ugrás a tartalomhoz

The innovations of Internet Explorer

Joó Ádám · 2012. Aug. 27. (H), 18.10
Mit köszönhet a web az Internet Explorernek?
 
1

Nem lehetünk elég hálásak

dropout · 2012. Aug. 28. (K), 12.59
Az Internet Explorer a web mártírja, a rengeteg felületes, jogtalan kritika, amikor annyit kaptunk már az IE-től, annyi mindent tett értünk, velünk, nekünk a Microsoft, egyszerűen az ember szeme könnybe csordul a sok igazságtalanság láttán...
2

Így van

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 28. (K), 13.52
rengeteg felületes, jogtalan kritika
A fejlesztők ostobaságát és lustaságát se felejtsd ki, meg hogy mindenféle félkész ajánlásokhoz ragaszkodnak.
3

Mérleg nyelve...

dropout · 2012. Aug. 28. (K), 15.03
...vajon hova dőlne?
Igazságtalanul kritizálják, vagy valóban megalapozott kritikák tetejére csapódott ki egy kis zsiradék? Nem mindegy.
Nem mindegyik kritika a fejlesztőkhöz és szabványok kapcsolódik, csak, hogy egyet említsek: compatibility mode ie 8-ban.
Az internet explorer életútját számtalan ehhez hasonló rossz döntés övezi, melyek mellett eltörpülnek a lusta fejlesztők és a többi böngésző hibás döntéseinek következményeként betudható szabvány-töredezettségből fakadó frusztráció.
4

Szerintem

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 28. (K), 15.14
Sokkal előrébb lennénk minden szempontból, ha a Microsoft által vágott csapáson haladnánk, mint most, amikor a konkurencia újra és újra feltalálja a spanyolviaszt. A HTML 5 bevezetésével alsó hangon 15-20 évet vesztegetünk el az életünkből, mire újra valódi fejlesztések tanúi lehetünk.
5

Nemtudom

dropout · 2012. Aug. 28. (K), 17.15
Én eltévedtem, nem látom ezt a csapást.
Miért nem történt semmi hosszú évekig a Windows XP és IE6 környékén, amikor csak windowsos gépekből és ie6 -ból állt a web?
Erre szerintem álszent válasz lenne, hogy vártak a szabványra :)
6

Nézd meg, hogy mik voltak a

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 28. (K), 19.12
Nézd meg, hogy mik voltak a W3C tervei a HTML 4-es után, és nézd meg, milyen újdonságok voltak az IE 5.5-ben és a 6.0-ban.

Nem értem, minek gúnyolódsz, ha fogalmad sincs ezekről. Én sem szeretem a Microsoftot, mert ők is csúnyán visszaélnek a helyzetükkel, amikor tehetik, de hasznos dolgokat is csinálnak, és azokat viszont elismerem.

Hogy miért álltak le utána a fejlesztéssel? Fogalmam sincs, de nem is érdekes, sok-sok milliárd dollárjukba került ez a döntés.
7

Hogy miért álltak le utána a

tgr · 2012. Aug. 28. (K), 21.32
Hogy miért álltak le utána a fejlesztéssel? Fogalmam sincs, de nem is érdekes, sok-sok milliárd dollárjukba került ez a döntés.


Nem nagy titok, megijedtek attól, hogy a web eljelentékteleníti az operációsrendszer-monpóliumukat (ami aztán meg is történt). Joel Spolskynak van is egy jó cikke róla.
8

Alkalmazások

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 28. (K), 22.08
Köszi, ez nagyon érdekes. Kíváncsi vagyok, mi lesz a vége a mostani applikációs mizériának: Windows 8, Apple, Android, Web. Persze az utóbbinak drukkolok, de még bármi lehet.
9

Más értékítélet

dropout · 2012. Aug. 29. (Sze), 11.10
Azért gúnyolódok, mert szerintem nem mérhetőek a cikkben és általad is említett "hasznos dolgok", az utána következő években elszenvedett, közvetlen és közvetett károkhoz. Röhej pozitív kontextusban beszélni Internet Explorerről, pláne olyan demagógiával ami a cikkben van.
A nem látom a csapást meg nem arra vonatkozott, hogy nem tudom, hogy mi történt, hanem, hogy utána nem történt semmi, ezért nem tudom mit lehetett volna követni, mert azt írtad, hogy inkább követni kellett volna ezt csapást, aminek egyszer csak ki tudja miért vége szakadt.
10

Károk?

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 29. (Sze), 12.27
Nem tudom, milyen károkról beszélsz. A régi Internet Explorerek legnagyobb problémája a lassúságuk volt, de ez is megoldható különböző technikákkal, a CSS és JS hibákra pedig mindre volt alternatíva.

A Windows XP megjelenése után évekig 90% fölötti volt az IE aránya, ezek után olyan ajánlásokat készítettek a konkurensek (pl. 2004-től az Apple-Mozilla-Opera trió a HTML 5-öt), amelyek nem kompatibilisek az IE miatt elterjedt de facto megoldásokkal, nos, a károkat így nem biztos, hogy a Microsoft okozta.

Most spanyolviaszozás megy ezerrel, egy működő, 98%-ban elterjedt Flash platform helyett rakjunk át mindent HTML-be, aztán persze minden böngészőn imádkozhatunk, hogy menjen minden, és éveket vesztegetünk, mire ugyanott fogunk tartani, mint mondjuk 2008-ban.
11

Károk.

dropout · 2012. Aug. 29. (Sze), 13.07
Ez a szabványharc ez csak egy kis szelete sztorinak, számtalan más vetülete van az internet explorer jelenségnek... de már túl sokat kell gépelni, ráadásul amire én azt mondanám, hogy "irreálisan sok idő", te azt mondanád "lusta fejlesztő".
Vagy azt mondom "félreértelmezett szabvány", te azt mondod "van alternatíva".
A károkról is még oldalnyi bejegyzést írhatnék, de csak annyit, hogy rengeteg extra munka facebook-on IE usereket supportolni, meg, hogy 2010 végén is szárazra kellett beszélni a számat, hogy meg lehessen győzni az ÜF-et, hogy az ő általa felállított időkeretbe nem fér bele IE6-7 support is meg szuper innovatív megoldás amivel fel akar tűnni. Ez nekem idő, fáradtság, munka, pénz és végül pedig: kár. Közgazdaságilag megszakértve: alternatív költsége túl nagy, ezáltal kár keletkezik, amit nehezen tudok érvényesíteni szabadúszóként, vagy multinak kiszolgáltatott helyzetben lévő munkáért harcoló fejlesztőcég tulajaként. Azt hiszem ez nem egy marginális jelenség, ennek tudatában pedig pejoratív értelmet nyer a cikkben említett "loves to hate" kifejezés 10 évvel ezelőtti vívmányok felemlegetésével.
12

Így van

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 29. (Sze), 13.33
Pontosan ezeket válaszolnám neked, amit feltételezel rólam, mert a tapasztalataim ezt támasztják alá, és ezeket nem Móricka-szintű weboldalakon szedtem össze, az alternatív költséget pedig marginálisnak tartom.
13

Ezt a beszélgetést számtalanszor lefolytattam

dropout · 2012. Aug. 29. (Sze), 14.28
Amikor Microsoft-os emberekkel dolgoztam, akkor ismertem ki ezt a gondolkodásmódot, a válaszokat, az érvrendszert. Nem gondolom, hogy te az lennél egyébként, de ez a párbeszéd viszont pont ugyanolyan volt.
14

Összekeversz valamit. Neked a

alippai · 2012. Aug. 29. (Sze), 15.46
Összekeversz valamit. Neked a Firefoxot kellett plusszban támogatnod, nem az Internet Explorert. 2008-ban simán az IE vezetett. Mitől szabvány valami? Mert a W3C úgy döntött? Nesze neked: nincs is HTML5, mert a WhatWG csoport már nem a W3Cvel működik együtt és nem lesz egy HTML5 szabvány.
A legtöbb mérnök arra tervez, ír, programoz, ami kb 70-90%-ot lefed. A többivel meg a jogászok, a bölcsészek és a fanboyok foglalkoznak.
U.I.: Félre ne értsd, örülök hogy most van 3 használható böngészőnk és így végre verseny van, nem úgy mint öt évvel ezelőtt. Ez jót tesz mindenkinek. IE és Chrome nélkül az FF egy fos lenne (ez érvényes bármelyik 2:1 kombinációra).
15

Nem

dropout · 2012. Aug. 29. (Sze), 19.59
Szerintem nem, mert a FF megjelenese sokat egyszerusitett a dolgokon transparent png etc... IE nel meg maradt a hackeles, illetve nem hack bocs, alternativa de tenyleg ha mar ilyeneket kell magyarazkodni... azt hittem ezek evidenciak
16

+1

Pepita · 2012. Aug. 30. (Cs), 01.50
Csak én nem örülök a böngészőháborúnak. Jobban örülnék olyan versenynek, ami arról szól, hogy melyik böngésző tudja a létező szabványokat megvalósítani jobban. Pl. gyorsabb, kevesebb erőforrást eszik, etc.