ugrás a tartalomhoz

HTML5 vs Flash és a tartalom védelme

Poetro · 2010. Júl. 11. (V), 13.59

Az imént a HTML5 Doctoron olvastam egy cikket, s közben felvetődött bennem egy nagyon fontos dolog a Flash és a HTML5 harca tekintetében, amiről eddig nem sokan írtak: méghozzá a tartalom és a kód védelme.

Akik nem tudnák, a Flash ActionScript kódja binárisra van fordítva, és a Flash Player fogja a binárisra fordított kódot lefuttatni – mint egyfajta virtuális gép –, hasonlóan a Javahoz. A Flash SWF formátumában elhelyezhetők képek, szövegek, fontok, videók, és persze ActionScript programkód, ami a statikus elemeket összeköti, és alkalmazássá formálja.

Ez az SWF formátum (mint egyfajta csomagolás) egybefogja, és ugyanakkor védi is a benne levő tartalmat. Ugyan ez a tartalom többé-kevésbé visszafejthető a megfelelő alkalmazásokkal, de az már inkább reverse-engineeringnek számít, azaz közelebb áll a hacker–cracker irányzathoz. A HTML5 térnyerésével az IP ezen védelme még jobban sérülni tud, ugyanis már nincs meg az a réteg, ami a felhasználó elől elrejti a működést, valamint a benne foglalt tartalmakat.

A HTML5 alkalmazás kódja elvégre szimpla HTML–JavaScript–CSS együttes, azaz mindenki által szabadon olvasható szöveges formátumok, a képek PNG/JPEG/GIF fájlok, a videók WebM/Theora/H.264, a hanganyagok pedig MP3/OGG formában vannak jelen, amit bárki „szabadon” le tud tölteni, elolvasni, megnézni, meghallgatni, elemezni.

Ez sok tartalomszolgáltatónak nem hangzik túl jól, köztük a YouTube-nak sem, akik meg is fogalmazták kételyeiket a HTML5 tekintetében. Ugyanis kiesik az irányítás a tartalom alól, nem tudnak a felhasználó lehetőségeinek legmegfelelőbb minőségű videót kiszolgálni, és persze a HTML5 videó streamelési problémák is előjöttek. Valószínűleg a többi tartalomszolgáltató is fenntartással fog a HTML5 felé nyitni, ugyanis elvesztik az egyik védelmi vonalat a tartalom felett.

 
1

Nem jogos

janoszen · 2010. Júl. 11. (V), 16.17
Nem jogos sajnos a meglátás tudomásom szerint nem állja meg a helyét. Az RTMP ugyan streaming protokoll de ettől függetlenül a specifikációja nyilvánosan hozzáférhető tehát bárki írhat (és ír is) ugyanúgy klienst hozzá. A visszafejtés meg majdnem hogy gyerekjáték a neten bárhol pár dollárért elérhető eszközökkel.

Ettől függetlenül a HTML 5-ben jelenleg semilyen streaming protokollra nincs támogatás és ezért nem használható általánosan.
10

szerintem itt a cikkiro az

Tyrael · 2010. Júl. 13. (K), 12.54
szerintem itt a cikkiro az embedded tartalmakra gondolt.
azokat tenyleg csak az swf visszafejtesevel lehet kiszedni.

Tyrael
2

Bocsánat, de

unregistered · 2010. Júl. 11. (V), 19.13
nem vagyok valami nagy flash/biztonság guru, de most itt a YouTube lejátszójára lett értve ez az egész? Mivel a youtuberól is pont olyan könnyen tölthető le az összes tartalom "flash módban" mint "HTML 5 módban"... sőt, erre még a böngészők helyes kis kiegészítőket is engedélyeznek... szóval értem én a flash tartalom védelme meg stb megállapítást, de nem lehet hogy a YouTube pont rossz példa ennek a szemléltetésére?
4

rossz a példa

presidento · 2010. Júl. 11. (V), 23.32
Egyetértek veled, rossz a példa, a Youtube nincs védelemmel ellátva, de találkoztam már olyan videó archívummal, amelyről egyetlen freeware/demó/shareware, etc. programmal sem lehetett „letölteni” a videót. Tény és való, hogy nem sok helyen használják ki ezt a lehetőséget, de a Flash-ben benne van.
12

Tovabbitas

saxus · 2010. Júl. 13. (K), 20.04
Ameddig a gepedre valamilyen modon kikerul a tartalom, felesleges vedelemrol beszelni. Valahol, valamilyen formaban biztos, hogy elkaphato lesz.
13

nem értek veled egyet

presidento · 2010. Júl. 13. (K), 22.53
Nincs feltörhetetlen rendszer, viszont van olyan, aminek a feltörése nagyobb költséggel jár (nem csak anyagiakban), mint a feltörés által elérhető haszon. Így egyáltalán nem felesleges védelemről beszélni.
Tapasztaltam.
14

Tartalomfüggő

Joó Ádám · 2010. Júl. 14. (Sze), 23.58
Hozzáfűztél egy közhelyt, de az itt nem alkalmazható, mert a gép önként és dalolva fejti vissza nekünk a tartalmat, hisz ez a lényege. Ezért nem működik a DRM: abszurd maga az elképzelés is: hogy ne adjam oda a felhasználónak, amit odaadok neki?

Kódolhatsz te akárhogy egy hangfájlt a Flashben, ha én lejátszom és OS szinten rögzítem a kimenetet. Videóra is áll ugyanez.
3

Végre

Joó Ádám · 2010. Júl. 11. (V), 19.28
És milyen szép is, hogy ebbe az irányba haladunk végre.
5

Biztos, hogy mindig jó ha védjük a kódot?

Cooty13 · 2010. Júl. 12. (H), 10.06
A YT tényleg rossz példa, mert ott - és a legtöbb videómegosztón - nincs levédve a flashben lévő tartalom.
Természetesen amíg nem élünk egy utópisztikus hippi-világban, ahol minden szellemi tulajdon szabadon terjeszthető és ingyenes, addig teljesen jogos, az az igény hogy ne tudja mindenki csak úgy letöltögetni a webre felpakolt értékes tartalmat.
Ellenben az hogy a HTML5-ös alkalmazások HTML-CSS-JS kódja mindenki által szabadon megtekinthető és elemezhető szerintem nem hátránya, hanem épphogy előnye ennek a technológiának.
Szerintem nyílt webes szabványok térhódítását pont az segíti elő, hogy ha lát valaki egy klassz megoldást, akkor meg tudja nézni, hogy az hogyan készült ki tudja elemezni, és tovább tudja fejleszteni. Én is rengeteget tanultam/tanulok úgy, hogy már meglévő jól működő megoldásoknak nézzek bele a forrásába. A Flashnél nem olyan egyszerű "benézni a motorháztető alá" (persze megoldható, de ahogy a cikkben is említették ez már "hackelés") és ez szerintem egyrészről visszaveti ennek a technológiának az elterjedését és fejlődését.
6

Nem a tanulás

Joó Ádám · 2010. Júl. 12. (H), 11.45
Egy nyílt formátum igazi jelentősége nem a tanulmányozhatóság, hanem az igény szerinti feldolgozhatóság. Egy érvényes kóddal, szemantikusan felépített webtartalmat én úgy fogyaszthatok, ahogy az számomra a legmegfelelőbb: ha akarom mindent új fülön nyitok meg, nagyíthatok, bemásolhatok egy részletet valakinek IM-be, hivatkozhatom állapotait, átállíthatom a betűtípust, saját stíluslapot rendelhetek hozzá, kikapcsolhatom a képeket, letilthatom a szkripteket, megtekinthetem parancssorból szöveges böngészővel, felolvastathatom képernyőolvasóval, tetszőleges részét letilthatom, kiemelhetem és újraközölhetem sít.

Ez az, ami miatt a nyílt formátumok hosszú távon ki fognak szorítani minden mást.
7

Szerinted ez az előnye?

_subi_ · 2010. Júl. 12. (H), 14.50
Szerinted ez az előnye?

Szinte már látom, ahogy embertömegek világszerte saját stíluslapokat rendelnek a weboldalakhoz, letiltják a scripteket, és parancssorból böngésznek… :)

Valójában azonban csak néhány kocka – akarom mondani webes szakember :) - teszi ezt meg, és az emberek többsége még az Adblock-ot sem használja, sőt nagyon sokan azt sem tudják mi a különbség ez egyes böngészők között. És ez nem is akkora tragédia.

Ettől függetlenül nem rossz dolog a nyílt formátum.
8

Sóhaj

Joó Ádám · 2010. Júl. 13. (K), 00.15
Olvasd át mégegyszer. Különös tekintettel a felsorolás végére.
9

Kicsit kisarkítottam :)

_subi_ · 2010. Júl. 13. (K), 10.03
Egy kicsit kisarkítottam a dolgot. :)

Az én értelmezésemben a formátum nyíltsága és a kimenet másolhatósága nem feltétlenül függ össze. Pl. Flash-ből is lehet szöveget másolni, ha engedélyezik:
http://www.wonderhowto.com/how-to-enable-text-copying-flash-website-183949/view/

Szerintem Cooty13 jobban megfogalmazta az előnyöket.
11

http://en.wikipedia.org/wiki/

Tyrael · 2010. Júl. 13. (K), 13.04
http://en.wikipedia.org/wiki/Mashup_(web_application_hybrid)
az ilyen jellegu alkalmazasok azert johetnek letre, mert a felhasznalt adatok hozzaferheto formaban allnak rendelkezesre.

szoval lehet hogy a felhasznalokat nem erdekli hogy a youtube vagy a google map ujrahasznosithato formatumban teszi elerhetove a tartalmakat, vagy nem, de a "kocka" webes szakemberek altal elkovetett mashup-ot mar megint csak szeretik fogyasztani az IT-hoz nem erto vegfelhasznalok.

kicsit offtopic, de azert kapcsolodik:
http://www.libri.hu/konyv/wikinomia-hogyan-valtoztat-meg-mindent.html
ezt a konyvet szivesen kolcsonadom, sok erdekes sztori van benne, hogy hogyan valtoztatta meg a nyilt, onszervezodo "open-source" fejlesztesi model rengeteg iparag arculatat.

Tyrael
16

Ne hagyjuk ki azért az üzleti

yaanno · 2010. Júl. 15. (Cs), 11.04
Ne hagyjuk ki azért az üzleti érdeket sem a megfontolásból. Teszem azt, van egy algoritmusod, amire a vállalkozásodat és akár az életedet építed. Biztosan szívesen adnád át ezt az algoritmust másoknak azért, hogy ők tetszés szerint újrahasznosítsák a maguk üzleti vagy magánérdeke szerint?
17

attol fugg. a

Tyrael · 2010. Júl. 15. (Cs), 15.44
attol fugg.

a gyogyszergyartasban pl. sokaig mindenki mindent maganak kutatott, es minden infot hetpecsetes titokkent kezeltek, aztan mostanaban hallani olyasmirol hogy adott esetben sokkal olcsobb tud lenni az, hogy az onmagaban nem sorsdonto infokat inkabb dobjak be a kozosbe (itt sem arrol van szo, hogy mindenki szamara szabadon elerheto, inkabb csak a kutatocegek egymas kozti tudasbazis kialakitasarol) es igazabol mindenki tobbet nyer rajta, mint ha maguknak kutatnanak mindent.

persze ha nalad van az olombol aranycsinalas recepje, akkor azt vedd mindenaron.
de ha mondjuk csak olombol radioaktiv aranyat tudsz csinalni, aminek a megtisztitasa koltsegesebb, mint amennyit nyersz az aranycsinalason, akkor lehet hogy erdemes korulnezni, hatha van valaki aki epp a sugarmentesites problemajan keszul forradalmi attorest elerni, csak nemi penzmagra lenne szuksege a modszer tokeletesitesehez. :)

Tyrael
15

Majd a piac ...

kerzo · 2010. Júl. 15. (Cs), 00.27
Nem kell aggódni. Majd a piac eldönti, hogy mi legyen. Ha a YouTube képes volt HTML5 tartalmat előállítani csak azért, hogy az iPhone felhasználók tudjanak videót nézni, akkor mások is meg fogják tenni. Ha a Google számára könnyebben értelmezhető egy HTML5 tartalom, mint a Flash, és emiatt az előbbieket előnyösebben indexeli, akkor a HTML5 fog jobban elterjedni. Attól függ az egész, hogy a tartalom szolgáltatók milyen kompromisszumokat képesek kötni.