ugrás a tartalomhoz

Vitatja az IAB a Mozilla cookie blokkolási tervét

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 19. (K), 15.56
Mivel a böngészőgyártó komolyan veszi a magánszféra védelmét
 
1

Sarkos vélemény

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 24. (V), 09.27
Amíg az internetes reklámok 90%-a blokkolható egy *ads* reguláris kifejezéssel, addig a hirdetőket egy utolsó trehány bandának tartom a megrendelőikkel együtt, akik ugye ebből élnek. Az ilyenek ne vitassanak semmit, hanem előbb tegyenek rendet a házuk táján. A hirdetések összegányolt HTML és JS kódjairól már nem is beszélek.

Ezek most azért sírnak, mert eddig zéró befektetéssel jutottak nagy pénzhez, de ha a Mozilla és később a társaik bevezetnek hasonló dolgokat, esetleg gondolkozni és dolgozniuk kell.
2

Hát igen... Van oldal, ami

H.Z. · 2013. Már. 24. (V), 09.40
Hát igen... Van oldal, ami pl. javascript nélkül nem működik, ha van JS, akkor lekéri a bővítményeket és ha aktív AdBlock-ot talál, akkor közli, hogy kapcsoljam ki vagy menjek a fenébe!
A másik véglet, amikor a hirdetést megjelenítő/adatgyűjtő script szövegesen megjelenik, mert lemaradt a <script> tagből valami :)
És nagy kedvencem, mikor egyes fórumgazdák szimplán tolvajnak nevezik azt, aki merészel reklámblokkolót használni.
3

Ellenvélemény

vbence · 2013. Már. 24. (V), 15.27
Nem minden hirdetés viagra reklám. Aannak ellenére, hogy az Internetes hirdetés sokkal jobb célzottabb és mérhető eredményt kínál, az árak még mindig elmaradnak a klasszikus hirdetési médimoktól. - Határozottan kínálati a piac, a hirdetők diktálnak (lásd pl, hogy szinte egyetlen ügynökség sem fizet impresszióra, csak kattintásra).

Egyesek értékelhetik úgy a lépést, hogy a webes hirdetés tovább veszít versenyképességéből. Ugyanakkor a populáció részéről nincs igazán kinyilánított szükség a privátszféra védelmére.

Én magam pont egy hete böngészek 3rd party sütik kikapcoslásával, és sajnos létezik olyan tartalom, ahimez nem férek hozzá ezekkel a beállításokkal. A Firefox lépése után talán majd jobban odafigyelnek, hogy az oldalak kevéssé hagyatkozzanak erre.
4

Én mondjuk jobban örülnék, ha

tgr · 2013. Már. 24. (V), 15.51
Én mondjuk jobban örülnék, ha meghagynák a tiltást opcionálisnak (a célzott hirdetések miatt is, meg azért is, mert a hirdetésektől teljesen független működési problémákat is okozhat, pl. a Wikipédia single sign-onját is agyonvágja), de azért a privátszféra védelme általában egy olyan dolog, hogy az emberek nem igénylik addig, amíg meg nem szívják (akkor meg már késő). Vö. mondjuk a kötelező biztosításokkal, azokat se fizetné be a nagy többség, ha nem lenne muszáj, de szinte biztosan nem lenne jobb hely a világ az eltörlésüktől. Szép, szemléletes példa erre az ELTE BTK HÖK listázása a közelmúltból, lehet, hogy az emberek jobban kinyilvánították volna a szükségüket a szűkebb Facebook láthatóságra, ha az járt volna a fejükben, hogy azért nem kapnak majd szoctámot, mert ördögbotot dobálnak profil képen, de miért járt volna akkor ilyesmi a fejükben?
5

de azért a privátszféra

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 24. (V), 16.24
de azért a privátszféra védelme általában egy olyan dolog, hogy az emberek nem igénylik addig, amíg meg nem szívják (akkor meg már késő)
Pontosan. És az ilyenek mindig utólag kerülnek ki, lásd a Like gomb felhasználókövetése.
6

Varázslás kell ide

Pepita · 2013. Már. 24. (V), 23.17
Ha a reklámozók, adatgyűjtők, követők, stb. ténylegesen csak a látogatók érdekében tevékenykednének (nem röhög!), akkor fel sem merülne ilyen privátszféra-kérdés. Viszont amíg (tőkében) a tulnyomó többség hozzáállása az, hogy "nem számít, ha másnak 10$-ba kerül, nekem legyen 0,5$-al több", addig bármit csinálhat akár a Mozilla, akár más - nem leszünk biztonságban. Majd a tőke talál másik utat a növekedésre / tarolásra.

Majd ha jön egy varázsló és a pálcájával jóvá varázsolja a rosszakat... :)
7

Varázsolni lehet kliens

deejayy · 2013. Már. 25. (H), 10.03
Varázsolni lehet kliens oldalon is: Do Not Track
8

Ez pontosan miben segít?

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 25. (H), 11.40
Ez pontosan miben segít?
9

Letiltja azokat a 3rd party

deejayy · 2013. Már. 25. (H), 13.30
Letiltja azokat a 3rd party hivatkozott scripteket, adatokat, amiket az ilyen "megfigyelő" oldalakról húz be, ergó a felhasználó védve van. Most itt egyébként kifejezetten a DNT bővítményekre gondolok és nem a HTTP fejlécben elhelyezett opcióra.
10

Ja, így oké, a DNT fejlécnek

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 25. (H), 13.37
Ja, így oké, a DNT fejlécnek tényleg nincs sok értelme.

A magam részéről bővítményekre nem építenék, mert szép, hogy vannak, csak a felhasználók elenyésző hányada használja őket. Korábban, amíg a Firefoxnál kiírták, hányan töltötték le a böngészőt és az egyes bővítményeket, az utóbbiak az előbbieknek pár százaléka voltak csak, gondolom, ez azóta sem változott.