ugrás a tartalomhoz

Olvas bennünk a térkép

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 12. (Sze), 13.28
Az online szolgáltatások elegendő adattal rendelkeznek, hogy akár anonim felhasználókat is konkrétan azonosítsanak
 
1

Adatvédelem

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 13. (Cs), 11.10
Szerintem félelmetes, amit a cikkben leírnak. Több tennivaló is van:
  • az adatvédelmi szabályzást nagyon gyorsan megcsinálni
  • a hanyag adatvédelmi elvekkel rendelkező cégeket, mint például a cikkben is említett Google, kőkeményen birságolni, akár a domaint tiltani EU szinten
  • rendszeresen auditálni a nagy adatgyűjtő cégeket
  • a gyerekeket már az iskolában el kell kezdeni felkészíteni az internet használatára (pl. hogyan védjék meg magukat a vírusoktól és az adatgyűjtőktől, milyen információkat adjanak ki magukról)
  • ugyanúgy, mint a mobilos "appoknál", lehessen megadni minden domain esetében, hogy milyen információkat gyűjthet rólam
Az új Apache nem továbbítja a DNT fejléceket az alkalmazásoknak.
2

Mégis, hogyan?

Pepita · 2012. Szep. 14. (P), 00.06
Elég jól összeszedted a tennivalókat, csak azt felejtetted ki belőle, hogy mégis ki ill. hogyan valósítsa meg ezeket. Itt főként az auditálásra és a bírságra gondolok...

Maximálisan egyetértek veled, de úgy gondolom, belátható időn belül nem javítható a helyzet. Ugyanakkor félek attól is, hogy ezek a dolgok egyszercsak kirobbannak vmilyen formában. Végtére is, ez az egész a 20-25 éve tartó-fejlődő globalizáció és "fogyasztói társadalom" (itt töröltem a szitokáradatomat) eredménye, kicsúcsosodása és tükre.

Úgy érzem, hogy a mi életünkben legfeljebb annyi változást tudunk elérni, hogy igyekszünk tanítani a következő nemzedéket. Ennél többet nem, amíg az erősebb kutya b..., vagy ki nem tör vmi komolyabb (társadalmi) háborúféle. Azzal együtt, hogy sokszor nekem is kinyílik a bicsak a zsebembe', nagyon elszomorítana, ha ilyen katarktikus "megoldás" lenne.

Szerk.: Most akkor a csávó az Apache-ot akarja kinyírni, vagy Billre haragszik? Nekem úgy tűnik inkább előbbi...
3

mégis ki ill. hogyan

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 14. (P), 09.01
mégis ki ill. hogyan valósítsa meg ezeket
Az illetékes szervek, például az EU, ezért van, ezért fizetjük az adókat.

Rengeteg módon lehet orvosolni a problémát, az egyik a fenti szabályozás. Fel lehet venni a kapcsolatot az oktatási minisztériummal, hogy építsék bele az informatikaoktatásba. Fejlesztőként mondhatom azt, hogy nem építem be a google, facebook stb. különböző szolgáltatásait az oldalba, hanem keresek alternatívát, ahol több a kontrollom.

Mindez csak elhatározás kérdése, de úgy látom, a kollegákat különösebben nem érdekli a téma, valahogy sejtettem, hogy csak te fogsz válaszolni.
4

tapasztalat

Arnold Layne · 2012. Szep. 14. (P), 14.00
Fejlesztőként mondhatom azt, hogy nem építem be a google, facebook stb. különböző szolgáltatásait az oldalba...

Sajnos ezt tapasztalataim szerint egész ritkán teheti meg a fejlesztő. :(
5

Valószínűleg

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 14. (P), 17.42
De azért el lehet magyarázni és el lehet ültetni a bogarat a főnök vagy a megrendelő fülébe. Ha nem mondasz semmit, akkor esélyt sem adsz a dolognak.
6

Jó is lenne

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 02.57
Remélem csak én vagyok túl pesszimista (pedig nem szoktam), de az EU-t u.úgy csak a pénz érdekli, mint az embereket. És valamilyen úton-módon mindig húz hasznot az EU is a Gugliból és társaiból (is). És az áttételes következményeiből (irányított reklám, stb) szintúgy. Meg az EU-honatyáknak is vannak cégeik, amelyek kihasználják az internetezőket. Úgyhogy csak annyira foglalkoznak vele, hogy forradalom ne legyen.

Másik gond, hogy azok a nagytudású jogászok és egyéb szakmájú emberek, akik ezeket a törvényeket megfogalmazzák, stb, igen kevéssé értenek még a számítógéphez is, nemhogy a nethez. Legalábbis ami a szükséges lenne, az nagyon nincs meg. Ha meg megkérdeznék pl. itt a WL-on, homlokegyenest ellenkező válaszokat kapnának mind szakmai, mind erkölcsi és üzleti értelemben.

(Örülök, hogy nem csak én válaszoltam.)
Mi, fejlesztők megtehetnénk akár azt is, hogy nem csak nem javasoljuk, hanem nem vállaljuk ezen szolgáltatások integrálását. Egyrészt lenne sok aki vállalja, másrészt, ha ki is mennek ezek a divatból, akkor is kitalálnak más dolgokat, vagy végső esetben drasztikusan lecsökkennek pl. Gugli szolgáltatásai - mert nincs rá pénz. Szóval ez egy nehéz kérdés, talán az ellenzés és a drágán vállalás együtt az optimális megoldás.
7

Power off

Gixx · 2012. Szep. 18. (K), 08.42
És ha nem használsz egy szolgáltatást, akkor mihez kezd veled? Semmit.

Ha a google fizetős lenne, ki használná? Senki. Ingyen van? Igen. Használod? Igen. Fegyvert tartanak a fejedhez, hogy használd? Nem. Egyik sem jófejségből csinálja. Céljuk van vele, hasznot, profitot akarnak termelni. Ennyi.

Ha elmész egy véradásra, mert sört és hot dogot kapsz, akkor ne háborodj fel azon, hogy levesznek 4dl vért tőled. Önként adod a legfontosabb egyedi azonosítódat a DNS-ed. Ugyanez megy a neten is.

Vagy ha boltban vásárolsz, és kártyával fizetsz. Kényszerítenek rá? Nem. Mégis úgy fizetsz? Igen. És a háttérben gyűlnek az infók: mit mikor mennyiért. Megtehetnéd, hogy amikor megjön a fizu, az egészet felveszed egy ATM-ből, és onnantól készpénzzel fizetsz mindenhol. De nem teszed. Mert így kényelmesebb.

Megtehetnéd, hogy olyan telefont veszel, ami csak telefonálásra jó (elvileg van még ilyen), de nem teszed, mert ez kényelmesebb.

Megtehetnéd, hogy nem Foursquare-ezel, nem Checkinelsz, nem Facebookozol, nem használod agyba-főbe indokolatlanul a google-t, de nem teszed, mert ez kényelmesebb.

Könyvtárba járni lassú, unalmas. Papír alapú térképet olvasni lassú, esetenként pontatlan. Az újságért fizetni kell és macerás lapozni. Postai levelet írni lassú, megbízhatatlan. Készpénzzel fizetni lassú, nem biztonságos. Telefonálni fülkéből kényelmetlen.

Nem vagyok az innováció és fejlődés ellen, bár tény, hogy ha választhatnék, szívesebben élnék a 60-es évek amerikájában (jó filmek, jó zenék, jó kocsik, ennyi). Egyszerűen arról van szó, hogy van a "valamit valamiért" szabály, és a kényelemnek ára van. A szolgáltatások, amikről azt hisszük, hogy alanyi jogon járnak, valójában egyik sem jog, és nem is kiváltság, hanem csupán lehetőség, amivel vagy él az ember, vagy nem.
8

Nem muszáj?

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 18. (K), 10.16
A colabs seed-hez való regisztrációhoz linkedin vagy facebook account szükséges, és ez csak egy példa. Egy korábbi blogmark szerint előrébb kerülnek azok a helyek a google-ben, amit pluszolnak. Nem tudod őket megkerülni.
A böngészőkben mi az alapértelmezett kereső? A google. Egy átlagos felhasználó nem tudja, hogy váltani is lehet.

A google, facebook, microsoft és társaik ellen tucatnyi per folyik ebben a pillanatban is, mert visszaélnek felhasználói adatokkal. Mi alapján tételezzem fel, hogy ez a jövőben nem fog megtörténni?
9

Mi az a colabs?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 18. (K), 10.31
Mi az a colabs?
10

colabs

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 18. (K), 11.08
Látom, te sem olvasol weblabort : )
11

Szerintem félreérted

Gixx · 2012. Szep. 18. (K), 11.50
Mi az a colabs?


Én ebből azt olvasom ki, hogy mi az az életbevágóan fontos dolog, ami miatt te regisztrálni akarsz a colabs.hu-ra? OK, csinálhatnának saját logint. De nem csináltak. Ejnye bejnye. És? Ha használni akarod, vannak velejáró következményei. Ezeket ismered, elfogadod. Vagy nem fogadod el, és bosszankodsz.

Azt kell megérteni, hogy a kényszert te teremted saját magadnak. Én rámentem a colabs-hu-ra láttam, milyen a regisztráció, és úgy döntöttem, hogy nincs rá szükségem. Nem érzem a fojtogató kényszert, mert nem vagyok benne a projektben. Lehet, hogy én veszítek ezzel többet, de én ezt elfogadtam, és ők se fognak becsődölni, mert nem regisztráltam.

Lesz helyette más, jó, vagy kevésbé jó, mindegy. A pillanatnyi döntésen múlik, és azon, hogy a belső kényszer mire visz rá. 20 éve még boldogan legóztam és nem vágytam többre.

Ha fontos a colab.shu, vagy a többi, amit nem hoztál fel példának, teremts kapcsolatot, vesd fel az aggályaidat és hátha sikerül változást elérni. Ha nem, akkor sem leszel számkivetett netkoldus. Millió csatornából folyik ugyanaz a tudás.
12

Részben ez is benne

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 18. (K), 11.54
Részben ez is benne van.
Linkedinre egyszer regisztráltam, azóta nem tudok tőlük megszabadulni.
Facebook meg... no comment.

De ettől függetlenül tényleg nem tudom, mi az. A címlapon csak egy login képernyő fogadott. A "seed"-ről valami torrentfélére tippelnék, akkor meg nem csoda, hogy még nem találkoztam vele.

---
ui: közben megtaláltam a gúglin. Bocs, a projekt indulását még követtem, hogy mi lett a neve, arról már lemaradtam. :-)
13

Idő

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 18. (K), 12.21
Az érvelésed akkor állná meg teljesen a helyét, ha az időfaktor nem játszana be. Egyrészt én is (vagy bárki) csak korlátozottan tudok időt szánni a keresésre, másrészt pont a colabs is határidőkkel dolgozik. A kazántámogatási pályázat két hétig élt, ki tudja, mikor lesz megint? Természetesen lesz ezer más, jobb ajánlat, és nekem sem muszáj őket választanom.