ugrás a tartalomhoz

Vektorgrafikus nagyítólencse

Csurga · 2013. Május. 2. (Cs), 13.46
Magyar nyelvű tutorial, melyben egy vektorgrafikus nagyító elkészítése követhető végig
 
1

Tutorialok!

Csurga · 2013. Május. 2. (Cs), 16.57
A link csak egy teszt lenne arra, hogy érdekel-e innen valakit a téma mélyebben, tehát a Digitális Grafikák. Ha igen, akkor raknék ki ilyen jellegű tutorialokat az oldalra. Várom a visszajelzéseket.
4

Szerintem nagyon is idevág a

bamegakapa · 2013. Május. 3. (P), 11.51
Szerintem nagyon is idevág a téma, szóval toljátok bátran!
6

Ennek örülök!

Csurga · 2013. Május. 3. (P), 16.21
Köszi a visszajelzést! Bár ha nem is nagy a tolongás, mi már pár embernek is örülünk, akiket érdekel a téma.
2

Grafikus tanulóknak talán

Pepita · 2013. Május. 2. (Cs), 19.17
Talán engem is érdekelt volna, de legalább 30 képet tol(na) az arcomba, ilyenkor én menekülőre veszem a figurát...
Ha egyetlen szoftver használatának (részleges) bemutatásáról van szó, akkor nem ártana, ha a szoftver neve szerepelne a címben és/vagy a lead-ben. Az első 10 képen mintha Illustrator lenne.
3

Megértelek

Csurga · 2013. Május. 2. (Cs), 19.44
Igen, kifejezetten azoknak szól, akik már találkoztak a programmal korábban. A tutorial egyébként az "adobeillustrator" kategóriában van, és az első mondat a cikkben is ez:
"A grafika elkészítéséhez az Adobe Illustrator CS5, vagy újabb verzióra lesz szükség!"

A cél egyébként különféle technikák bemutatása, de olyan módon, hogy aki végigtol egy-egy ilyen szintű tutorialt, az komolyabb képet kap a szoftver használatáról.

Összetettebb magyar nyelvű tutorialokat nem készít nagyon senki, így arra gondoltunk, hogy a "haladóbb szellemiségeknek" próbálunk meg kedvezni. Lehet, hogy engem is elrettentene elsőnek, de a "könnyű" tutorialokkal nehéz bemutatni a valós tudását a programoknak.

A hozzászólásodat úgy veszem, hogy talán igény lenne egyszerűbb leírásokra. Ha van még ilyen kérés hallgatjuk, és készítünk ilyeneket is.
8

"Összetettebb magyar nyelvű

RedPoppy · 2013. Május. 4. (Szo), 10.42
"Összetettebb magyar nyelvű tutorialokat nem készít nagyon senki"

Ennek valószínűleg az az oka, hogy aki összetett szinten tudja használni ezeket a programokat, az nem szorul másolásra, aki meg nem, az nem fogja tudni használni. Szigorúan véve én azért nem látom sok értelmét, mert nagyon kis esélyét látom, hogy valakinek pont vektoros nagyítóra lesz szüksége, pont ebben a beállításban, és pont ebben az ábrázolási stílusban.
Ha reklámot akarsz vele magadnak, és bemutatni, hogy Te mit tudsz, arra tökéletes. Ha másoknak segíteni, akkor szerintem a céltáblán kívül landoltál.
10

Szerintem nem az a

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 4. (Szo), 11.20
Szerintem nem az a legfontosabb, hogy egy nagyító készítését mutatják be, hanem az egyes lépések, innentől kezdve az olvasó fantáziájára van bízva, mit hogyan kombinál. Úgy gondolom, hogy mindenképp hasznosak az ilyen írások.
11

Ebben egyetértek. Én nem

kuka · 2013. Május. 4. (Szo), 11.38
Ebben egyetértek. Én nem foglalkozok grafikával, de alkalmanként csak meg kell bütykölni pár képet. Nálam első sorban a fantázia a hiánycikk, azaz nem látom át hogyan használhatóak az egyes rajzeszközök bizonyos feladatok megoldására. Az ilyen oktatóanyagok pedig kitűnően bemutatják a szerszámhasználatot.

Részemről egyetlen gond van: aki ilyen szintű oktatóanyagra szorul az valószínűleg nem profi, tehát valószínűleg profi szerkesztője sincs. Ezért például én nem látom hasznát közvetlenül egy Illustrator cikknek, viszont egy Inkscape cikktől tapsikolnék.
12

+1

zzrek · 2013. Május. 4. (Szo), 11.45
Nekem is tetszik az ilyen cikk és benne az eszközhasználat kreatív felhasználásának bemutatása (plusz egyéb trükkök), és pont úgy vagyok, ahogy említetted: néha rajzolgatok, és nincs Illustratorom, az Inkscape-nek jobban örülnék.
19

Most a fantázia, vagy az

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 09.24
Most a fantázia, vagy az eszközhasználat hiányzik? :) A gradiens a paintban is gradiens. Nekem az a bajom az ilyen tutorialokkal, hogy egy akármilyen bármi összerakása még mindig sehol sincs ahhoz képest, ami ez a szakma. (miért olyan színű, miért olyan beállítású, miért pont így ábrázolod, miért pont ezzel a programmal, stb.)

A grafika nem eszközhasználat, és iszonyatosan bosszant, hogy ezt valamiért sok kollégának nem akaródzik tudomásul venni. :)
25

Most a fantázia, vagy az

kuka · 2013. Május. 5. (V), 12.22
Most a fantázia, vagy az eszközhasználat hiányzik? :)
Az eszközhasználatból annyi rendben volna, hogy tudom, melyik eszközzel milyen eredményt kaphatok. A fantázia ahhoz kellene, hogy fordított irányban is átlássam a feladatot: a kívánt eredményhez milyen eszközökön keresztül juthatok el.
A gradiens a paintban is gradiens.
Ööö… Paintben van gradiens?
26

Ööö… Paintben van

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 13.51
Ööö… Paintben van gradiens?

Jogos, megnéztem, nincs... valószínűleg kevertem a gimppel, elnézést. :) (ha abban sincs, akkor lebuktam azzal, hogy pár éve átnézegettem ezeket, de már nem nagyon emlékszem rájuk.:D )

Viszont ha nem profi, de aránylag használható eszközt akarsz (ez gondolom azt jelenti, hogy jogtiszta legyen, mégse kerüljön pénzbe) nézd meg ezt. Eddig a legjobb free grafikai szoftver, amivel összeakadtam. Meg az AppMakerek között is volt pár érdekes, csak még időm nem volt végignézegetni.

A fordított esethez amúgy szerintem nem fantázia kell, hanem rutin. Ha tudod melyik eszköz mit csinál, automatikusan menni fog. A lehetőségeket viszont a használatból fogod megismerni, tutorialokból... hát, éppen nem lehetetlen, de maga lesz a pokol minden lehetséges megoldást fejben tartani, hogy majd egyszer szükség lehet rá.
29

Amikor a grafikus leosztja a fejlesztőt...

Pepita · 2013. Május. 6. (H), 23.53
Egy "kis" továbbképzésben részesíthetnél minket, én nagyon szívesen olvasnék magyar cikket a miért olyan színű témában! Ez (harmónizáló színek, hatásaik, stb.) nagyon érdekelne és bizonyosan rengeteg újat lehetne (nekem) mutatni. És ott a fantázia is: honnan van?, lehet-e "megtanulni"?, ...

Egyenes kérdés: nem akarsz / tudsz esetleg cikk(ek)et írni róla? Vagy ha van már, akkor blogmark?
33

Oké, szerintem semmi

RedPoppy · 2013. Május. 7. (K), 10.27
Oké, szerintem semmi akadálya. Anno (majdnem) volt egy blogom, de az nem jutott el az érdemi infókig, meg nem is nagyon foglalkoztam vele, szóval gyakorlatilag megdöglött szegény. Valószínűleg hogy az lesz, hogy írok ide, aztán hátha megjön a kedvem hozzá.

Fantáziát tanulni.. én inkább az inspirációra tenném a hangsúlyt, a fantázia kicsit öncélúbb dolog, ahogy én értelmezem. Itt meg azért arról szól a fáma, hogy az ügyfél igényeivel hozd összhangba a saját stílusodat... szerintem, de gondolom mindenkinek van róla saját értelmezése.

Mivel kezdjük? Színek?
37

A következő leírásom!

Csurga · 2013. Május. 7. (K), 21.42
Rendben, leírom a tapasztalataimat, gondolataimat a témával kapcsolatban, aztán majd kitárgyaljuk... ezek szubjektív dolgok, de vitatémának nagyszerű lesz!
13

Jó, engem nem zavarnak. De

RedPoppy · 2013. Május. 4. (Szo), 11.58
Jó, engem nem zavarnak. De továbbra is az a véleményem, hogy soknak kevés, kevésnek túl sok. (A Te példádnál maradva, aki már képes "kombinálni", az nem ehhez fog nyúlni.)
14

A célokról

Csurga · 2013. Május. 4. (Szo), 17.34
Valójában elég szűk réteg van megcélozva, ezzel vitatkozni nem lehet. Én, mint grafikus bátran állíthatom, hogy ez pont egy olyan ága a szakmának, amit csakis gyakorlati úton lehet elsajátítani. Hiába jár az ember esetenként több 100.000-es tanfolyamokra, nem tanulja meg ezeknek a szoftvereknek a kezelését, csak általános képet kap a használatukról, no meg egy papírt. Én voltam tanfolyamokon is, de őszintén szólva a jelenlegi tudásom nagyobb hányadát az ingyenes anyagok elsajátításából nyertem és szerintem sokan vagyunk még így ezzel.

Az ilyen bonyolultságú tutorialoknál nem az a cél, hogy megtanulj egy nagyítót készíteni robot módjára. Azzal semmire sem mennél, mert valóban kevés arra az élethelyzetre az esély, hogy épp egy vektoros nagyítóra van szükséged a túléléshez. Ez teljesen másról szól. A technikákon van a hangsúly. Ebben a tutorialban például a gradient-tool használta van kiemelve, illetve pár alapvető szövegezési effekt. Külön-külön nem bonyolult egyik sem és talán 2 mondatban el is tudnám magyarázni, hogy melyiket hogyan kell csinálni, de ettől még senki nem fogja tudni. Itt a technikát kell elsajátítani, hogy egyáltalán eszedbe jusson, hogy a célodhoz mit használj (mit használhatsz).

Ezek a programok egyébként nem bonyolultak, de ahhoz hogy kreatívan tudd őket használni, elkerülhetetlen, hogy megnézd mások hogyan csinálják. Egy idő után ha az ember ránéz egy képre, már rétegekben látja, tudja milyen eszközzel készülhetett, hogyan kell megvalósítani. Sok olyan eset van, amikor több úton is el lehet jutni ugyanoda, akár sokkal egyszerűbben is, mint ahogy mi gondoltuk.

Említetted, hogy reklámozom a saját tudásomat (vagy a lapot, nem tudom mire irányult pontosan), de igen pontosan erről van szó. Azt reklámozom, hogy egy egy képet én, vagy a másik cikkíró hogyan old meg. Lehet bármennyire profi az ember, tanulni mindig lehet a másiktól. Ráadásul ingyen van, nem kerül százezrekbe és ha rászánja ezt a - nem kevés - időt az ember, akkor akár meg is élhet belőle. Persze, csak ha érdekli a téma.

Nem tudom mekkora lehet erre a kereslet, de leteszteljük. Páran azért nézik az oldalt most is, szerintem ezek után is nézni fogják. A színvonal maradni fog, még ha a konkurenciát képezzük is ki... :)
15

A reklámmal semmi baj, és

RedPoppy · 2013. Május. 4. (Szo), 20.28
A reklámmal semmi baj, és alapvetően pozitív visszajelzéseket látok... Szóval sok szerencsét. :)
16

Mondjuk azon most

RedPoppy · 2013. Május. 4. (Szo), 20.38
Mondjuk azon most elgondolkodtam, hogy mit oktathatnak egy tanfolyamon, ha még ezt sem. :)
17

Vigyázz

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 5. (V), 08.25
A dédnagymamám mondta apámnak: "Misikém, ne gondolkozz annyira, mert megfájdul a fejed!", szóval csak óvatosan.
18

Pedig szerintem nem ártana

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 09.17
Pedig szerintem nem ártana egy tanfolyamos topic. Ahogy Csurga is írta, sok mindent csak egyedül, gyakorolva lehet elsajátítani, de sokan (főleg a hr-esek között) még mindig úgy vannak vele, hogy az ember úgy ért valamihez, ha elmegy egy iskolába, és ott megtanítják neki, és azt fogja tudni, amit ott megtanítottak neki. A webes szakmáknál ugyan ez szerintem súlyozottan nem így van, de előbb-utóbb mégis eljut az ember oda, hogy "kellene valami papír". És hát akármilyen papír, mindenképpen százezrek. És emellé mindenképpen zsákbamacskát veszel.

írni meg valahogy az istennek sem akar róluk senki. :)
20

Tanfolyamokról

Csurga · 2013. Május. 5. (V), 10.07
Biztosan vannak nagyon hasznos tanfolyamok, melyek ár-érték arányban megérik, de én személy szerint egyen sem voltam, ha értitek mire gondolok...
21

Nagyon hasznost még nem

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 10.38
Nagyon hasznost még nem láttam, de olyat, ami gyakorlatilag majdnem teljesen kamu alapon szerveződött, és szakmailag teljesen haszontalan volt, olyat már igen. Hogy az oktatószemélyzet is - pár kivétellel - önmagától elszállt dilettáns cserkészkóbász volt, az csak hab volt a tortán.
Igaz, lassan 15 éve jártam oda, azóta akár össze is kaphatták magukat, és hát akkoriban még minden más volt. :)
22

A grafikusok biztos más

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 5. (V), 10.54
A grafikusok biztos más oldalakat látogatnak; ettől függetlenül valóban nem ártana több ilyen cikk/blogbejegyzés/fórumtéma.
23

Tudtommal most nincs élő,

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 11.22
Tudtommal most nincs élő, magyar, és odafigyelésre érdemes oldal... a propono volt, amíg volt, bár voltak problémák, én speciel nem is nagyon szerettem őket, de szakmailag teljesen rendben volt. Aztán kifújt. Van pár régebbi, de ott nincs nagy élet... azt nem tudom, hogy hová tevődött át, nekem úgy tűnik, hogy egyszerűen megszűnt.

Valaki esetleg?
24

élőt és virulót én se tudok sajnos

Arnold Layne · 2013. Május. 5. (V), 11.58
Anno volt még az inertia is, de az is elhalálozott, majd csináltak belőle egy angol nyelvű blogot, de ahogy elnézem az is. A DesignPirates tartja még magát úgy-ahogy, de az is inkább blog, mint fórum. Én ennyiről tudok. Kár értük, mert szerettem olvasni ezeket.
27

A Designpiratest nem

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 14.33
A Designpiratest nem ismertem, egész jónak tűnik.. köszi. A cssfairy.com még, amit én nagyon szerettem, csak nem nagyon van élet.
31

Itt a helyük

Pepita · 2013. Május. 7. (K), 00.09
Mint látom a többi kommentből, nemnagyon járnak máshova - és szerintem nagyon is itt a helyük. Lehet, hogy ilyen fórumkategóriák is kellenének (vagy vannak?); szükséges és hasznos lenne a grafikus-fejlesztő párbeszéd is. Hajrá, minél több cikk/blogbejegyzés/fórumtéma!
9

"A hozzászólásodat úgy

RedPoppy · 2013. Május. 4. (Szo), 10.43
"A hozzászólásodat úgy veszem, hogy talán igény lenne egyszerűbb leírásokra. "

Inkább használhatóbbakra.
28

Pici férreértész :)

Pepita · 2013. Május. 6. (H), 23.44
a "haladóbb szellemiségeknek" próbálunk meg kedvezni
A 30+ képernyőkép az ellenkezőjét mutatja...

A "talán engem is érdekelt volna" szó szerint értendő. Nem vagyok grafikus (kicsit messze is van az érdeklődésemtől), viszont köze lehet a webhez - tehát valamennyire érdekel.

Nekem olyan "egyszerűbb leírásra" lenne igényem (már amennyiben lenne), ami leírás és nem képgaléria. Vagy ha elengedhetetlen a cikkhez a rengeteg kép, akkor tessék már különválasztani, aztán majd klattyolok, ha meg akarom nézni!

Láttam az "angol-magyar" véleményeket is:
- egyfelől igaz az, hogy a valamirevaló fejlesztő (vagy itt: grafikus) megoldja angol nyelvű cikkekből, de
- a magam részéről határozottan örülök a magyarnyelvű szakmai cikkeknek, mert mi magyarok vagyunk.

Szóval inkább ne számolj a véleményemmel, én legfeljebb érdeklődő vagyok ebben.
35

Az egyszerűség kétélű

Csurga · 2013. Május. 7. (K), 21.14
Természetesen ha felmerül az igény az egyszerű dolgokra, akkor nekilátunk (rajtunk nem múlik, egyenlőre nézzük a reakciókat és nem mellesleg tetszik, hogy felkeltettük az érdeklődést)...

Az oldalon egyébként most is vannak egyszerű tutorialok, akinek van kedve keresgélni, ne fogja vissza magát. Hamarosan egyszerű (de szerintem kevésbé ismert) technikákat szeretnék bemutatni, amiket nem mindenki ismer szerintem.

A "képgalériás" részt nem igazán értem. Ezeknek a tutorialoknak sajnos elengedhetetlen a megértés szempontjából a rengeteg kép (persze, tudom hogy elrettentő).

Az utolsó előtt szakasz miatt vágtam bele ebbe az egészbe, pontosan azért, mert Magyarok vagyunk, ráadásul szerintem egészen jó grafikusok vannak (világ szinten is) közöttünk, felesleges a külföldi tutorialokat bújni. Remélem legalábbis, hogy ez a jövő...
5

Grafikus programot bátor

bamegakapa · 2013. Május. 3. (P), 11.52
Grafikus programot bátor dolog lenne megpróbálni képek nélkül bemutatni :).
30

Integer

Pepita · 2013. Május. 7. (K), 00.05
A képek száma integer, nem boolean... :)

Megint próbáltad kiforgatni a szavaimat; nem az a baj, hogy vannak képek, hanem az, hogy több, mint 30.
32

Annyi kép legyen, amennyi a

bamegakapa · 2013. Május. 7. (K), 09.48
Annyi kép legyen, amennyi a feladathoz szükséges. Ha egy ilyen linkre kattintasz, számíts rá, hogy sok kép lesz, mert a feladat igényli.

Újabb sarkítás: a youtubeon sem illik panaszkodni, hogy sok a videó.
34

Nem kell megijedni 30 képtől,

inf · 2013. Május. 7. (K), 10.52
Nem kell megijedni 30 képtől, láttam már hosszabb tutorialt is... Minél több a kép, annál részletesebb a tutorial, annál valószínűbb, hogy tanulsz valamit belőle...
36

Sok kép

Csurga · 2013. Május. 7. (K), 21.18
Pontosan, aki ismeri a valóban nagy és igényes külföldi tutorial-oldalakat, azok láthattak akár több 100 képes tutorialt is, ahol komplett sci-fi jelenet került berendezésre. A mieink azokhoz képest középúton járnak (mind technikailag, mind pedig terjedelemben).

Egyik célunk, hogy az oldal megítélése olyan legyen, ami számunkra is kedvező és mi valóban értékes infókat akarunk közölni, nem sajnálva az idő faktort. Még egyszer hangsúlyozom nem a végső kép a cél, mi a "horgászatot" szeretnénk megtanítani, nem "halat" adni (persze csak azoknak, akiket érdekel a téma)...
38

Mi

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 8. (Sze), 08.27
Ki az a "mi", amire többször is hivatkozol? Mert feltételezem, hogy nem királyi többes.
40

A "MI"

Csurga · 2013. Május. 8. (Sze), 16.44
A tutorialokat nem egyedül írtam, van egy kedves kolléga, aki szintén grafikus. Enyém a Photoshop témakör, az újabb Illustrator és 3Dsmax tutorialok, pedig az ő jóvoltából láthatóak a lapon. Nevet nem írnék, hacsak ő nem fog személyesen.
39

+1

szabo.b.gabor · 2013. Május. 8. (Sze), 14.45
Nekem tetszett a dolog, és csak biztatni tudlak titeket! tőlem lehet 1000 kép is.

Annyit tegyetek meg, hogy beraktok egy lazy load-ot a képekre, aztán jónapot.
41

Köszi!

Csurga · 2013. Május. 8. (Sze), 21.15
A lazy load valóban jó ötlet, élesítettem is egyet.
7

Ezzel most egyet kell

RedPoppy · 2013. Május. 4. (Szo), 10.38
Ezzel most egyet kell értenem.