ugrás a tartalomhoz

Bejelentette a Firefox utódját a Mozilla

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 4. (Cs), 17.31
Az alapoktól újraírják az új böngészőjüket
 
1

Félig off

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 4. (Cs), 17.21
Egy, a 20-as Firefoxról szóló írás végén találtam a következőt:
A privát böngészés megújítása megtörtént az androidos verzióban is, emellett testre szabhatóvá tették a gyorsindítás képeit a kezdőképernyőn, illetve több új eszköz is bekerült az ARMv6 architektúra támogatási listájába (például: Samsung Galaxy Next, HTC Aria, HTC Legend, Samsung Dart, Samsung Galaxy Pop, Samsung Galaxy Q).
Azt hittem, hardverfüggetlenre készítenek egy böngészőt, ahol pedig mégis szükség van a kommunikációra a vassal, ott meg az operációs rendszer API-ját használják.
2

Nem lepődnék meg

vbence · 2013. Ápr. 4. (Cs), 17.28
Nem lepődnék meg, ha itt a JS engine HW optimalizációjáról lenne szó.
3

Az eszközben elérhető memória

Ajnasz · 2013. Ápr. 4. (Cs), 17.30
Az eszközben elérhető memória miatt vannak limitációk.
28

Hardverfüggőség

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 6. (Szo), 16.43
Szerintem ez nagyon rossz, egy szoftverfejlesztőnek nem volna szabad ilyen szinten a hardver hiányosságaival/specialitásaival foglalkoznia, mert elveszi az időt a fontosabb dolgoktól. Az operációs rendszer miért nem rejti el az ilyen dolgokat?

Én megértem, hogy az ARM procik kevesebbet fogyasztanak, dehát amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon. Ha meg lassú, akkor miért akarjuk rajta ugyanazt futtatni, mint PC-n?
29

Kevés

Poetro · 2013. Ápr. 6. (Szo), 18.52
Nagyon kevés szoftver van, ami hardverfüggetlen. Rengeteg program forráskódja tartalmaz platform és architektúra függő kódot. Hiába van C-ben vagy C++-ban írva, ami elvileg mindenre lefordítható, ha maguk az operációs rendszerek, platformok, processzorok nem kompatibilisek egymással. Néz meg, például a PHP, Node.js vagy bármelyik másik összetettebb program forráskódját, és rengeteg ilyet fogsz benne találni. Ráadásul egy grafikus böngésző egy igencsak összetett jószág, nagyon terheli a hardvert, ezért a kritikus részeket ki kell optimalizálni.
30

Igaz.

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 6. (Szo), 19.18
Igaz.
4

Rust

H.Z. · 2013. Ápr. 4. (Cs), 18.21
Ugyanakkor a Mozilla munkatársai a biztonsági problémák megoldását is fontosnak tartották, ezért az új böngészőbe egy új programozási nyelvet is beépítettek.


vs.

To those ends, Servo is written in Rust, a new, safe systems language developed by Mozilla along with a growing community of enthusiasts.


Utóbbi idézet innen.

Akkor most melyik? (ártatlan, csodálkozó szemek smiley)
Az utóbbit én úgy értem, hogy a Rust nevű programnyelven (életemben először hallok róla) íródik az új browser.

Persze egyiket sem olvastam végig (a magyart pusztán előítéletből, az angolt meg lustaságból), szóval tévedés joga fenntartva.
De ha igazam van, valaki megírhatná sting mesternek, hogy... :)
5

Magához képest így is kevés

tgr · 2013. Ápr. 4. (Cs), 18.41
Magához képest így is kevés hülyeséget írt a cikkbe, csak a böngészőt keveri a böngészőmotorral, meg ilyen apróságok. A Rust amúgy a Mozilla kísérlete egy olyan nyelvre, ami az alacsonyszintű nyelvek sebességét, de a magasabb szintű nyelvek tömörségét és robosztusságát hozza; a C++-t szeretnék kiváltani vele.
6

off...

H.Z. · 2013. Ápr. 4. (Cs), 18.46
Magához képest

Akkor most legyek büszke, hogy a browsereim ujjlenyomatát tárolják az oldalon? ;)
7

Rust

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 4. (Cs), 21.02
Ezzel nem azt fogják inkább elérni, hogy kevesebb ember tud bekapcsolódni a fejlesztésbe? Miért előnyös az, hogy egy szoftver kedvéért tanuljon meg valaki egy új nyelvet? Miért gondolják, hogy az ő fordítójuk Rust nyelvből hatékonyabb kódot készít, mint C++-ból a g++?
8

Emberek

complex857 · 2013. Ápr. 4. (Cs), 22.37
Ha jól értettem a Rust létrehozóinak érvelését a cél elsősorban nem a gépi kód hatékonyságának növelése ezzel a nyelvvel (maga a fordító llvm backenden csücsül ergo hatékony gépi kód generálás nem is igazán a feladat része), hanem, hogy a már elérhető teljesítmény megtartása mellett a fejlesztők kezébe olyan eszközöket adjanak, amivel a mostaninál hatékonyabban tudják kifejezni magukat és ennek következtében biztonságosabb és stabilabb kódot írnak mintha c++-al dolgoznának.

A kitűzött cél szempontjából nekem Erlang párhuzamossághoz főződő kapcsolatához tűnik hasonlatosnak, ahol a végén ugyanúgy megkapod a threadekkel elérhető teljesítményt, csak a nyelv ad neked egy sor rendkívül jó koncepciót, absztrakciót és eszközt amin keresztül könnyebb pl. deadlock mentes és hibatűrő kódot írni. Nyilván meg lehetne oldani mindezt simán threadekkel és pokoli sok brain-cycle segítségével is csak ezeket így fel lehet használni a konkrét alkalmazás fejlesztésére inkább.
9

Ők nem egy viszonylag

H.Z. · 2013. Ápr. 5. (P), 12.27
Ők nem egy viszonylag zártkörű csapat? Nem biztos, hogy elsődleges szempont az esetleg csatlakozók száma. Ha ők úgy érzik, ezzel jobb, átláthatóbb kódot képesek készíteni...

A pluginek meg nem tudom, mennyire függenek a motorhoz használt nyelvtől. Nem írtam még FF plugint, de gyanítom, valami API-t kapnak, amire akár JS kódot is rá lehet akasztani.

Hasonló élményem volt, mikor egy nagy rendszer indulásakor azon ment az agyalás, hogy COBOL, amit mindenki ismer, vagy Magic, amit szinte senki viszont úgy tűnt, a legtöbb dolgot nagyságrendekkel gyorsabban meg lehet oldani benne. Maradtunk az utóbbinál. Még csak azt sem mondhatom, hogy igazán megbántuk.


ui: csak nekem tűnik úgy, mintha egy Ruby-ból kinőtt, újabb nyelv lenne ez a Rust? A szintaktikája kísérteties hasonlóságot mutat. :)
10

Ruby

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 5. (P), 12.47
Talán a huppon olvastam hasonló hozzászólást, szóval valószínűleg igen.

Pluginek: szép elmélet, de szerintem a programozókon kívül senki sem használja őket (a statisztikákból kiindulva). Ha böngészőfejlesztésbe kezdenék, a leggyakrabban használtakat beépíteném, bedrótoznám (Adblock, Firebug), hogy azok ~ natív sebességgel fussanak, a pluginezés lehetőségét viszont kivenném, mert csak bonyolítja a kódot, lassít.
11

Firebug funkcionalitásának

H.Z. · 2013. Ápr. 5. (P), 13.09
Firebug funkcionalitásának egy része beépítve.
Én nem vagyok programozó, de noscript, adblock+, cookie monster alap, hogy fenn van. Plusz egy talán kevésbé ismert "BetterPrivacy" nevű, ami a flash cookiekat tartja kordában.

Ruby: a témával foglalkozó írásba még nem néztem bele a hup-on, de ruby-t már nézegettem és a korábbiakhoz képest extrémnek mondható szintaxisa mély nyomokat hagyott a lelkemben. :)
12

Az Opera ezt csinálta. Hány

prom3theus · 2013. Ápr. 5. (P), 16.04
Az Opera ezt csinálta. Hány százalékos a piaci részesedésük? (átlépte már a 2%-ot?)
13

Szerintem az Opera a

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 5. (P), 16.38
Szerintem az Opera a marketing hiánya miatt van 2%-on, nem azért, mert beépített pár dolgot; egyébként azt is lehet pluginezni.
14

A pluginezés, mint

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 18.06
A pluginezés, mint megközelítés, azt hiszem az egyik legjobb a világon. Ennek pozitív ellentéte a célspecikikus megközelítés, ahol van több választási lehetőség, amivel a megcélzott közeget el lehet látni, ki lehet szolgálni.

A plugin alapú bővíthetőséggel éppen ugyanaz a gond, mint a jobb irányba mutató kínálattal úgy egyébként az élet bármely területén. Ma MÉG NEM elég tudatosak az emberek (nem tudják, hogy ők maguk valójában mit akarnak), túlságosan elfogadóak.

Ez annak a berendezkedésnek köszönhető leginkább, ami ma uralja a világot. Na és ez a működési mechanizmus fog a közeljövőben szétesni... (de ez már off)
15

Választék

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 5. (P), 18.17
Erről beszélek. Hiába van ott a választás lehetősége, amikor elmész mondjuk a Mozilla oldalára, huszonhatmilliárd plugin fogad, na, ebből válassz, hogy melyik a jó.

Másrészről egy hozzá nem értő embertől nem is várhatjuk el, hogy tudja, mit akar. Szinte mindenhol azt látom, hogy a gép bekapcsolása után csukják be rögtön a pirosan üvöltő ablakot, hogy szoftverfrissítés érkezett, katt ide a telepítéshez. Fogalmuk sincs, mi ez, mit akar, a biztonság kedvéért inkább lelövik; sokszor el sem olvassák, mi van odaírva, de ha meg is teszik, nem értik.
16

A kínálat minőségén lehet

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 19.05
A kínálat minőségén lehet javítani, erre millióféle megoldás létezik, de első körben az kell, hogy a piacteret fenntartó (Mozilla plugin tárhely, App Store, Google Play Store, stb.) oldalán meglegyen erre az igény.

A felhasználó pontosan tudja, hogy mit akar, de az informatika úgy általában nem segíti őket. Ma 80-90%-ban olyan emberek használnak IT megoldásokat, akik az alapvető elméleti információkkal sincsenek tisztában, ennek pedig jól látható a következménye.

Egyfelől kellene az edukáció, mert le kellene most már számolni azzal a hazugsággal, hogy aki hülye az IT világhoz (azaz laikus) az is tudja használni ÉRDEMBEN az IT világ dolgait. Mert látjuk, hogy nem tudja, csak használgatja, aminek pl. az a következménye, hogy egy rendőrségi felhívásnak álcázott spyware-rel meg lehet szivatni embereket, stb.

Másrészről jön majd az átrendeződés, az új értékrend, az magával hozza az ilyen irányú változásokat is.

Ami jelenleg van, az tehát okozat...

Ui.: olyan nincsen, hogy jó, mert egyrészt ez egy szubjektív ítélet eredménye, másrészt mindig a célok határozzák meg, hogy melyiket válasszam. Nem vesz az ember okostelefont, ha neki elég egy lowend készülék, mert csak telefonálni akar.
17

A felhasználó pontosan tudja,

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 5. (P), 19.40
A felhasználó pontosan tudja, hogy mit akar, de az informatika úgy általában nem segíti őket.
Magyarul nem egy nyelvet beszélnek. Kíváncsi lennék, ebben mennyi szándékosság van.

Belegondolva, a "normál" felhasználók vannak többen, fordítsuk meg: miért nem az informatikusokat tanítjuk meg arra, hogy beszéljék az ő nyelvüket?

Miből gondolod, hogy átrendeződés és új értékrend jön?
20

Nem egy nyelvet beszélnek,

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 19.53
Nem egy nyelvet beszélnek, mert az IT megoldások nem is akarnak egy nyelvet beszélni. Ahhoz az kell, hogy jelentős szemléletváltás legyen a szolgáltatói oldalon, azaz aki programokat, hardvereket és/vagy szolgáltatásokat készít, ne a pénzt lássa, hanem a segítői minőséget és így közelítsen a másik oldal felé. Ha jól csinálja, akkor meglesz a pénze.

Ma pénzt akarnak gyártani, régen is ezt csinálták, ebből következően nem jó a megközelítés. Edukációról pedig elenyésző kivételtől eltekintve nem lehet beszélni.

Az átrendeződés egy érdekes kérdés, de ez nagyon off, itt nem szeretnék róla beszélni. Ha érdekel, akkor keress meg privátban és mondok pár szót a dologról...

A UX terjedése az utóbbi években egyébként már egy jó irány, de nagyobb léptékben kell gondolkodni (PR, marketing, alapvető szemlélet, stb, stb.).
23

UX? A weblaboron elvétve

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 5. (P), 20.14
UX? A weblaboron elvétve találni ilyen témát.
24

Nem itt, a szakmában úgy

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 20.26
Nem itt, a szakmában úgy általában...
21

A felhasználó pontosan tudja,

kuka · 2013. Ápr. 5. (P), 19.53
A felhasználó pontosan tudja, hogy mit akar, de az informatika úgy általában nem segíti őket.
Ha megkérdeztem volna az embereket, hogy mit szeretnének, azt mondták volna, hogy gyorsabb lovakat.
– Henry Ford
22

Egyéni igényekről

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 20.04
Egyéni igényekről beszélünk...

Ismeretes Steve Jobs-tól is a gondolat (ha jól emlékszem), hogy az emberek nem tudják, mire van szükségük. De két külön dolog az, hogy mi előre mutató és mi az, amire nekem személy szerint igényem van.

Nekem pl. igényem van az ülés- és kormányfűtésre az autóban, továbbá tempomatra. Másnak lehet, hogy nem (mert neki meg panorámatető kell). Ezért is van lehetőség egyénileg legyártatni egy-egy autót. És már témánál is vagyunk.

Tehát a plugin megközelítés él és virul, köszöni szépen, jól van.
31

A felhasználónak fogalma

tgr · 2013. Ápr. 7. (V), 11.55
A felhasználónak fogalma sincsen, mit akar; ez a usability alapelve.
18

Re: off

Arnold Layne · 2013. Ápr. 5. (P), 19.41
Ez annak a berendezkedésnek köszönhető leginkább, ami ma uralja a világot. Na és ez a működési mechanizmus fog a közeljövőben szétesni... (de ez már off)

Én ettől a "veszélytől" nem félek. Mondjuk úgy, hogy nem lesz jó, csak kevésbé rossz, de az az egekig marketingelve.
19

Mire gondolsz, hogy

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 19.50
Mire gondolsz, hogy marketingelve lesz?
25

Sok hűhóra a szinte semmiért

Arnold Layne · 2013. Ápr. 5. (P), 21.41
Sok hűhóra a szinte semmiért. Vagyis arra, hogy apró kis újításokat "adnak el" világrengető innovációkként.
26

Te most a WEB-ről beszélsz?

Max Logan · 2013. Ápr. 5. (P), 23.02
Te most a WEB-ről beszélsz? Mert én nem... Azt hiszem sokszor nem lehet levenni a gondolataimból, hogy sokkal nagyobb látószögről beszélek, mint amire az olvasó gondol. Az új irány alatt egy globális változásra gondoltam, mely túlmutat a legtöbb ember hétköznapi látószögén... (de ez nagyon off, ahogyan másik kommentben már írtam...)
27

értem mit írsz

Arnold Layne · 2013. Ápr. 6. (Szo), 01.49
Levettem miről beszélsz, de igyekeztem a témánál maradni. Amúgy meg mivel emberből vagyunk, önzünk. Úgy tudom az izmusok is szépek voltak papíron, csak hát a valóságban meg… Van az a mondás is, hogy elméletileg az elmélet és a gyakorlat megegyezik, gyakorlatilag viszont nem mindig.
32

Még Offabb

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 13.14
mivel emberből vagyunk, önzünk
Ezzel kapcsolatban az emberiségnek két választása van:

1. Leszorítja minden egyes ember a saját önzését arra a szintre, hogy ne okozzon vele kárt senkinek (elméletileg 0-ra) és ezerrel próbálja ténylegesen jobbá és élhetőbbé tenni a világot a másik emberek számára;

XOR

2. Meghal. Kipusztul. Hívd, ahogy akarod.

Hát a mai globalizmus-stb alapján nehéz elképzelni az 1-est, de én optimista vagyok! :)
33

Pár tízezer év társadalmi

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 17.30
Pár tízezer év társadalmi fejlődése alapján kijelenthetjük, hogy az ember olyan amilyen, néha aljas, néha csodálatraméltó. Sosem volt jobb, sosem lesz jobb. A társadalom ezzel együtt köszöni, megvan.
34

Melyik társadalom? A kuvaiti,

H.Z. · 2013. Ápr. 7. (V), 17.57
Melyik társadalom? A kuvaiti, az amerikai, a magyar vagy az etióp? ;)
35

Mindegyik létezett még,

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 18.11
Mindegyik létezett még, amikor legutóbb néztem.
36

Amelyik már nem létezik, azt

tgr · 2013. Ápr. 7. (V), 18.34
Amelyik már nem létezik, azt nem tudod nézni, úgyhogy ez annyira nem meglepő.

A civilizációk pusztulásáról egyébként egy remek (és a ma divatos new age-es, antiglobalista etc. bullshitekkel szemben ideológia helyett tényekre alapozott) könyv Jared Diamondtól az Összeomlás.
37

Alapvetően a teljes emberi

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 19.06
Alapvetően a teljes emberi társadalomról beszéltem, amit az írásbeliség léte óta folyamatosan temetnek, de csak nem akar elpusztulni. Aki úgy érzi, hogy társadalmunk romlott, és a vég óráiban él, annak javaslom, hogy olvasson néhány száz, néhány ezer éves szövegeket is, amiben pont ugyanezeket a szólamokat fogja találni. Nihil novi sub sole.
39

Ez a (másik) véglet

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 19.28
Amit te (ti) mondtok, ez a másik véglet (mármint "így jó, ahogy van"). Az én 2-es lehetőségem is lehet, hogy túlzás, ám legalább "forradalomszaga" van számomra a mostani (-10 év) időszaknak. Ilyesfajta egyre-jobban-elnyomjuk/kizsákmányoljuk "szokta" megelőzni a komolyabb "bulikat".
40

Neked és H.Z.-nek is válasz:

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 20.28
Neked és H.Z.-nek is válasz: én nem azt mondom, hogy jó, hanem, hogy sosem volt más, és sosem lesz más, mert az emberi természetet tükrözi, az emberi természet pedig sosem változik.
41

Szerintem akkor ma is

H.Z. · 2013. Ápr. 7. (V), 21.02
Szerintem akkor ma is ősközösségben élnénk. Már feltéve, hogy hihetünk a történészeknek, akik azt állítják, hogy volt ilyen. :)
42

Túlzás

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 21.26
Ez azért nem egészen így van. Az emberi (alap)természet lehet ugyanaz (bár szerintem ez is túlzás, de elméletileg), ez viszont nem szükségszerű, hogy maga után vonja az akkorival azonos IQ-t, stb-t is, sőt. A kettő (sok) teljesen független.
43

az emberi természet pedig

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 16. (K), 10.39
az emberi természet pedig sosem változik
Ehhez képest még mindig nem tudjuk megfejteni, hogyan gondolkodnak a nők : )
44

+1

Pepita · 2013. Ápr. 16. (K), 20.08
Aki pedig mást állít, azt a nő(k) úgy írányítja, hogy közben ő azt hiszi: ő irányít... :)
38

A "köszöni, megvan" általában

H.Z. · 2013. Ápr. 7. (V), 19.23
A "köszöni, megvan" általában a "kösz, jól vagyunk" szinonimája. ;)
És nem tudom, te hogy vagy vele, én a mi kis társadalmunk jelenlegi állapotáról sok mindent el tudnék mondani, de hogy jó lenne... :(
(na mindegy, ezt a szálat részemről lezárom, csak nem bírtam a billentyűzetemmel :) )