ugrás a tartalomhoz

I want the world to scroll this way.

Joó Ádám · 2013. Jan. 13. (V), 18.18
Érdekes elmélet a képernyő előtti olvasás valódi problémájáról
 
1

Szörnyű

saxus · 2013. Jan. 14. (H), 04.16
Az elgondolás nem rossz, viszont a megvalósítás szörnyű. Egyrészt ugye a megszokás nagy úr, másrészt nagyon nem látszik, hol határolódik el az oldal. Harmadrészt valamennyire megtörik a folytatás érzése. Az rendben van, hogy papíron is "törik", de ott azért hangsúlyosabb, főleg egy könyvnél a lapozásnál.

Másrészt meg... Lehet mondani, hogy az általános iskola maradványa, (bár szerintem inkább az, hogy olvasás közben lefoglaljam a kezem valamivel) de én szeretem egérrel követni, hogy hol járok a szövegben ezt időnként kijelöléssel is tetézem. Scrollozáskor így egyből tudom, hogy hol járok.
2

Én is követem egérrel,

Joó Ádám · 2013. Jan. 14. (H), 06.11
Én is követem egérrel, illetve kijelölök. Mindkettő a sor elvesztését hivatott megakadályozni, előbbi gyors olvasáskor, utóbbi görgetéskor. A fenti megoldás (ami szerintem sem tökéletes) azt a problémát oldja meg, amit mi jobb híján a kijelöléssel.
4

Kijelölni én is szoktam, de

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 14. (H), 10.45
Kijelölni én is szoktam, de leginkább szerintem csak ott kell, ahol tömör (sorkizárt), rosszul tördelt a szöveg. Ha szép, szellős, akkor nincs rá szükség, mert megjegyzi az ember, hol volt utoljára, és görgetés után könnyen megtalálja. Az általam olvasott tartalom 99%-ánál nem merült fel eddig soha ez a probléma.

Az alkalmazott megoldással nekem az volt a bajom, hogy túl sokat kellett görgetni, azaz, hogy egy görgetés csak egy sort fed fel.
6

Azt hiszem, az egérrel való

Joó Ádám · 2013. Jan. 14. (H), 15.05
Azt hiszem, az egérrel való követés is a kis sorköz következménye. Nem véletlen, hogy a térközöknek hierarchiája van, és a sorköz mindig nagyobb kell legyen a szóköznél (itt a Weblaboron sem jó).

A fenti megoldásnál valószínűleg jobb volna egyszerűen lapozni.
11

+1 a sorközre. Másik

saxus · 2013. Jan. 17. (Cs), 02.13
+1 a sorközre.

Másik apróság: szerintem kissé benne van az is, hogy egy számítógépen jellemzően közvetett módon navigáljuk a szöveget (egérrel vagy touchpad). Ezzel szemben a tableteknek pl. óriási előnye, hogy ott közvetlen "érintkezik" az ember a tartalommal.
3

Én is gondolkoztam ezen a témán

Talmácsi István · 2013. Jan. 14. (H), 08.30
...már évekkel ezelőtt.

A következőkre jutottam:
-A folyamatos scrollozással az a gond, hogy az ember elveszti a fókuszt; illetve, hogy a folyamatos scrollozás célja az, hogy (nagyjából) egy helyben (a képernyő nagyjából ugyanazon a helyén) tartsuk a fókuszt (ahová a szem néz - természetesen az ember szeme mindig mozog, de nem teljesen összevissza, egy jól kialakított megoldás komoly segítség lehet a fókuszálásban). De ez nem igazán sikerül: elolvasunk egy pár sort és máris scrollozunk; de akármilyen finom is a görgetés, akkoris keresgélni kell, hogy hol is tartottunk. Ez észrevétlenül komoly másodperceket lop el, s teszi fárasztóvá a kijelzőn történő olvasást (amik végülis a fő problémát jelentik).
-A másik dolog, amit ezek az olvasáskönnyítő megoldások gyakran elfelejtenek, hogy az ember nem csak a konkrét szót (vagy sort) olvassa, hanem a gyors, és értő olvasás lényege az, hogy az egész mondatot, a következő sort, sorokat is "be kell fognia a szemnek".

Milyen megoldások adódnak ez alapján a kijelzőn történő olvasásra:
-a scrollozás "letiltása" egy jó megoldásnak tűnik (valamelyik instapaper megoldás hozta is ezt elég jól): ha nincs scroll, akkor az ember kénytelen az elejétől a végéig végigolvasni az oldalnyi szöveget, a hagyományos, papír alapú megoldásokhoz hasonlóan, s így a fókusz folyamatosan vándorol; viszont nem kell mindig keresgélni, meg a megfelelő mértékű görgetéssel bajlódni. De sok esetben ezt nem alkalmazzák konzekvensen. Lásd pl. getpocket az androidon: itt van lapozás (az oldalra swipe-olással), de abban a pillanatban visszavált hagyományos görgetésre, amint lefele húzzuk a lapot. De az ilyen lapozós megoldásoknál is érdemes volna további segítségeket adni az olvasáshoz (valami ilyesmi volt ennek a megoldásnak is a célja), de ezek inkább tipográfiaiak kell legyenek: az oldal "letisztítása" (ilyenre is van egy csomó jó eszköz: pluginek, bookmarkletek stb.), a megfelelően olvasható tördelés kialakítása (sorkizárt esetén keskeny, pár szó szélességű hasáb, széles hasáb esetén balra zárás; jó fontválasztás, megfelelő betűméret; szöveg tagolása, képek beszúrása stb.)
-én viszont továbbra is hinnék abban, hogy a fókusz egy helyben tartására is volna jó megoldás: egy olyan kiemelő, ami rátesz egy maszkot az eredeti szövegre, ahol a fókusz mindig egy fix ponton van. A görgetés valószínűleg nem is a görgővel volna célszerű, hanem a fókusz alatti-fölötti területekre kattintva. A maszknak úgy kellene kinéznie, hogy a fókusz sor van eredeti színben, az alatta-fölötte lévők viszont soronként folyamatosan sötétedő takarást kapnak (hogy láthatóak maradjanak, de kevésbé legyenek hangsúlyosak). Természetesen azt már konkrét, működő prototípuson volna érdemes kitapasztalni, hogy ennek a sötétítésnek mi a legcélszerűbb módja (soronként változó, vagy a mondatok kerüljenek kiemelésre; a sötétítés mértéke; kell-e aláhúzás a fókuszsor alá; automatikus scrollozás stb.)

Nem vagyok programozó, de szívesen beszállnék egy ilyen projektbe...
Szerintem fontos téma ez: a kijelzőn történő olvasás egy komoly célja/eszköze az internetnek; s nem lehet minden weboldalból epub-ot csinálni, és ebook olvasóval olvasgatni. Nem gondolom, hogy világmegváltó (üzleti) sikert lehet belőle csinálni, de úgy vélem, hogy egy igazán jól használható megoldás komoly ismertséget biztosíthatna; s nem utolsó sorban sokak életét könnyíthetné meg. Vagy legalább
5

Nekem ez az automata

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 14. (H), 14.36
Nekem ez az automata scrollozás nem igazán jött be már az Adobe Readerben sem. A linken látható variáció sem tetszik. Mi több, firefox alatt mintha "kissé" bugos is lenne.
7

Ez legyen az életben a

inf · 2013. Jan. 15. (K), 19.15
Ez legyen az életben a legnagyobb problémám.
8

Remélem nem dolgozol

Joó Ádám · 2013. Jan. 15. (K), 21.46
Remélem nem dolgozol frontenden, ha így állsz a UX-hez.
9

Hát nekem ez a megoldás csak

inf · 2013. Jan. 16. (Sze), 02.30
Hát nekem ez a megoldás csak rontotta az UX-emet... Szerintem a sima scroll-os megoldás fényévekkel jobb...
10

Szerintem sem ez a jó

Joó Ádám · 2013. Jan. 16. (Sze), 02.40
Szerintem sem ez a jó megoldás, de te a problémát kicsinyelted le.
12

Szerintem igyál egy sört

inf · 2013. Jan. 17. (Cs), 03.37
Szerintem igyál egy sört inkább. :D Egyébként arra írtam, hogy az legyen a legnagyobb problémám, hogy görgetés közben követni kell a szöveget. :D
13

:D amúgy nekem nagyon bejött

szabo.b.gabor · 2013. Jan. 17. (Cs), 10.54
:D

amúgy nekem nagyon bejött ez a görgetés, aztán lehet, hogy csak simán a szöveg formázása volt olyan, hogy..

ha el kellene olvasnom húsz oldalnyi anyagot, akkor biztosan nagyon kényelmes lenne. webes tartalmakat viszont általában csak végigfutom. na arra nem jó.
14

Nekem a forgatható monitor

inf · 2013. Jan. 17. (Cs), 15.06
Nekem a forgatható monitor meg a lapozás, ami nagyon bejön az olvasáshoz. Majd egyszer veszek egy kindle-t, addig marad ez.