ugrás a tartalomhoz

CSS osztályok helyesírása

Török Gábor · 2011. Ápr. 17. (V), 19.15

Örök vita téma, hogy HTML elem és CSS osztály azonosítók elnevezéséhez használt szóelválasztó karakter aláhúzás legyen vagy kötőjel, vagy inkább egyik sem, és a camelCase írásmód javasolt. A legtöbb esetben ki-ki szájízére bízzák a döntés meghozatalát, a minap viszont Madmartigan felvetett egy gyakorlatban is érdekes szempontot a CSS osztályok célszerű írásmódjával kapcsolatban.

Arra hívja fel a figyelmet, hogy a CSS ajánlás szerinti img[class|=thumb] kiválasztó (lényegében előtag szűrő) olyan kép elemekre illeszkedik, amelyek CSS osztálya olyan kötőjellel („-”, U+002D) tagolt lista, amelynek első eleme a „thumb”. (A specifikáció ennél tágabban fogalmaz, tetszőleges HTML attribútumra terjeszti ki a kiválasztó hatását.)

A jQuery UI keretrendszere például ui előtaggal vezeti fel valamennyi CSS oszálynevét, így mi sem természetesebb egyetlen kiválasztóval elérni valamennyi elemet. Ugyanezt például a Dijit (Dojo Toolkit widget palettája) esetében nem tehető meg, ott ugyanis a camelCase írásmód a bevett.

Talán eddig is kötőjeles szeparálás volt a legnépszerűbb gyakorlat, azonban ezúttal eggyel több érv szól mellette.