ugrás a tartalomhoz

Zoom

Török Gábor · 2008. Okt. 9. (Cs), 22.24
Máshogy kell-e terveznünk a „full page zoom” korában?
 
1

Nem. Csak egy gonddal kevesebb.

Fraki · 2008. Okt. 9. (Cs), 23.49
Nem. Csak egy gonddal kevesebb.

A régi módszer egyszerűen egy rossz, meghaladott koncepció.
2

Jó megfigyelés

vbence · 2008. Okt. 10. (P), 13.15
Szerintem amire fel kéne készülni az a "következő szint" lesz. Gondolok, itt az iPhone automatikus zoomjára (duplaklikkre rázoomol az adott DIV-re ???).

Símán el tudom képzelnni egy böngészőben, hogy a tartalom DIV-jére duplaklikkelve felhozza teljes szélességben az oldal ezen részét. Ilyenkor az oldalsó navigáció kicsúszik teljesen a képből.

Erre a problémára jó megoldás lehet a dobozok háttérképel variálni, hogy ilyen esetben is egy nyilacska, vagy egy fül függőleges szöveggel jelezze, hogy oldalt ott van még valami, ami per pillanat nincs a képernyőn.

Nem tudom mennyire sikerült plasztikusan leírni a dolgot, majd lehet, hogy mellékelek egy kis demó html-t.
3

Oldja meg az alkalmazás

zila · 2008. Okt. 10. (P), 15.02
Gondolok, itt az iPhone automatikus zoomjára (duplaklikkre rázoomol az adott DIV-re ???).


Szerintem oldja meg az alkalmazás, hogy jelezze valamilyen módon, hogy most nem mutatja a teljes oldalt, ne nekem mint webfejlesztőnek kelljen ezzel is vacakolni...
4

Így van, az egész színtiszta kliensprobléma, ez onnan is látszik

Fraki · 2008. Okt. 10. (P), 15.44
Így van, az egész színtiszta kliensprobléma, ez onnan is látszik, hogy a firefox (asszem a 2-es verziótól) elkezdte skálázni a pixelben megadott fontméreteket is. Az meg dizájner szempontból tarthatatlan, marad tehát a zoom, ami kézenfekvő és korrekt megoldás mindkét oldalon, csak ide meg technikailag el kell fejlődni. Most örülhetünk, hogy végre túlléptünk ezen a problémán. További innovációk persze (opera fit to width, small screen stb.) welcome.
5

Nem csak a jelzés

vbence · 2008. Okt. 10. (P), 16.05
Nem pusztán a zoom tényének jelzéséről beszélek. Ha mi mint webfejlesztők partnerek vagyunk ebben, sokkal értelmesebben méretezhető felületek dolgozhatók ki. Ezt próbáltam példázni a képernyőbe beköszönő fülekkel, amik a kilógó boxokat jelezhetik (esetleg plusz információt róluk).

Ehhez persze egy közös felület is kell a böngésző és köztünk. Gondolok itt eseményekre, a zoom információkat tartalmazó propertykre. (Érdekes lenne megnézni, hogy zoom állásban hogy fordítódnak le az egérkoordináták ez egyes böngészőkben). Kidolgozható egy CSS kiterjesztés is, ahol tippeket adhatnánk az egyes heurisztikus (a la iPhone) zoomokhoz.