ugrás a tartalomhoz

Empty-string URLs in HTML - A followup

Török Gábor · 2010. Már. 17. (Sze), 12.24
Nicholas kijárta, hogy a HTML5-be belekerüljön a nulla karakter hosszú URL megfelelő kezelése
 
1

Sic transit gloria mundi

Joó Ádám · 2010. Már. 18. (Cs), 01.55
Ehh. Mondtam én, hogy ki fogja járni, de hogy megfelelő? Ez egyértelműen a HTTP szabvány megsértése a fejlesztői lustaság jegyében. De hát ezt már kiveséztük annak idején, mikor elkezdett rajta pörögni.
2

Mi lenne ha

Ustak · 2010. Már. 18. (Cs), 08.15
valaki bepostolná neki:

$src = "";
?>
<img src="<?php echo $src;?>"/>
instead:

$src="";
if (isset($src) && $src != "") {
?>
     <img src="<?php echo $src;?>"/>
<?php
}
?>
:-)
3

HTTP vs HTML

presidento · 2010. Már. 18. (Cs), 22.26
Nem értem… Hiszen az a hálózati kommunikáció szabványa, és Nicholas épp azt járta ki, hogy ne legyen hálózati kommunikáció, így ez a kettő nem kerül „közlekedési szituációba”. Vagy rosszul látom?
4

Kapcsolat

Joó Ádám · 2010. Már. 19. (P), 00.02
A HTTP RFC az URI RFC-re (url-ek általános szintakszisa) hivatkozva definiálja a HTTP URI-kat. Az URI RFC pedig az üres sztringet az aktuális dokumentum címével helyettesítendőként definiálja. De van egy kis csavar.

Az 1998-as RFC 2396 azt írja, ilyenkor kerülendő a dokumentum újratöltése, kivéve ha a kontextusból nyilvánvaló, hogy kell kérést indítani. Példaként az űrlapokat hozza, számomra egy képhivatkozás jelenléte is ilyen, mert ugye nem dísznek van ott.

Azonban. Berners-Lee-ék 2005-ben kiadták a 3986-ot, amiből ez utóbbi kitétel egészében kimaradt. Hogy tudatos döntés volt (már jóval Nicholas előtt), vagy csak kimaradt, azt nem tudom, de már csak az űrlapok miatt is gyanús.

Egy azonban biztos: Nicholas közbenjárásának hála az eddig a korábbi szabványnak eleget tevő böngészők mostantól se a régi, se az új előírásnak nem fognak megfelelni. Mindezt azért, mert egyesek a nagy forgalmú oldalaikon sem veszik a fáradtságot, hogy precíz kódot adjanak ki a kezükből, majd még nekik áll följebb.
5

Nyilván nem sérti az URI

tgr · 2010. Már. 22. (H), 12.56
Nyilván nem sérti az URI szabványt, az URI szabványnak semmi köze ahhoz, hogy egy HTML fájl melyik karaktersorozatát hogyan kell értelmezni. Ha a HTML5 azt mondaná, hogy a magánhangzóval kezdődő src attribútumokat előről hátulra, a mássalhangzóval kezdődőeket hátulról előre, ROT13-ban kell kiolvasni, az sem sértené az URI szabványt, mert az URI szabvány csak azt mondja meg, hogyan kell egy URI-t értelmezni. Az új HTML meg azt mondja, hogy ha egy üres sztring van ott, akkor az nem URI.