ugrás a tartalomhoz

All Programming is Web Programming

Heilig Szabolcs · 2009. Aug. 14. (P), 19.12
Érdekes gondolatok a webfejlesztésről, webfeljesztőkről és a web felé mozdulásról
 
1

Legnagyobb:

Ustak · 2009. Aug. 14. (P), 22.21
Atwood's Law: any application that can be written in JavaScript, will eventually be written in JavaScript.


Én még hozzáfűzném:
or will be compiled into it.


Jó cikk!

Béke:
Gábor.
2

Szerintem!

s_volenszki · 2009. Aug. 23. (V), 12.48
TV did not kill radio. Web applications will not kill desktop applications.



és

> Pretty soon, all programming will be web programming.

The people who write the actual web browser are laughing at this.


:)
3

Elgondolkodtam...

zzrek · 2009. Aug. 26. (Sze), 09.44
A böngészők fejlesztői sem biztosan nevetnek ezen sokáig: már most is telepakolhatod kiegészítőkkel a böngésződet, és nem lehetetlen, hogy ezek is online cuccokká válnak hamarosan. Lehet, hogy nemsokára veszel egy gépet, aminek a biosában (vagy ennek utódjában, egy mini OSben) van egy böngésző-váz, és minden egyéb a netről töltődik majd le, minden javascriptben... Könnyen elképzelhető, hogy az arányok súlyosan el fognak tolódni a webalkalmazások felé, szóval szerintem nem elfogadhatatlan az a vízió, hogy "Pretty soon, all programming will be web programming."
4

erős túlzás

Hodicska Gergely · 2009. Aug. 26. (Sze), 11.32
Ez jól hangzik, de azért egy csomó mindent nem fognak tudni kiváltani, vagy csak egyszerűen nem éri meg. Ezer és ezer példát lehetne sorolni, akárcsak a fejlesztő eszközök amiket használunk, a DVD rippelőd, a zene szerkesztőd, különbőző területek cél alkalmazásai, de akár csak az office csomag esetén is azért a webes dolgok töredékét tudják annak amit a desktop verziók, de ott vannak a profibb szerkesztő programok, de ha szétnézel a gépeden, akkor is fogsz biztosan találni egy csomó olyan dolgot, ami nem fognak kiváltani (pl. egy jó file manager).

Lesz persze egy csomó olyan alkalmazás is, amit kiváltanak webes megfelelőikkel.
5

Új szelek fújnak

zzrek · 2009. Aug. 26. (Sze), 17.54
Természetesen igazad van, kell hogy legyen valamilyen (gép kódú) alap a perifériák kezelésére, stb. de nem gondolom hogy erős túlzás, főleg ha a jövőbe tekintve egy kicsit más szemszögből nézzük a felhasználók és a számítógép viszonyát; csak hogy a példáidnál maradjak:
nem kell DVD rippelő, mert a neten fogok filmeket nézni; egy jól felgyorsult javascript és webelérésnél simán elegendő lesz (sőt jobb lesz ) a webes szövegszerkesztő mint a mostani asztaliak; a profi szerkesztő cuccok a kalkulációs feladatok egy részét esetleg átvállaltatják a szerverrel (és nem kell most azt mondani, hogy a szerver oldali programozás megmarad nem webesnek, mert ez így fura lenne); file manager pedig nem kell a gépemre, mert nem a gépemen fogom tárolni a fájlokat .... stb stb;
Nem vitatkozni akarok, csak vízionálok: szerintem nem túlzás egy olyan világot elképzelni, ahol a programozás döntő többsége webprogramozás (amiben a fejlesztőeszközök is webalkalmazások), és bár természetesen mindig vannak kivételek, az irány szerintem errefelé mutat. Nem így gondolod?
6

átmeneti állapot

erenon · 2009. Aug. 29. (Szo), 23.09
Azért, mert clusterekben, gridekben és cloud-computingben gondolkozunk, attól még nem lesz minden "webalkalmazás". Nyilvánvalóan a programok egyre inkább elkezdenek kommunikálni az interneten keresztül, de ez nem jelenti azt, hogy mindennek a böngészőben kéne futnia. (mert az nem praktikus)
A web2 időszakát éljük, amit én egy átmeneti állapotnak érzékelek, minden kiköltözött a webre, távoli szerverekre, stb.
A web3-at 4-et, n-et úgy tudnám elképzelni, hogyha ezek a szolgáltatások jól dokumentált interfaceként léteznének csak, amihez mindenki megírhatja a saját alkalmazását, backendjét (nyilvánvalóan aki akarja megírja, aki nemtudja megveszi stb.) Így el lehet majd szakadni a nagytestvérektől, hogy egy még inkább decentralizált, de annál jobban együttműködő szoftverekhez jussunk.