ugrás a tartalomhoz

Webtriász

Török Gábor · 2009. Nov. 10. (K), 17.48
Új magyar nyelvű, webfejlesztőknek és honlap tulajdonosoknak szóló szakmai weboldal
 
1

Elsőre

gphilip · 2009. Nov. 10. (K), 18.34
Hát Így elsőre elég nyers, már-már fércmunka. Mindenesetre üdvös a kezdeményezés, szükség lenne több magyr nyelvű online anyagra a témában.
2

Szerintem nem

kmARC · 2009. Nov. 10. (K), 19.30
> szükség lenne több magyar nyelvű online anyagra a témában.

Ezzel nem értek egyet... A téma komoly és produktív érdeklődői tudnak angolul (legalább szaknyelviül). Arra pedig nincs szükség, hogy lusta, tanulni nem hajlandó PHPistikék árasszák el a netet "munkáikkal".
3

Ha így lenne

Török Gábor · 2009. Nov. 11. (Sze), 10.11
Akkor csukjuk be a Weblabort, mert nincs igény, amit kielégítene? Egy szakma nem csak a tutorialok olvasgatásáról szól, hanem eszmecseréről, közösség építésről.
8

>>> szükség lenne több magyar

kmARC · 2009. Nov. 11. (Sze), 17.13
>>> szükség lenne több magyar nyelvű online anyagra a témában.
>> Ezzel nem értek egyet...
> Akkor csukjuk be a Weblabort, mert nincs igény, amit kielégítene?

Mint látod, nem ezt mondtam.
6

Válasz

gergo85 · 2009. Nov. 11. (Sze), 12.28
Szerintem most is sok "honlapkészítő" van, akik nem nagyon értenek hozzá, de Frontpage-ben el tudnak készíteni weboldalt és már jónak tartják magukat.

De ha több ilyen szakmai oldal volna, akkor talán ők is rájönnének, hogy sok mindent lehet tanulni a webfejlesztés kapcsán. És talán a megrendelők is jobban odafigyelnének, hogy kitől rendelnek weboldalt. Nem mindig a legolcsóbb a legkifizetődőbb.

És mivel nem nagyon van ilyen témájú oldal az interneten (kivétel persze a Weblabor), így hiánypótlónak szánom a Webtriászt, és célom a komoly látogatottság elérése.
4

Válasz

gergo85 · 2009. Nov. 11. (Sze), 12.22
Azt bevallom, hogy a kinézeten van mit javítani, majd arra is sor kerül, ha látom, hogy komoly nézettsége van az oldalnak.

Finoman szólva is kikérem magamnak, hogy fércmunka. Elég sok munkaórám volt vele. Nagy mennyiségű és minőségi tartalmat töltöttem fel és akkor még nem beszéltem a szolgáltatások széles választékáról.

Ha konkrét építő jellegű kritikád van, akkor azt a Webtriász fórumán le lehet írni. Amúgy meg általánosságban nincs értelme szapulni a dolgokat. Mert abból senki nem tanul.
9

Hoppá

gphilip · 2009. Nov. 11. (Sze), 17.28
Húúhúúhúú... úgy nézem a lelkedbe gyalogoltam, pedig nem volt szándékomban. A fércmunka talán nem fedi tökéletesen a véleményem lényegét. A kezdetleges vagy kiforratlan inkább, elnézést.

Arról pedig, hogy mekkora szükség van magyar nyelvű közösségre és cikkekre: nem véletlen van annyi "PHPistike"; egészen egyszerűen szegényes a magyar nyelvű, könnyedén elsajátÍtható webes fejlesztéshez kapcsolódó anyag.

KELL magyar nyelvű anyag, hiszen magyarul beszélünk, és magyarul szeretünk olvasni. Az pedig még viccnek is rossz gondolat, hogy "ne legyen több magyar nyelvű anyag, inkább használjuk a nyelvet falként, hogy meggátoljuk a kezdők fejlődését".

Viszont erre a célra nem feltétlen jó eszköz egy "függvénytár", ami a copy-paste workflow-val operáló emberekt erősÍti. Nem a copy-pase-tel van a gond, DRY meg minden, hanem azzal, hogy Így az illető nincs rákényszerÍtve a tanulásra. Szintén nem tartom jónak a blogok (vagy csak egy?) bejegyzéseiből összedobált "cikkek" menüpont ötletét. Ebben nincs semmiféle rendszer, ami valóban hasznos kiindulópont lehetne valakinek.

Jó ötlet az oktatás menüpont (talán egy picit bővebb tartalommal), illetve persze a fórum is, ha felkapja a nép.
11

Válasz

gergo85 · 2009. Nov. 12. (Cs), 11.52
Köszi az építő jellegű kritikákat. Ilyenekből lehet tanúlni.

Függvénytár
Azért készítettem, mert tanúlhat belőle a kezdő programozó.

Cikkek
Mivel jelenleg nagyon kevés regisztrált felhasználóm van, így nem várhatom el, hogy mindenki kezdjen cikket írni. Ezért muszály volt feltölteni valamivel a rovatot. A kategórializálás, az maga a rendszer. Ha valakit a php érdekel, akkor rákattint arra a kategóriára és kijönnek az ilyen témájú írások. Ezen felül milyne rendszert lehetne egyáltalán kidolgozni?

Oktatás
Fogom bővíteni, főként majd a webmester képzést.

Fórum
A fórum az elsődleges közösségépítő eszköz, így remélem, hogy beindúl hamarosan. Külön kíváncsi leszek az STH alapú fórum népszerűségére, mivel ilyet én még nem láttam a weben.
5

Oszd meg és... enyéssz el

Wabbitseason · 2009. Nov. 11. (Sze), 12.22
Sok értelmét nem látom ennek az új weblapnak. Hobbiprojektnek biztos érdekes, de tényleg elég kezdetleges, ráadásul a kínálat semmivel sem tűnik többnek, mint amit itt, a Weblaboron évek óta meg lehet találni.
7

Válasz

gergo85 · 2009. Nov. 11. (Sze), 16.50
Nagyon felületes ember lehetsz Wabbitseason, ha nem vetted észre a lényeget. Akkor most itt felsorolom azokat a rovatokat, amikben a Webtriászon van a legtöbb tartalom:
- Letöltések (jelenleg 62 darab dokumentum)
- JavaScript tárlat (jelenleg 158 darab bejegyzés)
- Könyvlista (jelenleg 104 könyvnek van fent az adatlapja)
- Cikkek (jelenleg 91 darab; a Weblabor után szerintem a 2. legtöbb ilyen tartalom)

A szolgáltatások többsége csak regisztráció után vehető igénybe. Ha nem győződtél meg a minőségükről, akkor inkább ne is szólalj meg.

Én hobbi projektnek például a www.terminal.webtriasz.hu vagy a www.rejtjelezo.tttweb.hu oldalakat tartom, nem pedig a Webtriászt.
10

Regisztrálás után?

Wabbitseason · 2009. Nov. 12. (Cs), 11.43
Miért jó az, ha regisztrálás után kapok egy listát semmitmondó címekből, amik mindenféle oldalakon található, esetenként angol nyelvű tartalmakra mutatnak?

Tetszik érteni: valami description, screenshot, meg efféle hasznos lehetne.

Meg valami motiváció arra, hogy regisztráljon az ember, mert így nem túl bizalomgerjesztő. :)

Nyilván nem lebeszélni akarlak a kísérletezésről meg az alkotásról, de mint említettem, a Weblaboron eddig is eléggé minden infót be lehetett gyűjteni.

Ha meg a Titkos Tudás Tárháza nevű warez site-hoz közöd van, akkor... nem is mondok semmit inkább.
12

Válasz

gergo85 · 2009. Nov. 12. (Cs), 12.02
A bejelentkezés után a kezdőlapon azok a tartalmak jelennek meg, amik a legutóbbi belépésed óta felkerültek a Webtriászra. Így nagyon hatékonyan lehet követni az újdonságokat.

A Regisztráció link alatt van egy olyan hivatkozás, hogy a "Tagság előnyei". Ebben egy csomó minden fel van sorolva, hogy miért is érdemes regisztrálni.

Szeretnék én is kihasítani egy tortaszeletett ebből a szegmensből, ezért készítetem a weboldalt.

A Titkos Tudás Tárháza pedig olyan messze áll a wareztől, mint a Windows a tökéletes operációs rendszertől. Akkor csak most, csak neked elmondom: én vagyok a főszerkesztője már az indulása (2004) óta. A legtöbben azért járnak oda, mert művelődni szeretnének. Az oldalon szánt szándékkal nincs politikai, faji vagy uszító tartalom. És a fórumon sem láttam még RapidShare-re vagy torrente mutató linket. És azért nincs, mert legálisan működik. A komoly napi nézettség mellett ezt másként nem is lehetne csinálni.
13

Illegális, lopott tartalom tárolása és terjesztése

Wabbitseason · 2009. Nov. 12. (Cs), 19.09
Nem ragaszkodom a "warez" kifejezéshez, de az tény, hogy Titkos Tudás Tárházáról évek óta (!) tölthető le olyan tartalom, ami 100%, hogy illegális, mert sérti a nemzetközi szerzői jogot.

Elég szomorú, ha nem tudsz arról, hogy lopott tartalmat tárolsz és teszel letölthetővé.

Kár, hogy ilyen "igényességgel" gyűjtögeted a tartalmakat, mint egy buzgó kis hörcsög, bár kétségtelenül érződik ennek szellemisége az alkotásaidon.

Ilyen hozzáállású ember honlapjában, az ott közölt linkekben hogyan is lehetne megbízni?

Tüzetesen ellenőrizned kellene, hogy mit kínálsz terjesztésre, és aminek az eredetében nem vagy tökéletesen biztos -- értsd: nincs írásos engedélyed a jogtulajdonosától --, azt eltávolítanád a lapodról mondjuk azonnal.
14

Lehet lehiggadni

gergo85 · 2009. Nov. 13. (P), 10.08
Nagyon sajnálom, hogy téged is érint a "magyar szindróma". Már sok embernél megfigyeltem, hogy semmiben sem veszik észre az értéket, a jót. Helyette inkább siránkoznak, és csak azt látják, ami éppen hiba. Ez a negatív hozzáállás nagyon nagy baj. Talán ezért is van olyan sok depressziós ember Magyarországon. Inkább annak kellene örülni, ami van és törekedni a boldogságra és elégedettségre.

Kíváncsi lennék rá, hogy neked hány non-profil oldalad van és azokba mennyi időt, pénzt és lelkesedést öltél bele. Mert nekem több is van, és mindegyikkel arra törekszek, hogy minél többet adjak az embereknek, a közösségnek. Próbálok értékeket belevinni ebbe a világba. Ezért komoly időd fordítok ezen honlapok szerkesztésére.

Ha igaz lenne amit mondasz, akkor már feljelentett volna valaki, de eddig (5 és fél év alatt) ilyen nem történt és nem is fog.

Én tudom, hogy mindig vannak elégedetlen és irigy emberek. Már hozzászoktam. Ezzel jár, ha valaki egy nagy látogatottságú portálnak a főszerkesztője.

2007-ben egy szakmai zsűri a TTT-nek ítélte az Év Honlapja díj 1. helyezését a Személyes oldal kategóriában. "Warez" oldalaknak nem szoktak osztogatni ilyen szakmai elismerést.

Kritizálni és rombolni könnyű, de újat létrehozni, bővíteni és értéket teremteni már sokkal nehezebb. Ezért nem tetszik a hozzáállásod. Ha majd te is ennyi időt szánsz a világ jobbá tételére, akkor beszélhetünk arról, hogy mi mindent kellene nekem még tennem.

Ha építő jellegű kritikád van, azt örömmel és szívesen meghallgatom (pl. milyen rovat kellene még, melyik tartalomrészt kellene bővítenem, milyen új szolgáltatást készítsek). De ha támadó szándékkal lépsz fel, akkor ne várd, hogy elnéző legyek.

Azért vagyok ilyen biztos a dolgomban, mert rengeteg levelet kaptam a látogatóimtól, hogy jó az oldal és folytassam. És én így is teszek. A nagytöbbségnek pozitív értéket képvisel a TTT és nekem csak ez számít.
15

Nem is érted

Wabbitseason · 2009. Nov. 13. (P), 13.58
Úgy látom, nem is érted, mi azzal a probléma, ha lopott tartalmat tárolsz és terjesztesz.

Ezek után nincs mit mondanom.
17

Off topic

Török Gábor · 2009. Nov. 13. (P), 17.13
Köszönjük ezt az értékes eszmecserét, itt akkor le is zárhatjuk. A vita folytatásához kiváló lehetőséget nyújt a profil oldalon található kapcsolati űrlap.
18

Az Év Honlapja

Joó Ádám · 2009. Nov. 14. (Szo), 01.11
Erről a díjról már jó ideje szeretnék megemlékezni egy bejegyzés keretében :gonoszvigyor:
16

Regisztráció

vbence · 2009. Nov. 13. (P), 14.52
Picit az árral szemben úszol ezzel a regisztrációval, de ez a te "üzletpolitikád" kérdése. Regeltem volna is egy sárga kalapos hozzászólás kedvéért, de a születési év és nem kötelezővé tételét nem igazán érzem inokoltnak egy szakmai protál esetén.
19

Válasz

gergo85 · 2009. Nov. 14. (Szo), 23.40
Miért úszok árral szemben? Az összes weboldalon úgy van, hogy a szolgáltatások egy részéhez regisztrálni kell. És nem a szívatás miatt, hanem mert így működik a rendszer (pl. egy fórum esetén).

Az általad említett két adat (születési év és nem) csupán statisztikai célt szolgál, hogy jobban a felhasználókra tudjam szabni az oldalt. Nem beszélve arról, hogy ezek annyira általános adatok, hogy nem kellene gondot okoznia a magadásuk. Ezekből még semmire sem lehet következtetni az adott felhasználóra.

Kíváncsi lennék a sárga kalapos hozzászólásodra. Örülök, hogy megtetszett az STH alapú fórum. Jó lenne, hogy írnának az emberek a fórumba, mert szeretném felmérni, ha mennyire van létjogosultsága egy ilyen egyedi fórumnak. Ha bejönne, akkor mindenképpen szeretném más területeken is alkalmazni.
20

Hozzáállás

gergo85 · 2009. Dec. 3. (Cs), 10.47
Valahogy nem csodálkozok, hogy nem érkezett válasz az előző hozzászólásomra. Úgy látom ennyit várhatok a webfejlesztőktől (tisztelet a kevés kivételnek). Az átlag felhasználók sokkal hálásabbak...
21

Mit mondjak

vbence · 2009. Dec. 3. (Cs), 17.29
Ahogy írtam vannak potenciális kontribútorok, akik lemorzsolódnak a regisztrálási szabályaid miatt, ez szerintem aranyat érő információ.