ugrás a tartalomhoz

Firefox Myths

Bártházi András · 2005. Dec. 20. (K), 11.08
Gondolkozz el rajta!
 
1

hmmhmm

wiktor · 2005. Dec. 20. (K), 12.54
Én se szeretem, hogy ha valamit felfújnak, nem is vagyok egy véresszájú firefox fan, de azért ez is elég elfogult összegzés.

Pl. az a rendszerkövetelmény elég mókás. Kiváncsi lennék 486-os 16MB rammal, hogyan futna az ie. Ha az fut, akkor fut a firefox is, ha nem is irják be minimum követelményekhez.

Reality - Firefox has incomplete support of many W3C standards including HTML 4.01 and XHTML 1.1. Actually Internet Explorer supports XHTML 1.1 better than Firefox.

Az első mondat igaz. De azt azért nem ártana, hozzátenni, hogy természetesen az ie sem rendelkezik teljes támogatottsággal.

A második félig. Mert a forrásnál megjelölt címen csak a 1.1-es változásoknál van ie előny, 39% a 24%-kal szemben. Viszont az 1.0-ás változásoknál 100%-os ff áll az 58%-kal szemben. Összesítésben is 82% FF az IE 78%-kával szemben...

Szerintem ez így nem túl korrekt...
2

Minimum követelmények / XHTML 1.1

Bártházi András · 2005. Dec. 20. (K), 13.04
A rendszerkövetelmények terén akármi is a helyzet a valódi minimum követelmények esetében (bár szerintem mind a két fél reális adatokat adott), tény, hogy kevesebb memóriával, kisebb gépen az IE jobb, mint a Firefox. Azt pedig simán el tudom képzelni, hogy a Firefox egyszerűen nem indul el 16MB rammal, az Internet Explorer viszont igen. A minimális rendszerkövetelmények megadásánál nem az a lényeg, hogy hasraütünk, és mondunk valamit, hanem megnézzük, hogy mennyit foglal a memóriából, ha csak elindítjuk, milyen processzorra van fordítva (SZVSZ Firefox simán Pentiumokra van optimalizálva).

Ami az XHTML 1.1-et illeti, maga a szabvány a változásokról szól. Így bár valóban megtévesztő lehet a kijelentés, de igaz. Szerintem.

Én nem gondolom részrehajlónak a listát, egyszerűen csak nem írja le a Firefox számos jelentős előnyét, hanem azokkal a téves elképzelésekkel foglalkozik, amelyek nem igazak. Sokat segíthet abban, hogy valódi tényekkel próbáljunk meg érvelni a Firefox mellett, ne hülyeségekkel, melyek megcáfolhatóak. Pl. a Firefox valóban nem biztonságos böngésző, de számos tekintetben biztonságosabb versenytársainál (nincs biztonságos böngésző).

-boogie-
3

nana`

Anonymous · 2005. Dec. 20. (K), 14.11
szerintem ez akkor lenne fair ha mellette irna ugyanezt IE rol.
raadasul egy csomo szubjektiv adatot felsorol.
pl mi az hogy gyorsabb ?
milyen gyorsan jelenik meg egy oldal 56kbps en ? :)
vagy a szubjektiv gyorsasag erzete ? ha a hatterben betoltodik mire odaig eljutok az olvasasban ?
vagy egy tobbezer soros tabla beolvasanal ? - ie szarraveri firefoxot :)
viszont vegyunk egy css backgroundokkal teli oldalt ahol az IE van ugy eltevedve, hogy neha ujratolti siman az osszes bg-t.
ha objektiven nezem, akkor teljesen ok a cikk, viszont gondoljunk bele milyen hatasa van azokra akik nem ismerik mindket bongeszot. ujabb lovat adunk alajuk hogy az IE a jo, mert az jon a winnel. meg ami a winnel jon az ugy alapbol minden jobb mint barmi mas. volt mar ilyen esetem.

csak oda probalok eljutni, hogy nem helyes ezt igy kiragadni, es egyeb tulajdonsagok nelkul venni

plane bosszant amikor azt hallom hogy nem 100% IE kompatibilis
mi az hogy IE kompatibilitas ? miota lett valami standard az IE ? .. vagyis sajna az lett, de jo lenne ennek veget vetni.

es varom mar az kovetkezo verziot IE bol, mert nem elvakult ffox fan vagyok csak szeretnem ha azt a rengeteg lehetoseget ami mar EVEK ota adott vegre mindenfele hackek es kompromisszumok nelkul hasznalhatnam ki amikor osszerakok egy oldalt. mert bizony ez is szempont am nem csak az, hogy mennyire biztonsagos egy bogneszo. egy hozzaerto es ovatos ember tud hasznalni win98 + ie 5.5 -ot ugy hogy nem maszik fel semmi a gepere amit nem akar. viszont az, hogy milyen weboldalakat neznek a latogatok az bizony mar nem rajtuk fugg. csak azt nezhetik amit mi megcsinalunk. es ha egy 5 eves bongeszo miatt 5 eves technologiakkal kell dolgozni a maiak helyett... egy olyan kornyezetben ahol fel ev alatt soft- es hardwarek avulnak el es veszitik el ertekuk nagyreszet... ez kisse bosszanto. azaz dehogy kisse.

szoval mar abba is belemennek, ha nem is irjak melle hogy mi az ami IE myth de nem igaz legalabb az kellene megjelenjen, hogy mi az ami firefox myth es IGAZ... mert van ilyen is.
5

Firefox és adblock gyengébb gépekre a legjobb kombo

Jano · 2005. Dec. 20. (K), 16.31
Múlt hétvégén csináltam egy rendszer újra húzást és ha már volt egy szűz IE és Firefox installom, csináltam egy apró tesztet. Betöltöttem 4 oldalt előbb egyesével, majd egyszerre a böngészőbe és megnéztem, hogy mennyi memóriát esznek. Első változat: Firefox Flash nélkül, Masodik: FF és IE flash-sel, Harmadik: FF és adblock.

(Előre megjegyzem, hogy a Feladatkezelő által kiírt memóra foglalásról beszélek, ami valójában nem ad pontos adatot az alkalmazás által valóban használt memóriáról, de ennél jobb nem volt kéznél.)

A 4 oldal: index.hu, origo.hu, startlap.hu, apronet.hu

Firefox alapból kb 19Mb memóriát foglal le, IE: 12-t.
1. FF flash nélkül kb 38Mb-ot eszik, ha mindegyik oldalt megnyitom.
2. Flash és FF kb 65-70Mb, IE 60Mb. Ugye mindegyik oldalon rengeteg hirdetés van.
3. FF és adblock: 30MB!!! (Hogyan lehet kevsebb, mint flash nélkül? Úgy, hogy bizonyos reklámoknál megoldják, hogy ha nincs flash, akkor egy sima anim gif jöjjön be és adblock még ezt is kidobja.

Megjegyzem, még, hogy memória foglaláson kívű processzorra is jó hatással van adblock. Laptopon ha nagyon terhelik procit egyből beindul a venti. Adblock nélkül sűvített. A 4 lap összes flash-e 100%-ra nyomta a proci terhelést! Adblockkal csönd van. Érdemes lenne a hírdetési felületet eladóknek ellőírni valami maximális teljesítmény igényt, hogy az oldalt látogatóknak ne terhelje le a processzorát.

Biztonság:
Mindenki tudja, hogy minden kocsiban meg lehet hallni egy elég nagy vagy szerencsétlen ütközésnél. Mégis azt mondjuk, hogy ez az autó "biztonságos" és nem azt, hogy "biztonságosabb mint egy papir trabant". Tehát a Firefox sem sérthetetlen de "biztonságos".

W3c:
Aki W3C-ben az IE-t bármiben is védeni meri, az még nem rakott össze egy weblapot sem...Lehet, hogy tételesen kijön egy bizonyos csoportosítással, hogy az IE szabványhűbb, de hogy mennyi hiba és szabvány átértelmezés és hiaányosság van benne attól harsog az egész fejesztő közösség. Másrészt mit kezdek egy XHTML 1.1 kompatibilisabb böngészővel aminek nem lehet a megfelelő XML mime-type-pal küldeni az adatot!
4

reakciók

Granc Róbert · 2005. Dec. 20. (K), 15.13
6

LOL

attlad · 2005. Dec. 20. (K), 17.49
Jó nagy baromság, amit az a fazon ott összehozott a linkelt oldalon. Pont olyan "half-truth", féligazságokat írt le, amik ellen elvileg készült a listája, katasztrófaröhej.
7

Bocs

Bártházi András · 2005. Dec. 20. (K), 20.11
Hát úgy tűnik, hogy nem fogadtad meg a tanácsomat az elgondolkozásról. :) A probléma ott van, hogy nap-mint-nap azokkal érvelnek a Firefox mellett itt a Weblaboron is és máshol is emberek, melyek az oldalon többé-kevésbé megcáfolásra kerülnek. A Firefox igenis lassabban indul (Windows alatt), mint egy Explorer vagy egy Opera (de lásd Jano méréseit AdBlock-kal), igenis nem támogatja teljes egészében a W3C szabványokat (bár elég jól elöl jár a megvalósításukban), igenis nem biztonságos, csak a többinél biztonságosabb böngésző, stb. A lényeg számomra a cikkből az, hogy ne beszéljünk hülyeségeket, hanem próbáljunk a Firefox mellett úgy érvelni, hogy valóban az igazat mondjuk.

Csak azért mert utána jól megkapja a Firefox, hogy húdehátebbenisvanbug, pedig valójában a kutyának se kellett volna azt állítania, hogy a Firefox egy igazi bugmentes, atombiztos böngésző, hanem amellett kellene érvelni, hogy ott van az auto-update-je, ami nem hagyja védtelenül a usert, számos párbeszédablak kialakítás, megfontolás védi a véletlenül bekövetkező telepítés, letöltés, indítás ellen, stb. Számos szempont van, amivel a Firefox mellett lehet érvelni.

A cikkben leírtak ignorálása azzal a felkiáltással, hogy "hát ez tök hülye", szerintem nagy hiba.

-boogie-
8

Egyoldalú, értelmetlen

attlad · 2005. Dec. 20. (K), 22.21
Nem tudom honnan szedte össze ezeket a mondatokat, amiket megpróbál cáfolni, de szerintem nem ezek szoktak elhangzani, szóval leír olyan mondatokat, amit szerintem szinte senki nem mond rajta kívül...

Nézzük miket cáfol:
1. "Firefox has lower System Requirements than Internet Explorer"

Az igazság:
Ha 486-ot használsz használj Operát, ha normális géped van, akkor Firefox jól fog futni, főleg ha tiltod a Flash reklámokat. (Nekem 800 MHz-en 50-60 nyitott tabbal sincs gond.)

2. "Firefox is faster than Internet Explorer"

Aha, kit is érdekel, hogy 2-3 másodperccel lassabban indul, ha utána 1-2 óráig nincs bezárva és böngészés közbe simán visszajön ez az idő? (háttérbe nyitott tab, stb.) Szóval az igazság:
Firefox-szal gyorsabb a böngészés, mert olyan funkciói vannak, ami Explorer-ben nincs.

3. "Firefox is a secure Web Browser", "Firefox is a Solution to Spyware"

Firefox-szal böngészés biztonságosabb mint az Explorerrel. Kevesebb javítatlan hiba van és jelenleg kevesebben próbálják ezeket kihasználni. Meg átlag user amúgy is ritkán jár szerintem a Windows Update környékén.

4. "Firefox is Bug Free", "Firefox was the first Web Browser to offer Tabbed Browsing", "Firefox fully Supports W3C Standards", "Firefox works with every Web Page"

Ilyeneket ki mondott? Google se igen talál ilyen kijelentéseket. Viszont mondhatjuk:
Bugmentes program nincs.
Firefox tud tabos böngészést alapból, Explorer meg nem.
Firefox több W3C ajánlást támogat.
Összes oldal, amit pl. én használok megy Firefox-ban, nem is igazán találkoztam olyannal ami nem ment volna.

XHTML 1.1 támogatással kapcsolatban: Milyen MIME típussal kéne ezt küldeni? application/xhtml+xml Explorer támogatja? Nem. Így küldött XHTML oldal menni fog Explorerben? Nem. És Firefox-ban? Igen. Melyik támogatja jobban?

Persze az világos, hogy amiket ott Firefox érveket leír lehet cáfolni, de átfogalmazva mind igaz és általában úgy szoktak elhangzani. Nekem nem az jön le a cikkből, hogy pontosítsunk az érveinken, hanem direkt kiforgatott mondatokat és féligazságokat ír le. Simán lehetne írni egy Firefox Myths Myths oldalt.
9

Személyenként, gépenként változhat, mi a jó...

Dualon · 2005. Dec. 21. (Sze), 17.11
Nem mernék "ultimate" böngészőt hirdetni. Akinek fontos a webfejlesztés, vagy bizonyos kiterjesztések, annak jobb lehet egy Firefox, akinek a penge felhasználói élmény kell, annak talán Opera... és azt sem merném kizárni, hogy valahol az IE jöhet jól (egész pontosan úgy fogalmaznék, hogy személy szerint nem tudom megcáfolni, hogy az IE valahol jól jöhet).
Egyéni elvárások és a gép konfigja szerint változhat az ideális böngésző, és kár ebbe belekeverni picipuha, rókás, vagy bármilyen előítéleteket, szlogeneket, reklámfogásokat.

Én mindenesetre Firefoxot használok, de ha tanácsot kérnek tőlem, szoktam mondani az Operát is. IE-t nem szívesen, mert eddig csak szívtam vele.

Dúalon
http://e-arc.hu/