ugrás a tartalomhoz

Disturbing Facts About Google

Bártházi András · 2005. Nov. 23. (Sze), 11.18
Zavaró tények a Google-ról
 
1

Hm

attlad · 2005. Nov. 23. (Sze), 12.15
Szerintem hülyeség ez a lista, mivel egyik fele nem csak Google-re igaz, hanem a többi keresőre, és sok weboldalra. Másik fele meg nem igaz vagy nem zavaró hanem esetleg még pont hasznos is.

Attila
4

a méret a lényeg

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 24. (Cs), 00.17
Nos, ha elolvasod mondjuk a Szabad Kultúra című könyvet, akkor részletes elemzést kapsz arról, hogy mennyit számít a cégméret az ilyen kérdésekben. Bár anélkül is elég egyértelmű, hogy minél kiterjedtebb egy cég rátekintése az életedre, annál érdekesebb eredményekre vezethet a működése. GMail, Google Toolbar, Google Desktop Search, Google Maps, Google ... Szerintem teljesen jogos, hogy a méret növekedésével egyre több aggály merül fel, hiszen egyre inkább közszolgáltatásként funkcionál a Google, de nem azok a nyitottsági szabályok vonatkoznak rá.
5

nyitottsag

ashnur · 2005. Nov. 25. (P), 19.56
itt most kivancsi lennek melyik jelenlegi kozszolgaltatas nyitottsagara gondoltal ? :)
7

nyitottság

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 26. (Szo), 23.21
Itt arra gondoltam, hogy mondjuk egy magyar cégbejegyzésnek jól lefektetett törvényben megfogalmazott folyamata van. Megvan, hogy mikor nem valósulhat meg, ha megvalósul, akkor pedig hogyan. Ugyanezt a nyitottságot elmondhatjuk arról, hogy a cég honlapja bekerül bármelyik keresőprogram indexébe? Nem. Ez persze csak egy példa, arra próbálok rámutatni, hogy bár teljesen esszenciális része lett a Google (meg a többi) kereső az életünknek, úgy használjuk, mint a telefonhálózatot vagy a vizet, egy masszaként látjuk csak, nem nyitott a működése számunkra. Minél inkább életünk részévé válik, ez annál nagyobb probléma lehet.

Nem szeretnék a Google ellen, vagy más versenytársak mellett érvelni, csak arra próbálok rámutatni, hogy nem fekete-fehér a világ...
6

Méret

attlad · 2005. Nov. 25. (P), 20.38
A Google Toolbar, Google Desktop Search, Google Maps szerintem nem sok személyes adatot szolgáltat a Google-nek.

Méret: A Yahoo! meg MSN.com látogatottsága is nagyobb egyelőre mint a Google-é, ha nemcsak a kereséseket nézzük. Azokra is igaz a linken felsoroltakból sok. Azokról is készülhetne ilyen lista. Ha választani kell kinek adok meg kicsit több személyes adatok, akkor inkább a Google mint bármelyik másik ilyen cég.

Attila
2

szerintem nem hulyeseg hanem paranoia :)

ashnur · 2005. Nov. 23. (Sze), 12.33
nezzuk csak:
1. ez teljesen termeszetes, nem varhatjak el, hogy mindenki beregizzen hozzajuk. raadasul nem 100% relevanciaju adatok. nem lehet azonositani biztosan a felhasznalot beloluk. es kulonben is. ha odamessz a googlere akkor ezt vallalod. a problema inkabb itt az hogy sokan nem tudjak mivel jar az ilyesmi es vagy nem forditanak eleg figyelmet ra, vagy eppen mint itt is tulreagaljak
2. ez ugyanaz mint az 1. pont, valamit valamiert. a valo eletben is ugyanez van.
3. ez mar csak ilyen. beirom az adataimat a vilaghaloba az bizony nem ugyanaz mintha a sajat titkos kis naplocskamba irnam bele amit valahol elasva tartogatok. mar ezelott sok-sok evvel mikor eloszor neteztem felhivtak a figyelmemet arra amit manapsag sokan elfelejtenek. netre semmit nem szabad feltenni amit egy kepeslapra nem irnal ra.
4. vajon mire kell nekik ? ez most szerinte azert van, mert a lista keszitoje szerint a 8 pont nem lett volna eleg.
5. aha, szoval kene egy ilyen pont az interjuba, hogy te akkor NSAnal dolgoztal, nos akkor nem dolgozhatsz nalunk mert biztos kem vagy. meg szegeny emberek infoit bizony megkapod... hat szomoru egyesek felfogasa. biztos vagyok benne, hogy az nsa tobb informacival rendelkezik az ot erdeklo emberekrol mint amennyivel a google per pillanat.
6. en nem instalaltam ezt fel. pontosan azert mert nem akartam hogy kereshessen a merevlemezemen. rengeteg olyan program van amit nem akarok feltenni a gepemre. yahoo toolbar sincs es msn sincs. nem kotelezo ugyanis.
7. ez viszont rohej. ilyen alapon ha lementek egy weboldalt a bongeszommel akkor illegalis masolatot keszitettem es fizetek buntetest ? csak mert nem akarok minden alkalommal felmenni webre az infoert ? vagy mondjuk a hirek oldalt kinyomtatom es magammal viszem a wcre akkor maris kell fizessek ? nah ez a problema nem a google adatgyujtese.
8. erdekes. az en oldalam mindenfele probalkozas nelkul egesz jo helyen van :) es ha valaki csal akkor biza del a legjobb megoldas. pont ezert van hogy a google annakidejen elkerulte az altavista problemajat, hogy nem a pornositeok lettek mindig az elso talalatok
9. erre csak azt tudom mondani, hogy alig varom. semmi nem lehet jobb annal mintha az emberek kicsit nyitottabbak lesznek egymassal, ha eroszakkal akkor ugy :) rajonnek, hogy nem erdemes irigykedni egymasra :) raadasul ha mindenki tudja mit csinalsz akkor kevesbe kovetsz el olyasmit amivel felbosszanthatod oket
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 23. (Sze), 12.37
ez a link ez aprilis 1-es?:)