ugrás a tartalomhoz

Szabad az út a táblázatos oldalak előtt

Joó Ádám · 2011. Már. 14. (H), 18.20

2011. március 10-én Sam Ruby, a W3C HTML Munkacsoportjának társelnöke bejelentette, hogy a munkacsoport megvizsgálta a Richard Schwerdtfeger által benyújtott 130-as számú indítványt Táblázatok engedélyezése oldalelrendezés céljából címmel.

Az indítványhoz két módosító beadvány érkezett az egyik pro, a másik kontra, majd a munkacsoport tagjainak véleményét kérték ki.

A táblázatos oldalelrendezés engedélyezése mellett felhozott érv volt, miszerint annak használata elterjedt, a WAI-ARIA pedig rendelkezik egy ilyen esetben használható role="presentation" attribútummal.

A módosítás ellenében felhozott érvek:

  1. A táblázat elem táblázatos adatok leírására használatos. Azon felhasználói szoftverek, melyek a dokumentum szemantikájára támaszkodnak annak prezentálásakor (stíluslapokat nélkülöző böngészők, felolvasók, keresők) áthidalhatatlan nehézségekbe ütközhetnek az értelmezésekor.
  2. A táblázatok nem nyújtanak kielégítő megoldást az oldalelrendezés kialakításához, figyelembe véve, hogy
    • az eszközfüggetlenség, kiváltképp, amit a CSS3 média lekérdezések biztosítanak, csorbát szenved;
    • a felhasznált képeket fel kell vagdosni;
    • nehezen karbantarthatók;
    • nagyobb sávszélességet igényelnek;
    • kevésbé gyorsítótárazhatók;
    • a legtöbb böngésző csak a teljes letöltés végén jeleníti meg őket.
  3. Hosszú évekkel ezelőtt a legszéleskörűbben és legnagyobb egyetértésben hangoztatott elv volt a táblázatos oldalelrendezés kerülése. Azzal, hogy a szabvány most lehetővé teszi a táblázatok ilyetén használatát, azt kockáztatja, hogy a körültekintésre vonatkozó kitételek elvesznek annak olvasataiban, azokat pedig, akik éveken át küzdöttek a jó gyakorlat megismertetésért, most lejáratja.

Mindezen érvek körültekintő figyelembevételével a munkacsoport úgy döntött, hogy a HTML5 szabvány lehetővé teszi a táblázatok oldalelrendezési célból történő alkalmazását.

 
1

hogy tessék?!

unregistered · 2011. Már. 14. (H), 18.40
És mi volt a pro?
Valaki magyarázza már el nekem földi halandónak, hogy miért jó, hogy eltörölték, utána meg most visszahozzák annak ellenére, hogy ennyi ellenérv van és senkinek sem hiányzik... vagy én vagyok lemaradva és ez a jövő?
2

HTML5

vbence · 2011. Már. 14. (H), 18.44
Ha már a tagsoup is engedélyezett, akkor miért ne lenne a táblázatos oldalfeléptés? :D Amúgy eddig hogyan volt "tiltva"?
3

A HTML4 ajánlásban már

Joó Ádám · 2011. Már. 14. (H), 18.59
A HTML4 ajánlásban már elítélik a használatát, a HTML5 ajánlás szövegében pedig eddig tiltották. Ez változik most meg.
6

Táblázatos oldalak

Hidvégi Gábor · 2011. Már. 14. (H), 19.50
Vannak olyan problémák, amit táblázatokkal jóval egyszerűbb megoldani, mint divekkel, például változó dimenziójú tartalmi blokkok középre való igazítását.

A következő ellenérvek viszont hamisak és félrevezetőek:
- a felhasznált képeket fel kell vagdosni;
- nehezen karbantarthatók;
- nagyobb sávszélességet igényelnek;
- kevésbé gyorsítótárazhatók

Ezek nem kötelezően jellemzőek a táblázatos oldalakra, mert azokat lehet jól és rosszul is csinálni, és a fentiek igazak lehetnek dives oldalakra is.

A fenti ellenérvek viszont en bloc igazak a HTML oldalakra, mivel a HTML alkalmatlan arra, hogy a web adattárolási nyelve legyen. Erről részletesebben írok a blogomon.
4

Display

janoszen · 2011. Már. 14. (H), 19.07
Inkább az volna a király, ha a display tulajdonságot implementálná végre az összes böngésző. Azzal valszeg egy kicsit sokkal többre mennénk.

Egyébként meg diszlájk, hogy korhű legyek.
9

Nekem pangó víznek tűnik ez

inf · 2011. Már. 14. (H), 21.32
Nekem pangó víznek tűnik ez az egész már évek óta. A böngésző gyártók egyszerűen képtelenek szabványokat implementálni. Ennyi. Ki tudja miért, ez van. Úgy tűnik, hogy w3c-nél újabban meghajolnak ez előtt az erő előtt.
5

Ez így kevés!

Arnold Layne · 2011. Már. 14. (H), 19.09
Ez így kevés! Távtartó képeket és pörgő-csillogó animgifeket akarok, MOST! (nem) :'(

Hogy ontopic is legyek: a CSS display-nek a table, table-row, table-cell tulajdonságai miért nem jó megoldás?

ui.: Április elseje még jóval arrébb van! :(
7

Közröhej...

OMagus · 2011. Már. 14. (H), 20.45
Tableless helyett jönnek újra a table oldalak. Király, így ismét jöhetnek a Pistikék, akik dreamweaverben összepattintgatnak valamit, és pénzt kérnek értük :(
8

Mi a probléma?

Kevlar · 2011. Már. 14. (H), 21.21
Most tehát azt mondják, hogy mégsem titlják? Mert aki eddig táblázatokkal csinálta, azt büntették? Eddig is tisztában voltunk egy adott módszer előnyeivel és hátrányaival, ezügyben sem változik semmi.
A W3C mindig is AJÁNLÁSOKAT tett, ahogyan most is. Nem kötelező alkalmazni, és nem kell egyetérteni sem. Sőt, lehet vitatkozni. Azt pedig, hogy mi a jó, majd úgyis MI fogjuk eldönteni, akik napiszinten alkalmazzuk ezeket a megoldásokat.
10

Azt pedig, hogy mi a jó, majd

inf · 2011. Már. 14. (H), 21.45
Azt pedig, hogy mi a jó, majd úgyis MI fogjuk eldönteni, akik napiszinten alkalmazzuk ezeket a megoldásokat.

Könyörgöm, csak lenne végre már valami jó. Számomra elkeserítő, ha html-el akarok a hello world-nél komplexebb cross-browser tartalmat csinálni.
11

+1

fledgling42 · 2011. Már. 14. (H), 23.32
+1
12

role="presentation"

zzrek · 2011. Már. 15. (K), 18.24
Szerintem a lényeg elsikkadt:
nem arról van szó, hogy engedélyezték a táblázatos formát, hanem hogy találtak rá módot, amivel szabványos lehet az ilyen jellegű használata.

Szerintem ez mindenképp pozitívum. Nekem kifejezetten tetszik, ha a fejlesztőket nem gúzsba akarják kötni a szabványokkal, hanem tág lehetőségeket adnak amellett, hogy szabványokat betartva cselekedhessen.
Majd én eldöntöm, hogy akarok-e táblázatot ilyen célra használni (nyilván többnyire nem).

Megvizsgálták, hogy illeszkedik-e a szabványosítási logikába, ha role="presentation" jelölést használnak, és úgy találták hogy igen. Ezután hoztak egy bátor döntést. Ezek után ha valaki nem használ táblázatos formát olyan esetben, amikor egyébként (minden egyebet figyelembe véve) azt kellene használnia, akkor csak a hype nyomásának enged.

Nekem tetszik ez a hozzáállás!