ugrás a tartalomhoz

A magyarok alig használnak mobilinternetet

Hidvégi Gábor · 2014. Május. 22. (Cs), 17.36
Egy év alatt nyolc százalékot csökkent az előfizetők száma
 
1

Ilyen árakon?

vbence · 2014. Május. 22. (Cs), 18.14
Ilyen árakon? Az EU roaming díjak eltörlése után már lehet kártyám szlovák vagy osztrák szolgáltatónál és az itthoniak is kénytelenek lesznek kartel helyett versenyezni. - Legalább is ezek a naív kis álmaim.
4

Nem gond

Poetro · 2014. Május. 23. (P), 11.19
Nekem nem volt gondom az árakkal. Mondjuk egyébként se használok 200-300Mb-nál többet havonta a telefonomon. És mióta a UK-ben élek, sem változott igazából, csak annyiban hogy közel felét fizetem (mindkét esetben előfizetéssel) kb. ugyanannyi lebeszélhető perccel és adattal.
2

Szegények vagyunk

Hidvégi Gábor · 2014. Május. 23. (P), 08.37
Ha csökken az előfizetések száma, ráadásul egy tisztességes mobilos site megtervezése majdnem ugyanannyi időbe és munkába kerül, mint egy hagyományos weboldalé, kérdés: megéri-e ma Magyarországon foglalkozni vele?
3

Fura. Mostanában ritkán járok

H.Z. · 2014. Május. 23. (P), 10.39
Fura. Mostanában ritkán járok emberek közé, tegnap utazgattam egy kicsit. Bármerre néztem, mindenhol volt két-három ember, aki a mobilját bűvölte. Akinek a kijelzője látótávolságban volt, úgy ötven százalékban neten nézelődhetett.

Egyébként saját vélemény: egyre nő a mobilkijelzők felbontása és mérete. Az enyémnek pl. majdnem akkora felbontása van, mint a desktop monitoromé. Utálom a mobilra optimalizált oldalakat, mert a többségük nem működik normálisan, ha desktop verzióra váltanék, hol átvált, hol nem. (egyik agyrém a blog.hu, ami hirtelen eszembe jut)
Szóval egyre kevésbé látom értelmét a mobilra optimalizált oldalaknak, de... az, hogy a mobilnetes előfizetések száma nem növekszik, esetleg csökken, még nem sokat jelent. Az okostelefonokban már van wifi, sokan azt használjuk mobilnet helyett.
5

Az okostelefonokban már van

Hidvégi Gábor · 2014. Május. 23. (P), 11.52
Az okostelefonokban már van wifi, sokan azt használjuk mobilnet helyett.
Ez igaz, csak ott, ahol van wifi, az fix hely (azaz legtöbbször nem utazás közben van ilyen), és felmerül a kérdés, van-e értelme ott mobilon netezgetni (ha esetleg van PC is a közelben).
7

Ami a WiFi kérdést illeti,

Max Logan · 2014. Május. 23. (P), 13.15
Ami a WiFi kérdést illeti, lassan egyre több helyen van WiFi, így attól, hogy valaki sokat lóg WiFi-n, még bőven lehet mobil, azaz vándorolhat a városon belül.

(Az más kérdés, hogy én elvből nem nyúlok publikus WiFi-hez, max. HTTPS-t használó oldalakon jelentkezem be, és csak mobilkészülékkel, notebook-kal semmiképpen; de mivel vállalati környezetben a HTTPS is bőven lehet „lehallgatott”, inkább mobilnetet használok).
9

Hirtelen a WC és a fürdőkád

bamegakapa · 2014. Május. 23. (P), 13.28
Hirtelen a WC és a fürdőkád jut eszembe, ahol nincs PC a legtöbb háztartásban :).
6

Attól, hogy nő a mobilok

Max Logan · 2014. Május. 23. (P), 13.15
Attól, hogy nő a mobilok felbontása, még nem lesz egy az egyben olyan élmény a böngészés rajta, mint desktop-on. Azért kell mobilra és tabletre is egy-egy optimalizált felület, mert szükségszerűen másként használjuk az eszközöket. Nem beszélve arról, hogy nem is feltétlenül ugyanazt és ugyanúgy akarjuk látni és csinálni egy mobil eszközön, mint desktopon.

(Például mobilon leginkább csak blogbejegyzés vázlatot írok, tényleg csak vázlatosan, címszavakban, majd desktop-on fogom véglegesíteni; de inkább hangjegyzetet használok.)
8

A mobilnet itthoni

Max Logan · 2014. Május. 23. (P), 13.17
A mobilnet itthoni viszonylatban ma már korrekt árúnak tekinthető. Bár tény, hogy itthon vicc kategóriába tartoznak a telekom árak, de emlékszem én még nagyon csúnya mobilnet árakra és ahhoz képest nevetséges szolgáltatási tartalomra.

Azt pedig nem árt megjegyezni, hogy egyelőre biztosan nem lesz alternatívája a mobilnet a stabil vezetékes szolgáltatásnak (magas ping, ingadozó térerő, stb).
10

Mobilinternet

Gixx · 2014. Május. 23. (P), 13.57
A "mobilinternet" alatt nem azt az USB-s frászkarikát értik, amit a laptopba kell dugni? Ami drágább és lassabb is, mint a mobilos előfizetés? Mert akkor megértem, hogy csökken.

Mert ha valakinek van okostelója netes előfizetéssel (egyre többeknek), akkor nem fog venni még egy mütyürkét a notebookhoz, hanem megosztja a telefonon, mint hotspotot, a notebook meg azt használja...
11

Nem beszélve arról, hogy már

Max Logan · 2014. Május. 23. (P), 18.01
Nem beszélve arról, hogy már terjed a dupla SIM konstrukció (a második mehet notebook-ba, vagy tablet-be); amire azt mondta nekem a T-Mobile pár éve, mikor kérdeztem, hogy nem lehet-e ilyet, hogy nem... Erre tessék, most meg pénzt csinálnak belőle, nagy csomagnál meg ajándék. (Ezek a telekom cégek olyan töketlenek, hogy az már fáj...)
12

Szerintem az összes

Hidvégi Gábor · 2014. Május. 27. (K), 08.18
Szerintem az összes előfizetést értik alatta.