ugrás a tartalomhoz

Opera 10 goes final!

Török Gábor · 2009. Szep. 3. (Cs), 08.10
Megjelent a végleges Opera 10
 
1

A megjelenése óta több

Baldric · 2009. Szep. 4. (P), 09.23
A megjelenése óta több fórumon is aktívan igyekszem megtéríteni az amúgy firefoxos felhasználókat, most ez következik :D

Próbáljátok ki, érdemes!

Ha esetleg valamelyikőtök csak egy-két kiegészítő hiánya, vagy csak némi tapasztalatlanság miatt nem vált Operára az írjon, szívesen segítek.
2

Miert eppen FF-seket

carstepPCE · 2009. Szep. 10. (Cs), 11.31
Szia, miert eppen az FF-s felhasznalokat akarod megteriteni?

Nalam fennt van Opera 10-s is, egesz jonak tunik, de devtoolsai, azok rettento benak, ugyanugy mint a Safarie is.

-cs-
Sanyi
3

Szia, igazából nem akarok én

Baldric · 2009. Szep. 12. (Szo), 10.30
Szia, igazából nem akarok én megtéríteni senkit, se flamet indítani, csak úgy gondolom, sokan jól járnának az operára való áttéréssel.

Nem is tudom miért írtam épp a firefoxot, talán mert általában ők azok, akik a legjobban ragaszkodnak böngészőjükhöz, és az van kb egy szinten az operával.
Az ie felhasználókat hiába "téríteném", ha nekik az megfelel....

Ami a fejlesztői eszközöket illeti, valóban jobb még a firebug és társai, de azért már a dragonfly is teljesen használható, és igen gyorsan fejlődik, persze sokban különbözik a firebugtól, szóval arról áttérve mindenképpen furcsa. Egyébként még én is a firebugot használom.

Ha eddig tetszik az opera, akkor javaslom nézd meg alaposan az egérgesztusokat, jegyzeteket, meg úgy általában mindent amit tud, egy kis időt rászánva rájön az ember hogy sokkal többre képes, mint amennyi látszik.
4

Sokkal többre képes

Max Logan · 2009. Szep. 12. (Szo), 11.53
[...] sokkal többre képes, mint amennyi látszik.
No én pont azt szeretem a Firefox-ban, hogy arra képes, amire én akarom, hogy képes legyen. Én "fanatikus" híve vagyok az egyediségnek, a testreszabhatóságnak. A Firefox elhozta végre azt a testreszabhatóságot, bővíthetőséget, amit én elvárok egy szoftvertől.

Opera fent van, de csak a tesztelés miatt. És igazából eddig akárhányszor böngésztem vele, egyetlen dolog volt, ami tetszett. Ez pedig a scrollozás, azt jól csinálja (már-már Apple féle felhasználói élményt nyújt a scroll szép kivitelezése).

Egérgesztusokra van kiterjesztés a Firefox-hoz is. Jegyzetek funkció bár hasznos, inkább a ThunderBird-ben használom a Ligthning extension-t, amiben van ilyen funkció Feladatok néven.
5

Hát a firefoxot tényleg

Baldric · 2009. Szep. 12. (Szo), 20.34
Hát a firefoxot tényleg profin át lehet alakítani, de egy picit azért kíváncsi vagyok hogy te például milyen átalakításokat végzel el rajta, milyen kiterjesztéseket használsz, stb...
Az én tippem szerint a sok ezer kiterjesztés közül néhány száz hasznos lehet, néhány tíz nagyon hasznos, és ezeknek a nagy részét az opera is tudja, máshogy, néhányat rosszabbul, néhányat jobban.
A kettő között a legnagyobb különbség talán az, hogy a firefoxnál valami extrát alapból a kiterjesztések között keresel, míg az operánál a helpben kell.

Például az egérgesztusok szerintem az operában jobbak, mint a kiterjesztésekben, számomra jobban használhatóak, és mindent lehet velük irányítani amire az opera képes, kijelölsz egy szót, csinálsz egy egérgesztust és arra rákeres a youtubeon, imdb-n, akár egyszerre a kettőn, vagy elő hoz egy kis menüt, sőt, még a winampot is kezelheted egérgesztussal.

A jegyzetek egy elég jó példa arra, hogy többet tud mint amennyi látszik, nem csak arra jó hogy írj magadnak feljegyzéseket, hanem lényegében könyvjelzőként működnek. Nekem például van egy szakmai könyvtáram a jegyzetek között, abban külön a témakörök, js, php, stb... és ha találok valami ezekhez kapcsolódó tartalmat a neten, csak kijelölöm a címét, másolás jegyzetbe, és az bekerül az adott könyvtárba, ezután a jegyzetre kattintva behozza a teljes oldalt. Vagyis ha például egy lightboxot szeretnék, én először nem a googleben keresem, hanem a jegyzeteim között, és ha az ember kicsit törődik vele, válogatja, akkor elképesztően hasznos tud lenni. Ezeket a jegyzeteket egyébként a szövegmezőkbe és mailekbe is egyből be lehet illeszteni, vagyis ha gyűjtöd például azon filmek neveit amiket meg akarsz nézni, könnyedén beillesztheted őket a googlebe bármikor, ha épp megint utánanéznél hogy mikor jelenik meg.

A lényeg az, és csupán ez zavar, hogy az opera szerintem sokkal több felhasználót megérdemelne, nem feltétlenül a firefox kárára.
Az innovációkban első, ezt mindenki tudja, szeretném ha azt is megtudnák hogy a kiegészítő feladatok és extrák elvégzésében is jól áll, ha nem is első, de nem nagyon van lemaradva.

Üdv
Gábor
6

Mit szeretek benne

erenon · 2009. Szep. 12. (Szo), 20.42
Amit én szeretek benne, hogy így néz ki: Firefox képernyőkép
ahogy én összeállítottam, biztosítva a maximális látóteret. (A statusbar igényes elrejtését még nem sikerült megoldani, a vonatkozó kiegészítővel még vannak problémák)

Egyébként a Chrome nagyon tetszik mind sebességben mind UI-ban, csak kezdetleges a linuxos portja.
7

Az enyém ilyen: Opera

Baldric · 2009. Szep. 12. (Szo), 21.11
Az enyém ilyen: Opera képernyőkép (nincs megvágva, ez a teljes monitor képe)
Statusbar itt rejtve van, csak akkor jelenik meg ha kell, de fel lehet tenni például a címsorba is, Safari szerűen.
A skin már elég régi, biztos lehetne szebbet is találni.
Széles képernyőn érdemes a fülsávot kitenni oldalra, akár előnézeti képekkel is, és ha olyan sok fül van megnyitva mint a te képeden, akkor be lehet kapcsolni hogy több sorba rakja őket, úgy kifér az összes szöveg.
Ha megnézed a gombjaimat nem sokat találhatsz amit ismersz, és persze nem is lenne szükségem a címsávra se, igen, még a címeket is be lehet írni felugró ablakba.

A Chrome biztos jó böngésző lesz, de számomra még nagyon fapados, persze ha valaki nem használ különösebben mást az alapvető dolgokon kívül, akkor lehet hogy az a legjobb választás már most is.
8

Nos

Max Logan · 2009. Szep. 12. (Szo), 21.41
Egérgesztusokat rövidre foghatjuk. Anno kipróbáltam egy kiterjesztést, de valahogy nem fogott meg a dolog. Szóval ez nekem nem oszt, nem szoroz, hogy az Opera natívan támogatja, mert nekem NEM kell ez a funkció. Winamp kezelésére van kiterjesztés FF-hoz is.

Amit a jegyzetekről írsz nekem megint nem pálya. Amit akarok bookmark-olom. Ha valamit fel akarok jegyezni, akkor annak nyitok egy külön doksit, vagy valami. Nem gondolnám, hogy egy ilyen feljegyzésnek a _böngészőben_ lenne a helye. A böngésző az böngésző, nem íróasztal és nem iroda.

Értem én, hogy ott a mail kliens is az Operában, de én nem szeretem az ilyen kombó dolgokat. Ezért is írtam, hogy fanatikusan hívője vagyok az egyedi dolgoknak. Egyedi alatt pedig nem az általánosított, mindent bele megoldásokat keresem. Sőt, pont ellenkezlőleg. Minden annyit és csakis annyit tudjon, amire szükség van. A FF megadja annak a lehetőségét, hogy olyanra szabjad, amilyenre akarok. Ha úgy tetszik, akkor a Firefox olyan böngészők között, mint az oprendszereknél a Linux.

Én kipróbáltam már több böngészőt, köztük a Safari-t is, amikor megjelent Windows-ra. Elismertem, hogy qrva gyorsan renderel, de egy kényelmetlen böngésző. Az RSS olvasója egyenesen használhatatlan számomra. Amikor megjelent a FF 1.0 abban a pillanatban tértem át IE-ről. Azóta nem volt még olyan böngésző, ami meg tudta volna ingatni a FF-ba vetett hitemet (ez hülyén hangzik, de nem tudtam jobban megfogalmazni).

Szóval, mint írtam a Firefox adja meg azt a szabadságot, amire én vágyom, olyanra szabom, amilyenre akarom.

Szerk.: Egyébként ez a böngésző kérdés éppen olyan meddő vita, amit az autók kérdése. Ha én sportosan akarok vezetni, akkor BMW-t veszek. Ha meg a családnak kell autó, akkor veszek egy családi egyterűt. A kettő közel ugyanarra jó, de sok a szubjektív szempont, hogy ki melyiket.
9

Az egérgesztusokra csak

Baldric · 2009. Szep. 12. (Szo), 22.20
Az egérgesztusokra csak annyit tudok mondani hogy ha csak egy régi firefox kiterjesztésben próbáltad, akkor nem csoda hogy nem tetszett meg, de ha operában használod sem biztos hogy egyből megtetszik, viszont ha csak addig használod hogy az alap funkciókat megszokd, vissza gomb, új fül, stb..., na, akkor ezután már nagyon fog idegesíteni ha olyan böngésző elé ülsz amiben nincs ilyen.
Most leírhatnék egy példát egy rövid átlag böngészésre, hogy mennyivel gyorsabb és könnyebb azt elvégezni egérgesztusokkal, de hosszú lenne, viszont szinte biztos vagyok benne hogy ha aktívan használod a böngésződet, főleg ha napi több órában webfejlesztőként, és még ezután térsz át az egérgesztusok használatára, akkor bizony nagyon fogod szidni magad hogy eddig nem szántál rá néhány percet.

A jegyzeteknek nehéz is lehet látni az előnyét, addig amíg nem használod, és az is elképzelhető hogy neked erre épp nincs szükséged, csak ezt kicsit kétlem.
Lehet a könyvjelzőköz hasonlítani, megoldható azzal is, sőt, akár papírra is leírhatod a linkek címét és a kapcsolódó tartalmat, de nem az a lényeg hogy hogy lehet megoldani, hanem hogy mivel kényelmesebb. A feljegyzendő dolgoknak nyithatsz egy külön doksit, én is használok erre más programokat, de azok nem olyan jellegű jegyzetek.
Ha sokat böngészik az ember, és sok minden érdekli, akkor elkerülhetetlen hogy rengeteg olyan tartalomra találjon amire épp nincs ideje, vagy tudja hogy majd egyszer szüksége lesz rá, esetleg majd meg akarja mutatni másnak is, na ezeket miért lenne egyszerűbb beírni egy txt-be, mint egyet kattintani rajta és miért lenne jobb ezekkel a könyvjelzőket szemetelni?
A könyvjelző arra való hogy az olyan oldalakat megtaláld amiket időnként biztosan szeretnél meglátogatni, a jegyzetek arra valók hogy adott tartalmakat megtalálj. Ha sokszor nézed a menetrendet akkor a menetrendes oldalt elmented könyvjelzőbe, ha mindig két város közötti menetrendet nézed akkor az mehet jegyzetbe.

Általában én sem szeretem a kombó dolgokat, kifejezetten utálom ha egy képnézegető videót és hangot is lejátszik, de az operánál ez más, egyrészt ha nem használod a mail kliensét, akkor az el sem indul, nem fogyaszt a memóriából, még csak a menüben sem foglal el fontos helyet, másrészt ez a feladat annyira kapcsolódik a böngészéshez hogy kár lett volna kihagyni belőle, erre is csak akkor jön rá az ember ha használja, ha még mellette rss-ekre is feliratkozik, és több mailt is kap a heti egynél.
Az opera mail kliense nagyon jól el lett találva, furcsa outlook után, de rövid megszokás után ezt sem szívesen cserélném másra.

Ha már oprendszerhez hasonlítod a firefoxot, ezt én is megtenném, de semmiképp sem szeretnék ebből flamet, szóval előre bocsánatot kérek. Szóval szerintem a Firefox olyan mint a windows, használható alapból is, és van hozzá milliónyi kiterjesztés (program), egy részük szemét, néhány nagyon jó, és ezzel a böngszővel (windowsal) lehet megtenni a legtöbbet. Az Opera meg olyan mint a mac, alapból nagyon kényelmes és sokat tud, nincs hozzá annyi minden mint a windowshoz, de ami van az nagyon jó, nem lehet vele minden megcsinálni mint a windowsal (például játék), de amit meg lehet vele azt nagyon profin és kényelmesen.
Tényleg bocsánatot kérek ezért, egyikről sem gondolnám hogy jobb mint a másik, se oprendszerről, se böngészőről, csak másabbak.

Abban teljesen egyetértünk hogy olyan ez mint az autó választás, abban viszont nem hogy, meddő vita, persze mindenkinek másak az igényei, és optimális esetben ezekhez az igényekhez választ böngészőt és autót is, de azt pontosan tudod hogy kis mini autó kell városba, vagy családi autó a 3 gyereknek, azt viszont nem biztos hogy tudod melyik böngésző felel meg az igényeidnek, ha nem ismered a böngészőket, és emiatt érdemes ezekről elbeszélgetni.

Huhh, ez rendesen hosszú lett, bocs.
10

Gesztusok

Max Logan · 2009. Szep. 12. (Szo), 23.00
Maga az egérrel való "rajzolgatás" nem fogott meg. Egyébként meg az egeremen (icon7 Z500) van oda-vissza funkciót ellátó gomb, ami sokkal kényelmesebb böngészés közben, mint rajzolgatni.

Persze, jó dolog ismerni az alternatívákat. De ahogyan már csak egy lépés választ el a Mac-től, pontosan azért, mert sokkal produktívabban lehet vele dolgozni, úgy egy élet választ el az Opera-tól.

Többször adtam már esélyt neki. Volt, hogy nekiáltam böngészni vele és kb. 5 perc múlva agykörcs kerülgetett és sírva rohantam vissza a Firefox-hoz. Nekem nem jött be az Opera, már alapvetően a UI sem jön be és most nem a grafikára gondolok, mert azt alapból állítottam át a Windows alapra (ami nekem egyébként Mac Tiger kinézet).

Alapvetően az a bajom az Operával, hogy lehet okos, ügyes, de már ránézésre sem jön be. Nekem pl. nem kell a gyorsindítás. Jó dolog, meg minden, de én nem úgy rendezkedem be, hogy kelljen. Fent a tab soron most már vannak kis képek. Ezt a funkciót az életben nem használnám, FF-hoz is van kiegészítés hasonlóra. Kipróbáltam, nem tetszett. Ránéztem a minialkalmazásokra és akkor mondtam azt, hogy az Opera nem az én barátom. A widget-ek ilyen formában nem a böngészőbe valók.

Lehetne ezt még sokáig ragozni, de ahányszor böngészek az Operával, úgy érzem, mintha "megerőszakolnának". Egyszerűen nem az én világom.

Viszatérve a jegyzetekre. A jegyzetelés egy olyan témakör, mint az escape-elés, ami a közelmúltban többször előkerült. Mindig a helyzetnek megfelelően kell escape-elni. A jegyezetelés túl általános megfogalmazás, amire csak általános megoldás adható. Arra jó a notepad a windowsban. Ha már project feladatokról beszélünk, mint jegyezet, akkor már inkább a ThunderBird Lightning kiterjesztéssel, ahol lehet határidőt, kezdeti időt és százalékos állapotjelzőt is birizgálni. Ha konkrét munkával kapcsolatos a dolog, akkor ott van pl. a backlog.hu, ahol egy elvégzett feladatoból (kicsit sántítva jegyzet) lehet számlát generálni.

Amit a könyvjelzőről írtál azzal nem értek egyet. A bookmark azért van, hogy ne kelljen fejben tartani egy rakat URL-t. Az, hogy mit használasz sűrűn, vagy mit sem, a mappahasználattal rendszerezhető. A FF-ban azt szeretem, hogy most már keres a könyvjelzők között is. Ezért is van csak minimális számú bookmark-om, a sűrűn látogatott címekkel. Elkezdem gépelni a címsorba, a FF kikeresi a bookmarkok közül és go.

Lehetne még sokáig nyújtani a témát, de szerintem nem érdemes. Kipróbáltam, adtam több esélyt az Operának. Nem jött be, nekem nem kell. A jegyezetelés pedig tipikusan olyan dolog, amit én nem a böngészőben valósítanék meg, mint napi munkafolyamat. Ahol kell ott és úgy ahogyan kell legyen meg a jegyzetelés funkció. Mert egy todo lista is jegyzet, amit nem a böngészőben szeretnék tárolni, hanem az erre megfelelő helyen.
11

Az egérgesztusokat meg lehet

Baldric · 2009. Szep. 13. (V), 00.22
Az egérgesztusokat meg lehet annyira tanulni hogy az már ne rajzolgatásnak számítson, hiszen az 1px-es mozgatást is figyelembe veszi, szóval ha te közelről figyelnéd az egeremet és a kurzoromat sem biztos hogy látnád hogy hívok meg akár olyan parancsokat is, amiket másoknak menüben kell keresgélni, vagy billentyűzet kell hozzá, persze elfogadom hogy ez téged nem izgat, csak azt szeretném hogy az ilyen apróságokba egyáltalán gondoljanak bele az emberek, ne azért hogy így az operát válasszák, hanem csupán azért hogy nekik jobb legyen.

Én talán a Firefoxal vagyok úgy, ahogy te az Operával, elismerem hogy jó böngésző, használom is az oldalak tesztelése miatt, de aztán próbálok vele olyan dolgokat megtenni amiket az operával szoktam, és rájövök hogy ez nem megy. Csak apróságokra gondolok, például az előbb nyitottam meg egy linket amit egy txt-ből másoltam ki, kimásoltam a linket és operában ctrl+b vagy hosszan nyomok az ugrás gombra és magától beilleszti és ráugrik, ugyanez ha foxban, ha jól tudom egy kattintás a címsorba, ctrl+v, aztán enter vagy gomb, szóval a különbség csak 1-2 plusz művelet, de sok ilyen apró dolog van még.

Ami az Opera felületét illeti, teljesen testre tudod szabni, eszköztárakat, skint, helyi menüt, mindent, simán csinálhatsz firefox kinézetet és UI-t, például Opera - Firefox skin (de persze biztos van újabb is).

A widgetekkel én sem vagyok maradéktalanul elégedett, és igaz az, hogy most már ehhez hasonló widgetek natívan elérhetők az újabb windowsokban is (mikor megjelent akkor még nem volt ilyen), de lehet ezeket is ugyanúgy az asztalon használni ahogy a windowsosokat, vannak olyanok amik kifejezetten a böngészéshez kapcsolódnak, és itt azt is figyelembe kell venni hogy ezek nem csak asztali gépen elérhetők, például egy tv-n a youtube widget igen hasznos tud lenni, de a mobilokban is igen hasznos lesz, és vélhetően az operának van egy olyan terve a közeljövőre, hogy okos telefonokat valami linux szerű minimális tudású oprendszerrel látják el, majd ezen az operát futtatják shellként, szóval nem a telefon szoftvere adja a számológépet, naptárat, időjárás jelentést, hanem az opera a widgetek.

A jegyzetelés szó tényleg nem túl konkrét, ezért is írtam hozzá példát, ezt nem nagyon tudom tovább magyarázni, esetleg annyival hogy egyszerűbben és gyorsabban lehet kezelni mint a könyvjelzőket, több információt képes tárolni, könnyebben elérhető és több helyen, jobban lehet strukturálni (pl.: szeparátorokkal), és úgy általában tökéletes arra amire való, de azt hogy mire való nem olyan könnyű megmagyarázni.

Ami a könyvjelzőket illeti, igen, ennél rosszul fogalmaztam, de írok egy példát, tegyük fel érdekel a gasztronómia, elmentesz tehát 4-5 ezzel foglalkozó oldalt a könyvjelzőkbe, rendszeren olvasgatod őket, és találkozol olyan receptekkel amiket idővel szeretnél majd megcsinálni, persze ezeket is elmentheted könyvjelzőbe, szépen könyvtárakba teheted, operában leírást is írhatsz hozzájuk, így biztosan könnyen megtalálod őket, szóval a folyamat kb úgy néz ki hogy könyvjelző hozzáadása, csinálsz neki egy könyvtárat, például desszert, megadod az étel nevét, írsz hozzá egy pici leírást és kész, ez használható és jó megoldás. A jegyzetekkel ugyanez, kijelölöd az oldal bármely tartalmát, igen valószínű hogy írják az oldalon hogy ez egy desszert, és írják az étel nevét is, vagyis kijelölöd ezt a két dolgot és az egész receptet is, és nem könyvjelzőbe teszed, hanem jegyzetbe, ezzel kész. Ha böngészgeted ezt az oldalt és összeszedsz 10-20 receptet akkor könyjelzőbe betenni hosszú idő, jegyzetbe viszont még az utólagos elrendezése is könnyű, mert az összes jegyzetet ami készült behúzod a receptek közé, minden jegyzet úgy fog kezdődni hogy például desszert - torta és alatta olvashatod a teljes receptet. A gyorskeresésbe beírhatod hogy desszert és csak azokat listázza, vagy akár azt is hogy eper és akkor csak az eperrel készült ételeket. Bocs, ez is hosszú lett, de remélem azért érthető hogy mire gondolok.

Egyébként az opera is keres a könyvjelzők között és a leírásukban is, akár tageket is adhatsz meg a könyvjelzőknek és még a regexp-et is érti.

Egyébként nem akarlak én rábeszélni az operára, biztos nem csak te hanem még milliónyi embernek jobban megfelel a fox, csupán azt nem szeretem ezzel a témával kapcsolatban, hogy a firefox és opera között a legnagyobb különbség csupán annyi hogy a foxnál az ember képébe nyomják a tudását, csak a jókat írja róla a sajtó, és a hype miatt nagyon gyorsan terjed, ami tök jó dolog, ha ez a terjedés az ie kárára történik, de egy picit terjedhetne gyorsabban az opera is, jó lenne ha az emberek vennék a fáradságot hogy utánanézzenek a tudásának, ha a sajtó nem lehúzná minden apróság miatt és nem felejtenék el a pozitívumokat. Szóval szeretném ha az opera is elérne annyit amennyit megérdemel.

Úgy néz ki jobb lenne inkább könyvet írnom mint fórum választ, igen hosszú lett :D
12

Re

Max Logan · 2009. Szep. 13. (V), 01.09
Nem sorban fogok reagálni.

Előszőr az utolsó mondatodra reagálnék. Megőrülök. Miért kell elnézést kérni azért, mert hosszú lett egy komment? Ezt már több blogon is megemlítettem. A blog, fórum azért van, hogy érdemi párbeszéd alakuljon ki. A magyar nyelv olyan, hogy terjendősen lehet fogalmazni, de hát pont ez a szépsége -- egy beszélgetésben többek között a nyelvünk ezen sajátosságával (is) próbálta egy ember indokolni, hogy miért is vannak ott a magyarok mindenhol a tudományos világban. Ezért nem kellene elnézést kérni, sőt.

Firefox-hoz való ragaszkodás. Én még akkor váltottam Firefox-ra 2005-ben, amikor még nem volt olyan hype a Firefox körül, legalábbis én nem érzékeltem, mert akkor kezdtem csak szélessávon, rendszeresen netezni otthon is. Azóta hű társam és közel nulla az esélye, hogy megváljak tőle. Már csak azért sem valószínű, mert egy webfejlesztő lényegében komplex fejlesztőkörnyezetté tudja alakítani.

Ami pedig a konkrét példádat illeti a jegyzeteléssel kapcsolatban. Pontosan igazolod azt, amit én mondok. A böngésző az böngésző és nem egy olyan platform, ahol nekem gyűjteni, rendszerezni és tárolni kell olyan -- a böngészéshez szorosan nem kapcsolódó -- adatokat, mint pl. a desszertek receptjei. Erre indokolt nyitni egy szöveges dokumentumot (Word vagy OO Writer segítségével), melyet kellemesen megformázunk, hogy alkalom adtán nyomtatható legyen, vagy PDF-ként menthető legyen az újrapublikálás vagy terjesztés jegyében. No, ezért gondolom én úgy, hogy nem kell jegyzetelés funkció a böngészőbe.
13

Én az operával vagyok így,

Baldric · 2009. Szep. 13. (V), 01.49
Én az operával vagyok így, nehezen tudom elképzelni hogy váltanék róla, szóval teljesen megértelek, még azokat is megértem akik egyébként egy egyértelműen rossz böngészőt használnak, például ie, mert csak megszokja az ember, és nehéz váltani.

Ami a jegyzeteket illeti, részben igazad van, bizonyos embereknek, bizonyos feladatokra valóban egyszerűbb külön doksiba beírni ezeket. Például egy titkárnőnek biztos hogy egyszerűbb az összes ilyen jellegű információt a word-ben eltárolni, hiszen amúgy azt használja, számomra, és biztos vagyok benne hogy sok más felhasználó számára is azonban a böngésző az elsődleges program, az ami mindig fut, ami első helyen van a tálcán, és amiben az időm nagy részét töltöm, szóval ha ezt figyelembe vesszük már semmivel sem jobb megoldás külön doksiban tartani valamit, nálam például a jegyzetek panelen vannak, csak jobbra húzom az egeret és kattintok, ezzel előjön a panel, szóval igen könnyen elérhető helyen van, ennél nem lehet egyszerűbb a wordben, vagy külön erre gyártott alkalmazásban megkeresni és megnyitni amit szeretnénk.

Próbáltam egyébként sok programot erre a célra, mert mikor rájöttem hogy milyen hasznos a jegyzetek az operában, azt gondoltam biztos van ennél jobb megoldás is.
A legjobbnak az Evernote-ot találtam, profi program nagyon, szintén tudok weboldalról kimásolni tartalmat, akár képpel együtt is, a rendszerezése viszont kicsit bonyolultabb és több időt vesz el, valamint nagy méretű, szóval nem jó ha mindig fut, és ne felejtsük el, hogy az opera jegyzetek elsősorban arra jó hogy weboldalakról másoljunk ki tartalmat, vagyis felesleges magának a jegyzetnek a tartalmát szépen formázni, képpel teli pakolni, hiszen csak rákattintok és bejön a weboldal ahonnan kimásoltam.
Szóval vannak esetek mikor egyértelműen jobb megoldás például az evernote, vagy épp egy sima txt, de szerintem nem lehet vitatni az opera jegyzetek hasznosságát sem, mindig megmarad az az előnye, hogy itt csak kijelölöm azt amit a jegyzet nevének szeretnék megadni, és ezután csak egy kattintás, és létrejön egy bármikor elérhető, jól kereshető és rendszerezhető jegyzet. Ha ezt összehasonlítjuk például az evernote-al, ami talán a legjobb erre a célra készült program, akkor azt látjuk hogy amíg elindul az evernote, azalatt én már rég az érdekes tartalmat olvasgatom.

Csak hogy kapj egy kis betekintést a jegyzeteimbe: Opera jegyzetek panel

Az igaz hogy a receptes példám valóban nem kapcsolódik szorosan a böngészéshez, de annyiból mindenképpen, hogy a böngészőben találtam rá a receptekre, indokolt lehet ezeket a recepteket kinyomtatni, de azt megtehetjük akkor is, mikor már az elkészítése előtt állunk, és van még annyi előnye a jegyzeteknek, hogy a jegyzet kimentése és a felhasználása közötti időben történt változásokra is könnyen felfigyelhetünk, receptes példánál maradva, lehet épp megjelenik egy recept valamelyik oldalon, én azt egyből kimentem jegyzetbe, majd ha 1 hónap múlva sort kerítek az elkészítésére, akkor csak egy dupla kattintás és újra a receptes oldalon vagyok, ahol azóta már lehetnek hasznos kommentek amik épp javíthatják az eredeti receptet.
15

Jegyzetek

Max Logan · 2009. Szep. 13. (V), 10.39
Elismerem, hogy egy jó felhasználási mód az, amit te alkalmazol. Én más megközelítésben nézem a jegyzetelés kérdéskört. Mások a munkamódszereim. Az élet minden területén az a jó, ha minden ember egyedi, rá jellemző munkamódszereket fejleszt ki. Ahogyan az neki jó.

Én nem szeretem a böngészőt annál többre használni, amit amire kitalálták (most attól tekintsünk el, hogy a FF a legtöbb webfejlesztő kezében egy fejlesztőkörnyezeté alakul, mert egy DW-ben is van megjelenítési funkció, így nincsen éles határ ebben a megközelítésben böngésző és IDE között). Szeretem ha az egyes munkafolyamatokat specializált céleszközökkel tudom elvégezni.

Éppen a minap olvastam, hogy Steve Jobs azt nyilatkozta, hogy az általános funkcionalitást megvalósító eszközöké lesz a jövő és ezért nem lesz sikeres és elterjedt a Kindle, mint célspecifikus eszköz. Ebben van valami, mert megfigyelhető, hogy lassan eltűnik a mobiltelefon és a PDA közötti határ és megszületnek a hibrid készülékek. Ez az irány egy jó házasodás.

Viszont az élet számos területén a nézetem szerint sokkal jobb megoldás a céleszköz alkalmazása. Egy céleszköz mindig jobb lesz a feladat megoldására, mint egy általánosított eszköz (egy CMS rendszer is csak általános felhasználásra jó, specializált igények esetén vagy mehet a kukába vagy lehet durván áthegeszteni, akkor meg inkább egy specializált céleszközt kell keresni vagy írni).
16

Így akkor érthető hogy miért

Baldric · 2009. Szep. 13. (V), 11.16
Így akkor érthető hogy miért nem szereted az Operát, mert arra távolról sem igaz hogy egy célra van kihegyezve.

De azt azért el kell hogy ismerd, hogy elég profin megvalósították ezt a multifunkciós működést, amit nem használsz el sem indul, és amit beleépítettek, azért az is kapcsolódik a böngészéshez.
Például egy levelező klienshez is kell html feldolgozó, akkor meg miért ne legyen az opera az, ami feldolgozza, a maga acid3 100%-ával.

Más előnye is van persze, mondjuk a win7-es widgetek nálam most épp 16 MB-ot foglalnak le, ha operában elindítom ugyanezen widgetek megfelelőit, akkor talán fél megával eszik többet.
17

Egyébként lehet hogy mindig

Baldric · 2009. Szep. 13. (V), 11.28
Egyébként lehet hogy mindig jobb egy célspecifikus eszköz az általánosnál, de sok esetben nem annyival hogy érdemes legyen ezért plusz egy programot használni, most épp a firebird és az opera mail jutott eszembe, nem is igazán tudom hogy mivel tud többet a firebird, biztos jobb valamiben, de hogy nem jelentős a különbség az szerintem biztos.
És persze erre az esetre is igaz az hogy ha a gép előtt töltött idő 80%-ban a böngészőt nézem, akkor miért lépkedjek át más programba ha levelem érkezett, hiszen operában ez is elfér a panelen, na meg biztos a memória igénye is kisebb mint ha mindenre külön programot használnék.
De van kivétel is, az operás torrent kliens például távol van a tökéletestől, használható, de nem annyira mint egy utorrent, de ez is kikapcsolható, és egyértelműen van létjogosultsága a böngészőben a sima letöltéskezelő mellett.
18

Munkafolyamatok

Max Logan · 2009. Szep. 13. (V), 12.48
Mint írtam az egész kérdéskörben az a lényeges, hogy ki milyen munkamódszerekkel dolgozik. Ahogyan egy-egy feladatnak másképpen áll neki egy-egy programozó, úgy az élet bármilyen munkafolyamatához másképpen állunk hozzá.

Én műszaki beállítottságú vagyok, szeretem a dolgokat jól elkülöníthető módon rendszerezni, szeparálni. Meg aztán az évek során kicsiszolódnak a munkafolyamatok, hogy nekem adott feladatot hogyan kényelmes megoldani, hogyan vagyok a legproduktívabb.

Én szeretem, hogy a levelezőprogram az egy külön program, abban csak a levelek vannak. Bár fent van a Lightning kiterjesztés, egyelőre nem igazán használtam. Itt már inkább van létjogosultsága a funkciók házasodásának, bár őszintén megmodnom, hogy az Outlook mintájára elkészített kiterjesztés nekem kicsit sántít. Amikor feltettem a Lightning-ot, akkor hoztam létre több naptárat és azokba feladatokat. Aztán találkoztam a backlog.hu-val és akkor lényegében feleslegessé vált a Lightning ilyen funkcionalitása.

Szóval van sok-sok eszköz, az embernek meg vannak megszokott, vagy kialakított munkamódszerei. A munkamódszerekhez keresek eszközöket és nem az eszközök által alakítom ki a munkamódszereimet.

Érdekes kérdéskör ez, mert van amikor egy-egy dolgot érdemesnek látok külön céleszközökkel megoldni, más körülmények között pedig elkötelezett híve vagyok a komplex, egyedi megoldásoknak, ahol a rendszer egy-egy része üssze van gyúrva és nem külön egységekből épül fel. És itt jön az élet nagy igazsága: minden relatív, minden csak viszonyítás kérdése. Ezért is mondom azt, hogy nem feltétlenül követendő az általános megoldások keresése és használata. Vannak szituációk, amikor az általánosított és vannak, amikor az egyedi, célspecifikus megoldások a jók. Nincsen olyan, hogy egy tökéletes eszköz, vagy megoldás (mert ugye olyan nem létezik, hogy tökéletes). És itt még bejön a képbe a szubjektivitás, hogy ki milyen munkamódszerekkel dolgozik, mi számára a produktív megoldás.

Nem egyszerű téma ez na.
20

nem flame

carstepPCE · 2009. Szep. 13. (V), 20.49
Szia,

nem flamelni akartam, csak siettem es roviden valaszt adtam. Nekem a bongeszo egy komoly munkaeszkoz fejleszteskor es a devtools-k nagyon kellenek, ebben sajna sem az opera sem a safari (webkit) nem tud annyit, mint maga a Firebug+FF combo. Normal hasznalatra is probaltam bevezetni, egy ideig hasznaltam, amig a monopolycitystreets.com -s jatekon meg nem fekudt az opera 10 :(

-cs-
Sanyi
22

Szerintem a devtoolsok

Baldric · 2009. Szep. 14. (H), 00.20
Szerintem a devtoolsok elsődleges értelme az, hogy az adott böngészőben megjelenő hibákat megtaláljuk, erre megfelelően használható a dragonfly, az alap dolgokra már egész jól használható, persze azért még nincs a firebug közelében, de szerintem nem is kell hogy ott legyen.

Én operában fejlesztek, de általában dragonfly nélkül, csupán egy kis bookmarkletet szoktam használni rendszeresen.
Ha valami problémába futok amire egyből nem tudom a megoldást, akkor lépek át a firefoxhoz és indítom a firebugot.
Én sem lennék meg a firebug nélkül, órákat spórolt már meg nekem, de ez még nem elég ahhoz hogy áttérjek a firefoxra.

Sajnos tényleg vannak oldalak amiket nem helyesen renderel, vagyis inkább úgy mondanám hogy vannak oldalak amiket helytelenül készítettek el és az opera nem próbálkozik elég komolyan hogy rájöjjön vajon mit akart a fejlesztő.

Nekem egyébként eddig szépen megy a monopolycitystreets a 10.10-essel.

Még egy kicsit javíthatnának az oldalak kompatibilitásán és megjelenhetne az új js motor, és akkor már nem lesznek ilyen gondok Operával. Addig is ennyi hiba/hiányosság számomra belefér.

Ja, és ha kicsit többen használnák akkor magától megszűnnének ezek a gondok, a firefox sem tökéletes, csak a legtöbben arra fejlesztenek, szóval érthető ha annál ilyen oldalaknál nincs gond.

Üdv
Gábor
14

Ez most nem kapcsolódik

Baldric · 2009. Szep. 13. (V), 02.40
Ez most nem kapcsolódik szorosan a témához, de kíváncsi lennék rá, vajon lenne-e igény itt a weblaboron különböző operás technológiák kibeszélésére.
Én nagyon érdekesnek tartom például az Opera Unite-ot, és óriási lehetőségeket látok benne.
Aki nem ismerné, a Unite lényegében egy operában futó leegyszerűsített webszerver.
A "hagyományos" unite szolgáltatások fejlesztése önmagában is érdekes, hiszen js a szerver oldali nyelv is, és amin én személy szerint meglepődtem, az az hogy ez mennyire erősre és könnyűre sikerült, például akár torrent trackerként is működik, de ha akarjuk hozzáfér a helyi szerverünkhöz és így elérjük a php-t, mysql-t is.

De vannak olyan lehetőségek is amiken jelenleg még gondolkozni is nehéz, hogy egy példát mondjak, készíthető olyan unite alkalmazás, amit csak helyi gépen érünk el, és a szolgáltatás készít egy userjs-t is (mint a greasemonkey), ezt a szolgáltatást ezután a userjs segítségével beépíthetjük bármilyen weboldalba, és így kapunk egy olyan eszközt ami a hagyományos js-el ellentétben nagyon erős, képes fájlokat írni/olvasni, létrehozni is, mini adatbázist kezelni, stb....
Szóval biztos számtalan célra lehetne használni, de sajnos szegényes a fantáziám, egyelőre csak egy-két dolog jutott eszembe.
Például használhatjuk a süti kiegészítésére, ami sokszor hasznos lehet ha userjs-ekkel foglalkozunk.

Akár azt is el tudom képzelni hogy egy oldal adott részéből automatikusan mondjuk pdf fájlt készít, amit magától le is ment valahova, vagy egy táblázatból xls-t, vagy kiegészíthetünk olyan dinamikus tartalommal oldalakat amik annak tartalmához relevánsak, persze ezt sima userjs-el is megtehetjük, de bizonyos korlátokkal, amik ebben az esetben nem jelentkeznének.

Hogy egy konkrétabb példát is írjak, biztosan sokan ismerik a Travian nevű böngészőben játszható játékot, én magam nem játszok vele, de azt tudom hogy rengeteg greasemonkey script megjelent hozzá, amik egyszerűsítenek bizonyos műveleteket, ismerek olyan játékost aki pedig több excel dokumentumban írja hozzá az olyan adatokat mint hogy kit éri meg fosztogatni, ki mennyire fejlődik a környéken, stb... Na most ezt meg lehetne úgy csinálni unite-al és userjs-el hogy rendes és nagyon alapos statisztikákat és grafikonokat készítsen a játék minden fontosabb eleméről, például már hetek óta nem volt ilyen olcsó a búza mint most, vagy mutathat egy komplett, és nagy térképet mindenféle adattal együtt a környező falvak változásairól, lementhetne minden levelet amit a játékon belül kapunk, és még rengeteg mindent megtehetne. Ez persze elég béna példa volt, talán azért is mert nem kimondottan ismerem ezt a játékot, és nem valószínű hogy ilyen célra érdemes órákat fektetni a fejlesztésbe, de mint mondtam, szegényes a fantáziám, és épp ezért szeretnék elbeszélgetni másokkal, szerintem érdekes elképzelések születhetnek ebben a témában.
19

Cikk?

Ustak · 2009. Szep. 13. (V), 15.47
Miért nem írsz róla egy cikket, esetleg a saját szemszögedből (vagy a webfejlesztés szemszögéből) bemutatnád miért érdemes (és mivel érdemes) operát használni, és hogy vált be.
Én biztos elolvasnám (mert pl. az "egérgesztusok" nekem semmit sem jelent, persze nem is néztem utána, mert nem is használok Operát).
Üdv:
Gábor.
21

Tervben van egy cikk

Baldric · 2009. Szep. 14. (H), 00.02
A már egy ideje tervezek cikket írni, először arról hogy én hogyan használom az operát.
Ha lesz időm, akkor pedig szeretnék cikksorozatba kezdeni, akár saját blogba is, ami az Opera érdekességeiről szólna fejlesztői szempontból.
Hogy egy példát is említsek az előző Uniteos mellé, az opera már egy jó ideje támogatja a VoiceXML-t, ennek lennének felhasználási lehetőségei sima weboldalaknál is, de próbálkoztam például olyan userjs-el, ami összehasonlítja egy oldal adott tartalmának jelenlegi állapotát a korábbi állapotával, és felolvassa a változásokat. Ezt fórumokhoz terveztem, kijelöljük a területet ami érdekel, és beállítjuk hogy frissüljön mondjuk percenként, ha új tartalom jelenik meg akkor pedig elolvassa azt. Sajnos rövid próbálkozással nem sikerült megoldanom egy felmerülő problémát, de be lehet látni hogy ebben is vannak lehetőségek.
Érdekes az svg is, és már létezik tutorial hanggal irányítható svg játékhoz is.

Egyszer remélem tudok időt szánni ezekre, talán mások számára is érdekes lesz.

Üdv
Gábor