ugrás a tartalomhoz

Watershed, Live Video Streaming API Powered By Ustream.

tolmi · 2009. Feb. 18. (Sze), 11.14
Útjára indult a Ustream saját API-ja, amely kényelmes és olcsó módot nyújt élő video, audio és chat szolgáltatás integrálására
 
1

Nagyon elegáns megoldás,

yaanno · 2009. Feb. 18. (Sze), 13.59
Nagyon elegáns megoldás, kíváncsi vagyok, kik és hogyan fogják használni.
2

határ a csillagos ég

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 18. (Sze), 23.11
Köszi az egész csapat nevében. A felhasználási lehetőségek igazából határtalnok: érdekes lehet TV-k számára, táskereső oldalaknak, nyelv oktató platform, adult site-ok számára, telemedicina, ustreamhez hasonló oldalak, közösségi oldalak portfóliójába (pl. indavideó is minket fog használni), oktatási intézmények számára, call center stb., szóval igazából bárhol, ahol streamnek helye van.

Maga a rendszer úgy lett kitalálva, hogy lehetőleg mindenféle használati módot le lehessen fedni vele. Sok féle lockkal lehet védeni a streameket, illetve ami még épp nincs élesítve: lehet akár fizetős szolgáltatshoz is illeszteni. A konfiguráció részben az adminon felületen történik, részben egy az API user által megvalósítandó webszervíz segítségével történik. Ez utóbbi segítségével tud az API user a rendszer működésébe hookolni.

A funkcionális testreszabahatóság mellett a teljes brandelhetőségre is lehetőség van, a flash alkalmazások is úgy lettek kialakítva, hogy van egy belső API, amire ráépül a külső document réteg. Ha egy API usernek nem elég az adminon végezhető vizuláis testreszabhatóság, akkor teljesen saját viewer és broadcaster alkalmazást írhat.
3

Továbbiak

yaanno · 2009. Feb. 19. (Cs), 14.47
Megnéztem a dokumentációt, és megint csak azt kell mondjam, szép. Egy megjegyzés és egy kérdés.

Megjegyzés: a publikus svn repo jelszót kér, vagy csak én néztem el valamit?

Kérdés: nem közvetlenül fejlesztéshez kapcsolódik, de van-e valamilyen tartalomszűrési eljárás/megoldás? illegális tartalmak (drm, tiltott adult stuff stb.) esetén ez is szóba kerülhet.
4

svn, wall

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 19. (Cs), 15.02
Megjegyzés: a publikus svn repo jelszót kér, vagy csak én néztem el valamit?
Doksi pontatlan ott egy kicsit (mindjárt javítjuk), a regisztrált username, password párossal tudsz oda is authentikálni.

nem közvetlenül fejlesztéshez kapcsolódik, de van-e valamilyen tartalomszűrési eljárás/megoldás?
Nyújtunk az API usereknek egy wall néven futó felületet, ahol tudják monitorozni a saját csatornáikat, itt tudnak adott esetben bannolni is.
5

wall

yaanno · 2009. Feb. 19. (Cs), 15.23
svn: Ok, köszi

wall: Nyilván van egy jó TOS-otok a szolgáltatáshoz és az jó, hogy a channel tulaja a wall segítségével kontrollálni tud; én inkább arra gondoltam, az Ustream maga tud-e valamilyen kontrollt gyakorolni, filterezni, ilyesmi.

Egy picit el is vonatkoztatva az Ustreamtől, lehetséges-e efféle szűrés. Tudom, hogy ez privacy kérdéseket vet fel és nem tartozik a fejlesztés témakörbe (fenéket, mi az hogy! van benne kihívás), de kíváncsi lennék itt a személyes véleményedre is.
6

tartalom szűrés?

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 19. (Cs), 18.34
Ha tartalom szűrésre gondolsz, akkor az nincs, és egyenlőre komolyabban nem is tervezzük, mert rengeteg erőforrást emésztene fel. Van mostanában átlag 1200 broadcaster, embertelen lenne követni. Ezért hagyatkozunk a userek visszajelzésére, illetve jönnek szépen DMCA jelentések is.

A streamek tartalmának gépi figyelése meg elég necces lenne, mert jelenleg csak átfolyik rajtunk a stream, ha bele szeretnénk piszkálni, az drasztikusan csökkenteni a szerverek terhelhetőségét.
7

IP Kamera

zila · 2009. Feb. 20. (P), 13.22
Jól látom, hogy ha egy ip kamera képét akarom sugározni, akkor saját broadcaster-t kell csinálnom?

Amúgy nagyon igéretes dolognak látszik ez a Watershed, gratulálok hozzá :)
8

screen capture proxy

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 20. (P), 14.00
Jól látom, hogy ha egy ip kamera képét akarom sugározni, akkor saját broadcaster-t kell csinálnom?
A broadcaster maga nem fogja tudni elhozni a streamet a kameráról, de ha van broadcaster, akkor ugye már fut valamilyen gép, és akkor azt pl. meg tudod csinálni, hogy egy screen capture progival (pl. WebCamMax) elérhetővé teszed a kamera képét a broadcaster számára. Egy ilyen progi létrehoz egy virtuális kamera forrást, amit már lát a flash.

Amúgy nagyon igéretes dolognak látszik ez a Watershed, gratulálok hozzá :)
Köszi!
9

Köszönöm

zila · 2009. Feb. 21. (Szo), 10.38
Köszönöm, ez a megoldás OS X-re CamTwist.app csinálja ugyanezt, ragyogóan működik. Már csak az ügyfelet kell meggyőzni, hogy ha jó dolgot akar akkor zsebbe kell nyúlni picit...
10

ami még érdekes lehet

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 21. (Szo), 12.10
Sajnos a technológia pontos nevét nem tudom, de pl. Logitech USB kamerák támogatják azt, hogy lehet bennük zoomolni (van ami csak digitálisan), és ezen belül jobbra-balra navigálni, illetve van olyan, ahol a kamera tartójában van egy kis motor, amivel lehet forgatni a kamerát. Ezt hamarosan fogjuk támogatni, így lehet majd a broadcasterből vezényleni a kamerát. (Nem kell annál a broadcasternél lenni, amelyik épp adja a kamera képét, mert lehet ezt a streamet egy másik broadcasterből override-olni). Pl. jópofa lehet így telefonról nézni és vezényelni az otthoni kamerát.

A zsebe nyúlásra: itthon nem feltétlenül a kinti árak érvényesek, a mi hatáskörünk megállapodni a userekkel, így ha valakit komolyabban érdekel, akkor érdemes összehozni egy kis találkozót.
11

Ez bizony jól hangzik

zila · 2009. Feb. 25. (Sze), 18.28
Ez a kameravezérlés nagyon jól hangzik, sőt a zsebes javaslat is, tolmácsolni fogom.