ugrás a tartalomhoz

It’s time to stop blaming Internet Explorer

Joó Ádám · 2012. Júl. 14. (Szo), 18.26
Igazságtalan továbbra is kárhoztatni az IE-t?
 
1

Szabványok

Gixx · 2012. Júl. 16. (H), 14.18
Az is megérne egy misét az IE-szidás témában, hogy egyesek miért tekintik kőbevésett szabványnak a prefixelt css-t, és minden mást "leszaroznak", ami nem támogatja azokat.

Az ilyen nézetek vezettek oda, hogy a firefox névlegesen támogatni kezdte a webkit prefixet, mert különben a "felelősségteljes fejlesztők" által csak webkit-re/iphone-ra "optimalizált" oldalaik nem jelennek meg helyesen a weben/telefonon.

Feltehetőleg ugyanezen nézetek miatt alakult ki a hőskorban az is - bár erre nem tudok tényként hivatkozni -, hogy minden UserAgent úgy indul, hogy "Mozilla".

Én eleve azt tartanám helyesnek, ha ezek a prefixelt css kódok csak valamilyen "Deverloper Mode" kapcsolóval lennének elérhetőek a böngészőben, hogy az egyszerű felhasználó tényleg csak ahhoz jusson hozzá, ami már biztos van, szabványos és működik. A fejlesztő meg tudhat róla, készülhet rá, de ne ezekre építsen fel mindent, és pláne ne szidja az IE9-et mert nincs benne "-webkit-column-gap". Vagy akármi.

Persze ez nem mentség az IE-nek a CSS-be hack-elt DirectX-es filterekre.
2

mégvalami

Gixx · 2012. Júl. 16. (H), 14.21
Nem visszafogni akarom a fejlődést ezzel, hanem hogy épp azt nyomatékosítani, hogy ezek a dolgok igenis finalizálódjanak végre, és ne csak ilyen-olyan támogatást élvezzenek.

Mert így most mind a két oldal szépen tesz a dologra (W3C és a böngészőgyártók).
24

+1, szerintem is jobb lenne,

inf · 2012. Júl. 28. (Szo), 03.26
+1, szerintem is jobb lenne, ha az újdonságok csak developer módban lennének, vagy mielőtt bevezetik őket lehetne valami egyeztetés a w3c-vel, hogy csináljanak rá szabványt. Nem túlzottan értem ezt az egész böngészőversenyt, hiszen egy olyan html-t vagy js-t érintő fejlesztéssel, amit csak egy adott böngésző támogat nem igazán lehet rávenni a fejlesztőket tákoláson kívül semmire, mert ugye nem cross-browser...
3

Zakas az általa kritizált

tgr · 2012. Júl. 17. (K), 00.08
Zakas az általa kritizált cikknek éppen a központi állításával nem foglalkozott: hogy az IE az egyetlen modern böngésző, ami nem frissíti magát automatikusan, ezzel ellehetlenítve az új technológiák terjedését.
4

Első

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 03.55
Nekem mondjuk első dolgom ha telepítek (magamnak) egy böngészőt, hogy kikapcsolom a frissítését. Hagy tudjam én, hogy melyik verziót szeretném használni. Persze az általános felhasználóknak más lehet a véleményük...
5

Windows update-en sem?

prom3theus · 2012. Júl. 17. (K), 04.59
Windows update-en sem? Mert végülis minek frissítse magát, ha frissíti az OS. Vagy újabb rendszereken nem így megy?
6

Microsoft forcing most people

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 17. (K), 07.15
Microsoft forcing most people to upgrade from 6 and 7 to 8 is an incredible move and undoubtedly a blessing.
4. bekezdés vége.

Windows XP-n max. 8-as futhat, és ennek az elterjedtsége év elején még 50% körül volt.
7

Ez meglepett

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 17. (K), 07.27
Úgy emlékszem, az XP SP3-on nekem IE9 van, de kb. egy éve használtam utoljára, szóval tévedhetek.
9

Az Internet Explorer 9 első

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 17. (K), 09.45
Az Internet Explorer 9 első publikus bétája 2010. szeptember 15-én látott napvilágot, a stabil változat 2011. március 14-én jelent meg, kizárólag Vista (illetve 2008 Server) és újabb Microsoft operációs rendszerekre.
Internet Explorer - Wikipédia
11

Valóban...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 17. (K), 09.54
Aham... megnéztem: tényleg csak 8-as. Akkor viszont nem tudom, mire emlékeztem... mert 6-osom már nagyon rég nem volt és tavaly épp azon morgolódtam, hogy minden gépen update-eltem a böngészőket, nem tudok régebbivel tesztelni. Na mindegy.
10

Félrekattintottam

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 17. (K), 09.47
A 6-os válaszom tgr 3-asára ment.
8

Az IE is frissül

Gixx · 2012. Júl. 17. (K), 08.33
Csak nem látványosan. A Windows Update-ben szokott lenni ilyen "Frissítés az Internet Explorer 9 böngészőhöz" meg hasonlók, de a többség még ezt se fogja látni, ha simán csak megnyomja a frissítés gombot, és nem nézi meg a részleteket.

Például: http://support.microsoft.com/kb/2719177
12

Ezek biztonsági frissítések,

tgr · 2012. Júl. 17. (K), 21.31
Ezek biztonsági frissítések, új képességeket nem nyer a frissítéstől az IE (abban az értelemben nincsenek is neki minor verziói, amiben a versenytársaknak vannak), és a cikk pontosan erről szólt, hogy hiába fejlődik manapság viszonylag dinamikusan a HTML és csatolt részei kifejezőereje, ha a legelterjedtebb böngésző lényegében elzárja ezt a felhasználóktól.
13

Nem biztos

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 23.14
Ezek biztonsági frissítések, új képességeket nem nyer a frissítéstől az IE
Ez igaz volt "a múlt héten", de a lehetősége nincs kizárva további frissítéseknek. Ki tudja, lehet Bill barátunk már írja is...
14

De

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 18. (Sze), 08.11
Az IE eddig mindig csak verzióváltáskor frissült technológiailag.
19

Te is múltidőben írtad :)

Pepita · 2012. Júl. 19. (Cs), 01.30
Te sem vagy biztos a holnapot illetően MS háza táján.
Kénytelenek is nagyokat változtatni/újítani - szemléletben is -, ha piacon akarnak maradni (szerencsére).
20

Egy biztos dolog van csak

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 19. (Cs), 07.42
Igazából belegondolva az összes szoftverüknél így működik a dolog, a köztes frissítésekben csak biztonsági javításokat kapunk. Ennek van egy olyan előnye, hogy a fejlesztők biztosak lehetnek abban, az adott verzióra nem kell különböző szoftverváltozatokat készíteni. Szóval szerintem ez nem fog változni ezután sem.
23

Windows alá

Pepita · 2012. Júl. 20. (P), 01.25
Ha az oprendszer alá programozol, akkor igen. De én nem vagyok biztos benne, hogy ez az IE-re igaz marad. Ha már az office csomagoknál is - évekkel ezelőtt - kiderült, hogy a felülről kompatibilitás kizárólag a dokumentumok megnyitására vonatkozik, a külső API-kra interface-ekre egyáltalán nem. (Delphiben írt progiaimból tudom, volt, hogy db-ből excel-t, v. körlevelet csináltam, addig működött, míg nem nyúltak hozzá az office-hoz. Persze ez megint verzióváltás.)
a fejlesztők biztosak lehetnek abban, az adott verzióra nem kell különböző szoftverváltozatokat készíteni
Igen, csak böngésző esetében ez nem akkora előny, mint az új képességek "tanítása". Én ezért gondolom, hogy változhat. Remélem, hogy ha meg is változik, akkor nem fogják a régi hibákat ész nélkül javítgatni, mert abból nagy káosz lenne.
22

Viszonylag kevéssé értelmes

tgr · 2012. Júl. 20. (P), 01.11
Viszonylag kevéssé értelmes dolog lenne azért kritizálni a cikket, mert arra reflektál, hogy milyen volt az IE, és nem arra, hogy milyen lehet majd a jövőben.
15

Termek vs kovethetetlen valami

saxus · 2012. Júl. 18. (Sze), 09.05
Akkor szerintem kerdezd meg errol a felhasznalok velemenyet is. En egyre tobbszor hallom azt a morgast, hogy "mar megint mit frissit ez a hulye Firefox es miert most?"

Mikor megjelent az IE8, mindenki azon anyazott, hogy jaj, most akkor 3 bongeszoverziot kell tamogatni. Aham, most meg van merheto mertekben 8 fele Firefox, 15 fele Chrome es 4 fe IE. Oke, hogy a nagyja az frissit, de mindig vannak lemaradok. Pont tegnap neztuk, hogy az egyik oldalunkon meg van egy nagyobb tabor, aki Chrome 4.0-t hasznal.

Szoval ez a frissit, mint a bolond hozzaallasnak is vannak igencsak negativ arnyoldalai az fel-masfel eves termekciklusokhoz kepest. Arrol nem is beszelve, hogy egy webdevnek igazabol az ajanlasoknak kellene a platformnak lennie nem X vagy Y bongeszonek. Es az ajanlasok azok nem harom hetes iteracioban keszulnek, hanem hosszu evek alatt. (Most W3C toketlenkedeseit ne firtassuk.)

De mondjuk egy olyan igenytelen platformon, mint a web, ahol egy dokumentum leiro nyelvet probalunk 10-15+ eve alkalmassa tenni alkalmazas fejlesztesre, igazabol elfer ez is.
16

Kell-e követni?

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 18. (Sze), 09.25
Ha megoldható a featúrák detektálása, akkor szerintem lényegtelen a verziószám. Legfeljebb css-nél okozhat gondot, de ott meg sokmindent meg lehet oldani "régi" stílusok kombinációjával.
17

Stabil platform

saxus · 2012. Júl. 18. (Sze), 10.35
Nekem inkább azzal van bajom, hogy egy különböző állapotban lévő API-t és platformot kapok. Nem vagyok a stable-api-nonsense.txt híve. :)

Leginkább emiatt ábrándultam ki az egész webes fejlesztésből. Ég és föld, amikor egy stabil, fix platform van alattam és tudom, hogy mire számítsak, ahelyett, hogy véletlenszerű meglepetésekbe futok.
18

Ez van

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 18. (Sze), 10.57
Ezt kell szeretni. A legtöbb új technológia megvalósítható régi, bevált módszerekkel, csak legfeljebb nem CSS-ben írsz egy sort, hanem két JS sorból van meg ugyanaz. Na, bumm.
21

Vagy úgy se

Gixx · 2012. Júl. 19. (Cs), 08.49
Androidra halál webet fejleszteni, ha kicsit is akarsz valami jót csinálni. Sok esetben azt se tudja megmondani magáról, mekkora a screenWidth... Na erre aztán meg írhatsz media queryt :)