ugrás a tartalomhoz

“But The Client Wants IE 6 Support!”

Joó Ádám · 2011. Nov. 4. (P), 20.17
Az IE6 probléma kezelése
 
1

I’ve always presented options

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 4. (P), 21.42
I’ve always presented options for browser support to my client. They want pixel perfection in IE 7? It will cost them more. They want IE 6 support? It will cost double. I explain to them that this is because I will have to do double as much work for this browser.
Az ilyen lusta emberek írásai mindig megnyugtatnak, hogy ha egyszer vissza kéne térnem a html munkához, akkor is jól meg tudok majd élni, mert nekem nem kell ilyen módon elhajtani az ügyfeleimet. Az átlag sitebuilder nem is gondolná, mennyi mindent meg lehet oldani a régi böngészőkön is, csak rá kell szánni az időt. Ennek persze ára van, néha péntek este háromnegyed nyolckor is kísérletezgetéssel tölti az ember az idejét, viszont ezt csak egyszer kell megfizetni.
2

Mihez képest?

Poetro · 2011. Nov. 4. (P), 22.09
Mihez képest van a péntek este háromnegyed nyolc? Én minden szombat hajnali 1-kor még dolgozok. Mert délután 3-4 körül kezdek dolgozni minden nap.
3

Általában hét-fél nyolc

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 5. (Szo), 09.58
A válasz a kérdésre szerintem lényegtelen, ha abból indulunk ki, hogy az emberek túlnyomó többsége a péntek estéjét nem munkával tölti.
4

Mi ezzel a probléma?

_subi_ · 2011. Nov. 5. (Szo), 10.02
Nem olvastam el a teljes cikket, de nem értem miért olyan rossz dolog - korrekt módon, előre jelezve - többet kérni az ügyféltől, ha IE6-on is tökéletes megjelenést szeretne? Az miért "lustaság", ha valaki több munkával többet szeretne keresni?

Te is pont azt írod, hogy "csak rá kell szánni az időt". Szerintem igenis legyen megfizetve az extra időráfordítás. Az megint más kérdés, ha valamivel szívesen töltöd az időt (nekem újabban ilyen dolog a grafika, webdizájn), de az IE6 sitebuild nagyon távol áll ettől. :)
5

Weboldalak készítésekor

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 5. (Szo), 11.32
Weboldalak készítésekor egy-egy problémát többféleképp is meg lehet oldani, mivel sok lehetőséget adtak erre nekünk a szabványok és a böngészek készítői. Ha az ember kikísérletezi a megfelelő módszereket, és eleve úgy készíti el a sitebuild-et, hogy ismeri és kiküszöböli az egyes browserek hibáit, tapasztalatom szerint akkor is ugyanannyi lesz elkészíteni a munkát, mint annak, aki ezeket a módszereket nem ismeri. Ezért úgy gondolom, hogy tisztességtelen dolog többet kérni, mert ez nem más, mint az ügyfél lehúzása.

Emellett még egy előnye van annak, ha valaki így dolgozik: ha tudod, hogy a szoftverek, amikkel dolgozol, hibásak, akkor eleve nem fogsz meglepődni, ha a legújabb Firefox valamit nem úgy jelenít meg, ahogy (a szabványok vagy leírások alapján) elképzelted, hanem ellenőrzöd, hogy mindent jól csináltál-e, és ha igen, akkor keresel egy alternatívát. Ha nem így gondolkozol, akkor viszont előbb-utóbb érhetnek meglepetések. Az IE6 szerintem nagyon jól felkészítette az ilyen esetekre a sitebuildereket.
6

nem értek egyet

sonaba · 2011. Nov. 6. (V), 04.41
Ezzel csak egyetlen probléma van, mégpedig az, hogy ebben az esetben az ie6 szabja meg, hogyan építed fel a kódot. Ezzel kénytelen vagy egy alig néhány %-os böngészőhöz igazítani a layout-od, ami értelemszerűen elavultabb, lassabb, rosszabbul strukturált megoldásokhoz vezet. Szóval mindenki más szenved a néhány hülye miatt, akinek kell a tökéletes megjelenés az ie6-on.

Másik megoldás, hogy megcsinálod külön az egészet ie6-ra is és a modern böngészőkre is (layout, css, js-ek,stb), de ebben az esetben több munka, több pénz, ezen sztem nem is érdemes vitatkozni.

Harmadik megoldás a progressive enhancement, ami véleményem szerint jelenleg a legjobb, amit fejlesztő választhat, ez viszont nem felel meg annak a kritériumnak, hogy ie6-on is ugyanúgy jelenjen meg minden, mint egy modern böngészőben, ezért viszont valóban nem ildomos külön díjat felszámolni.
7

Csak részben van igazad: a

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 6. (V), 08.43
Csak részben van igazad: a régebbi böngészők miatt előfordulhat, hogy egy-két divvel többet kell használni, de ez a többi browsert nem érinti hátrányosan. Sőt, fordítsuk meg: sokan úgy próbálják bizonyítani modernségüket, hogy HTML 5 tag-eket használnak tudván, hogy (itthon) az internetezők 10-20%-a olyan böngészőt használ, ami nem ismeri azokat, emiatt széteshet a layout. Ráadásul mindezt úgy, hogy azok a tag-ek helyettesíthetőek egy szimpla divvel, mivel ahhoz képest nem hordoznak kevesebb információt.

Másik megoldás, hogy megcsinálod külön az egészet ie6-ra
Ez nem megoldás, ez - mint az első hozzászólásomban említettem - a tudás hiánya. Nincs szükség rá.

Ha már progressive enhancement, akkor ne felejtkezzünk meg a graceful degradation-ről sem. A HTML5 legtöbb új eleme kiváltható régivel, legrosszabb esetben megoldható egy jól megírt javascripttel. És ne felejtsd el, hogy ez utóbbit csak egyszer kell elkészíteni, utána annyi helyre másolod be, ahányra akarod.

Ha készítesz egy weboldalt, amit bizonyos (jelen esetben régi) böngészők használói nem tudnak megnézni, a fellépő bevételkiesést hogy fogod megmagyarázni a tulajdonosnak? Kifizeted zsebből? Lehet, hogy ahelyett a <header> helyett (vagy mellett) érdemes <div id="header">-t használni?
8

Biztos, hogy a kérdésekre válaszoltál?

_subi_ · 2011. Nov. 6. (V), 10.56
Az IE6 sitebuild-el többet kell foglalkozni (ahogy írtad is), az teljesen irreleváns, hogy ez az adott munkánál jön elő, vagy korábban mentek el péntek estéid a tanulásra (ezt megintcsak te írtad).

Innentől két lehetőség van:
1. Nem fizetted meg a plusz időráfordítást az ügyféllel.
2. Már eleve olyan árat adsz neki, ami feltételezi a korábbi időráfordításod megtérülését, azaz tulajdonképpen mégiscsak megfizetteted az erre pluszban rászánt időt.

Ha a második módszert alkalmazod, akkor nincs miről beszélni, ha meg az elsőt, azt el tudom fogadni, de nem tartom ideális megoldásnak. :)
9

Pont annyival kell az IE6

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 6. (V), 14.59
Pont annyival kell az IE6 sitebuilddel többet foglalkozni, mint amekkora az elterjedtsége.
10

Nem értelek. Az idő pénz, azt

Joó Ádám · 2011. Nov. 6. (V), 23.27
Nem értelek. Az idő pénz, azt fizeti meg az ügyfél. Ha több időt töltesz az általa megrendelt munkával, az több pénz. Mi ezzel a baj?
11

Pont hogy nincs baj.Az ilyen

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 7. (H), 10.06
Pont hogy nincs baj.
Az ilyen lusta emberek írásai mindig megnyugtatnak, hogy ha egyszer vissza kéne térnem a html munkához, akkor is jól meg tudok majd élni
Valamit félreérthettél : )

Azzal sincs semmi baj, ha a plusz belefektetett munkáért többet kér, ez természetes. De hogy két százaléknyi plusz munkáért száz százalékkal kér többet, az már nem biztos, hogy az etikusság határain belül van. Mert ha eleve úgy készíti el a kódot, hogy a különböző böngészők nyavajáira figyel, akkor az IE6 legfeljebb ennyi pluszt jelent.
12

Attól tartok, a visszafelé

deejayy · 2011. Nov. 7. (H), 11.17
Attól tartok, a visszafelé kompatibilitás nagyobb oldalt és/vagy egyszerűbb design-elemeket fog eredményezni, szűkíti a lehetőségeket, stb.

Gondoljunk csak a betűtípus beágyazásra, az átlátszó png-kre, meg a display: inline-block elfelejtésére.

Nemhogy a CSS3, de még a CSS2 teljes funkcionalitását sem lehetne kihasználni. Hogy ez kinek jó, azt nem tudom. Nekem általában sikerül meggyőzni az ügyfeleket.

Versus:
- 15% ügyfél, akinek nem jelenik meg korrektül a weblap (de használható)
- 85% ügyfél, akinek a látványos grafikai és funkcionális elemek miatt tetszik, gyakran jár oda

Nem tudom van-e ilyen felmérés, hogy melyiknek milyen hatása van a profitra.
13

egyszerűbb design-elemeket

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 7. (H), 11.41
egyszerűbb design-elemeket fog eredményezni
nem feltétlenül, rengeteg trükk létezett már tíz éve is árnyékokra, átlátszóság imitálására stb, a CSS3 újdonságainak jó része megoldható egy-két plusz divvel. A copy-paste egyszerűsége miatt mindegy, hogy pár sorral többet vagy kevesebbet jelölsz ki, ha át szeretnéd másolni az elkészült kódrészletet.
Gondoljunk csak a betűtípus beágyazásra, az átlátszó png-kre, meg a display: inline-block elfelejtésére
ezt mind tudja az IE6, de még az IE5.5 is.
14

Teszem azt például

Joó Ádám · 2011. Nov. 7. (H), 19.52
Teszem azt például lekerekített sarkok kialakítása nem csak néhány sorral több kód bemásolása egy régi böngésző esetén.
16

Kód vs munka

Poetro · 2011. Nov. 7. (H), 20.36
Ráadásul nem csak több sor, hanem több képet is kell generálni, azokat optimalizálni, sprite-ba pakolni stb. Hasonló a helyzet az árnyékokkal. A szöveges árnyékokról nem is beszélve. Az IE6 átlátszó PNG kezelését már nem is akarom részletezni, mert azzal is csak probléma van. Talán ezért is van, hogy már pár éve nem is tesztelem az oldalakat IE6 alatt, a lényeg, hogy a szöveg olvasható legyen benne, de nem kell, hogy ugyanúgy nézzen ki mint a modern böngészőkben. A fejlesztők nagy része még Operára se optimalizál, pedig a piaca sokkal nagyobb, mint az IE6-é. Azt ugye érdemes tudni, hogy Magyarországon az IE6 népszerűsége kisebb mint 0.5%.
18

Ráadásul nem csak több sor,

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 7. (H), 20.51
nem csak néhány sorral több kód bemásolása egy régi böngésző esetén

Ráadásul nem csak több sor, hanem több képet is kell generálni, azokat optimalizálni, sprite-ba pakolni stb
Ajjaj, összedől a világ : )

Dehát mindenki maga dönti el, hogy az általa vállalt árba mi fér bele. Mióta megjelent ez a blogmark, sokkal nyugodtabban alszom, mert a félelmeim alaptalanok voltak: sokkal kevesebb a konkurencia, mint gondoltam.
19

Nem vagyok konkurencia

Poetro · 2011. Nov. 7. (H), 20.59
Ajjaj, összedől a világ : )

Nem dől össze, de azt a pár órát inkább olyan feladatokkal töltöm, amik nem a felhasználók fél-egy százalékát érintik, hanem 99%-át.

sokkal kevesebb a konkurencia, mint gondoltam

Én nem vagyok konkurencia, mert 5 éve összesen két oldalt fejlesztek, de azokat folyamatosan. Azaz a referenciám kb. az Examiner.com és a NowPublic.com oldalakra terjed ki (bár utóbbin kb. két éve nem volt komolyabb fejlesztés).
20

sokkal kevesebb a

Joó Ádám · 2011. Nov. 7. (H), 21.26
sokkal kevesebb a konkurencia, mint gondoltam.


Ha réspiacokra fejlesztesz, akkor valóban. De igazából kétlem. (Egyébként IE5-re optimalizálsz?)
21

5.0 és 5.5 a fétisem. El sem

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 7. (H), 22.20
5.0 és 5.5 a fétisem. El sem hinnéd, mennyi mindent meg lehet oldani bennük, böngésző hack nélkül.
22

IE4?

Joó Ádám · 2011. Nov. 9. (Sze), 02.14
IE4?
23

Nem vagyok irigy, azt

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 9. (Sze), 13.20
Nem vagyok irigy, azt meghagyom neked : )

Viszont mi lenne, ha ironizálás helyett inkább a Weblaborra fordítanád a fölösleges erőforrásaidat? Haldoklik már egy ideje, így nem sok értelme van.
24

Nem vagyok irigy, azt

Joó Ádám · 2011. Nov. 13. (V), 20.40
Nem vagyok irigy, azt meghagyom neked : )


Kire vagyok irigy?
25

Nem azt akartam mondani, hogy

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 5. (H), 19.59
Nem azt akartam mondani, hogy te irigy vagy, hanem azt, hogy nem akarom az összes IE verzió-perverziót kisajátítani magamnak, a 4.0-val játssz te nyugodtan : )
15

Ezeket a dolgokat nem lehet

Joó Ádám · 2011. Nov. 7. (H), 19.56
Ezeket a dolgokat nem lehet egzakt módon mérni. Majd a piac eldönti, milyen ár etikus: ha a vevő magasnak találja az IE6-ra való optimalizálás árát, akkor keres olyat, aki azt olcsóbban végzi. Ennek a szakmának egyébként is sokkal inkább az a baja, hogy túl olcsón (természetesen a vevő által ellenőrizetlen tételek elsunnyogásával) dolgoznak egyes emberek, mintsem az, hogy túl drágán.
17

Igaz.

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 7. (H), 20.50
Igaz.