ugrás a tartalomhoz

Munkavállalás az Egyesült Királyságban

Joó Ádám · 2013. Május. 9. (Cs), 01.54

Nagyon sok magyar vállal munkát Angliában, nekem is több olyan ismerősöm, rokonom van, aki csak hosszabb-rövidebb időnként tér haza a szigetországból. Kétségkívül sokkal kedvezőbb lehetőségeket tartogat, mint jelenleg Magyarország, különösen rátermett fejlesztőknek.

Aki azon gondolkodik, hogy kipróbálná magát külföldön, de eddig nem volt meg a bátorsága belevágni, vagy nem tudja, hogyan kezdjen neki, annak most itt egy lehetőség.

Nemrég megkereste a Weblabor szerkesztőségét az angliai születésű, azonban évtizede Magyarországon élő Mark Clifton. Mark több magyar és külföldi főiskolán, illetve egyetemen oktat közgazdasági tárgyakat, emellett saját maga által kidolgozott módszerével angol nyelvet és kultúrát.

Mark akkor kezdett érdeklődni az informatika iránt, amikor látta, hogy egy közeli hozzátartozója, aki frissen végzett fejlesztőként, Angliába érkezve napok alatt elkelt. Az Egyesült Királyságban is igen nagy az igény az informatikai szakemberekre, különösen a Kelet-Közép-Európából érkező munkaerőre, így egy hozzáértő kedvére válogathat az ajánlatok közt. Az egyetlen, ám jelentős akadály szinte minden esetben a nyelvtudás és a helyismeret.

Mark most ebben kíván segíteni azoknak, akik elszánták magukat arra, hogy szerencsét próbálnak, mentorként mind a meglévő nyelvtudás fejlesztésében, a használatához szükséges önbizalom kialakításában, mind pedig az angliai letelepedéssel és munkavállalással kapcsolatos ismeretek átadásával, iparági kapcsolatait felhasználva összehozva azokat a cégeket, akik fejlesztőt keresnek azokkal a fejlesztőkkel, akik munkaadót.

Jelenleg az érdeklődést szeretné felmérni, ennek keretében olvasóinknak felajánlott egy ingyenes, személyes konzultációt, melyre bárki jelentkezhet, aki felveszi vele a kapcsolatot.

 
1

Valószínűleg az itt hirdetett

virág · 2013. Május. 9. (Cs), 07.00
Valószínűleg az itt hirdetett úr talpig becsületes és jó szándékú, aki tényleg segíteni akar. És maximálisan értékelendő a szándéka. De én továbbra is vallom (tapasztalatból), hogy nem kell semmiféle harmadik ember közéd és a munkaadó, vagy fejvadászcég közé. De ez mindenkinek magánügye. :--) sokan csak a félelmeidet szeretnék "meglovagolni", de nincs mitől félned, lejjebb leírom, hogy miért nincs. Persze mások vagyunk.

A Nagy-britanniai munkavállaláshoz nem kell semmiféle külső segítség, nem kell hozzá senki aki pátyolgat, és főleg (újra hangsúlyoznám) nem kell senki közéd és a munkaadó, vagy fejvadászcég közé - mindig UK beli fejvadászcéget keress! Csak angolul kell tudnod egy erős középfokot, de a nyelvtudásod terén eleinte biztosan lesznek gondjaid, de rá se ránts, csak tanulj szorgosan, odakint is menj nyelviskolába, nagyon sokféle lehetőséged van/lesz.

Legyen egy nagyon erős Linkedin profilod, legyen néhány sablon motivációs leveled és egy részletes, kozmetikázásáoktól mentes CV-d, nem éri meg hazudni, mert gyakran kérnek az előző cégeidtől referenciát.

Ha ez megvan, légy aktív a LinkedIn-en, írj blogot, twittelj. Már így is fogsz kapni egy csomó állásajánlatot ügynököktől, akikkel lehet telfonon dumcsizni, az angolodat kipróbálni.

És ami a legfontosabb: már otthon JÁRJ angolra, sose hidd, hogy jó az angolod, mert csalódni fogsz... tanulj nyelvet. :)

Az ügyintézés, papírmunka, biztosítási szám intézése Nagy-Britanniában pofon egyszerű, nem igényel semmiféle segítséget. A hivatalok jól működnek, csak két teendőd van: biztosítási szám és bankszámla intézése. A biztosítási szám intézése az egy telefonálás + időpontkérés, telefonon kapsz időpontot, az időpontra bemész és 5 perc alatt kész. Nem kell félned, ha makogni fogsz angolul, akkor is nagyon segítőkészek lesznek. Ha meg később bármi más ügyed lesz, bármilyen hivatallal, akkor is ugyanez érvényes - maximálisan segítőkészek lesznek. A bank meg bank :) gondolom voltál már bankban...ugynaz, csak itt sokkal többféle van belőlük.

Lakást sem nehéz szerezni, érdemes megnézned a kint élő magyarok Facebook oldalait, mindig vannak kiadó szobák, az első hónapokban ezzel ellehetsz, azután meg bérelsz sajátot. :) A lakásbérlésnél kell a legjobban ügyelned, talán ez a legkritikusabb pont, ezért is jó ha kezdetben segítségre támaszkodsz ennél a pontnál.


Én több éve élek itt, senior fejlesztőként dolgozok, nekem ezek a tapasztalataim. Ha bárkinek kérdése van nyugodtan üzenjen, ha tudok segítek. Ja és nem a hozzászólásban említett úr ellen van kifogásom, sőt, nagyon szimpatikus az, hogy segít másoknak, ingyen és bérmentve.
2

Így van :)

isotec · 2013. Május. 9. (Cs), 22.47
Talán nem volna szükséges leírnom ezeket a sorokat, de gondoltam, hogy megerősítem az előttem szóló gondolatait.
Jómagam fél éve vagyok Londonban. Php fejlesztéssel foglalkozom már több, mint 6 éve. Az angollal már otthon, a kiutazás előtt 1 évvel elkezdtem foglalkozni egy magántanár segítségével, de sajnos még ez sem volt elég. Igaz, eddig már 2 munkahelyem is volt PHP fejlesztőként, de sajnos mindkettő a nem megfelelő angol nyelvtudásom miatt ért véget elég hamar. Ezért is kezdek el most egy intenzív nyelvtanfolyamot. :)

Nem lehet elégszer elmondani, hogy igenis az angol tudás az egyik legfontosabb dolog, ha valaki ide készül. Ezzel senkinek sem akarom kedvét szegni, ha van valamennyi angol nyelvtudásod, bő szakmai tapasztalatod és főleg elszántságod, akkor csak hajrá. Soha sem tudhajta az ember, hol van rá szükség. De a lényeg - mint ahogy az már elhangzott - folyamatosan tanuld az angolt. És mindig legyen B terved. :)

Hogy valamennyire kapcsolódjak is a témához, szerintem is jó ötlet, ha valaki hajlandó időt áldozni arra, hogy az otthoni szakmabelieket ebből a szempontból felkarolja és segítse őket az útjokon, de én is hangsúlyoznám, hogy nem feltétlen szükséges még egy fél közénk és a mulkáltató közé. De biztosan hasznos, hisz aki nem tud magától utánajárni a dolgoknak (megcsinálni a szükséges "házi feladatot" :)), annak valószínűleg nagy segítség lesz. Viszont itt valóban olajozottan működik az IT fejvadász, ügynökségi világ. Csak egy megfelelő CV-re va szükséged és szó szerint "zaklatni" fognak a fejvadászok, ami tényleg nagyon jó angol óra. :)

Igaz, még nem mondhatom el, hogy "halálbíztosan" megvetettem itt a lábam, de ennek ellenére, ha bárkinek szüksége lenne némi iformációra, eligazításra vagy kérdése lenne én is szívesen megpróbálok segíteni. Üdv.: Gyula
3

Komment

soho · 2013. Júl. 20. (Szo), 13.26
Kedves Véleményezők! Nyilván megoldható minden "első kézből", de ha ezt nézzük, akkor minek az autót szervízbe vinni, ha mi is meg tudjuk tanulni, hogyan kell megjavítani? Mi egy nagyon nagy sikerrátával működő, erre a területre és az ember-központú kiválasztásra szakosodott cég vagyunk, ahol ez a jelentkezőnek teljesen ingyenes, sőt, egy próba-beszélgetést is magába foglal a folyamat, anyanyelvi angol fejvadásszal. Ha innen Magyarországról próbálkozik valaki angliai munkát találni, szinte képtelenség kiszűrni a 'spam' tipusú megkereséseket és a szelektálás is nagyon nehéz. Nem beszélve arról, hogy magyar telefonszámot és címet tartalmazó CV-kre nem is válaszolnak. Mi személyes kapcsolatokat tartunk fent kinti kollégákkal és ezáltal egyenként kezelünk mindenkit, minden egyes keresést. Természetesen sok sikert, aki ebben nem hisz és maga próbálja, de azért azt mondom: tegyen nálunk egy próbát! :-)Elérhetőségünk a cikkben.
4

Mint valaki, aki a Markék

amcsi · 2013. Júl. 21. (V), 20.59
Mint valaki, aki a Markék segítségével ment ki Angliában, mondhatom, hogy elég jó segítség volt szerintem. Jobban el tudtam érni, hogy jó melót is találjak, nem csak akármilyent, meg segítettek sokat abban, hogy megértsem, mi jár a fejvadászcégek fejében, amikor megkapom az e-maileket tőlük, meg hogy hogyan érdemes illedelmesen válaszolnom, hogy minél több mindent hozzak ki magamból.
A sok, idegesítő és rosszhírűen 22-es csapdájú elintéznivaló papírmunkák, bankszámlaszám meg ilyeneken is sokat segítettek, hogy hogyan vészeljem át, meg mit milyen sorrendben csináljak. Meg úgy összességében kiszámíthatóbbá vált az egész folyamat.
Úgyhogy elég jó és ajánlom.
5

Nekem is ok segitettek

vbence86 · 2013. Júl. 23. (K), 14.00
En is csak ajanlai tudom oket, mert hihetetlen mod kiszamithatova valt az egesz folyamat, ami addig a fejemben egy elerhetetlen alomnak tunt - az azzal jaro intezesek pedig egy kaosznak. Persze ehhez tenni kell a jelolteknek is, de aki elhatarozta, hogy ki szeretne menni es munkat talalni meg otthonrol vagy a kikoltozes utan amint lehet nekik oriasi segitseget fog jelenti. En sajat boromon tapasztatlam, hogy mennyi spam van es mennyire nem erdekled a UK cegeket amig nincs, bankszamlad, telefonszamod, kinti cimed stb. A folyamat soran sokat tanultam es vegig rendkivul kedvesek voltak ugyanakkor naprakeszek es oszintek, nem hitegettek semmivel.

Termeszetesen mar van munkam es szerencsere nagyon komoly, ugyhogy fel se meruljon senkibe, hogy ez valami atveres vagy barmi hasonlo.
6

Poetro!

Pepita · 2013. Júl. 25. (Cs), 00.01
Esetleg némi helyzetjelentés tőled?
7

Segítség

Poetro · 2013. Júl. 25. (Cs), 08.47
Nekem nem volt ilyen segítségem, csak egy volt kolléganőm segített, akinek ezúton is köszönöm. LinkedIn-en megkeresett egy ügynökség, aztán beszéltünk telefonon. Megtudtam mi a cég, mivel foglalkozik, és mi lenne a feladatom. Utána kiutaztam állásinterjúra, majd miután az sikeresen zárult kiköltöztem egyedül. Mondjuk nekem kellett intézni a bankot, a biztosítási számot meg telefont, de annyira nem nagy feladat, ha legalább pár mondatban elmondják, mire is kell számítani, és nekem segített a volt kolléganőm valamint az új kollégák is.

Mobil vásárlása tényleg csak pár perc, és nem kérnek semmit tőled, csak hogy fizesd ki :). Kell szerezni egy szálláshelyet, ugyanis a további lépések feltétele, hogy legyen valami címed, ahova értesítést küldhetnek. Ha biztosra akarsz menni akkor egy jobban kinéző ügynökségen keresztül, lehetőleg minél több helyet alaposabban megnézve, amennyiben vannak társbérlők, akkor az ő véleményüket is kikérve. Nem árt, ha minden általad igényelt dolog van a lakásban, például internet :).
A biztosítási szám igénylése kicsit összetettebb, ugyanis interjút kell kérni telefonon, de utána nincs semmi más tennivaló, mint hogy a papírjaiddal megjelenj a munkaügyön.
A bankszámla az, ami tényleg összetettebb, ugyanis valakinek igazolnia kell a címedet. Ez legjobb esetben maga a munkáltató, egy fizetésigazolással megtámogatva. Mondjuk nem sok banknál lehet így számlát nyitni, de szerence van pár.

Több mint egy hete a családom is kiköltözött, úgyhogy most mindenki nagyon boldog, Hawaii, napfény, meg ilyenek.
8

Örülök neki,

Pepita · 2013. Júl. 28. (V), 23.10
nem is tudtam, hogy a család marad is! Feleséged is most ott dolgozik?
Nehéz lehetett az első hónap, de legalább beszéltetek sokat? (ami nem sok, de valami)
9

munka

fec · 2013. Okt. 21. (H), 17.16
Engem is foglalkoztatott a gondolat, hogy menjek külföldre dolgozni. Miután végre diplomát is szereztem az egyetemen (sok év után), úgy döntöttem >6 év PHP itthoni fejlesztési tapasztalattal belevágok, hogy Angliába jussak dolgozni.

Egy rövid regisztráció után fel is vettem a kapcsolatot Nórával és Markkal. Már volt angol önéletrajzom, de javaslatokat kaptam, hogy lehetne jobb. Nemsokkal később küldték is a lehetőségeket. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy elolvasom a leírást, és eldöntöm, hogy érdekel-e.

Elég hamar sikerült is olyan ajánlatot kapnom, amiről úgy gondoltam érdemes belevágni, és egy Skype beszélgetés után a cég is eldöntötte, hogy alkalmaznának. Egy személyes látogatásra is kimentem, amiben szintén sok segítséget kaptam Márkéktól. Egy egész napot töltöttem kint a cégnél, beszélgettem több emberrel is, így mar véglegesen el tudtam dönteni, hogy megyek (bár nem volt könnyű döntés, mert itthon is jó helyen dolgozom).

Még decemberig itthon vagyok, de már tudom milyen lépéseket kell tennem kiutazás előtt és után. Lehet, hogy nélkülük is sikerült volna, de az biztos, hogy nagyban megkönnyítették a dolgom
10

Sziasztok, en is Markek

gk · 2014. Jún. 25. (Sze), 12.58
Sziasztok,
en is Markek segitsegevel jutottam ki, igaz hogy nem volt egyszeru megfelelo munkat talalni, en is elegge valogatos voltam, de turelmesek voltak, minden nyugomet elviseltek es megoldottak, ugyhogy vegulis itt vagyok, en mindenkeppen ajanlom oket :)