ugrás a tartalomhoz

How to Easily Create a JavaScript Framework, Part 1

yaanno · 2009. Jún. 8. (H), 13.09
Irányvonalak saját JavaScript keretrendszer építéséhez
 
1

Isn't that cute...

vbence · 2009. Jún. 8. (H), 13.58
Első dolog a shortcut, azaz a $ vagy $$ függvény amit használ. Ok, DOM manipulálás közben gyakran van szükségünk elemek kiválasztására, és valamilyen szinten kényelmes is, egyszerűbb leírni, mint teszem azt Myfw.sel, de az ég szerelmére, mi van a kompatibilitással? Miért gondolkodik minden JS keretrendszer kizárólagosságban? És ha a Prototype-os oldalon szeretnél használni egy MooTools-os effektet (vagy ragozhatnánk még). Szóval rossz, rossz rossz… :)

Még annyit a shortcutról azaz a $ jelről, hogy ma bármelyik népszerű szerkesztőben hozzárendelhetünk egy billentyűkombinációhoz egy beszúrandó karaktersorozatot, például az ALT+L kombináció beszúrhatja akár a MyJsFramework.DOM.selectByCss stringet a kurzor helyére.

Másrészt a chaining. Szintén kényelmes, karakterkímélőbb megoldás viszont egy utasítás innentől kezdve egy atomi egységet képvisel. A kódot szemlélő harmadik féltől nem várhatjuk el, hogy megértse az egyes részek hol választhatók el, sőt, egyáltalán hogy felismerje hogy itt „chaning”-et használtunk, szétboncolgassa ha módosítana valamit.
Egyetlen lehetséges megoldásnak azt látom, hogy lennének osztályok, amik minden metódusukban ezt a módszert hassnálják. Más osztályok pedig egyáltalán nem.
2

Egyetértek

Török Gábor · 2009. Jún. 8. (H), 14.28
A $$ annak fényében vicces, hogy célirányosan az elején egy anonim függvénybe teszi a teljes keretrendszert, utána pedig boldogan hoz létre új kötést a window-n :)

Amúgy a cikktől többet vártam volna, mint saját kezű DOM függvények implementálásának bemutatása – ettől egy jó minőségű saját keretrendszer fejlesztése azért több kihívást tartogat.
3

Még annyit a shortcutról azaz

Fraki · 2009. Jún. 8. (H), 15.33
Még annyit a shortcutról azaz a $ jelről, hogy ma bármelyik népszerű szerkesztőben hozzárendelhetünk egy billentyűkombinációhoz egy beszúrandó karaktersorozatot, például az ALT+L kombináció beszúrhatja akár a MyJsFramework.DOM.selectByCss stringet a kurzor helyére.


A shortcutnak – amellett, hogy ettől még a hosszabb string érezteti a kényelmetlenségi hatását – nemcsak ebben van a jelentősége. Nemcsak gépelést spórol, pontosabban ez a fajta rövidítés összefügg egyfajta tudati kényelemmel is, hiszen egyszerűsített reprezentációt nyújt egy kiemelt elemnek. Olvasni is könnyebb.

Emiatt a shortcutok általában, ha jól vannak megválogatva, egy bizonyos korlátolt határig önmagukban hasznosak.
4

Meg nem is elég lusta...

Ustak · 2009. Jún. 8. (H), 20.00
Nekem például hiányzott az eseménykezelésnél a lazy definition, egy keretrendszer lényege lenne hogy ezekre a picinek tűnő dolgokra figyeljünk oda, főleg hogy eme cikket a speed up your javascript fóliák után közvetlen olvastam.
Persze az én keretrendszeremnél sokkal jobb, mivelhogy nekem nincs is keretrendszerem, úgyhogy be is fogom a számat:-)