy ennél modernebb rendszert.

Ugyanakkor megértem azt is teljesen, ha a fenntartó gárdának erre nincsen már affinitása, mert belefáradt vagy más prioritásaik vannak a saját életükben - hiszen ők már adtak eleget a közösségnek.
Át kell adni a stafétát vagy be kell vonni embereket a munkába.
23

Ha Ádám úgy gondolja, hogy

inf · 2014. Júl. 7. (H), 16.41
Ha Ádám úgy gondolja, hogy nem akar foglalkozni a továbbiakban az oldallal, akkor egyáltalán nem kötelező bárkinek átadnia azt.
24

Természetesen így van, a

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 8. (K), 08.56
Természetesen így van, a domain az ő nevén van, és gondolom, hogy a tárhelyért is ő fizet, tehát jogilag az övé. Viszont maga az oldal nem azért jött létre, hogy egyvalaki igényeit elégítse ki, hanem, hogy a szakmai közösséget támogassa, most viszont ezt a célját nem tudja teljesíteni, azaz ez inkább morális kategória.
22

+1000 :-)

inf · 2014. Júl. 7. (H), 16.33
+1000 :-)
25

Valóban zaklatottabban

Joó Ádám · 2014. Júl. 8. (K), 12.26
Valóban zaklatottabban jelennek meg egy ideje, de most éppen technikai nehézségek okán nincsenek még kint. Remélhetőleg egy pár nap és ezek megoldódnak.
27

Néhány gondolat

Joó Ádám · 2014. Júl. 8. (K), 12.38
A szakadékot nem lehet sok kis lépésben átugrani, és kilenc anya sem hord ki egy hónap alatt egy gyermeket.

Amíg rajtam múlik, a Weblabor mindig elérhető lesz, az, hogy nem látszik, nem jelenti azt, hogy ne zajlana a munka.

Ha átértünk a túlpartra, számítok a jelenlévők segítségére, hogy újra megteljen élettel az oldal.
28

...

prom3theus · 2014. Júl. 9. (Sze), 00.50
A szakadékot nem lehet sok kis lépésben átugrani, és kilenc anya sem hord ki egy hónap alatt egy gyermeket.


Természetesen. Viszont mindkettőt lehetséges közvetíteni, ha az több ember számára sem közömbös. Bár egyébként ezt az analógiát személyszerint nem igazán tudom elfogadni, mert a fejlesztések zöme a tapasztalataim szerint pont nem ilyen (viszont egy jól megtervezett szájtot, jól megtervezett ütemezés szerint, megfelelő lépésekre bontva lehet kivitelezni és kikommunikálni - különösen, ha nagyobb falat). De erről talán nem is érdemes vitázni.

Szurkolok a mielőbbi eredményekért, illetve remélem, addigra nekem is lesz kapacitásom jobban kivenni a részemet a közösség életéből, ápolásából. Amit jelenleg fel tudok ajánlani: szívesen segítek független véleményezőként, természetesen szakmai szempontok alapján és maximális diszkrécióval.

Köszönöm a visszajelzésedet!
26

Blogmark egy sem vár

Joó Ádám · 2014. Júl. 8. (K), 12.26
Blogmark egy sem vár megjelenésre. Küldjetek és lesz :)