ugrás a tartalomhoz

Weblabor hírlevél

hella · 2017. Már. 7. (K), 05.45

Sok-sok év után újraindul a Weblabor hírlevél! Célunk egy olyan kiadvány létrehozása, amin keresztül nap mint nap megoszthatjuk a magyar webfejlesztői közösséggel a web platformot érintő legújabb híreket, fontos írásokat és magyarországi szakmai eseményeket.

Feliratkozni a hírlevél önálló oldalán lehet.

Ha úgy gondoljátok, hogy egy írásnak helye van a hírlevélben, akkor emailcímünkön vagy a #weblabor taggel megjelölt csiripek közt várjuk azt.

 
1

Tartalom

Hidvégi Gábor · 2017. Már. 7. (K), 11.09
Milyen témák várhatóak? Ha már hírlevél indul, gondolom, van betárazva jópár. Milyen rendszerességgel fogjátok kiküldeni?

Továbbá, ha lehet, ki kéne javítani a feliratkozás HTML kódját, elküldésre egy szimpla <button> van benn, aminek a szabvány szerint nem kéne csinálnia semmit.
2

Botok

Pepita · 2017. Már. 7. (K), 14.24
aminek a szabvány szerint nem kéne csinálnia semmit

Azért van még pár lehetőség (pl js), amivel rá lehet bírni azt a formot, hogy post-oljon... :)
Nem mindig a botok számára is könnyen olvasható megoldás a cél.
3

?

Hidvégi Gábor · 2017. Már. 7. (K), 14.56
Egy olyan feladatra javascriptet használni, amit meg lehet oldani nélküle is, ostobaság.

Nézted egyébként az oldal forrását? Az analitikán kívül nincs benne javascript, tehát a készítőnek nem volt a célja a védelem. Meg amúgy is, egy komolyab botot szerinted egy kis javascripttel el lehet tántorítani a céljától? Legfeljebb captchával, bár amilyen ütemben fejlődik a mesterséges intelligencia, lehet, hogy már azzal sem.

Szerinted egy botnak kell submit gomb ahhoz, hogy egy űrlapot el tudjon küldeni a szervernek?

Szóval submit nélkül legfeljebb azokat a felhasználókat lehet elriasztani, akiknek a böngészője ebben az esetben épp szabványkövető.
4

?

Pepita · 2017. Már. 7. (K), 17.02
Amúgy milyen böngészőben próbáltad és nem ment?
Mert Chrome simán küldi.
Szerk.: persze lehet(ne) ettől még szabványos, csak ezt most kicsit kukacoskodásnak érzem.
Nem, nem néztem a forrását, hanem postoltam egyet. Gyorsabb. :)
Szerk2:
Amúgy ha már szabványról beszélünk, akkor linkeljünk és olvassunk a hivatalos oldalon, és akkor láthatjuk, hogy a forrásban szereplő button bizony a szabvány szerint submit típusú.
The missing value default is the Submit Button state.
If the type attribute is in the Submit Button state, the element is specifically a submit button.

Gábor, az a form megfelel a szabványnak.
5

Fel sem merült bennem, hogy a

Hidvégi Gábor · 2017. Már. 7. (K), 17.32
Fel sem merült bennem, hogy a Mozilla oldalán rosszat írnak.
13

fixed mindset

Pepita · 2017. Már. 8. (Sze), 12.16
Mert korábban megszoktad, hogy aránylag helyes...
A szabványt akkor is a w3c-nél kell keresni. Csak hát volt egy pár év, amíg nem volt szabvány, és minden böngészőgyártó ment a maga feje után. Aztán nem minden (úgy) került be a szabványba, ahogy a Mozzilla megálmodta...
Így jártak, sorry, de én régen is inkább megnéztem több helyen is ugyanazt a problémát, sose hittem vakon nekik (kivéve, ha valamiről kizárólag náluk volt infó).
16

A szabvány nem sokat ér, ha

Endyl · 2017. Már. 8. (Sze), 13.05
A szabvány nem sokat ér, ha egy böngésző nem úgy implementálná, ahogy kellene. Viszont a Firefoxban helyesen van implementálva, kár ostorozni a Mozillát "álmodozásért" :) Az tény, hogy az a tutorial szerencsétlenül lett megfogalmazva/összeszerkesztve, viszont linkelik a button refernciaoldalát, ahol helyesen írják, hogy az alapértelmezett típus a submit. De mivel nyitott wikiről van szó, javítottam is :)
6

+1, én is úgy tudtam, hogy a

inf · 2017. Már. 7. (K), 19.40
+1, én is úgy tudtam, hogy a button-nak simán küldenie kellene. A mozillának meg újabban elég sok bugja van, szóval nem lepődnék meg, ha ez is egy lenne közülük. Amint elkészül a rendszerem váltani fogok böngészőt. Egyelőre függök a firefox session manager pluginjától, mert mindig többszáz lapot tartok nyitva, aztán egy összeomlás más böngészőben simán elvinné őket.
7

A fókusz a web

hella · 2017. Már. 7. (K), 19.51
A fókusz a web alaptechnológiáin és a legelterjedtebb fejlesztői eszközökön lenne. Az elképzelés az, hogy minden nap küldünk levelet, de ez majd még kialakul, lehet, hogy ennél ritkábban vagy kötetlenül, attól függően, hogy van-e miről írni :)

Ahogy Pepita írja, ha a buttonhoz van form rendelve, akkor az alapértelmezett viselkedése a küldés. A Mozilla oldalán egyébként nem feltétlen írnak rosszat, a példában a gombhoz nem tartozik űrlap :)
8

Ha lehet tanácsolni,

inf · 2017. Már. 7. (K), 20.56
Ha lehet tanácsolni, szerintem túl sűrű a minden nap. Bár gondolom ember függő, de nekem a 2 hetente egy levél, amit még talán elolvasok. Ha annál sűrűbben jön, akkor egyszerűen nincs időm rá. Kíváncsi vagyok mások hogy vannak ezzel.
9

Felmerült már, hogy lehessen

hella · 2017. Már. 7. (K), 22.11
Felmerült már, hogy lehessen választani összefoglalót, ami ritkábban kerül kiküldésre. Ezzel kapcsolatban szívesen veszünk minden véleményt.
15

Ha lenne választási

Endyl · 2017. Már. 8. (Sze), 12.49
Ha lenne választási lehetőség, hogy minden nap (vagy amilyen sűrűn van lényegi újdonság) kapjon az ember levelet minden érdekességről, vagy csak nagyobb intervallumonként a kiemelkedőbb dolgokról, tűnik a legpraktikusabb megoldásnak. Így a kevesebb szabadidővel rendelkező embereknek is lenne egy jó összefoglaló ahelyett, hogy a napi levelek csak olvasatlanul gyűljenek egy szűrővel elirányított mappában.

Mondjuk személy szerint a minden apróságot szívesebben nézném magán a weblaboron valamilyen formában, a hírlevél pedig jobb lenne mint összefoglaló/emlékeztető az elmúlt egy-két hét fontosabb híreiről.
22

A napi túl sűrű...

orionstar · 2017. Már. 9. (Cs), 07.07
A napi túl sűrű, az elmúlt két napban 11 tech hírlevelet kaptam... Ezek között vannak rövidebbek-hosszabbak (a rekorder a Smashing, ha elolvasom a tartalmát rögtön becuppant legalább egy órát) és ezeket nem mindig van idő aznap fogyasztani, ha naponta jönnének akkor meg már az aktualitás is kérdéses.

Ha ragaszkodtok a napi megjelenéshez, akkor röviden, max. 5-10 link elég lehet, kevés egyedi tartalommal. Ha mehetne heti / havi változat akkor viszont nem csak egy linkgyűjtemény kellene bele, hanem akár valami komplexebb egyedi content is, amik mehetnének fel utána cikként az oldalra.
23

A Smashing-et én is elkezdtem

inf · 2017. Már. 9. (Cs), 08.59
A Smashing-et én is elkezdtem nézni egyszer, de feladtam. Látom, hogy baromi jó dolgok vannak benne, de ennyi időm nincs. :D
26

Ezzel nem csak te vagy így :)

hella · 2017. Már. 9. (Cs), 15.27
Ezzel nem csak te vagy így :)
25

Ilyen rövid és informatív

hella · 2017. Már. 9. (Cs), 15.25
Ilyen rövid és informatív formában gondolkodunk, a heti összefoglaló pedig úgy tűnik, hogy akkor meg is fog valósulni :)
30

+1

orionstar · 2017. Már. 10. (P), 05.46
+1 ki lesz a hírlevél kurátora? Ha találunk egy érdekes linket akkor neked, Ádámnak vagy Twitterre rakjuk és onnan kerülne be a hírlevélbe?
12

+1

Pepita · 2017. Már. 8. (Sze), 12.11
Nekem 1 - 2 hetente egy levél lenne szimpi.
10

Kívácsiságból, és egy kicsit

smokey · 2017. Már. 7. (K), 23.24
Kívácsiságból, és egy kicsit kötözködésből is megfogalmazódott bennem két dolog:

1. Szerintem egy Weblabor típusú oldal esetében egy hírlevélnek akkor van értelme, ha az amúgy is pörgős tartalmon (blog, fórum, stb) kívül ad valami pluszt, ami miatt megéri feliratkozni.

2. Ha nem pörög olyan nagyon az oldal, akkor miért nem inkább postok gyártásába fordítjátok az időt, mintsem hírlevél írásba? A tervezett hírlevelek tudnak többet adni, mint egy sima blog post?
11

Tulképp semmi akadálya

inf · 2017. Már. 8. (Sze), 05.20
Tulképp semmi akadálya nincsen, hogy a hírlevél a legutóbbi postokat foglalja össze, úgyhogy akár össze is lehetne kötni a kettőt, és minimális fejlesztéssel automatizálni is lehetne.
14

Jó ötletnek tartom, viszont

smokey · 2017. Már. 8. (Sze), 12.17
Jó ötletnek tartom, viszont tartom, hogy a hírlevélnek mindenkép kell, hogy legyen hozzáadott értéke, mert különben miért iratkoznék fel, ha az oldalon is olvashatom ugyanazt?

Másfelől, sok e-mail címmel üzletileg is lehet mit kezdeni. Pl.: IT vagy fejvadász cégeket megkeresni, akik jó pénzért betolhatják a hírlevélbe a hirdetéseiket, stb.. Nem biztos, hogy ez cél, sőt, csak hangosan ötletelek. A Weblaboros hírlevelek fókusza maradhat szakmai, megspékelve ilyen olyan - akár sokak számára - egyéb hasznos tartalommal is.
17

Egyébként a reklám is lehet

inf · 2017. Már. 8. (Sze), 15.02
Egyébként a reklám is lehet hasznos, ha célzott. Így 20 év automatikus kiikszelés után erre is rájöttem. Facebook-on néha belefutottam egész érdekes hirdetésekbe.
18

Én nagyon sok mindent vettem

smokey · 2017. Már. 8. (Sze), 15.10
Én nagyon sok mindent vettem már értelmes Facebook sőt Google hirdetés útján is.
21

Álláshirdetések is lesznek a

hella · 2017. Már. 8. (Sze), 18.07
Álláshirdetések is lesznek a hírlevélben, szerintünk ezek hasznosak :)
20

Van ilyen elképzelés a jövőre

hella · 2017. Már. 8. (Sze), 18.05
Van ilyen elképzelés a jövőre nézve :)
19

1. Szerintem egy Weblabor

hella · 2017. Már. 8. (Sze), 18.01
1. Szerintem egy Weblabor típusú oldal esetében egy hírlevélnek akkor van értelme, ha az amúgy is pörgős tartalmon (blog, fórum, stb) kívül ad valami pluszt, ami miatt megéri feliratkozni.


A plusz az, hogy a Weblabor nem pörög, de a hírlevél fog. Legalábbis ez a cél. :)

2. Ha nem pörög olyan nagyon az oldal, akkor miért nem inkább postok gyártásába fordítjátok az időt, mintsem hírlevél írásba? A tervezett hírlevelek tudnak többet adni, mint egy sima blog post?


Közvetlenebbül lehet vele megszólítani az embereket.
24

A plusz az, hogy a Weblabor

smokey · 2017. Már. 9. (Cs), 11.13
A plusz az, hogy a Weblabor nem pörög, de a hírlevél fog. Legalábbis ez a cél. :)


Másképp értem, és hangsúlyozom ez az én véleményem csak, hogyan tudsz pörgetni egy hírlevelet, ha nem pörög az oldal? Ebben az esetben, amit felvázolsz a hírlevél adaléka a weboldal, de szerintem fordítva kéne lennie. Van egy ütős weboldal egy kis extra hírlevéllel.

Az viszont tény, hogy a hírlevél tökéletes eszköz lehet arra, hogy növelje a weboldal látogatottságát abban az esetben, ha felvezetéseket és weboldalra irányuló hivatkozásokat tartalmaz.

Közvetlenebbül lehet vele megszólítani az embereket.


Ez így van. Mi lenne egy elképzelt Weblaboros hírlevél felépítése?
27

Másképp értem, és

hella · 2017. Már. 9. (Cs), 15.33
Másképp értem, és hangsúlyozom ez az én véleményem csak, hogyan tudsz pörgetni egy hírlevelet, ha nem pörög az oldal? Ebben az esetben, amit felvázolsz a hírlevél adaléka a weboldal, de szerintem fordítva kéne lennie. Van egy ütős weboldal egy kis extra hírlevéllel.


Ha úgy tetszik ez egy spinoff kiadvány, ami egyelőre külön van szerkesztve a weboldaltól. Ha sikeres lesz, akkor lehet integrálni őket.

Mi lenne egy elképzelt Weblaboros hírlevél felépítése?


Olyasmi, amit felvázoltál: a legfontosabb, olvasásra legérdemesebb linkek rövid felvezetővel, összefoglalóval.
28

Remek, félretéve a kérdéseim

smokey · 2017. Már. 9. (Cs), 22.16
Remek, félretéve a kérdéseim is egybként tetszik az ötlet.
29

Hát nézd, még ha nem is

inf · 2017. Már. 10. (P), 03.55
Hát nézd, még ha nem is tetszene, akkor is legalább történik valami. :D Új energia került a rendszerbe...
31

Én is örülök hogy új energia

sly · 2017. Már. 13. (H), 19.39
Én is örülök hogy új energia jött, de nehéz lesz az elmúlt években mesterségesen lefojtott oldalt újra felpörgetni. Azért drukkolok. :)
32

Ennek mi értelme van?

_subi_ · 2017. Már. 27. (H), 21.16
Ha úgy tetszik ez egy spinoff kiadvány, ami egyelőre külön van szerkesztve a weboldaltól. Ha sikeres lesz, akkor lehet integrálni őket.


Én nem értem mi történik itt (bár ez egy ideje már így van). Ki találta ki, hogy az emberek hírleveleket akarnak cikkek helyett? Lehet, hogy én vagyok a kivétel, de az általam havonta elolvasott hírlevelek száma közelít a nullához (ez sem érdekel), míg a cikkek terén ritka az a nap, amikor nincs meg a tucat.

Nekem ez úgy tűnik, mintha valamiféle kísérlet lenne. És valószínűleg azért tűnik úgy, mert az is... :)

Ez önmagában még nem lenne baj, ha a kudarc nem lenne borítékolható. Sosem érdemes felcserélni a prioritásokat.
33

Én pl szívesebben olvasnám

sly · 2017. Már. 28. (K), 14.31
Én pl szívesebben olvasnám Facebookon a Weblaboros híreket. Úgy is mindenki ott lóg. Email szerintem is sokadlagos dolog.