ugrás a tartalomhoz

Your end users shouldn’t have to know technology

Joó Ádám · 2009. Már. 23. (H), 17.17
Ne kérjünk JavaScriptet és Flasht a felhasználótól
 
1

Nem jó az elgondolás.

Török Gábor · 2009. Már. 23. (H), 17.25
Nem jó az elgondolás. JavaScript alapértelmezetten be van kapcsolva a böngészőkben. Ha mégsincs, akkor a felhasználó vagy a rendszergazda kikapcsolta. Ha a felhasználó, akkor tudatos annyira, hogy tisztában van a JavaScript fogalmával, így célszerű vele hablaty helyett pontos részletet közölni, hasonlóképp azzal a felhasználóval, akinek fogalma sincs az egészről, viszont a rendszergazdának majd lesz.
2

2009 van

Chupacabra · 2009. Már. 23. (H), 18.43
Szellel szemben pisiles tipikus esete. Kikapcsolt jsel es flashel a web haromnegyede elerhetetlen.
3

Hiba

Poetro · 2009. Már. 23. (H), 19.18
Ez azon oldalak hibája. Valahol törvény írja elő, hogy egy oldalnak elérhetőnek kell lennie, ha XY támogatásból készül. Az igazi hiba ottvan, hogy nem a felhasználót kell figyelmeztetni előre, hanem ha kell, megcsinalni egy olyan változatot, ami működik JS / Flash / Silverlight / Java nélkül. Nem feltétlen kell hogy kényelmes legyen, de a felhasználó hozzáférjen a kívánt szolgáltatáshoz valahogy. Persze, amikor maga a szolgáltatást nem lehet megoldani, hogy a fentiek közül valamit használjon, akkor érthető a figyelmeztetés, de akkor sem előre.
Például videót lejátszani egyenlőre nehéz Flash / Silverlight / Java nélkül (hacsak az animált gifet nem számoljuk :), de egy képet, és egy figyelmeztetést azért kirakhatunk a helyére.
4

Nézőpont kérdése

abesto · 2009. Már. 23. (H), 20.53
Szerintem itt arról van szó, hogy mit tekintünk, illetve mit tekinthetünk a weben a 'legkisebb közös többszörösnek'. Hasonló logikával mondhatnám, hogy CSS támogatás nélküli böngészőkben is használhatónak kell lennie az oldalaknak - igaz, általában ez többé-kevésbé megvalósul. Meg hülyének is nézne mindenki, ha ilyet mondanék.

Miután a JS kikapcsolható, a Flash pedig telepítendő, nem egyértelmű, hogy hol a határ. Mikor pedig nem csak úgy magunknak, hanem úgymond 'pénzesen' dolgozunk, akkor sajnos figyelembe kell venni a graceful degradationnel nyert felhasználók és a pluszmunka árának arányát is. Ez nyilván függ a kérdéses tartalom mennyiségétől és bonyolultságától, de erősen függ a célközönségtől is.

Elméleti szinten, technikailag, "morálisan" egyértelmű a helyzet, de a valóságban általában nincs "jó megoldás". Szerintem.
5

Nem csak ez a probléma

horny · 2009. Már. 23. (H), 22.54
Lehetséges hogy 2009 van és lehetséges hogy alapjáraton arra gondolunk hogy mindenkinél a legfrissebb és a legújabb böngésző van fent. De ez az optimális és webfejlesztő szempontból a legkényelmesebb esett. De manapság a web nagy részén észrevehető hogy szinte csak ezt veszik alapul. A js és a flash probléma még hagyján, de nagyon sok oldalon olyan alapvető dolgokat felejtenek el mint betartani a (x)html szabályokat, sajnos elfelejtünk olyanokra gondolni hogy vannak akik felolvasó szoftverrel böngésznek, az ő felhasználói élményeikre nem is gondolunk.
De sajnos ahogy egy kommentben is feltűnt "pénzesen" dolgozunk a célközönségre kell koncentrálni és náluk feltételezzük a megfelelő eszközök meglétét.
A js és a flash ellen nincs kifogásom de jó lenne látni amikor megtaláljuk a megfelelő mennyiséget mindenből és pl. egy oldal lényegi részét lynx-ben is láthatom. Bár már az is jó lenne igazság szerint ha legalább valide lenne a nagyja. :)
6

Nem lesz ez jó

MadBence · 2009. Már. 23. (H), 23.11
A júzereket ne zargassuk a flash/js miatt, de várjuk el, hogy rakjön föl más böngészőt IE6 helyett?
7

Nem

Joó Ádám · 2009. Már. 24. (K), 01.47
De ne csodálkozzon, ha nem kap CSS-t IE6-ra ;)
9

De sajnos csodálkozik, és sír

deejayy · 2009. Már. 24. (K), 08.28
De sajnos csodálkozik, és sír a megrendelőnek (hacsak erre nem hívtuk fel előre az ügyfél figyelmét).

Én mindig kifejezem abbéli aggályomat, hogy a Flash nem minden gépen van. A javascript számomra olyan feature, hogy már lassan a webmail-ek meg a "wiwi" sem mennek nélküle, így részemről alapértelmezett. Ettől függetlenül a JS-ben lefutó ellenőrzéseket szerver oldalon is megcsinálom.
8

Ebből az egész képletből csak

Fraki · 2009. Már. 24. (K), 03.14
Ebből az egész képletből csak a megrendelő hiányzik. És itt nincs olyan, hogy "a" felhasználó, célközönség van. Hogy én mit várok el tőle, esetfüggő és szubjektív. Én a piros kocsikat szeretem. Értelmetlen az egész tézis.